UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

ASPARTAM - SLATKI OTROV

Napomena: Ovih posljednjih dana na meil adresu primila sam nekoliko meilova sa tekstom o aspartamu, pa sam odlučila da ga stavim na naš web da se pogleda. Svatko može pročitati i vezano uz svoje zdravlje odlučiti o tome koje namirnice (ili dodatke) želi koristiti. No, činjenica je da su sve češće preporuke nutricionista i liječnika da treba izbjegavati prehrambene aditive i umjetne nadomjestke koje naš organizam ne prepoznaje.  Naime u našem tijelu oko  650 gena zaduženo je za metaboličke i probavne procese, te svaki poremećaj unošenjem nepoznatih tvari može prouzročiti razne probleme i reakcije, koje se još uvijek istražuju, pa tako i djelovanje aspartama. (Web urednica: Mirela) 


Utjecaj aspartama 

Najvjerojatnije ne očekujete, da vaš zdravi jutarnji light jogurt može biti vaš najveći neprijatelj. Ili da dijetalni napitak koji vas „štiti“ od kilograma i nije tako dijetalan, a ni sve light namirnice nisu uopće bezopasne.


Naime, prehrambena industrija već neko vrijeme prikriva zabrinjavajuće rezultate ispitivanja utjecaja aspartama na naše zdravlje. Aspartam (ili E-951)naime sadrži 10% metanola, koji može biti smrtonosan već pri dozi od dvije čajne žličice, jer se u tijelu pretvara u formaldehid i mravlju kiselinu.

U aspartamu isto tako nalazi se i fenilalanin i aspartamska kiselina, koja se inače u kombinaciji sa aminokiselinama postepeno razgrađuje, a u toj kombinaciji brzo dolazi do centralnog nervnog sustava u nenormalno visokim koncentracijama i tako pretjerano stimulira moždane stanice, što za posljedicu ima i njihovo odumiranje.

 Aspartam uništava seksualni nagon i izaziva  druge seksualne tegobe, sprječava normalan razvoj fetusa, uzrok je spontanim pobačajima i urođenim manama novorođenčadi, izaziva migrene, multiplusklerozu, dijabetes, alchajmerovu bolest i tumore. Ako se količina fenilalanina u krvi trudnice petostruko poveća, to izaziva 10% smanjenje IQ ploda, a desetorostruko 20%.

Pogrešno je također i mišljenje da je aspartam koristan pri smanjenju težine (light ovo i ono). Usprkos tome, da je riječ o tzv. dijetetskom prehrambenom dodatku, fenilalanin u aspartamu onemogućava nastajanje serotonina, supstance koja, između ostalog, regulira i osjećaj sitosti. Stručnjaci povezuju problem povećanog broja debelih ljudi posle 1980. sa istovremenom pojavom „dijetetskih“ proizvoda sa aspartamom 

London Evening Standard 2005.g. izvještava o kliničkim pacijentima koji su bili na ivici ludila zbog nesanice, tjeskobe i teškoća sa razmišljanjem, čije se stanje nevjerojatno poboljšalo, po prestanku uzimanja proizvoda koji sadrže aspartam. 

Istraživanja iz 1994.na Harvadu su dijetne napitke povezala sa lomovima kostiju kod četrnaestogodišnjih djevojčica. Vodič prehrambenih dodataka, koji je izdao Northern Allergy Centre iz Australije, pod imenom aspartam navodi samo: „Aspartam ima previše štetniog djelovanja, da bi ih nabrajali u ovom
popisu!“

Količina metanola u tijelu ne bi trebala prelaziti 7,8mg na dan. Jedna litra pića, koje je zaslađeno aspartamom (Coca-Cola, Pepsi, Sprite, Tonik, Ledeni čajevi, napitci za dijabetičare, Inka -  popis je predug, sadrži oko 56mg metanola. Tako ljudi, koji pojedu više proizvoda sa aspartamom, unesu 250mg etanola dnevno u tijelo, što 32 puta prelazi  preporučenu granicu.

No, aspartam je osigurao mjesto u našoj svakodnevnoj ishrani uz veliku pomoć korupcije prehrambenih giganata. Godine 1996. bilo je napisano 164 studije, od kojih je 74 financirala aspartamska industrija.  90 je bilo nezavisnih i od tih je 83 navelo jednu ili više tegoba sa aspartamom. Čak 6 od preostalih 7 ispitivanja, koje nisu našle nikakve tegobe, bilo je vođeno od strane aspartamske industrije.

Aspartam nalazimo u gotovo svim proizvodima sa natpisom „bez šećera“, prije svega u light osvježavajućim pićima pa i u žvakaćim gumama, (fenilalanin), dijetetskih napicima, lakim jogurtima i slično.        .

Aspartam je umjetni zaslađivač, koji se dodaje mnogim napicima (dijetalna pića) i jelima (jogurti - light) i slatkišima (bombonima, Tik-tak, žvakaćim gumama).


On je u izuzetno širokoj upotrebi u suvremenoj ishrani, usprkos tome što uzrokuje zabrinjavajuće simptome, od gubitka pamćenja, pa sve do tumora na mozgu. FDA(američka uprava za hranu i lijekove), ga je odobrila kao siguran prehrambeni dodatak, mada je aspartam jedna od najopasnijih supstanci, koju dodaju u hranu neupućene javnosti.

Aspartam je stručno ime za umjetni šećer,poznat i pod zaštićenim imenima NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure itd. Otkrili su ga slučajno 1965. kada je James Schlatter, kemičar kompanije G. D. Searle, testirao neki lijek protiv čira na želudcu.

Godine 1981. aspartam bio je odobren za upotrebu u prehrani, a za zaslađivanje gaziranih pića 1983. Godine 1985. je kompanija Monsanto kupila kompaniju G. D. Searle, koju je potom razdijelila na dvije samostalne sestrinske tvrtke, Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company.

Aspartam je krivac za više od 75 % negativnih reakcija na prehrambene aditive, koje prijavljuju FDA. Mnoge od tih reakcija su veoma ozbiljne, kao epileptični napadi, pa čak i smrt, što je moguće pročitati još veljače 1994. u izvještaju Američkog ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Među 90 različitih dokumentiranih simptoma uzrokovanih aspartamom, koji su navedeni u tom izvještaju su: glavobolje i migrene, kod manje djece odmah po uzimanju u hrani ako je u većoj dozi izaziva povraćanje i mućnine, vrtoglavica, gubitak svesti, slabost, utrnulost, grčevi u mišićima, povećanje težine, kožni osipi, depresija, umor,razdražljivost, ubrzan rad srca, nesanica, teškoće sa vidom, gubitak sluha, otežano disanje,napadi panike, poremećaji govora, gubitak  čula ukusa, zujanje u ušima,gubitak ravnoteže, otežano pamćenje i bolovi u zglobovima. (Vidi link: http://farm3.static.flickr.com/2045/1551374337_7f648ba58d.jpg)

Znanstvenici koji su proučavali neželjena djelovanja aspartama utvrđuju da unošenje tog sredstva može izazvati, potaknuti ili pogoršati kronične bolesti, kao što su: tumor na mozgu, multipla skleroza, epilepsija, sindrom kroničnog umora,Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest, duševna zaostalost, limfom, deformacije kod novorođenčadi, bol u mišićima i dijabetes – a ima ga u svim proizvodima za dijabetičare.

Glavni sastojci aspartama su: aspartinska kislina (40%), fenilalanin (50%) i metanol (10%). Posebno problematičan je metanol, koji je smrtno opasan otrov. Pri zagrijavanju aspartama iznad 30°C stvara se slobodni metanol, koji može izazvati trovanje.


I još savjet za kraj – Duga je povijest korištenja šećera i meda. Njima se nismo trovali. Možda smo bili malo deblji ako smo pretjerali, ali nisu nas ubijali i trovali. Prirodna sladila kao med, javorov sok, melasa, šećer od trske ili repe, su prirodno nastali i proizvod su duge Zemljine evolucije, te tisućljetnog korištenja tih proizvoda – hrane.

Aspartam je 200 puta slađi od šećera, što znači tabletica aspartama je kao 200 žličica šećera.              

Razlika je u učinku nakon konzumiranja: aspartam truje, a šećer samo deblja, pa ako baš stvarno ne pretjeramo nećemo se ni udebljati. Prisjetimo se samo kada je počeo linč starog dobrog šećera, ne znate, e upravo onda kada su izmislili aspartam i otkrili da mu je jeftinija proizvodnja nego proizvodnja šećera, izračunali su svoju dobit i odlučili ubiti šećer, med i čovjeka. 

Dakle  Kada sljedeći put kupujete neki proizvod, na kojem piše velikim slovima BEZ ŠEĆERA, pogledajte najsitniji tekst na pakiranju. Ako na njoj piše da sadrži ASPARTAM ili fenilalanin koji je njegov sastavni dio,  sjetite se da se igrate svojim zdravljem i zdravljem svoje djece.
Zato dva puta razmislite, prije no što vas vaš mališan sljedeći put bude molio za neki light napitak ili žvakaću gumu - bez šećera .

P.S. Monsantova licenca za aspartam uskoro ističe, što znači da će spomenuti umjetni zaslađivač biti još šire zastupljen u namirnicama. Inače Monsanto  je već patentirao novi proizvod - Neotame, koji je desetostruko jači od aspartama i naravno, još škodljiviji.

P.P.S. Uzgred, u SAD prehrambeno – farmaceutski lobi (ubojice čovječanstva) intenzivno radi na tome, da aspartam ne treba obavezno navesti na deklaracijama namirnica, što znači, u tom slučaju uopće ne bismo mogli znati, da određena namirnica sadrži prehrambeni otrov aspartam.  I ŠEĆER je zdrav ……………………

Aleš Babić, Nezavisni savjetnik za potrošače
www.prihranite.si
Autor knjige: Zašto sam bez novca

" U budućnosti bi se tok novca morao preusmjeriti ka ljudima koji sa njim postupaju mudro – inače su  ekološka i socijalna katastrofa neizbježne!" 

Vezani tekstovi: 

Umjetna sladila vs. prirodna sladila;

Stevia;

Smeđi šećer;

E-brojevi – preporuke Udruge;

Uppt, 13.04.2010./m.v.

NEUGODNA NADUTOST I BOLAN ZATVOR

Bolan i nadut trbuh znak je d aje vrijeme za promjene; 

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/57516/Bolan-i-nadut-trbuh-znak-je-da-je-vrijeme-za-promjenu.html  

Imate problema s nadutim trbuhom? Kako pokazuju statistike, takve tegobe češće pogađaju žene nego muškarce i mogu biti vrlo neugodne. Kako si pomoći? Sve je više žena koje imaju problem s lošim funkcioniranjem crijeva. Stručnjaci kažu da je glavni uzrok tomu nezdravi suvremeni način života. U usklađivanju između brojnih poslovnih i obiteljskih obaveza žene nemaju vremena za redovite obroke, tjelovježbu i opuštanje. Kao rezultat imaju poremećenu ravnotežu crijeva, pate od nadutosti i plinova u trbuhu. Ako takvo stanje postane trajno, može dovesti do brojnih opasnih bolesti.

Brza hrana i neredoviti obroci

Žene koje objeduju u hodu, odnosno na brzinu samo nešto ubace u usta između obaveza, unose previše zraka u trbuh. To, naravno, rezultira većom količinom plinova u crijevima. Situaciji ne pomaže ni odabir hrane. Brza i nezdrava hrana samo dodatno pogoršava ravnotežu crijeva.

Za razliku od zdrave hrane koja se normalno probavlja u tankom crijevu, nezdrava hrana koja obiluje ugljikohidratima i nema puno vlakana znatno se teže apsorbira u crijevima i dulje putuje do debeloga crijeva. Zbog svega toga u trbuhu se stvaraju neugodni plinovi. Ako se dulje zadržavaju u trbuhu, mogu izazvati bol. Iako naša kultura osuđuje prirodnu fiziološku potrebu ispuštanja plinova, ipak je to znak da vaša crijeva rade dobro te da su zdrava.

Zatvor
Nakupljanje plinova u trbuhu, nezdrava prehrana, pušenje i premalo kretanja mogu dovesti i do zatvora. Riječ je o stanju kada se crijeva prazne manje od tri puta tjedno, a kad se pražnjenje i dogodi, prati ga veliki napor i bol. Oni koji imaju ovakvih tegoba, znaju da je zatvor iznimno neugodna i bolna pojava, a problem je što može prouzročiti i neke ozbiljne zdravstvene poteškoće, stoga ga ne treba zanemarivati.

Ako primijetite da vas zatvor muči dulje od dva mjeseca, svakako se obratite liječniku. Takvi simptomi mogu upućivati i neke druge bolesti. Važno je da problem ne zanemarite. Pokušajte promijeniti način života, jedite drukčiju hranu, objedujte u miru i uvedite tjelovježbu u svoj redovni raspored.

Što sami možete učiniti?
Prvi savjet već je svima poznat i pomalo dosadan, ali neizostavan – nikako ne preskačite doručak! Naravno, ne biste trebali preskakati ni ostale obroke. Nastojte jesti u miru, odnosno - kad objedujete, sjednite i jedite polako. Važno je da hranu dobro žvačete kako prilikom gutanja ne biste unosili previše zraka u crijeva. Izbjegavajte hranu koja iritira crijeva, a u vašoj prehrani neka prevladava lagana kuhana hrana.

Probleme s probavom može prouzročiti i nedovoljan unos tekućine u organizam, stoga je osam čaša vode dnevno imperativ. Više se krećite. Ako stvarno nemate vremena za redovito vježbanje, nastojte se barem što češće šetati. Crijeva vole kretanje i bit će vam zahvalna na takvim navikama. Nadutost može biti i rezultat napetosti stoga pronađite vrijeme za opuštanje. Pripazite i na odjeću koju nosite. Važno je da bude lagana te da vas ne steže oko trbuha. Takvim malim promjenama znatno ćete pomoći svojoj probavi koja će vam zahvaliti normalnim funkcioniranjem, a to znači životom bez neugodne nadutosti i bolnoga zatvora. 
 

Uppt, 06.04.2010. 

DEBLJINA U HRVATSKOJ POSTAJE OZBILJAN PROBLEM

Posebice je zabrinjavajuće što Hrvatska bilježi porast djece s prekomjernom težinom, a u osnovnim je školama čak 11 posto djece predebelo.

U Hrvatskoj je danas predebelo 80% muškaraca i 50 % žena, a s obzirom da je sve više djece s prekomjernom težinom, na debljinu valja gledati kao na prepoznatljivi rizični faktor za nastanak brojnih bolesti koji će u budućnosti sve više utjecati na zdravlje cjelokupne nacije, rečeno je na okruglom stolu "Debljina - ozbiljan društveni problem" u organizaciji Udruge za prevenciju prekomjerne težine (Uppt).

"Spoznaja o tome da je debljina bolest vrlo se sporo širi u pučanstvu", ističe predsjednik Hrvatskog društva za debljinu prof. Mirko Koršić i navodi kako se danas svaki drugi stanovnik Hrvatske bori s viškom kilograma dok je svaki peti predebeo i treba liječenje.Posebice je zabrinjavajuće što Hrvaska bilježi porast djece s prekomjernom težinom pri čemu se spominje i podatak o 11 posto predebele djece u osnovnim školama.

Debljina se, upozorava prof. Koršić, još uvijek povezuje s lagodnim životom - prekomjernim uživanjem u jelu i izbjegavanju tjelesne aktivnosti, no na njezinu pojavu djeluju i čimbenici okoline pa je za očekivati da će zbog debljine naša djeca živjeti kraće od nas.Endokrinolog Jozo Jelčić iz Zavoda za endokrinologiju i bolesti metabolizma u KBC Zagreb ističe kako debljina zahtijeva stručno liječenje a ne čudotvorne preparate i čajeve koji se nude u reklamama.

Problem su razne vrste dijeta kojima se ljudi podvrgavaju a čiji se učinak gubi nakon godinu dana, jer je pravilno liječenje debljine dugotrajan i iscrpljujući put koji za neke može trajati i cijeli život.U liječenje debljine u posljednje se vrijeme uključuje sve više stručnjaka, otvaraju se specijalizirani centri u bolnicama te se postupa prema smjernicama koje je donijelo stručno društvo pri Hrvatskom liječničkom zboru.

Liječenje, ističe dr. Jelčić, uključuje promjene u načinu života, niskokaloričnu i uravnoteženu prehranu, više tjelesne aktivnosti a kod dijela bolesnika i liječenje lijekovima i putem kirurških zahvata.Prevencija pretilosti posebno je važna kod djece i adolescenata, budući da udio pretilih u toj populaciji raste s dobi, ponajprije zbog nepravilne prehrane i nedostatka tjelesne aktivnosti koju kod adolescenata prati i konzumiranje cigareta.

Ipak, prim. Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističe kako se hrvatska djeca doživljavaju debelima i kada to nisu, ponajprije pod utjecajem medija, pa drži da još uvijek ima vremena za rad na promjeni njihovih loših navika. Dobar primjer predstavljaju zagrebački dječji vrtići u kojima su 2007. uvedeni novi jelovnici u kojima se vodi računa o raznovrsnosti namirnica i kvaliteti hrane koje djece unose.  

(hina/metro-portal)

Metro, 16. ožujak 2010.

INFO

ODRŽAN OKRUGLI STOL 16.03.2010.  

Dana 16.3. na Tribini Grada Zagreba, Kaptol 27, održan je  Okrugli stol na temu DEBLJINA - OZBILJAN DRUŠTVENI PROBLEM. 

Zahvaljujemo suorganizatorima: Gradskom ured za zdravstvo i branitelje, Hrvatskom društvu za debljinu pri HLZ, Koaliciji udruga u zdravstvu,  MZSS  kao pokrovitelju,  izlagačima, te svim aktivistima Udruge,  koji su zajednički učinili da ovaj Okrugli stol bude izuzetno zanimljiv i posjećen.  

Također zahvaljujemo donatorima (Donat Mg, Vindija, pekarski proizvodi «Prosenica», Gradski ured) koji su prigodnim poklonima (voda, sokovi, kruh i jabuke) ugodno iznenadili posjetitelje i time potakli sugrađane za pozitivne prehrambene promjene.

U nastavku pogledajte izbor fotografija iz arhive mr. pharm. Nade Jambrek, rukovoditeljice Službe za farmakoanalitiku, Gradske ljekarne zagreb, kojoj zahvaljujemo na ustupljenim fotografijama. Tijekom ovog mjeseca i dalje, na našim stranicama objavljivat ćemo edukativno-zdravstvene tekstove i teme sa Okruglog stola.

Vezani tekstovi: Hrvati su drugi najdeblji narod u Europi 

 Srdačno uz pozdrave.  

Predsjednica Udruge,

Sonja Njunjić 

Uppt, 21.03.2010.

 

PREKOMPLICIRANA HRANA

Ministar Bajs izbacio pizze iz fast fooda 

U slučaju jedne riječke poduzetnice koja je otvorila fast-food ispostavilo se da se, prema hrvatskim zakonima, pizza ne smije prodavati nigdje drugdje osim u pizzerijama i restoranima. Je li pizza-cut povijest? Riječanka Petra Pleša otvorila je fast-food i u njega uložila oko 400 tisuća kuna.

'Uistinu smo išli sve napraviti po propisima, ishodovali smo sva rješenja, među kojima u Uredu državne uprave i Rješenje za obavljanje djelatnosti kao objekt brze prehrane i kada nam je rečeno da smo sve zadovoljili i da možemo početi s radom, objekt smo nakon Nove godine otvorili', rekla je Pleša za Novi list.

'No uskoro je uslijedio obilazak gospodarskog inspektora koji je zahtijevao da iz prostora maknemo peć za pizzu. A upravo od pizza ovakav objekt ima najviše posla.'

'Naime, mnogi fast foodovi u ponudi imaju pizze i pizza cut i nitko nas, pa ni kod izdavanja potrebnih dokumenata, nije upozorio da ne smijemo imati pizzu', ispričala je Pleša.

No sve je ostalo na nepreciznoj definiciji Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina Restorani, Barovi, Catering objekti i Objekti jednostavnih usluga.

Prema tom Pravilniku, objekt brze prehrane (fast food) je ugostiteljski objekt u kojem se poslužuju jednostavna jela koja se pripremaju i uslužuju na jednostavan i brz način, koriste se za brzu konzumaciju, a mogu se pripremati i usluživati pića i napici te sladoled.

Problem je nastao jer među navedenim jednostavnim jelima nema pizze: naresci, sir, jaja, pržene i slane ribe, pržene lignje, topli i hladni sendviči, hrenovke, kobasice, razne vrste burgera, hot-dog, kotleti, čevapćići, ražnjići, kotlovina, pomfri, palačinke i slična jela koja ne zahtijevaju složeniju pripremu.

U Obrtničkoj komori PGŽ-a kažu da je od Ministarstva turizma zatraženo da se to pitanje točnije precizira, no tada to nije prihvaćeno pa je nedoumica ostala.

'Tražili smo da se to pitanje riješi tehnološkim postupkom obrade jela, dakle da se napravi razlika koristi li se zamrznuti proizvod ili se pizza proizvodi u samom objektu.

No, to nije prihvaćeno. Do sada, koliko imamo informacije, u ovom smislu ugostitelji nisu imali problema, iako mnogi fast-foodovi u ponudi imaju pizze', kazao je Željko Dimitrić, tajnik Obrtničke komore PGŽ-a.

U Uredu Državne uprave Primorsko-goranske županije kažu da moraju poštivati naputke nadležnih tijela, u ovom slučaju Ministarstva turizma.

Prema tumačenju Ministarstva turizma pizza ipak – nije jednostavno jelo.

'Smatramo da se u ugostiteljskom objektu vrste Objekt brze prehrane (fast food) ne mogu pripremati niti usluživati pizze, bez obzira na to kada je izdano rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za takav ugostiteljski objekt, jer je po našem mišljenju pizza jelo koje zahtijeva složeniju pripremu te se stoga ne može smatrati jednostavnim jelom', stoji u dopisu koji potpisuje Robert Pende, ravnatelj Uprave za turizam Ministarstva.

U Upravi navode da to ne isključuje mogućnost da ugostitelj ishodi rješenje po kojem će ugostiteljski objekt imati naziv dvije vrste ugostiteljskih objekata, primjerice, objekt brze prehrane i pizzeria. 
 

Datum objave:
30.01.2010 13:21
Autor: Novi list/tportal.hr

Uppt, preuzeto ožujak 2010. 

Vezani tekst:

1. Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina "Restorani", "Barovi", "Catering objekti" i "Objekti jednostavnih usluga"Narodne novine br.: 82/13.07.2009.

HRVATI SU DRUGI NAJDEBLJI NAROD U EUROPI

Objavljeno: T-portal, 11.03.2010.

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/59090/Hrvati-su-drugi-najdeblji-narod-u-Europi.html 

METABOLIČKI SINDROM 

Unatoč uvriježenom mišljenju da Hrvati nemaju problema s prekomjernom težinom, studije pokazuju da smo drugi najdeblji narod u Europi, dok se djeca nalaze na četvrtom mjestu  Trbušni tip debljine je uz neosjetljivost na inzulin, povišeni krvni tlak i poremećaj regulacije masti u tijelu istaknut kao jedan od faktora metaboličkog sindroma.

Bolesnici koji pate od ovog sindroma imaju povećan rizik za obolijevanje od bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa tip II.
 Sindrom se javlja u svim zemljama gdje stanovništvo konzumira visok udio ugljikohidrata i zanemaruje tjelesnu aktivnost.  Stres se također smatra jednim od uzročnika jer remeti hormonsku ravnotežu i povećava sklonost nakupljanju masnog tkiva u predjelu trbuha te s tim povezanih bolesti.

Danas je metabolički sindrom postao jedan od najvažnijih uzroka ateroskleroze i posljedičnih bolesti srca i krvnih žila: angine pectoris, srčanog infarkta te bolesti perifernih krvnih žila.

'Priča o metaboličkom sindromu nosi važnu poruku – nužno je ukazati na usku povezanost današnjih navika i stila života s iznimno povećanim rizikom od najčešćeg uzročnika smrti, kardiovaskularnih bolesti. Nažalost, još uvijek premalo ljudi pridaje pažnju prevenciji, a uzimanje lijekova kad se simptomi već pojave mnogo je jednostavnija metoda i olako se prihvaća. Glavni cilj je promijeniti navike – ljudi jednostavno moraju početi voditi brigu o svojem zdravlju', rekla je dr. med. Tena Kovačević iz tvrtke Medikor. 
  

Uppt, preuzeto 12.03.2010. 

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.