UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
ROĐENDAN PIZZE
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 28 Lipanj 2009 15:02
- Hitovi: 6836
120. godišnjica stvaranja prve pizze Margarite
U Napulju je ovih dana svečano proslavljena 120. godišnjica stvaranja prve pizze Margarite. Prema predaji, talijanska kraljica Margarita Savojska posjetila je 1889. Napulj zajedno sa suprugom kraljem Umbertom i tom prigodom zamolila najpoznatijega napuljskog pizza-majstora Raffaele Esposito Brandi da nahrani narod. Kuhar je za tu prigodu napravio pizzu u bojama ujedinjene Italije: crveno (rajčica), bijelo (mozzarella) i zeleno (bosiljak) i dao joj kraljičino ime. Otada se ta pizza jede u cijelome svijetu. U četvrtak je stotinjak zabavljača kružilo gradom u odjeći kakva se nosila u ono doba, a lažna savojska kraljica vozila se u kočiji napuljskim ulicama. Glasovita pizzerija Brandi, gdje je Raffaele Esposito Brandi napravio prvu Margaritu, obavezna je postaja u turističkom obilasku grada, a rado je posjećuje i talijanska politička i filmska elita.
Povijesno porijeklo
Preteča pizze, okrugla, plosnata lepinja jela se u davna doba u Babilonu, Egiptu i drugim kulturama i bila je nalik piti, koja je i danas popularna u Grčkoj i zemljama srednjeg istoka. Preuzimajući pitu, Rimljani je oplemenjuju maslinovim uljem, a potom u području podno Vezuva i sirom, slaninom i mediteranskim travama. Zahvaljujući otkriću Amerike i dolasku rajčice u Europu, Talijani rajčicu stavljaju na pizzi i voila-ostalo je povijest.Zahvaljujući talijanskim emigrantima, pizza dospijeva i u Ameriku. Doseljenici Talijani najprije je mijese, nadijevaju i peku samo za vlastite potrebe u lokalnim pekarama uz naknadu za peć i drva, a nakon što su se udomaćili, početkom 20. stoljeća otvaraju i vlastite pekare i pizzerije, tako da je prva pizzeria otvorena 1905. godine u New Yorku. Pizze su i najpopularnije jelo na svijetu, pa ne čudi što se 9. veljače slavi međunarodni dan pizza, a da bi se zaštitila autentična pizza, u Napulju djeluje organizacija "Verace Pizza Napoletana".
Originalni recept
Originalna napolitanska pizza pravi se od tijesta za koje se koristi brašno tipa 0, pekarskog kvasca, soli i vode. Tijesto se izrađuje isključivo ručno i oblikuje bacanjem u zrak, bez pomoći valjka do veličine promjera 30cm i prosječne debljine 3-5mm. Kao sastojci se koriste San Marzano rajčica koje uspijevaju na brdima Vezuva i mozzarella napravljena od mlijeka bivola koji se uzgajaju na pašnjacima Campagne. Pizza se peče u kamenoj peći na drva na temperaturi oko 450 C. Razlikuju se 3 tradicionalne vrste pizza: marinara: sa rajčicom, češnjakom, origanom i ekstra djevičanskim uljem; margherita: sa dodatkom nasjeckane mozzarellom i bosiljkom te pizza napolitana, sa inčunima. Majstor koji pravi pizza se zove pizzaoiolo i izuzetno je cijenjen u Italiji jer o njemu najviše ovisi kvaliteta pizze.
Nutritivne vrijednosti
Pizza ima više vrsta, no osnovni recept podrazumijeva tijesto s nadjevom od rajčice, sira i dodataka, a njene nutritivne vrijednosti su sljedeće:
Bjelančevine | g | 28,73 |
Ugljikohidrati | g | 70,60 |
Masti | g | 20,89 |
Vlakna | g | 4,78 |
Kolesterol | mg | 36,50 |
Objavljeno www.metro-portal.hr/11.06.2009.