UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
5 VITAMINA ZA SVAKI DAN
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 05 Ožujak 2009 21:16
- Hitovi: 4335
5 vitamina trebamo svakodnevno unositi u organizam da bi održali dobro funkcioniranje njegovih osnovnih funkcija i osjećali se zdravi i poletni.
Svatko se treba zapitati uzimali dovoljno ovih vitamina tijekom dana.
Vitamin B12
Sudjeluje u stvaranju DNA, te u održavanju zdravlja živaca i crvenih krvnih stanica.
Trenutna preporučena dnevna količina u Europi je 1 mikrogram za odrasle osobe, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama 2.4 mikrograma. No prema nekim stručnjacimaa potrebno je povisiti količinu na 6 mikrograma prema istraživanju objavljenom u siječnju 2006. godine u časopisu «American Jorunal of Clinical Nutrition».
Najbolji izvori su: s obzirom da je vitamin B12 vezan za proteine najviše ga ima u hrani kao što su meso, riba, jaja i mliječni proizvodi kao jogurt i mlijeko.
Vitamin C
Već je dugo poznato da je ovaj vitamin neophodan u izgradnji kolagena, strukturnoj jedinici kostiju, kože, krvnih žila i drugih tkiva.
Trenutna preporučena dnevna količina je 90 miligrama za muškarce i 75 miligrama za žene. Organizam dnevno može maksimalno apsorbirati samo oko 400 miligrama.
Njabolji izvori su: gotovo sve voće i povrće uključujući naranče, zelenu papriku, jagode, brokulu, dinju i rajčicu, bijelu repu, slatki krumpir i bamiju.
Vitamin D
Najvažniji učinci su fokusirani na kosti, zajedno s kalcijem pomaže u njihovoj izgradnji i održavanju čvrstoće.
Dnevne preporučene količine su sada 400 IU (International Units, međunarodne jedinice) za djecu prema najnovijim smjernicama i 600 IU za starije od 71 godinu, s ostalim skupinama koji trebaju negdje između toga.
Najbolji izvori: danas se oslanjamo na obogađeno mlijeko i pahuljice za doručak iz kojih dobivamo većinu vitamina D uneseniog hranom. Osim nekih vrsta riba, kao što su haringa i sardine, ne postoji puno prirodnih izvora u hrani, što nas dovodi do dodataka prehrani i sunčanju.
Vitamin E
Znanastvenici nisu još otkrili sve važnosti vitamina E i njegove učinke na zdravlje, ali znaju da ima važnu ulogu u funkcioniranju imunog sustava, u borbi protibv slobodnih radikala, stvaranju crvenih krvnih stanica (eritrocita) i apsorpciji vitamina K.
Preporučena dnevna količina je u muškaraca i žena 23 ili 25 miligrama, i zbog činjenice da je hrana bogata vitaminom E porijeklom iz orašastih plodova i ulja, neke dijete sa malo masti mogu imati nedostatan unos vitamina E.
Najbolji izvori su: ulje pšeničnih klica, potom sjemenke suncokreta, kuhani špinat, bademi, ulje bojadistarkog bodlja i lješnjaci.
Vitamin K
U organizmu je važan za stvaranje različitih proteina. Neki od njih koriste za stvaranje faktora zgrušavanja koji sudjeluju u zgrušavanju krvi koje je neophodno kod zaraštanje rana.
Preporučena dnevna doza je 90 mikrograma za žene i 120 mikrograma za muškarce. Srećom, nedostatak vitamina K je vrlo rijedak.
Najbolji izvori su: špinat, brokula, šparoge, kelj, rikola, zelena salata, sojino ulje, ulje kanole, maslinovo ulje i rajčice.
Maja Vajagić, dr.med.
Objavljeno na portalu
www.mojdoktor.hr/Zdravlje4U/Preventiva/Vitamini
Preuzeto za web udruge 05.03.09.