UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
POLOVICA ŽENA IMA «LJUBAVNE RUČKE»
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 16 Travanj 2009 18:47
- Hitovi: 4827
Polovica žena ima 'ljubavne ručke', tj. salo na struku koje se prelijeva preko ruba hlača, potvrdilo je britansko istraživanje.Istraživanje provedeno na 2.000 žena u Velikoj Britaniji pokazalo je da gotovo polovica njih ima ljubavne ručke ili 'muffin top'.
Gotovo trećina žena koje su sudjelovale u istraživanju odgovorilo je da su im ljubavne ručke dio tijela koji bi najradije promijenile. No, salo oko struka najteže je skinuti. Nutricionist Max Tomlinson izjavio je: 'Skoro 72 % žena misli da treba smršaviti, a 60 % ih misli da nikad neće doći do figure kakvu priželjkuju. S prenatrpanim radnim danima, ljudima je najlakše jesti nešto brzo i s nogu, a ta je hrana najopasnija jer je bogata masnoćama i kalorijama.'
Prijašnja istraživanja pokazala su da ljudi koji imaju 10-tak centimetara viška oko struka imaju veće šanse za obolijevanje od srčanih bolesti, čak i kad imaju idealnu težinu za svoju visinu.
Posebno su ugrožene žene koje imaju opseg struka veći od 88 cm i muškarci sa strukom širim od 101 cm. Pokazalo se da žene koje imaju višak masnih naslaga oko struka imaju 15 % šanse da obole od bolesti srca, dok je kod muškarca situacija ponešto kritičnija - kod njih su šanse da dožive infarkt 16 %!!
Objavljeno/T-portal/09.04.09./Autor: G. R.
Preuzeto, 10.04.09.
Proljeće, prehrana i detoksifikacija
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 26 Ožujak 2009 23:00
- Hitovi: 3181
Autor: dr. Slađana Divković
Početak proljeća je doba kojim nastupaju intenzivne promjene u prirodi i svojevrstan je prijelaz iz statične zime u dinamično ljeto. To je ulazak u aktivnu fazu godine kada temperature rastu , priroda se budi i u njoj sve buja i cvate. Rano proljeće ujedno je vrijeme za «generalno pospremanje» kako doma tako i organizma općenito. Zimi su temperature niske, tijelo troši više energije u procesima termoregulacije, prehrana je jednolična, zalihe određenih vitamina i minerala su se ispraznile. Često se kao posljedica toga javlja pojačan umor, bezvoljnost, pospanost, promjene raspoloženja, promjene na koži i sl.
U proljeće valja misliti na detoksikaciju organizma(oslobađanje tijela od štetnih tvari) koje se nakupljaju tijekom zime zbog:
· kaloričnije prehrane;
· nedovoljno kretanja;
· dužeg boravka u zatvorenim prostorijama koje su često pregrijavane;
· štetnih vanjskih utjecaja(više ispušnih plinova);
Promjene se u proljeće javljaju i zbog poremećene cirkulacije. Nagli skok i veće temperature djeluju vazodilatatorno tj. krvne žile se šire, pa su posebno osjetljive osobe koje probleme sa regulacijom krvnog tlaka ili promjene na krvnim žilama u smislu ateroskleroze. Čest je i proljetni umor kojem su posebno sklone:
- osobe meteoropati(osjetljive na nagle promjene vremena kada atmosferski tlak raste, a česte su ciklonalne fronte);
- osobe sklone alergijskim reakcijama( više je alergena u zraku);
- kronični bolesnici;
- osobe sklone anemijama;
- osobe koje puše ili su izložene stresu( povećava se potreba za vitaminima i mineralima antioksidansima);
PREHRANA U PROLJEĆE
Budući sa su 2 glavna organa detoksikacije jetra i bubrezi i prehrana treba biti takva da se maksimalno olakša njihov rad. prehrana treba sadržavati:1. što više povrća i voća(sadrže celulozu i vlakna). Od povrća se savjetuje zeleno lisnato i glavičasto povrće. zeleno lisnato povrće bogato je vitaminima i mineralima( c vitaminom, beta karotenom, vitaminima b skupine te mineralima:k, ca, p, s i mg. Magnezij je antioksidans, pomaže jetrenim enzimima u eliminaciji otrova, važan je za glatku muskulaturu krvnih žila i srca, pomaže u borbi protiv depresije i umora, nazivaju ga i «antistresni mineral» , budući da se u stanjima stresa potreba za ovim mineralom povećava. Isto tako magnezij pomaže u boljoj regulaciji dijabetesa(povećava propusnost stanične opne za glukozu) .
Od korjenastog povrća se savjetuje mrkva zbog bogatstva beta karotena koji blagotvorno djeluje na rad jetra, te otklanja višak kiseline u želucu.
Od voća se savjetuje jabuka, agrumi (grejp) te kiviJabuka sadrži pektine, bogata je kalijem koji regulira sastav tjelesnih tekućina. Kalij je za meka tkiva isto što je kalcij za kosti, grejp je isto tako bogat kalijem, te C vitaminom i beta karotenom te je svojevrstan pročistač jetra i bubrega.
Kivi je jedino voće(ako isključimo orašasto) koji sadrži E vitamin, treći najvažniji antioksidans među vitaminima koji je snažan borac protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanicu.
Organizam troši puno energije upravo na probavljanje hrane. Zato hranu treba temeljito i dobro prožvakati kako bi se aktivirali enzimski kompleksi važni u probavi. S druge strane organizmu treba osigurati energetski i nutritivno visokovrijedne namirnice. Od ugljikohidrata to su cjelovite žitarice, integralna peciva i tjestenina, sjemenke, klice, posije koji obiluju vitaminima B skupine.
Zob (zobene pahuljice i klice) sadrže i rijetki vitamin H ili biotin koji blagotvorno djeluje na kosu, kožu i nokte.5. Od proteina savjetuju se mahunarke(grah, grašak, soja), bijelo meso( puretina i piletina bez kožice) te riba i plodovi mora. Ribu bi trebalo konzumirati bar dva puta tjedno. Plava riba primjerice srdela sadrži omega 3 masne kiseline koje pozitivno djeluju na živčani sustav, popravljaju koncentraciju, smanjuju pojavnost depresija i umora. Koncentrirane ugljikohidrate i slastice , zaslađene i gazirane napitke treba svesti na minimum budući da metabolički troše puno više vitamina B kompleksa u procesima probave.
VAŽNO: Ne treba zaboraviti na primjeren unos tekućine, poglavito vode imajući na umu da je naš organizam preko 60% voda. Ne zaboravimo kad smo dehidrirani, krv postaje gušća, povećava se njena viskoznost, otežana je detoksikacija organizma i znatno oslabljena kapilarna cirkulacija. Tijekom zime i sezone grijanja vodu gubimo i preko kože , stoga svakodnevno svaka osoba treba «preispitati dnevni unos tekućine».
VITAMINI I MINERALI U PROLJEĆE
Važni su jer ih ne možemo sintetizirati, a neophodni su za odvijanje svih metaboličkih procesa u organizmu. Pri tome valja imati na umu da ljudski organizam pokazuje tzv. biokemijsku individualnost tj. različite su potrebe od pojedinca do pojedinca za određenim vitaminima i mineralima. Vitamini se kao sastavni dio koenzima(koji su neophodni u stvaranju enzima) uključuju u sve biokemijske procese u organizmu. Do sada je identificirano oko 3000 enzima od kojih svaki posebno obavlja specifičnu zadaću. Enzimi su i svojevrsni čistači u organizmu i pomažu u»saniranju štete» nakon upala uzrokovanih bakterijama i virusima , ali su važni i kao čuvari integriteta stanica jer sprječavaju rast i razmnožavanje virusa i na taj način pomažu pravilnoj funkciji imunološkog sustava.
U proljeće se često javlja deficit vitamina B kompleksa Funkcije ovih vitamina međusobno su povezane pa nedostatak jednog automatski izaziva slabiji učinak i iskoristivost drugog. B kompleks je važan za normalan rad živčanih stanica, pa se deficit često manifestira kao umor, nesanica, pospanost, razdražljivost, slabija koncentracija ili kao periferne neuropatije, kod mlađih osoba često se javljaju promjene na koži: akne, ekcemi , osipi, pucanje kože na kutovima usana i sl. Kod osoba koje imaju dijabetes povećane su potrebe za vitaminima B kompleksa( sudjeluje u metabolizmu glukoze).
Prirodni izvori B vitamina su: žitarice, mahunarke, sjemenke, mliječni proizvodi poput kefira, pivski kvasac, posije i klice. Ako smo iscrpljeni i pod stresom organizam najčešće pokazuje deficit vitamina C (askorbinske kiseline) koja pomaže u normalnom radu nadbubrežnih žlijezda u kojima se i stvaraju hormoni stresa.
Ne zaboravimo naš organizam nema sposobnost sinteze ovog vitamina, dok oni primati koji to mogu primjerice hrčak, kada je pod stresom utrostruči proizvodnju vitamina C.Uz pomoć vitamina C organizam se lakše nosi sa upalama i alergijama koje se često javljaju u proljeće što je dijelom uvjetovano i nestabilnim i promjenjivim klimatskim uvjetima, slabijom otpornošću organizma, neodgovarajućom i jednoličnom prehranom i sl.
Vitamin C je važan za pravilnu funkciju imunološkog sustava ujedno je snažan antioksidans. Citrusno voće i povrće(zeleno lisnato, korjenasto, glavičasto) kao najbolji izvor vitamina C savjetuje se u proljeće, a možemo ga uzimati i u suplementima , najbolje u kombinaciji sa flavonoidima koji poboljšavaju apsorpciju vitamina C.
Od minerala svakako pozornost treba dati mineralima antioksidansima kao što su: magnezij, cink i selen. Magnezij je važan za koštano zglobni i krvožilni sustav. Nazivaju ga još i «antistresni mineral» budući da stresne situacije pojačavaju potrebu za ovim mineralom.
Cink i selen su čuvari integriteta stanica, važni za njihovu pravilnu diobu i metabolizam. Često su deficitarni kod pušača jer kadmij iz duhanskog dima smanjuje njihovu razinu u organizmu. Mjerenja su pokazala slično i kod pasivnih pušača. Cink stimulira gušteraču na proizvodnju inzulina, popravlja apsorpciju kalcija.Prirodni izvori su: pšenične klice, pivski kvasac, gljive, sjemenke bundeve, bućino ulje.Dnevne potrebe su oko 25 mg.
Selen dopunjava djelovanje vitamina E. U organizmu je potreban u manjim količinama, a kod astme, Cronove bolesti, tumora, multiple skleroze nalazi se u organizmu manje nego što je normalno. Selen štiti jetra, aktivira enzime potrebne za detoksikaciju putem jetara, potreban je za normalan metabolizam hormona štitne žlijezde. Dnevne potrebe su 50-100mcg. Prirodni izvori su: plodovi mora, tuna, gljive, sve vrste luka, brokula, proizvodi od cjelovitih žitarica, brazilski orašćić Ako se pojavi želja za određenom namirnicom to može biti signal da organizam na taj način pokušava nadoknaditi deficit. Prije uzimanja vitamina i minerala u suplementima svakako provjerite svoj vitaminsko mineralni status i posavjetujte sa liječnikom.
SAMONIKLO JESTIVO BILJE «ZABORAVLJENA HRANA»
Upravo u rano proljeće kada se ponovno uspostavlja ciklus rasta u prirodi , kada su se zimnice potrošile, sušare ispraznile, na zemlji još ništa ne uspijeva, posebno na selu, ljudi su znali iskoristiti sve što priroda u tom prijelaznom periodu nudi pa čak i samoniklo jestivo bilje kao što je: kopriva, maslačak, matovilac, šparoga i sl.
Proljeće započnimo sa mladim i zelenim povrćem. Vitamini, minerali ,balastne tvari, elementi u tragovima potiču funkcije jetra, bubrega i probavnog sustava pa se njihova sezona odlično poklapa sa proljetnim režimima oslobađanja organizma od»zimske tromosti» i vraćanje poželjne tjelesne forme. Drugim riječima biljni enzimi kojima obiluje povrće koje nam priroda «nudi» u ovom prijelaznom periodu pomoći će u očuvanju i stimuliranju našeg probavnog i imunološkog sustava.
Treba težiti hrani sa uravnoteženom pH vrijednošću, ( sporo se razgrađuje, a tijelo lakše crpi hranjive tvari). To je ujedno jedan od postulata tradicionalne kineske medicine, koja pridaje veliku važnost biljkama općenito, ističući da nam one daju trajnu snagu, asimilirajući kroz proces fotosinteze životno važne tvari.
Ne zaboravimo krv ima blago lužnati odnosno alkalni Ph (7,35-7,45)
Uz žitarice, jedino voće(ako se jede kao zaseban među obrok) i povrće te biljna hrana općenito ima lužnati karakter. Sve drugo primjerice previše slatkog, mesnog i mliječnog stvarati će kisele viškove u probavi , a to znači i duže zadržavanje toksina.
U rano proljeće na tržnicama je u ponudi i šparoga koja upravo dolazi kada je i inače kalendarski oskudnija ponuda povrća, a svojim hranjivim tvarima pomaže organizmu u prilagodbi i detoksikaciji u prijelaznom periodu zbog svog primarno povoljnog učinka na jetra i bubrege.
DIVLJA ŠPAROGA(asparagus officinalis)
jedna je od biljaka koje rastu samoniklo , najčešće u obalnom području, na stjenovitom tlu. Oplemenjena pitoma šparoga uzgaja se u povrtnjacima i u pravilu je krupnija i viša u odnosu na divlju. Cijenjena je zbog svojih jestivih, mekanih i sočnih izdanaka , a biljka se bere upravo u proljeće. Šparoga pripada najstarijim ljekovitim biljkama. Pradomovina šparoge je Južna Europa gdje se često pojavljuju kao samonikla biljka u priobalnom području.
Kod nas je posebno rasprostranjena kao samonikla biljka u Istri, Primorju i u Dalmaciji sa otocima. Sezona šparoga u području Sredozemlja traje obično (ovisno o temperaturi )od ožujka do listopada. Inače najbolje uspijeva u klimatskim uvjetima pogodnim za uzgoj vinove loze. Istodobno nježna i aromatična u gastronomiji je omiljena kao povrtnica koja se dobro slaže sa najrazličitijim namirnicama: jajima, mesom, ribom, rižom, tjesteninom.
Široka je paleta načina pripreme od juha, salata do paniranih šparoga i omleta kakva je primjerice istarska «fritaja».Kao hrana i lijek veoma je cijenjena još u starom vijeku u Egiptu, dok je u Kini poznata već oko 3000. g. p. n. e. Šparoge inače imaju najviše vode, preko 90%, a ostatak čine proteini, malo ugljikohidrata, biljna vlakna, vitamini i minerali. Vrlo malo ugljikohidrata i nimalo masti čine ju preporučljivom namirnicom u prehrani dijabetičara i osoba sa prekomjernom tjelesnom težinom. Sadrže oko 22 kcal na 100 g. Ukratko šparoga je kalorijski siromašna ali nutritivno bogata namirnica.
Ljekovite i djelotvorne tvari:
1. asparagin,
2. arginin
3. jantarna kiselina
4 .a.k. tirozin
5. tragovi holina
6. vitamini: A, B, C, folna kiselina
7. minerali: kalij, kalcij, magnezij i fosfor
8. mikro elementi: željezo, cink i bakar
Ljekovito djelovanje
1.djeluje kao diuretik(pospješuje izlučivanje tekućine iz tijela)
2. mali sadržaj ugljikohidrata čini ju odličnom dijetalnom hranom u prehrani dijabetičara
3.ima svojstva laganog purgativa budući da sadrži celulozna vlakna koja povećavaju volumen stolice i na taj način stimuliraju pražnjenje debelog crijeva, pa se izdanak šparoge ubraja u » korijenje koje otvara» uz komorač, peršin i celer.
4. pospješuje rad jetra i bubrega a savjetuje se i u dijeto terapiji nakupljanja mokraćne kiseline, gihta(arthritis urica) i reume
5. budući da sadrži: folnu kiselinu, željezo, beta karoten i vitamina C važanih za stvaranje i sazrijevanje stanica krvi savjetuje se kod anemije i općenito za popravak krvne slike
Autor: Slađana Divković, dr. med.
Dopredsjednica Udruge,
ACU Medic centar Zagreb ,J.Šižgorića 19 (Špansko)
Tel: 01 3456 974 , Mob : 091 5801677
COFFEE-SHOP LANCI U BORBI PROTIV GOJAZNOSTI
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 19 Ožujak 2009 21:04
- Hitovi: 3682
Sedam najvećih lanaca coffee-shopova u Engleskoj planira smanjiti kalorije svojim proizvodima. Dio je ovo vladinog programa za sprečavanje gojaznosti populacije, budući da će, prema trenutnim prehrambenim navikama Engleza, do 2050. godine svaki drugi biti pretio, uključujući i djecu.
Restorani brze prehrane, i njihove 'laganije verzije' u obliku coffee-shopova pokrivaju 25 posto prehrane prosječnog stanovnika Velike Britanije. Ali u toj četvrtini krije se visoka količina soli i zasićenih masti koje dovode do problema s težinom i krvožilnim sustavom. Želeći spriječiti te probleme, coffee-shopovi su uveli niz promjena u svojoj ponudi.
Tako je Starbucks, jedan od najpoznatijih svjetskih brandova, odlučio smanjiti kalorijsku vrijednost u deset svojih najprodavanijih proizvoda. Njihovi konkrenti Costa Coffee uskoro će nuditi samo hranu preporučenu od britanske agencije za kvalitetu hrane (FSA), a Greggs coffee-shop u potpunosti će izbaciti hidrogeniranu masnoću te umjetne boje i sladila iz svojih pita, dok će Pret a Manger na svakom svojem proizvodu prikazivati njegovu kalorijsku vrijednost.
Tim Smith, voditelj agencije FSA, iskazao je zadovoljstvo učinjenim koracima. Tvrdi da ljubitelji coffee-shopova, koji mahom nude sendviče i pite, ne moraju strahovati da će njihove omiljene poslastice promijeniti okus.
'Sendvič od slanine, salate i rajčice i dalje će imati isti okus, ali će u sebi imati kruh s manje soli. Majoneza i slanina isto će tako imati manje masti u sebi, tako da će prave promjene zapravo biti više u poslovnim sferama tvrtki, a ne pred tanjurom njihovih korisnika.'
Večernji list 09.03.09.E-brojevi - Preporuke Udruge
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 19 Ožujak 2009 21:29
- Hitovi: 6969
Važnost samokontrole i vlastitog odabira namirnica je uvijek aktualna, a sve više će imati utjecaja na naše prehrambene navike, a osobito primjenom novih zakona i preporuku EU na tom području. Udruga za prevenciju prekomjerne težine održala je tijekom 2009. i 2010. niz predavanja i radionica na temu „što izabrati ulaskom u dučane, supermarkete ili tržnice“, gdje smo na jednostavan način educirali sugrađane kako u „šumi e-brojeva“ i uputama izabrati ono što bismo željeli konzumirati. Dana 20.5.2013. godine održana je panel Tribina na temu „Preventivni nutricionizam“ na kojoj su sudjelovali eminentni stručnjaci iz područja prehrane i zdravlja,uz zanimljiva pitanja prisutnih sudionika. I danas je tema E-brojeva aktualna, pa Udruga još jednom daje osnovne preporuke koje svatko od nas može usvojiti i zapamtiti, i što je najvažnije odabrati za sebe i svoju obitelj ono najbolje od ponuđenog!
SLIKA KOLAŽ ZA WEB
http://www.uppt.hr/images/Tribina_20_05_2013/tribina_preventivni_nuricionizam_20_05_2013_jpg.jpg
E-brojevi
Većina aditiva može biti štetna ukoliko se pri svakodnevnoj konzumaciji prekorači njihov "prihvatljivi dnevni unos" ili "Acceptable Daily Intake" odnosno tzv. ADI-vrijednost. No, postoji mnogo proizvoda koji su označeni E-brojevima, doslovno «šuma» brojeva i nemoguće je uvijek nositi sa sobom knjižicu ili popis i provjeravati da li se na deklaracijama nalaze i opasne azo (crvene) boje oznake E-123.
Savjet Udruge je jednostavan i općenit – izbjegavajte sve proizvode koji su jarkih boja, osobito, crvena, žuta, zelena, a posebno plava. Odluka je na vama da li ćete kupiti voćni jogurt «od višnje» i «jagode» koji sadrži crvenu boju, ili ćete kupiti običan jogurt i u njega umiješati žličicu pekmeza od jagoda, višanja ili marelica.
Također što se tiče nekih proizvoda jednostavno ih izbacite iz prehrane (npr. majoneza, coca –cola) jer su štetni i iz drugih razloga (povećanje prekomjerne težine uslijed masnoća i šećera) itd. Svakako Vam preporučujemo pročitajte vodič «Crveno označeni E – brojevi mogu štetiti zdravlju». Ovdje Vam nudimo nekoliko osnovnih savjeta kako bi Vam olakšali odluku i ukratko vas upoznali o najčešćim adivitima u našoj svakodnevnoj prehrani.
Najvažnije je zapamtiti nekoliko važnih i lako upamtljivih činjenica kojih se možemo pridržavati u cilju prevencije i zaštite zdravlja.
1) OPASNE BOJE ILI tzv. AZO BOJE (štetni i zabrenjeni aditivi,pogotovo plava (E-131) i crvena ( E-123) jer izazivaju kancerogene pojave, te žuta (E-104) i zelena (E-142) – zapamtiti ta 4 broja ili samo boju!
Napomena: npr. u Švedskoj je plava već dugo zabranjena (pogotovo što se tiče prehranmbenih namirnica namijenjenih djeci, sladoledi, napitci itd. Oni su toliko rigorozni da ukoliko vide da roditelj kupuje nešto od toga, može ga se kazniti!!!)
2) SREDSTVA ZA ZGRUŠNJAVANJE (dodaci želeima i raznim kremama, pudinzima i kapučinima) – sastoje se od kurukuznog i krumpirovog škroba, što imaju visoki Glikemijski indeks (pojačavanju stvaranje masnih stanica u organizmu), te od koštane mase i sluzi životinja (vrlo često sumnjivog zdravlja i umjetno hranjenih), a što sve zajedno mijenja metaboličke procese i stvara alergije i neke bolesti.
3) EMULGATORI (dodaju se namirnicama radi povezivanja sastojaka koji nisu prirodno povezani npr. vode i ulja) – najčešće dodani majonezama, margarinima i sličnim namazima) – namirnice nezdrave radi toga jer sadrže visokozasižćene masnoće – koje inače naše tijelo ne prepoznaje tj. njihovim unosom remeti se rad cca 680 gena koji su zasluženi za metaboličke procese. Napomena: u čemu je razlika između nezdravih industrijskih margarina i domaćeg maslaca: pa upravo u tome što kad uzmete domaći maslac i stavite ga na tanjur, nakon izvjesnog vremena pojave se kapljice vode. U tome je stvar – ne sadrži emulgator i voda se prirodno odvaja)! Montignac (poznati nutricionist) je zato rekao da bolje prirodne masnoće jer za umjetne kaže „Ne diraj lava dok spava“ referirajući se na genetske promjene u organizmu!
4) KONZERVANSI (skoro se stavljaju u sve radi spriječavanja kvarenja namirnica – najčešće meso i mesne prerađevine) – sadrže benzojeve kiseline koje izazivaju alergijske reakcije!
5) KISELI DODACI (npr. limunske kiseline) – stavlja se najčešće u kiselo povrće, napitke – proablem je u tome što se ne rabi prirodna limunska ili octena kiselina, već se ona radi od genetski tretiranih sirovina i sadrži velike količine plijesne koje su kao takove štetne u našem organizmu.
6) AKRILAMIDI (sada ponovno aktualni, vezano uz prženu prehranu i prehranu tretiranu u dubokim masnoćama: čišs, smoki, pohano, prženo meso i slično) – to su loši kemijski spojevi tj. visokozasićene masnoće – koje su dokazano je, kancerogene!!!! Zato nutricionisti preporučuju korištenje ružmarina kod pečenja i prženja bilo mesa bilo povrća, jer ružmarin smanjuje i neutralizira akrilamide!!!
7) POJAČIVAČI OKUSA (stavljaju se skoro u sve, a tu dolazi i naš kapučino i slični proizvodi tj. svi oni koji imaju pojačane okuse, tj. pokušaj imitiranja prirodnih, ali su ovi puno naglašeniji, najčešće idu u kombinacijama sa navedenim bojama) – posebno je važno da su to također kemijski spojevi koje naš orgnaizam ne prepoznaje! Najčešće uzrokuju: probavne smetnje, stvaraju kamence, uništavaju B vitamin, povisuju kolesterol, javljajus e razne kožne bolesti i alergije, upale usne šupljine, a najvažnije je to da onemogućuju apsorpciju kalcija iz namirnica!
8) UMJETNI ZASLAĐIVAČI – bjažati od njih, osim ako osoba nije dijabetičar, jer onda nema izbora, to je manje zlo, nego povišen šećer.! Naime, umjetne zaslađivače (aspartame) naš organizam ne prepoznaje, te ih ne registrira kao šećer, tj. tijelo traži šećer bez obzira koliko stavili zaslađivača, već se on sintetizira u obliku potkožnih masnoća. Koliko god mi stavili aspartama, kao da ništa šećera nismo uzeli, a oni se gomilaju kao mast. Prije par godina Njemački stručnjaci i kemičari potvrdili su činjenicu da na njemačkim farmama svinjama u pehranu dodaju umjetne zaslađivače kako bi one dobile na povećanoj tjelesnoj masnoći.
Pripremila: Uppt/siječanj 2009/UP Dated 22. svibanj 2013./Mirela Vidović
KONZUMIRAJTE RIBU DVAPUT TJEDNO
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 19 Ožujak 2009 19:38
- Napisao/la Mirela Vidovic
- Hitovi: 3434
Američki liječnici preporučuju svim stanovnicima SAD-a, uključujući trudnice, djecu i dojilje da dvaput tjedno konzumiraju neke vrste riba, unatoč aktualnoj zabrinutosti zbog eventualne manje kontaminiranosti uslijed globalnog zagađenja.Znanstvenici se slažu da konzumiranje riba i školjki pomaže ljudima da dožive dulju i kvalitetniju starost, smanjuje rizik od srčanih bolesti, obolijevanja od raka, Alzheimera, moždanog udara, dijabetesa ili reumatoidnog artritisa.Sastojci poput omega 3 kiselina, joda i željeza sadržani u ribama poput lososa, nekih vrsta tuna, škampa, bakalara ili soma, važni su za razvoj mozga i mogu smanjiti efekte disleksije, autizma, hiperaktivnosti ili poremećaja koncentracije kod djece, ustanovili su znanstvenici, povezujući ih, u nekim studijama, s većom inteligencijom kod djece i mladih. U pogledu zabrinutosti kada je riječ o kontaminiranosti riba i školjaka živom i selenom prisutnom u oceanskim organizmima, u priopćenju američke udruge National Oceanic and Atmospheric administration (NOAA) stoji kako veću štetu ljudskom organizmu nanosi nekonzumiranje hrane iz mora, nego njezino konzumiranje, jer je količina žive ili selena u tim organizmima zanemariva. NOAA ipak upozorava kako trudnicama tek nakon poroda i nakon što prestanu dojiti preporučuje konzumiranje mesa morskog psa, kita, sabljarki, odrezaka od velikih oceanskih tuna i kraljevskih skuša.
Izvor: Hina
Pročitajte recept BIJELA RIBA PEČENA S POVRĆEM
Izvor: Coolinarika.hr