UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
NA POSLU SE LOŠE JEDE I TO ZA 15 KUNA
- Detalji
- Objavljeno Utorak, 24 Kolovoz 2010 12:02
- Hitovi: 4498
http://www.tportal.hr/biznis/poslovni_vodic/82534/Samo-9-posto-zaposlenih-ima-placeni-obrok.html
Istraživanje portala Moj posao
Za vrijeme radnog vremena u Hrvatskoj redovito ili povremeno jede 95 posto zaposlenih, ali plaćeni obrok ima tek svaki deseti, pokazuje istraživanje provedeno tijekom kolovoza na web portalu MojPosao, koje otkriva i da se na poslu loše jede.
Velika većina ispitanika obrok na poslu plaća sama, a samo 13 posto kaže da u tome djelomično sudjeluje poslodavac. Još je manje onih koji imaju u potpunosti plaćen obrok, samo 9 posto. Kako se za prehranu moraju sami pobrinuti, više od polovice ispitanika na nju dnevno troši prosječno 15 kuna.
Prosječno 30 kuna troši oko trećine ispitanika, a više od 30 kuna njih samo 5 posto. Prema rezultatima istraživanja, na poslu se najviše se jedu peciva, sendviči ili nešto slično.
Topli obrok redovito ili povremeno naručuje 38 posto ispitanika, voće za vrijeme radnog vremena jede ih 24 posto, a topli obrok pripremljen kod kuće na posao donosi samo 17 posto zaposlenih. Grickalice i slatkiše na poslu jede desetina anketiranih.
Samo četvrtina sudionika istraživanja pazi da obrok bude zdrav i raznolik, dok su ostalima važniji povoljna cijena ili dobar okus. Četvrtina ispitanika bira obroke koji zadovoljavaju sva ta tri kriterija.
Među onima koji jedu za vrijeme radnog vremena najviše ih na stanci za ručak provede do pola sata, a manje ih ne uzima stanku nego jede na radnom mjestu. Četvrtina ispitanika ima određeno vrijeme predviđeno za ručak koje je većinom pola sata, a 72 posto ispitanika može samostalno odrediti kada će uzeti stanku. Unatoč tome, četvrtina anketiranih kaže da njihovi nadređeni ipak prate drže li se predviđenog vremena. Najviše anketiranih, 46 posto n
a poslu nema prostor predviđen za ručak, dok ostali imaju restoran - samoposluživanje, kuhinju ili odvojenu prostoriju u kojoj mogu jesti, a gotovo polovica zaposlenih najčešće jede za svojim radnim mjestom.
Objavljeno 19.08.2010.
Vezani tekst: Tek svaki 10 zaposlenik ima plaćeni obrokDRVENA ILI PLASTIČNA KUHINJSKA DASKA?
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 11 Kolovoz 2010 14:22
- Hitovi: 5281
Ovu e-mail poruku za naš web dobila sam od prijateljice Sanje iz Zenice, koja nas redovito prati. Pa pročitajte što nam je poslala.
Kuhinjske daske za rezanje plodno su tlo za mnoge bakterije, pogotovo za salmonelu i Escherichiu coli. Kako ih pravilno održavati da bismo izbjegli zarazu, što rezati na njima i koje odabrati, plastične ili one od drveta?
Kada se radi o odabiru plastičnih, odnosno drvenih kuhinjskih dasaka za rezanje, mišljenja su podijeljena.
Poznato je da sadrže i do 50 puta više bakterija od zahodske školjke. Dugo vremena se mislilo kako su drvene daske pravo leglo zaraze jer su utori na drvetu idealno mjesto za nakupljanje bakterija. Međutim, nova istraživanja pokazuju da su zapravo plastične daske prepune mikroba, dok drvene daske imaju baktericidna svojstva, zahvaljujući enzimima u drvetu.
Naime, na drvenim daskama, posebno ako je drvo starije, bakterije se uništavaju prirodnim putem.
Stoga, stručnjaci preporučaju da umjesto plastične odaberete drvenu dasku za rezanje. Nećete oštetiti oštricu noža, ali ni mali komadići plastike neće završiti u povrću ili na mesu. Kao i kod svakog kuhinjskog pomagala, najvažnije je pravilno održavanje i čišćenje.
Ako siječete sirovo meso, nakon upotrebe dasku treba dobro oprati i izribati. Sirovo i pečeno meso, a pogotovo kada se radi o piletini i puretini, nikada ne režite na istoj dasci. Piletina i puretina posebno su rizične kada je riječ o salmoneli.
Želite li izbjeći 'samovoljno' stvaranje bakterija, nikada ne režite voće ili povrće na dasci na kojoj je prethodno bilo sirovo meso, a nije poželjno ni različite namirnice rezati istim nožem. Dasku ćete najbolje oprati octenom kiselinom koja ubija bakterije kao što su salmonela i E. coli. Možete primijeniti i kuhinjsku sol, koju ćete nakon korištenja posuti po dasci te je dobro izribati.
Bakterije ćete ubiti i nerazrijeđenim alkoholnim octom kojim možete prebrisati i druge kuhinjske površine. Što god odabrali, nakon pranja uvijek možete upotrijebiti malo limunovog soka koji će neutralizirati mirise. Na tržištu su se u novije vrijeme pojavile i staklene daske za rezanje, koje se lako održavaju običnim sredstvom za pranje suđa.
Ipak, neki tvrde kako je nezgodna za rezanje jer namirnice mogu skliznuti.
Sanja iz Zenice, kolovoz 2010.
VIŠE OD 72 MILIJUNA ODRASLIH AMERIKANACA PRETILO
- Detalji
- Objavljeno Utorak, 10 Kolovoz 2010 06:46
- Hitovi: 3927
http://www.nacional.hr/clanak/88679/vise-od-72-milijuna-odraslih-amerikanaca-pretilo
Studija je pokazala da je 2009. godine bilo 2,4 milijuna više pretilih Amerikanaca u odnosu na 2007. godinu. Bolesti povezane s debljinom vodeći su uzrok smrti u SAD-uViše od 72 milijuna odraslih Amerikanaca, odnosno 26,7 posto, pretilo je, navodi se u izvješću objavljenom u utorak.
Pretilost je postala "glavnom prijetnjom javnom zdravlju" u Sjedinjenim Državama, a stanje se svake godine pogoršava, navodi se u izvješću američkog Centra za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).
"Trebamo poduzeti intenzivne, sveobuhvatne i kontinuirane napore kako bismo se suočili s problemom pretilosti", rekao je ravnatelj CDC-a Thomas Frieden.
On je dodao da su bolesti povezane s prevelikom težinom među vodećim uzrocima smrti Amerikanaca. Studija je pokazala da je 2009. godine bilo 2,4 milijuna više pretilih Amerikanaca u odnosu na 2007. godinu.
U devet američkih saveznih država bilo je više od 30 posto pretilih ljudi.
"Godine 2000. nije bilo nijedne savezne države u kojoj je postotak pretilih bio veći od 30", rekao je Frieden.
Stanje je posebno zabrinjavajuće među crnačkom populacijom - 36,8 Amerikanaca i čak 41 posto Amerikanki afričkog podrijetla je pretilo, navodi se u studiji.
Objavljeno: Nacional, 04.08.2010.
Uppt, kolovoz 2010.
Carolin Costin - „Prevencija poremećaja prehrane - američko iskustvo;
- Detalji
- Objavljeno Srijeda, 11 Kolovoz 2010 12:38
- Hitovi: 3910
Objavljeno u Liječničkim novinama br. 91 od 15.7.2010.g.
Izbor teksta: Sonja Njunjić
Carolin Costin - „Prevencija poremećaja prehrane - američko iskustvo;
http://uppt.hr/images/NOVO/carolin_costin_prevencija%20poremecaja%20prehrane.jpg
DEBLJINA KRADE SNAGU
- Detalji
- Objavljeno Utorak, 10 Kolovoz 2010 06:34
- Hitovi: 4740
Gotovo trećina pretilih Britanaca smatra da ih drugi zbog sala osuđuju te da bi bili uspješniji kada bi skinuli višak kilograma. Zabrinjavajuće jer je i više od 20% stanovnika Hrvatske pretilo.
U anketi koja je provedena pod pokroviteljstvom britanske vlade ispitano je 2,023 Britanaca. Pokazalo se da pretili ljudi imaju loše mišljenje o sebi, a mnogi misli da ih drugi doživljavaju kao glupe ili lijene.
Gotovo polovina ispitanih tvrdi da bi promijenili svoju težinu prije nego bilo koji drugi aspekt fizičkog izgleda, a mnogi su priznali da su ih komentari o njihovoj debljini boljeli više nego primjedbe o privlačnosti, profesionalnim sposobnostima ili spolnom životu.
Jeremy Milnes, koji se bavi treniranjem samopouzdanja, komentirao je: "Mislim da bi smo se trebali zabrinuti što nedostatak samopouzdanja i izmijenjena percepcija vlastite osobnosti možda sprječavaju ljude koji bi željeli učiniti nešto sa svojom težinom u traženju pomoći."
"Prekomjerna tjelesna težina je vrlo osobna stvar i nekim ljudima naprosto nije lako o tome razgovarati, posebno ako osjećaju da ih se zbog toga osuđuje," dodao je.
Otkriće ove ankete trebali bi zabrinuti i Hrvate, budući da procjene govore da je na osnovu indeksa tjelesne mase više od 20% stanovnika Hrvatske pretilo.
Za MojDoktor: Lovro Lamot, dr.med.
Objavljeno: http://arhiva.net.hr/zdravlje/page/2009/07/20/0314006.html
Preuzeto Uppt: 10. kolovoza 2010.