UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
Svako jelo traži svoje vino
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011 00:21
- Hitovi: 4344
Vino: nezaobilazni dio blagdanskog stola
Plava riba mora »plivati« u laganom crnom vinu ili opolu. Uz meso peradi i druga bijela mesa najbolje odgovaraju laganija bijela vina poput onih koje pijemo uz predjela, dok se za mesa priređena na razne načine piju također lagana crna i ružičasta vina.
Vino je jedno od najplemenitijih i najzdravijih pića, dakako, ako ga pijemo u umjerenim količinama. No nije samo količina popijenog vina bitna, već je važna i vrsta i kvaliteta vina te način kako ga pijemo želimo li osjetiti svu draž ovog prirodnog napitka.
Stoga vino koje pijemo ili nudimo svojim gostima u ove božićne, novogodišnje i druge velike blagdane moramo poznavati, ali znati i uz koja jela ponuditi koje vino jer tek tada će užitak biti potpun. Prije svega moramo znati kakvih sve vina u nas ima i za kakvo bismo se vino mogli opredijeliti. Hoćemo li nabaviti obično stolno vino, stolno vino s geografskim porijeklom, kvalitetno vino s oznakom geografskog porijekla, čuveno, odnosno vrhunsko vino također s oznakom geografskog porijekla, neko od specijalnih vrsta vina ili možda pjenušac, ovisit će o vašem ukusu, ali prije svega i o tome kakva jela pripremate za blagdanski stol.
Kod nas obično prije jela kao aperitiv popijemo neko od žestokih pića. No to ne mora biti tako. Naime, u mnogim vinorodnim zemljama uobičajeno je da se kao aperitiv nude jaka, potpuno provrela ili slabo slatka bijela vina tipa suhog vermuta. Stoga bismo i mi barem u pojedinim prigodama, mogli malo promijeniti svoje navike i kao aperitiv ponuditi, recimo, naš dobar domaći polusuhi prošek.
Pritom valja znati da takva vina prije posluživanja moraju biti ohlađena na 10 stupnjeva jer tada se najbolje mogu osjetiti sve njihove dobre karakteristike. Uz predjela kao što su pršut, jako začinjene kobasice ili salame piju se obično potpuno provrela bijela vina kao što su istarska malvazija, pinot bijeli, šipon ili graševina .
Za razliku od toga, tvrdi i polutvrdi sir poslužuje se s crnim vinima. Uz bijelu ribu i školjke poslužuju se punija, prvenstveno dalmatinska bijela vina. Pritom valja napomenuti da se uz sirove oštrige obično ne nudi vino jer zbog oštrog okusa ovih školjaka miris i aroma vina ne mogu doći do svog punog izražaja.
Plava riba mora »plivati« u laganom crnom vinu ili opolu. Uz meso peradi i druga bijela mesa najbolje odgovaraju laganija bijela vina poput onih koje pijemo uz predjela, dok se za mesa priređena na razne načine piju također lagana crna i ružičasta vina kao što su teran, sušćan, fankovka, portugizac i dalmatinski opoli. Izuzetak su pečena mesa i meso divljači uz koje valja ponuditi najbolja crna vina: dingač, cabernet, plavac.
Nakon kolača ili sladoleda dobro će nam »sjesti« malo dobrog slatkog vina, na primjer muškata, slatke malvazije ili prošeka, a i poluslatki ili slatki pjenušac neće biti na odmet.
I napokon, uz kavu valja ponuditi liker, vinjak ili slična jaka alkoholna pića. Vino se nikad i nikako ne može skladištiti u plastičnim bocama.
A kada već govorimo o kulturi pijenja, treba naglasiti da se dobra vina ne mogu nuditi u bocama od mineralne vode već moraju biti i u odgovarajućim bocama, a također ih treba posluživati u odgovarajućim čašama. Bijelim vinima najviše odgovaraju zelenkaste boce, visoke i vitke, duga grla. Crna se vina najčešće pune u zelene boce s udubljenjem na dnu.
Desertna vina najčešće su u bezbojnim ili zelenkastim bocama, a pjenušci u bocama od debela stakla s vrlo jakim udubljenjem na dnu.
U pojedinim krajevima upotrebljavaju se i boce karakteristične za pojedino vino, kao što je na primjer sangrija iz Katalonije, po čemu je takvo vino prepoznatljivo na tržištu.
Autor: Mirta Blažević, dipl.inž , Objavljeno: 21. prosinca 2010. Preuzeto,
Uppt, 02.01.2011.
Spremila si božićnu večeru od 30.000 kalorija
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011 00:12
- Hitovi: 4000
Jela je 2 sata. Koja je to količina hrane pogledajte na linku
Donna Simpson (46) iz New Jerseyja nada se kako će službeno postati najdeblja žena na svijetu, a od subote je za 30.000 kalorija bliže svom cilju.
Na Božić je puna dva sata večerala. Napravila je vjerojatno najveću večeru na svijetu. Pojela je dvije purice, šest kilograma krumpira, pet štruci kruha i osam kilograma raznog povrća. Hranu je 'upotpunila' raznim umacima, a imala je i desert.
Donina djeca Devin (14) i Jacqueline (3) uživale su u nešto manjem obroku. Za cijeli blagdanski obrok Donna je platila oko 1200 kuna.
- Jedem koliko želim i kad želim, a u blagdansko vrijeme si stvarno dam oduška - istaknula je Donna. Dodala je kako su joj smiješni ljudi koji paze na težinu.
Kaže da bi ljudi bar za Božić trebali jesti koliko god žele, a za sebe smatra da je sasvim zdrava.
Donna debljinom zarađuje za život jer joj plaćaju da se pojavi u javnosti. Napravila je i internetsku stranicu na kojoj ljudi mogu platiti kako bi vidjeli što sve ona jede, piše Mirror.
Dobila je i odličje od Guinnessa 2007. te su je proglasili najdebljom ženom na svijetu koja je rodila.
Tim od oko 30 liječnika brinuo se o njenom porodu. Donna kaže kako je oduvijek bila debela, a njen sadašnji muž nema ništa protiv toga.
Mirror.co.uk
Uppt, 02.01.2011.
Djelovanje hrane na kemijske procese u mozgu
- Detalji
- Objavljeno Subota, 11 Prosinac 2010 12:54
- Hitovi: 3807
Autor: Dr.sc. Darija Vranešić Bender, Vitaminoteka Zagreb
KBC Zagreb, Centar za kliničku prehranu
Mozak je metabolički gigant koji zauzima tek 2 % tjelesne mase, a istodobno troši 20 % ukupnog kisika i 25 % ukupne glukoze.
Predstavlja centar misli i emocija i regulira tjelesne aktivnosti. Ima specijalan hijerarhijski položaj u tijelu, odvojen od sistemne cirkulacije barijerom krv-mozak. Iako ima visoku potrošnju energije (značajno veća od potrošnje mišića!), ima i mali kapacitet pohrane energije, a koristi samo određene supstrate (glukoza, laktat, ketoni).
S ostatkom tijela komunicira hormonskim signalima (inzulin, leptin) specifičnim transportnim mehanizmima. Čak 50 – 60 % suhe tvari mozga čine lipidi te su stoga za razvoj i funkciju mozga iznimno važne masnoće, posebice u vrijeme dojenaštva i djetinjstva. Posebna vrsta višestruko nezasićenih masnih kieselina, omega – 3 .
Konzumiranje hrane za čovjeka predstavlja poseban užitak i, kada i koliko je to moguće, čovjek jede hranu koju voli, a izbjegava onu koja mu ne prija. Hranjenje je hedonističko iskustvo! Upravo stoga, prekomjeran unos hrane ili odabir specifičnih, umjetno proizvedenih namirnica povezuje se s ovisničkim ponašanjem.
Ove je godine objavljeno nekoliko radova u časopisu koji su pokušali odgovoriti na pitanje postoji li ovisnost o hrani. Zaključeno je da specifične namirnice, posebno one bogate mastima i/ili šećerom mogu dovesti do ponašanja sličnog ovisničkom.
Ovakva hrana, iako vrlo privlačnog okusa, ne izaziva ovisnost, ali može dovesti do ovisnosti ukoliko se uživanje u njoj može opisati kao krajnost: zabranjivanje konzumiranja ili konzumiranje abnormalno velikih količina. Ove krajnosti se povezuju s povećanim rizikom od gojaznosti, depresijom, zloupotrebom droga i drugim problemima.
Ovisnost o hrani u pravilu ne pogađa osobe čija je tjelesna masa normalna, već se najčešće javlja u osoba s povišenom tjelesnom masom.
Prilog za Okrugli stol, 08.12.2010.
Izbor tekstova članica Grupe za redukciju
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 13 Prosinac 2010 22:57
- Hitovi: 4355
Kao što smo najavili, članice Grupe za redukciju svaki mjesec za Vas će izabrati tekstove za koje misle da će i Vama biti zanimljivi. Za ovaj broj Newslettera tekstove za vas izabrala je gđa. Anka i ostale članice!! Pogledajte što su predložile za Vas!
SVJEŽI SOKOVI
Tekuća eneergija iz svježeg voća i povrća
1. Kruška i grejp za protustresno osvježenje;
Sastojci: 2 kruške, 1 ružičasti grejp.Kruškama odstranice peteljke i narežite ih na komade. Grejp ogulite i podijelite na kriške da stanu u cijev sokovnika. Sokove promiješajte u čaši i ukrasite komadićima kruške i kriškom grejpa na čačkalici.
2. Energizirajuća «crvena maglica» od cikle i jabuke;
Sastojci: 1 cikla, 2 jabuke, pola limuna. temeljito oribajte ciklu i odstranice vlaknasto dno. Ogulite limun, a jabuku narežite na komade. napravite sok od cikle, zatim od jabuke i na kraju od limuna. Sokove promiješajte i ukrasite komadićima jabuke i limuna.
3. Naranča i špinat za oporavak od napornog dana;
Sastojci: 2 naranče, 5-7 listova špinata. naranče ogulite i podijelite ih na kriške. Temeljito operite listove špinata. Napravite sokove od oba sastojka i pomiješajte ih u čaši. Ukrasite ploškom naračne.Savjet plus: sjemenke jabuka vrijedan su izvor kalija pa ih nemojte uklanjati. (Objavljeno V.L. 09.09.2009.)
RAZNO
Mažuran (začin);
Mažuran je vrlo ljekovita biljka, smiruje želučane tegobe, glavobolju, astmu. Ovu iznimnu biljku podrijetlom iz Male Azije u mnogim kulturama cijene kao korisnu i ljekovitu. Za začin se bere u vrijeme cvjetanja i suši u hladu, te je kao začin nezaobilazan u mediteranskoj kuhinji. (Objavljeno V.L.)
Lubenica;
Kilogram lubenice sadrži 230 kalorija, pa je zbog osvježujućeg okusa na vrhu top ljestvice dijetalnih ljetnih namirnica.
Jabuka;
100 grama jabuka vrste Granny Smith sadrži svega 35 kcal, poznata po kiselom okusu. To je sorta jabuka izuzetno bogata vitaminom C.
DIJETA KAO STRES
Trotjedna dijeta od 1200 kcal može biti vrlo nezdrava;
San Francisko – Podvrgavanje dijeti uistinu može povećati vjerojatnost od srčanog udara, dijabetesa i raka, jer se tijekom smanjenog unosa kalorija pojačano luči kortizol tzv. hormon stresa, otkriva istraživanje Sveučilišta California i Sveučilišta Minnesota, provedeno na 121 ženi. One su tri tjedna unosile 1200 kcal dnevno, umjesto preporučenih 2000 kalorija. (ms/vlm).
Brza dijeta
Jedite rajčicu za ručak i večeru, u pet dana izgubite do tri kilograma;
Ako ste tijekom vikenda pretjerali s delicijama, roštiljem, kolačima... u pet dana uz pomoć rajčice skinut ćete tri kilograma viška i riješiti se nakupljenih toksina. Link: http://www.vecernji.hr/zivot/jedite-rajcicu-rucak-veceru-pet-dana-izgubite-tri-kilograma-clanak-160141
ZDRAVLJE
Geni neće uskoro donijeti spas za srce pa pazite na kilograme;
Spriječite infarkt
Ljudi skloni srčanim bolestima ne odriču se cigarete i nezdravog načina života
Nakon što su otkriveni brojni geni koji se povezuju s bolestima srca, među kojima je i devet gena odgovornih za povećani rizik infarkta srca, stručnjaci uvelike raspravljaju o pitanju: treba li koristiti genetsko ispitivanje klinički zdravih ljudi radi otkrivanja rizika za koronarnu bolest srca? Najbolja prevencija je kontrola tlaka, šećera, masnoća, debljine i pušenja.
Glavni razlog za nezdravi način života, ponekad i premale doze lijekova, prenio je akademik Željko Reiner, voditelj istraživanja u Hrvatskoj, ali i jedan od voditelja cijelog europskog istraživanja. Izdvaja također nužnost suzbijanja čimbenika rizika bolesti srca u dječjoj dobi jeer već i djeca mogu imati povišeni tlak, masnoću u krvi, šećer, a sve je više djece debelo. (Objavljeno V.L. 10.09.2009.)
Odabrala za čitatelje gospođa Anka i članice Grupe za redukciju!
Uppt, prosinac 2010.
17 načina da se odviknete od slatkiša
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 29 Studeni 2010 13:19
- Hitovi: 4686
Kad padne šećer
Šećer potiče rad nervnog sustava slično kao i ilegalni narkotici, no i od ove se ovisnosti ipak možete izliječiti. Pročitajte 17 savjeta koji bi vam trebali pomoći da se riješite žudnje za slatkim.
1) Ne preskačite obroke;
Jedite tri veća obroka i dvije male zakuske dnevno ili pet manjih obroka na dan. Ukoliko ne jedete na vrijeme doći će do pada razine šećera, osjećaja gladi i veće vjerojatnosti da žudite za slatkim.
2) Birajte neprerađenu hranu;
Što je hrana bliže svojoj prirodnoj formi to će sadržavati manje prerađenog šećera. Prirodna hrana uglavnom ne predstavlja metabolički problem za naš organizam, posebno ako jedete raznoliko i umjereno.
3) Doručkujte proteine, masnoću i fitonutrijente;
Tipičan doručak pun ugljikohidrata i šećera ili škroba najgori je mogući izbor za početak dana - nakon njega ćete cijeli dan žudjeti za slatkim. Dobar doručak spriječit će ovu žudnju.
4) U svaki obrok pokušajte uključiti proteine i/ili masti;
Ovo će pomoći u kontroliranju razine šećera u krvi. pazite samo da uzimate zdrave masti poput avokada ili maslinova ulja i zdravije oblike proteina.
5) Dodajte začine;
Korijander, cimet, muškatni oraščić i kardamom prirodno će zasladiti hranu i smanjiti potrebu za slatkim.
6) Kontrolirajte patite li od nedostatka vitamina ili minerala;
Nedostaju li vam neke hranjive tvari žudnja za slatkim se može povećati. Određene tvari poput vitamina B3 i magnezija pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi.
7) Gibajte se;
Bilo koji oblik tjelovježbe ili kretanja koje volite smanjit će napetost, povećati energiju i smanjiti potrebu za šećerom.
8) Spavajte dovoljno;
Neispavani ljudi češće uzimaju šećer kako bi potisnuli osjećaj umora.
9) Ne kupujte slatkiše;
Slatkiše i zašećerene žitarice ne držite u kući. Teško je grickati nešto čega nema.
10) Ne koristite umjetne zaslađivače;
Osim što nisu najzdraviji umjetni zaslađivači ne smanjuju žudnju za slatkim. Ako baš morate, koristite Steviu, ona je najzdraviji nadomjestak šećeru.
11) Čitajte etikete;
Najbolje je jesti što manje hrane koja ima etikete, no kad je već kupujete barem pročitajte sastav. Što je duža lista sastojaka to je veća vjerojatnost da je na popisu i šećer. Ne kupujte hranu u kojoj je šećer na popisu prva tri sastojka. Izaberite onaj s najmanjom količinom šećera.
12) Prepoznajte imena iza kojeg se također skriva šećer;
Kukuruzni sirup (Corn syrup), kukuruzni šećer, sukroza, dekstroza, med, melasa, turbinado šećer i smeđi šećer.
13) „Prerušeni šećer“;
Većina 'kompleksnih' ugljikohidrata koje jedemo poput kruha, peciva i tjestenine uopće nisu kompleksni. Oni su obično visoko rafinirani i u tijelu djeluju poput šećera. Treba ih izbjegavati.
14) Kratka pauza;
pronađite mirno i udobno mjesto. Sjedite par minuta i koncentrirajte se na disanje. Žudnja će za par minuta proći.
15) Skrenite misli;
krenite u šetnju, ako je moguće u prirodu, a ako ste u gradu u ulice u kojima ne prodaju ništa za jelo. Žudnja maksimalno traje 10 do 20 minuta. zabavite li se nečim drugim žudnja će vjerojatno proći.
16) Pijte puno vode;
Ponekad često ispijanje vode pomaže. A ponekad dok osjećamo žudnju za jelom smo zapravo žedni.
17) Pojedite voćku;
Ako se ne možete oduprijeti žudnji barem pojedite najzdraviji oblik šećera - voće.
Slijedite li navedene savjete možda ćete tek povremeno pokleknuti i počastiti se slatkišima.
Vezani članak: Rad za kompjuterom razvija žudnju za slatkim (16.07.2010.)
Objavljeno: http://www.net.hr/zdravlje/page/2010/11/16/0012006.html
T.T.16.11.2010.
Uppt, preuzeto studeni 2010.