UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
GORIVO ZA MOZAK
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 28 Lipanj 2009 17:08
- Hitovi: 3760
Hrana koja je dobra za mozak i koncentraciju
Kad razmišljamo o zdravoj hrani, obično na umu imamo njezin učinak na tijelo i liniju. No što je s hranom za mozak, koja pomaže njegovu funkcioniranju, održavanju koncentracije i budnosti,
Mješovita i pametno odabrana prehrana može usporiti starenje mozga, utjecati na motivaciju, raspoloženje, mogućnost nošenja sa stresom.
Evo nekoliko savjeta o hrani koja je dobra za mozak i koja potiče funkcionalnost moždanih stanica i sposobnost koncentracije.
Riba
Riba je odlična za razvoj mozga i održavanje njegovih funkcija
Riba se često naziva hranom za mozak. Razlog tome je što sadrži puno selena, minerala koji vidljivo podiže raspoloženje. Istraživanjem se utvrdilo da i neznatan manjak selena kvari raspoloženje. Osim toga, riba je odlična hrana za mozak, jer je bogata omega tri masnim kiselinama, neophodnim za funkcioniranje mozga i njegov razvoj. Ove zdrave masnoće mozgu daju nevjerojatnu snagu. Prehrana bogata omega tri masnim kiselinama umanjuje rizik od demencije, moždanog udara, a igra i veliku ulogu u poboljšanju pamćenja, posebno kako starimo. Za zdravo srce i mozak preporučuje se jesti ribu čak dva puta tjedno. Losos, sardine i plava riba, pokazala su neka istraživanja, jačaju koncentraciju i povećavaju budnost.
Avokado i cjelovite žitarice
Za svaki organ u tijelu važna je cirkulacija krvi, a posebno se to odnosi na mozak i srce. Prehrana bogata cjelovitim žitaricama ili avokadom smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti jer poboljšava protok krvi, djelujući i kao svojevrsno gorivo za mozak. Osim toga, fruktoza iz voća predstavlja izvanredan izvor energije potrebne za intelektualni, ali i fizički rad. Redovitim unosom voća svom organizmu i mozgu omogućavate dovoljno energije. Dobar odabir su banane, naranče i avokado.
Kofein
Nema čarobne hrane koja može potaknuti i povećati vaš IQ, no ima one koja će vam pomoći da se koncentrirate i razbudite. Napitak bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti početak dana svakako je kava. Kava odnosno kofein razbuđuje, pomaže da se fokusirate i koncentrirate. Kofein se nalazi i u čokoladi i nekim energetskim pićima. No unos kofeina i rafiniranog šećera treba ograničiti jer imaju kratkoročni stimulativni efekt. Iako će vas razbistriti, ne pospješuju ni mentalnu snagu, a ni inteligenciju. Kofein također izbjegavajte u večernjim satima, jer će vam poremetiti san.
Borovnica smanjuje rizik oboljenja od Alzheimera i demencijeIstraživanja na životinjama su pokazala da borovnica pomaže kod zaštite mozga i smanjuje rizik oboljenja od bolesti povezanih sa starenjem, poput demencije i Alzheimera. Ispitivanja na starijim miševima otkrila su da im se povećao kapacitet memorije i učenja te motoričkih sposobnosti, koje su postale, nakon uzimanja borovnice, jednake sposobnostima kod mlađih.
Glukoza
Bitno je znati da se mozak ne hrani proteinima već – glukozom. Glukoza porijeklom iz ugljikohidrata važno je gorivo za stanice mozga. Kako biste održavali stalnu razinu glukoze u krvi, posebno u vrijeme intelektualnih napora, trebate konzumirati što više takozvanih sporih ugljikohidrata. U njih spadaju cjelovite žitarice, voće, povrće, orašasti plodovi.
Važno je još napomenuti da previše ili premalo hrane također utječe na sposobnost koncentracije. Nakon teškog i obilnog obroka možete se osjećati pospano.
Zbog punog želuca većina krvi kola probavnim sustavom kako bi se hrana apsorbirala. Za dobru koncentraciju stoga je bitno jesti više manjih obroka, koji sadržavaju žitarice, med i voće. Nipošto nije preporučljivo preskakanje doručka.
JE LI ISTINA DA VEČERA DEBLJA?
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 28 Lipanj 2009 17:00
- Hitovi: 4513
Stručnjaci su zaključili da je ipak važnije što ćemo jesti, a ne kada ćemo jesti pa je i obilna večera postala prihvatljiva, čak i za stručnjake.

Tjestenina nije automatski razlog debljanja, jer je važnije kakav ćete umak dodati svojoj omiljenoj pasti. Drugim riječima, što je umak masniji, to će i vaša tjelesna masnoća više rasti, jer se ugljikohidrati iz tjestenine relativno brzo razgrađuju.
Takozvana 'ručko-večera', odnosno ručak koji ćete konzumirati u večernjim satima ne mora biti razlog povećane tjelesne težine. Ako ste tijekom dana konzumirali izuzetno malo hrane ili gotovo ništa, onda si slobodno priuštite bogatiju večeru, ali pokušajte izračunati da broj unesenih kalorija za večeru bude otprilike jednak dnevnom unosu kalorija.
Voće je uvijek dobrodošao sastojak u organizmu, ali naučite napokon da samo konzumiranje voća ne znači i vitku liniju, jer voćni šećer deblja jednako koliko i običan bijeli šećer. Volite li voće, jedite ga za doručak ili užinu jer ćete tako i brže i lakše provariti to isto voće kao i ostalu hranu koju ste konzumirali.
Objavljeno T-Portal/lifestyle/10.05.09./Autor: D.J.Preuzeto za Web udruage, 10.05.09.
HRANA KAO LIJEK
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 28 Lipanj 2009 16:42
- Hitovi: 5092
Autor: dr. Taib Šarić
Poznato je da su neke vrste hrane ljekovite, tj. mogu doprinijeti sprečavanju i liječenju nekih bolesti, isto kao što neke mogu da izazovu ili pogoršaju bolest. Još je u antičko doba Plinije tvrdio da kupus liječi 87 bolesti, a crni luk 28.
Nova naučna saznanja daju mnogo podataka o farmakološkim osobinama pojedinih namirnica. Neke od njih djeluju kao antikoagulansi (protiv zgrušavanja krvi), druge ako analgetici (protiv bolova), sedativi (za smirenje), antidiuretici (protiv proliva), antihipertenzivi (protiv visokog krvnog pritiska), antipiretici (protiv visoke temperature), vazodilatatori (za širenje krvnih sudova), antitusici (protiv kašlja), antibiotici (protiv mikroba uzročnika bolesti) itd.
Danas se smatra da se oko 25% lijekova koji se prepisuju dobija iz biljaka, uključujući i novi moćni lijek protiv raka «taxol».
Veliki dio ljekovitih svojstava pojedinih vrsta hrane pripisuje se sadržaju antioksidansa u njima. Oni neutrališu štetno djelovanje toksičnih oblika molekula kisika poznatih kao slobodni radikali ili oksidansi, koji nastaju u organizmu kao rezultat metabolizma. Ti radikali oštećuju ćelije i izazivaju mnoge bolesti. Antioksidansi se u tijelo unose uglavnom putem hrane, pa se smatra da je zdravija ona hrana koja ih ima više.
Najviše antioksidansa ima u crnom i bijelom luku, brokuli, crnom grožđu, raznom povrću (svježe, smrznuto, pripremljeno u mikrovalnoj pećnici umjesto uobičajenog kuhanja i pečenja), maslinovom ulju, ružičastom grejpfrutu, raznom voću (cijeli plodovi, a ne samo sok), mrkvi, bundevi i lubenici. Zato mnogi autori ove namirnice zovu vrlo zdravom hranom, a za najnezdraviju se smatraju životinjske masnoće (loj, mliječne masnoće) i kuhinjska so u većoj količini.
Kad su masnoće u pitanju, najzdravije su one iz grupe omega-3, koje se nalaze u ribama (skuša, haringa, srdela, losos, pastrmka i tunj). Zato riba spada u najzdraviju hranu. Bijelo meso (ribe i peradi) mnogo je zdravije od crvenog (govedina, ovčetina). Od biljnih ulja je najkorisnije maslinovo.
Mnogo je knjiga i drugih radova napisano o ljekovitosti hrane. Većina njih je bazirana na narodnom predanju ili iskustvu pojedinih stručnjaka. Jedna knjiga razlikuje se od svih, a to je «Hrana - čudesni lijek» (Food - Your Miracle Medicine), koju je napisala američka autorica Jean Carper 1994. (prevedena i štampana u Rijeci 2000.), na osnovu kompilacije više od 10.000 objavljenih naučnih radova na temu hrana i zdravlje. O ljekovitosti pojedinih namirnica ovdje će se govoriti uglavnom na osnovu podataka iz te knjige.
Ljekovitost pojedinih namirnica
Ananas - djeluje antibakterijski i protiv upala, pomaže varenje, pomaže rastvaranju krvnih ugrušaka, smanjuje pojavu osteoporoze i lomova kostiju.
Banana - smiruje želudac, smanjuje pojavu čira u želucu smanjenjem lučenja kiseline.
Bijeli luk - smatraju ga čudom od lijeka. Djeluje kako antibiotik (smatra se da pomaže u sprečavanju i liječenju raka), snižava krvni pritisak i holesterol, smanjuje pojavu srčanih napada, prehlada i upala.
Borovnica - liječi proliv, djeluje kao antibiotik kod upale mokraćnih puteva.
Brokula - vrlo bogata antioksidansima (kvercetin, glutation, beta karotin, vitamin C, indoli, lutein, glukarat, sulforafan). Smatra se antikancerogenom i koristi se protiv čira. Reguliše holesterol i šećer u krvi. Kuhanjem se neki antioksidansi uništavaju.
Bundeva - vrlo bogata beta karotinom, antioksidansom koji sprečava srčane napade i kataraktu.
Celer - vrlo bogat antioksidansima koji neutrališu kancerogene u duhanskom dimu. Djeluje diuretično i protiv visokog pritiska.
Crni luk - najbogatiji najsnažnijim antioksidansom kvercetinom zahvaljujući kome smanjuje pojavu raka želuca. Povećava korisni holesterol (HDL-high density lipoprotein - lipoprotein visoke gustoće), a smanjuje štetni (LDL-low-densitiy lipoprotein - lipoprotein niske gustoće). Djeluje protiv krvnih ugrušaka, astme, hroničnog bronhitisa, polenske kihavice, dijabetesa, arterioskleroze, dijabetesa i infekcija. Djeluje antibiotski.
Dinja - sadrži antioksidans beta karotin i ima antikoabulantno dejstvo.
Gljiva šiitake - odavno se u Aziji koristi kao lijek za srce, protiv raka dojke i leukemije. Liječi i gripu, dječiju paralizu, visoki holesterol i krvni pritisak. Sastojak lentinan pokazao je antivirusno djelovanje širokog spektra. Sastojak B glukan je navodno efikasan i protiv side.
Grah - snižava holesterol i šećer u krvi. Odlična je hrana za dijabetičare.
Grejpfrut - (cijela pulpa ili meso, ne samo sok) bogat vitaminom C. Snižava holesterol i smanjuje arteriosklerozu. Pripisuju mu se i antibiotska svojstva.
Jabuka - smanjuje štetni holesterol. Ima blago antibiotičko i antiinflamatorno djelovanje.
Jezgrasto voće - (orah, badem, lješnik) sadrži antioksidantnu oleinsku kiselinu i vitamin E koji smanjuju štetni holesterol i štite srce. Orah je bogat vrlo korisnim uljem omega-3.
Jogurt - djeluje antibiotski. Stimulira stvaranje gama-interferona. Smanjuje proljev, prehladu i upalu grla. Zbog bogatstva kalcijem koristan je protiv osteoporoze.
Kafa - podstiče mentalnu aktivnost. Ublažava astmu. Veća količina kafe može izazvati nesanicu, stanje straha, povećano lučenje kiseline u želucu i proliv. Izaziva ovisnost.
Karfiol - kao i ostale kupusnjače (iz porodice krstašica) ima antivirusno dejstvo, navodno i protiv raka.
Kelj - bogat karotinom i drugim antioksidansima. Djeluje antibiotički.
Kivi - vrlo bogat vitaminom C, pa liječi ili sprečava razne bolesti.
Krompir - bogat kalcijem, pa smanjuje krvni pritisak i pojavu moždanog udara.
Kupus - sadrži mnoge antioksidanse i neke antikancerogene materije. Sok od kupusa liječi čir na želucu. Pošto se neki korisni sastojci kupusa uništavaju kuhanjem, bolji je svjež ili kiseli kupus.
Lubenica - vrlo bogata antioksidansima likopinom i glutacionom. Djeluje blago antibakterijski i antikoagulantno.
Malina - djeluje antivirusno. Ima u sebi prirodan aspirin.
Maslinovo ulje - smanjuje štetni holesterol i štiti arterije. Sprečava pretvaranje korisnog holesterola u štetni. Reguliše krvni pritisak i šećer.
Med - ima antibiotske osobine. Koristan je protiv mnogih bolesti. Djeluje umirujuće.
Mlijeko - sa malom količinom masti snižava holesterol i krvni pritisak. Mliječna masnoća može da uzrokuje razne zdravstvene smetnje.
Mrkva - vrlo bogata beta karotinom, štiti arterije i oči, pojačava imunitet, smanjuje infekcije, pojavu angine pektoris, raka i moždanog udara. Smanjuje holesterol u krvi. Kuhanjem se beta karotin ne uništava, a organizam ga lakše apsorbuje.
Narandža - sadrži vrlo značajne karotinoide, terpene i flavonide, zbog čega se smatra da pomaže u sprečavanju i liječenju raka pankreasa, želuca i dojke. Bogata je C vitaminom i beta karotinom. Smanjuje napade astme, pojavu bronhitisa i oboljenja desni.
Paprika (babura) - vrlo bogata antioksidansom vitaminom C. Korisna je protiv prehlade, bronhitisa, astme, respiratornih infekcija, katarakte, arterioskleroze i angine pektoris.
Paradajz - vrlo bogat antioksidansom likopinom, kojem se pripisuju antikancerogena svojstva.
Patlidžan - snižava holesterol u krvi i smanjuje negativne efekte masne hrane.
Peršun - bogat antioksidansima monoterpenima, ftalidima i poliacetilenima. Neutrališe kancerogene u duhanskom dimu.
Prokelj - sadrži antioksidanse koji ga čine antibiotskim. Ima slične efekte brokule i kupusa.
Pšenica - Puno zrno pšenice (crno brašno) smanjuje opstipaciju (zatvor), sprečava rast polipa u debelom crijevu. Neki su ljudi alergični na pojedine sastojke pšenice.
Raštika (raštan, lisnati kelj) - vrlo bogata antioksidansima, kao što su lutein, beta karotin i vitamin C. Smanjuje pojavu raka. Zbog bogatstva oksalatima ne preporučuje se ljudima sa kamenom u bubregu.
Riba i riblje ulje - vrlo ljekoviti i sprečavaju pojavu više bolesti. Štite srce, smanjuju pojavu moždanog udara, reumatski artritis, artrozu, astmu, psorijazu, visoki pritisak, tip II dijabetesa, migrenu, ulcerozni kolitis. Djeluje kao antikoagulans i protiv upala. Povećavaju korisni holesterol, a smanjuju trigliceride. Neke ribe su bogate antioksidansima selenom, koenzimom Q-10, kao i masnim kiselinama omega-3, pa smanjuju pojavu raka debelog crijeva i dojke. Po ljekovitim svojstvima najbolje su sardina, skuša, haringa, losos i tunj.
Riža - djeluje protiv proliva, dok su rižine mekinje dobre protiv zatvora.
Senf - smanjuje otok sluzokože, nakupljanje sluzi u dišnim putevima, smanjuje „zapušenost“ izazvanu prehladom i upalom sinusa.
Smokva - djeluje laksativno, antiulcerozno, antibakterijski i antiparazitski.
Soja - bogata hormonima. Smanjuje pojavu raka dojke i prostate. Snižava krvni pritisak.
Špinat - vrlo bogat antioksidansima, naročito beta karotinom, i luteinom. Snižava holesterol. Zbog bogatstva oksalatima ne preporučuje se bolesnicima sa kamenom u bubregu.
Šećer - djeluje umirujuće i smanjuje bol. Veća količina šećera doprinosi dijabetesu.
Šljiva - djeluje laksativno i antibakterijski.
Špargla -vrlo bogata antioksidansom glutationom koji djeluje antikancerogeno.
Zob - smanjuje holesterol. Korisna je protiv bronhitisa i nekih stomačnih tegoba. Djeluje antidepresivno i može pomoći u odvikavanju od pušenja.
Zahvaljujemo dr. Taibu Šariću, za ovaj informativni savjetnik!
ŠTO JE NUTRICIJSKA TERAPIJA
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 28 Lipanj 2009 16:56
- Hitovi: 3663
Autor: Dr. L. K. Kreho MD MSc Reg Nutr
Kroz povijest, svaka kultura je koristila hranu da bi ili prevenirala ili tretirala oboljenja: Kineski vladari su imali imperijalne dijetetičare čak još u 4 stoljeću BC, dok su stari egipatski fizijatri jos davno preporučali ishranu bogatu jetricom da bi tretirali noćno sljepilo.
Nutricijska terapija - prehrana kao ključ zdravlja - spominje se i za vrijeme poznatog grčkog liječnika i utemeljitelja zapadne medicine Hippocratesa koji je još tada rekao 'Dopustite da vam hrana bude lijek a lijek hrana'.
Industrijski razvijene zemlje su prošle kroz razdoblje kada se smatralo da je ozdravljenje kroz prehranu neučinkovito te da ne pomaže.
Ali sada ponovo se široko prihvaća vitalna uloga prehrane na zdravlje, pri čemu ponajviše trebamo zahvaliti razvitku tehnologije, odnosno kompjutorima koji su pomogli i pomažu da usporedimo prehrambene navike velikog broja ljudi s njihovim rizicima od oboljenja.Ova istraživanja su pokazala koliko je hrana važna u prevenciji bolesti te je dovela do daljih važnih informacija o efektu prehrane i različitih prehrambenih navika na zdravlje.Razlika između riječi "hrana" i "lijek" je vjerojatno bila čudna našim ranim precima: biljke i životinje oko njih su bili jedino što ih je okruživalo a sluzili su im u različite svrhe.
U razdobljima gladi i bolesti naši rani preci su pokušavali upotrijebiti sve oko sebe u svrhu prehrane ili izlječenja.
Znastvena istraživanja nekolicine tradicionalnih namirnica pokazala su i potvrdila da je na primjer kupus zaista visokovrijedna namirnica o čijoj su važnoj i protektivnoj ulozi pisali još Rimljani, ili da bučine sjemenke kao tradicionalna alternativna europska medicina mogu pomoći kod oboljenja prostate.
Postavlja se važno pitanje: 'Koliko dugo i od kada je hrana upotrebljavana kao lijek?
Komorač kao hrana-lijek datira jos od doba starih Grka i Rimljana do doba srednjovjekovnih Britanaca pa do moderne Kine.
Hrana kao lijek ima prednost nad sintetičkim lijekovima u tome što je testirana duže I što je korištena od mnogo većeg broja ljudi.
U daljim tekstovima ću se upravo osvrnuti na sve te pozitivne strane određenih vrsta namirnica, vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina i na to kako nam mogu pomoći.Nutricijska terapija nije samo da jedete raznoliko, već vam pomaže da povećate osobnu pozornost kako jedete, odakle potječe hrana koju jedete, kako je čuvate i pripremate.Dr Henry Dreher - autor knjige "Osobnost imunog sustava" - ponovo nas je podsjetio na određene osobine koje svi možemo razviti, te koje nam mogu pomoći da povećamo nase sposobnosti da budemo što zdraviji.
Te osobine su:- sposobnost da prepoznamo kada nam naše tijelo signalizira da je u boli, ili kada se osjeća iscrpljeno i umorno
- da identificiramo osjećaje kao što su ljutnja ili žalost
- da povežemo ova stanja s onim što smo prije toga pojeli, te da identificiramo efekte različite vrste hrane na naše tijelo
- da razvijemo osjećaj kontrole nad svojim zdravljem i kvalitetom života, jer način kako živimo i kako se hranimo direktno utječe na naše živote.
Naš imuni sustav dio je naše unutarnje slike, te će promjena načina prehrane kao i načina zivota bitno utjecati na njega.
Istina je da neka oboljenja zahtijevaju specifičnu medikamentnu terapiju, ali mnoga stanja mogu se efektno poboljšati nutricijskom terapijom.
Nutricijska terapija je izlječenje temeljeno na tome da nam hrana kao dio prirode može pomoći da održimo stanje dobrog i kvalitetnijeg života: naša hrana je naša medicina, a naša medicina je naša hrana. Dr. L. K. Kreho MD MSc Reg NutrPreuzeto sa: http://www.zupa-svkriz.hr/zdravlje/hrana1.htmKAKO IZAĆI IZ ZAČARANOG KRUGA GLADI!?
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 28 Lipanj 2009 16:19
- Hitovi: 4217
Kako izaći iz začaranog kruga gladi?
Ukoliko svaki put kada osjetite glad posežete za ugljikohidratima i to u obliku kruha, kolača ili slatkih zalogaja upast ćete u začarani krug gladi u kojem, iako konstantno unosite namirnice u organizam on i dalje javlja da je gladan Unosite li hranu koja se sastoji pretežno od ugljikohidrata, metabolizam se usporava i do deset puta Bez obzira na to koliko malo jeli, debljat ćete se zbog visokog inzulina.To je zbog hrane koju konzumirate, a sadrži šećer pa gušterača proizvodi sve više inzulina. Što je inzulin u krvi viši to stanice postaju otpornije na njega.Jedna od najvećih zabluda je da se gladovanjem može smršavjeti, a ujedno i greška koju mnogi najčešće ponavljaju. Odgovor je vrlo jednostavan i glasi 'Ne'!
Zbog pogrešne pretpostavke da nas masnoće debljaju nutricionisti su skloni preporučiti što manje masnoća i proteina i unos što više žitarica u organizam. Unosite li hranu koja se sastoji pretežno od ugljikohidrata, metabolizam se usporava i do deset puta jer se prilagođava smanjenom unosu kalorija i prelazi na 'štedljiv rad'.Početni učinak bilo koje dijete s niskim brojem kalorija je gubitak težine, no već nakon prve faze dolazi do zastoja u gubitku kilograma.Organizam čuva zalihe energije kada je unos hrane smanjen.
Početni učinak bilo koje dijete s niskim brojem kalorija je gubitak težine. Nakon prve faze dolazi do zastoja u gubitku kilograma jer se metabolizam prilagođava na smanjen unos kalorija. Nakon toga tek slijedi iznenađenje u obliku porasta težine.Smanjimo li ponovo broj kalorija, kratko ćemo vrijeme gubiti kilograme, metabolizam će se ponovo prilagoditi smanjenom unosu kalorija, nastat će zastoj i nakon njega ponovo porast težine. Smanjivanjem kalorijskog unosa metabolizam se usporava, počinje raditi ekonomičnije, a masne stanice postaju magneti za mast koji prikupljaju i zadržavaju masnoću. Nije moguće smršavjeti samo smanjivanjem unosa kalorija već je važan i njihov omjer Zbog toga nije moguće smršavjeti samo smanjivanjem unosa kalorija već je važan i omjer kalorija iz tri makronutrijenata: proteina, ugljikohidrata i masti.
Uravnoteženom prehranom sa smanjenim brojem kalorija postići ćemo stanje ravnoteže hormona inzulina (hormona ugradnje) i hormona glukagena (hormona razgradnje).Tek tada će naše tijelo moći manjak kalorija iz hrane nadoknaditi pohranjenim kalorijama u masnim stanicama jer će pristup zalihama energije biti otvoren. Kad se inzulin održava u normalnim granicama, masne stanice otpuštaju masnoću potrebnu za proizvodnju energije.U uravnoteženoj i umjerenoj dijeti organizam će dobiti dovoljno proteina za očuvanje mišićne mase, esencijalnih masnoća koje su neophodne za stvaranje hormona i dovoljno ugljikohidrata za rad mozga, ali i manje kalorija.
Unosimo li manje proteina nego što nam treba, tijelo će aminokiseline koje su mu potrebne za proizvodnju hormona, enzima i antitijela potražiti i uzeti iz mišića. Posljedica će biti umor i bolovi u mišićima.Ovakav način prehrane nije dijeta za mršavljenje nego se njime postiže idealan postotak mase tijela.
Ukoliko želite naučiti kako dati svom tijelu pravilan balans hranjivih sastojaka i postići najbolju formu najbolje je kontaktirati stručnjake koji će vam pomoći u slaganju individualnih programa.Ukoliko želite pomoć stručnjaka pilikom odabira pravilne i zdrave prehrane koja će utjecati na stanje vašeg organizma
Zadovoljna vas poziva da svoje prijave šaljite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili se prijavite na online analizu na adresi www.nova-forma.info.