UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

ISTRAŽIVANJE O ZELENOM ČAJU

ZELENI ČAJ POMOŽE U LIJEČENJU OBOLJELIH OD RAKA PROSTATE 

Nova istraživanja pokazala su da  određeni sastojci zelenog čaja mogu pozitivno utjecati na liječenje oboljelih od raka prostate. Ova bolest svake godine u Americi  ubije više muškaraca nego bilo koji drugi oblik raka. U istraživanje je bilo uključeno 26 muškaraca od 41 do 68 godina, a pili su pilule koje sadrže 1,3 grama polyphenona koji se inače nalazi u zelenom čaju. Jedna pilula jednaka je količini od 12 šalica zelenog čaja. Krvne pretrage pokazale su da se smanjila razina tri učinka koji utječu na rast i širenje raka prostate. Nekada se u Kini zelenim čajem liječilo sve od glavobolje do depresije. Konzumacija zelenog čaja također pomaže kod održavanja zdravog srca, niskog kolesterola, te u borbi protiv debljine i mnogih drugih bolesti. (mp) 

Objavljeno: V.L. 21.07.09.

PRAZNE KALORIJE

T-portal/24.07.09 

SVE LOŠE STRANE ŠEĆERA 

Izbacivanje bijelog šećera iz prehrane definitivno znači okretanje nove stranice u životu. Stabilnije raspoloženje, kvalitetnija koža, smanjenje simptoma PMS-a samo su neke od prednosti kada se prestane jesti bijeli šećer. Svi znaju da bijeli šećer nije dobar za zube, ali postoje i puno ozbiljniji problemi koji dolaze s njegovim konzumiranjem.

Činjenica je da šećer donosi samo prazne kalorije budući da ne sadrži ni vitamine ni minerale koji bi pomogli tijelu da ga iskoristi, upozorava Žana Hinek, stručnjakinja za prirodne ekoproizvode iz Biovege.  

Šećer se nalazi u svim gaziranim napicima, sokovima, keksima i drugim slatkišima, konzerviranoj hrani, kruhu, pivu, cigaretama, majonezi i različitim preljevima, kečapu, dimljenoj šunki, suhomesnatim proizvodima, gotovim juhama, čipsu od krumpira, instant čajevima i instant kavi.

 ijeli šećer ne samo da ih ne sadrži, nego uzrokuje i gubitak kroma iz organizma, pa tijelo taj mineral mora izvlačiti iz svojih rezervi. Isto se događa i s kalcijem, fosforom i željezom. Konzumiranjem bijelog šećera slabi i kontrola razine šećera (glukoze) u krvi.

U ekstremnim slučajevima to može dovesti do dijabetesa, koji je danas u sve većem porastu.  Rješenje nije ni smeđi šećer jer, iako sadrži nešto minerala, i dalje se u organizmu probavlja isto kao i bijeli šećer. Koristite ga zaista samo povremeno ili u prijelaznom razdoblju kada mijenjate svoju prehranu nabolje. Smeđi šećer vas neće riješiti ovisnosti o šećeru. 

Stalno konzumiranje šećera glavni je uzrok pretjerane tjelesne težine, osteoporoze, slabijeg funkcioniranja obrambenog sustava i oboljenja krvnožilnog sustava. Gubitak koncentracije, depresija, uznemirenost, hiperaktivnost (pogotovo u male djece), pa čak i agresivnost i nasilno ponašanje su poremećaji koji se povezuju s višegodišnjim konzumiranjem šećera.  

Što može povećati želju za šećerom: 

1. Konzumiranje namirnica koje sadrže šećer stvara stalnu želju, pri čemu se količina povećava (osjećaj da se ne možemo zaustaviti).

2. Kaotična i neredovita prehrana.

3. Nemogućnost da se nosimo s vanjskim stresom.

4. Rješavanje frustracija i problema jedenjem.

5. Nedovoljno bjelančevina u prehrani (kada ljudi misle da je vegetarijanstvo samo izbacivanje namirnica životinjskog podrijetla pa im se prehrana sastoji uglavnom od rafiniranih namirnica i variva od povrća).

6. Previše soli u prehrani i namirnica životinjskog podrijetla. Najzdraviji izvori šećera su voće, povrće i žitariceSkriveni šećer često dolazi i pod drugim nazivima, kao što su glukoza, saharoza, dekstroza, laktoza, galaktoza, fruktoza...

Budući da se industrija vrlo brzo prilagođava, danas se na tržištu može naći mnoštvo proizvoda na kojima je istaknuto da su bez šećera. Nažalost, to vrlo često znači da ti proizvodi sadrže umjetne zaslađivače koji su kemijskog podrijetla te ih naš organizam ne prepoznaje kao hranu.

Stoga izbjegavajte saharin, aspartam, sorbitol... Prestati konzumirati šećer ne znači odreći se slatkog! I u nas se mogu naći kvalitetni deserti i slatkiši sa zaslađivačima od žitarica. Ječmeni, rižin, kukuruzni, proseni slad samo su neke vrste.

Ovi zaslađivači izgledom podsjećaju na med, ali su blažeg okusa i za razliku od meda sadrže složene šećere (polisaharide). Prave se od isklijalih žitarica i sadrže maltozu (šećer iz žitarica), ali i vitamin B. Primjena im je zaista široka, a danas se mogu lako nabaviti u trgovinama zdrave hrane. 

Glavni izvor kvalitetnog šećera trebale bi biti žitarice, korjenasto povrće i voće te njihovi proizvodi. Kvalitetna i raznolika prehrana cjelovitim namirnicama, različite tehnike pripreme i načini začinjavanja te puno zelenog lisnatog povrća svakako može pomoći smanjenju želje za šećerom.  

Uppt, 27.07.09.    

SMANJENI UNOS KALORIJA USPORAVA STARENJE

www.plivazdravlje.hr 

Ograničavanje unosa kalorija za 30% može usporiti proces starenja te smanjiti rizik za bolesti, sugerira dugotrajna studija provedena na majmunima.

U razdoblju od 20 godina se pokazalo kako životinje kojima nije bio ograničen unos kalorija imaju 3 puta veći rizik za smrt, objavio je časopis Science.Životinje koje su konzumirale smanjeni broj kalorija su imale prosječno 50% manje izglede za obolijevanje od raka, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a imale su i manji rizik za atrofiju mozga.Precizan biološki mehanizam odgovoran za ovakve rezultate nije identificiran, no istraživači vjeruju kako promjene u metabolizmu smanjuju proizvodnju tzv. slobodnih radikala, molekula koje nanose oštećenja stanicama, kažu američki znanstvenici s University of Wisconsin.

Uppt, 27.07.09.

POVEZANOST RECESIJE I PRETILOSTI

www.plivazdravlje.hr/27.07.2009. 

Istraživanje provedeno na Harvardu pokazuje kako su ekonomske poteškoće povezane s dodatnim povećanjem tjelesne mase kod pretilih osoba, ali ne i kod osoba čija je tjelesna masa u normalnim granicama.

American Journal of Epidemiology je objavio kako posljedice izloženosti stresu povezanom s recesijom variraju ovisno o indeksu tjelesne mase pojedinog ispitanika na početku istraživanja.Podaci prikupljeni od 1355 ispitanika u dobi između 25 i 74 godine pokazuju kako je najveće prosječno povećanje tjelesne mase karakteristično za osobe koje su već imale najveći indeks tjelesne mase, bez obzira na spol.Izraženije povećanje tjelesne mase je bilo češće kod ispitanika s depresijim i anksioznošću, dodaju istraživači.Po njihovim riječima, ključan je utjecaj hormona stresa kortizola koji je već u ranijim istraživanjima povezan s abdominalnom pretilošću.

Uppt, 27.07.09.

NASAMARENI POTROŠAČI

SMEĐI ŠEĆER JE SKUPLJI, A IMA JEDNAKO KALORIJA KAO I BIJELI 

Autor: R. Kovačević Barišić, I. Vodogažec

T-portal, www.vecernji.hr/23.06.09.

 

Bijeli kristalni sadrži 99,8 posto saharoze, a smeđi kristalni 97,2 posto. Kalorijska vrijednost im je 3, 9 kcal/g. Riječ je o istom šećeru.

Marketinška je zabluda da je smeđi šećer zdraviji od bijeloga! Cjenovno skuplji gotovo deset puta, u organizam nam unosi jednako kalorija kao i bijeli, pokazala je analiza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Griješimo u kafićima
Odsjek za kvalitetu namirnica HZJZ-a analizirao je tri vrste šećera: bijeli kristalni, smeđi kristalni i smeđi vlažni šećer kojega pola kilograma stoji 26 kuna. Za usporedbu, kilogram bijelog stoji od pet do sedam kuna, a 750 grama kristalnog smeđeg šećera 10 kuna.

- Pokazalo se da je kalorijska vrijednost tih šećera ista u prva dva šećera, odnosno da je razlika zanemarivo mala kod trećeg. Bijeli kristalni sadrži 99,8 posto saharoze, a smeđi kristalni 97,2 posto. Kalorijska vrijednost im je 3,9 kilokalorija po gramu. Može se zaključiti da je riječ o istom šećeru s dodatkom malo melase za boju - iznosi biotehnologinja Sanja Katalenić, stručna suradnica u Odsjeku za kvalitetu namirnica HZJZ-a. Treći, najskuplji šećer, vlažan od melase, sadrži oko 13 posto manje saharoze od prva dva, ali mu je kalorijska vrijednost slična - iznosi 3,7 kilokalorija.

- Razlike nema, ali zbog marketinga je puno ljudi u zabludi pa bira smeđi šećer. Jedina mu je prednost specifičan, od melase fini okus. Da ne pretjeramo s kalorijama, treba kavu samo malo zašećeriti, izbjegavati slatko i jesti više voća - preporučuje S. Katalenić.

Da se pod smeđim često prodaje obojeni industrijski bijeli šećer, upozorava i Jadranka Boban Pejić, direktorica tvrtke Biovega. No ostaje njegova uobičajena kristalna struktura po kojoj se može prepoznati.

- Važno je obratiti pozornost na sastav jer pravi smeđi šećer proizvodi se samo od šećerne trske, a nipošto od šećerne repe. Što je manje prerađen, a više cjelovit, to je kvalitetniji. Na tržištu se nude različiti smeđi šećeri čije se nijanse i okusi razlikuju ovisno o načinu proizvodnje, a jednim od najkvalitetnijih smatra se rapadura u sitnim granulama - ističe J. Boban Pejić.

- U EU nedopustivo je da se neki proizvod naziva ekološkim a da nema priznat ekocertifikat, dok na našem tržištu još ima takvih slučajeva. No hrvatska kontrola sve je stroža jer se usklađujemo sa zakonima EU. Ministarstvo poljoprivrede donijelo je pravilnik o ekološkoj proizvodnji kojim se ekocertifikati koje priznaje EU automatski priznaju i u RH, ali su i dalje podložni inspekciji - objašnjava J. Boban Pejić, ističući kako je potreban oprez i u tumačenju naziva "organski". Mnogo je proizvoda koji imaju certifikat organskog uzgoja, ali su ipak prerađeni. Najzdraviji su proizvodi koji su organski i cjeloviti. Dodaje kako je zbrka sa smeđim šećerom dobar primjer površnog shvaćanja "zdravijih" proizvoda.

Što je zdravo?
- I bijeli i smeđi jednostavni su šećeri s visokim glikemijskim indeksom, tj. brzo povisuju razinu šećera u krvi, a u prehrani su najpoželjnije namirnice s nižim glikemijskim indeksom koje postupno povisuju šećer u krvi i tako ga održavaju uravnoteženijim. Mnogo su zdraviji zaslađivači od žitarica, poput rižina i ječmenog slada, te agavin sirup. No bilo koji zaslađivač treba koristiti u maloj količini! Temeljni izvori slatkih okusa trebale bi biti cjelovite žitarice, voće i povrće - ističe Jadranka Boban Pejić
 

 

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.