UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

Svako jelo traži svoje vino

Vino: nezaobilazni dio blagdanskog stola  

Plava riba mora »plivati« u laganom crnom vinu ili opolu. Uz meso peradi i druga bijela mesa najbolje odgovaraju laganija bijela vina poput onih koje pijemo uz predjela, dok se za mesa priređena na razne načine piju također lagana crna i ružičasta vina.

Vino je  jedno od  najplemenitijih i najzdravijih pića, dakako, ako ga pijemo u umjerenim količinama. No nije samo količina popijenog vina bitna, već je važna i vrsta i kvaliteta  vina te  način kako ga pijemo želimo li osjetiti svu draž ovog prirodnog napitka. 

Stoga vino koje  pijemo ili nudimo svojim gostima u ove božićne, novogodišnje i druge velike blagdane  moramo poznavati, ali znati i uz koja jela ponuditi koje vino  jer tek tada će užitak  biti potpun. Prije svega  moramo znati kakvih sve vina u nas ima i za kakvo  bismo se vino mogli opredijeliti. Hoćemo li nabaviti  obično stolno vino, stolno vino s geografskim porijeklom, kvalitetno vino  s oznakom geografskog porijekla, čuveno, odnosno vrhunsko vino također s oznakom geografskog porijekla,  neko od specijalnih vrsta vina ili  možda pjenušac, ovisit će o vašem ukusu, ali  prije svega i o tome kakva jela pripremate za blagdanski stol. 

Kod nas obično prije jela kao aperitiv popijemo neko od žestokih pića. No to ne mora biti tako. Naime, u mnogim vinorodnim zemljama  uobičajeno je da se kao aperitiv nude jaka, potpuno provrela ili slabo slatka bijela vina tipa suhog vermuta. Stoga bismo i mi  barem u pojedinim prigodama, mogli malo promijeniti svoje navike i  kao aperitiv  ponuditi, recimo, naš dobar domaći polusuhi prošek.

Pritom valja znati da takva vina prije posluživanja moraju biti ohlađena na 10 stupnjeva  jer tada se najbolje mogu osjetiti sve njihove dobre karakteristike. Uz predjela kao što su pršut, jako začinjene  kobasice ili salame piju se obično potpuno provrela bijela vina kao što su istarska malvazija, pinot bijeli, šipon ili graševina .

Za razliku od toga,  tvrdi i polutvrdi sir poslužuje se s  crnim vinima. Uz bijelu ribu i školjke poslužuju se  punija,  prvenstveno dalmatinska bijela vina. Pritom valja napomenuti da  se uz sirove oštrige obično ne nudi vino jer zbog oštrog okusa ovih školjaka  miris i aroma vina ne mogu doći do svog punog izražaja.   

Plava riba mora »plivati« u  laganom crnom vinu ili opolu. Uz meso peradi i druga bijela mesa  najbolje  odgovaraju  laganija bijela vina  poput onih koje  pijemo uz predjela, dok se za mesa priređena  na razne načine  piju  također lagana crna  i ružičasta vina  kao što su teran, sušćan, fankovka, portugizac i dalmatinski opoli. Izuzetak su pečena mesa i meso divljači  uz koje valja ponuditi najbolja crna vina: dingač, cabernet, plavac. 

Nakon kolača ili sladoleda dobro će nam »sjesti« malo  dobrog slatkog vina, na primjer muškata, slatke malvazije ili prošeka, a  i poluslatki ili slatki pjenušac neće biti na odmet.

I napokon, uz kavu valja ponuditi  liker, vinjak ili slična jaka alkoholna pića. Vino se nikad i nikako ne može skladištiti u plastičnim bocama.

 A kada već govorimo o kulturi pijenja, treba naglasiti da se  dobra vina ne mogu nuditi u bocama od mineralne vode već moraju biti i u odgovarajućim bocama,  a također ih treba posluživati u odgovarajućim čašama. Bijelim vinima najviše odgovaraju zelenkaste boce, visoke i vitke, duga grla. Crna se vina najčešće pune u zelene boce s udubljenjem na dnu.

Desertna vina  najčešće su u bezbojnim  ili zelenkastim bocama,  a pjenušci u bocama od debela stakla  s vrlo jakim udubljenjem na dnu.  

U pojedinim krajevima upotrebljavaju se i boce karakteristične za pojedino vino, kao što je na primjer sangrija iz Katalonije, po čemu je takvo vino prepoznatljivo na  tržištu. 

Autor: Mirta Blažević, dipl.inž , Objavljeno: 21. prosinca 2010.  Preuzeto,

Uppt, 02.01.2011.

Spremila si božićnu večeru od 30.000 kalorija

 

Jela je 2 sata. Koja je to količina hrane pogledajte na linku

Donna Simpson (46) iz New Jerseyja nada se kako će službeno postati najdeblja žena na svijetu, a od subote je za 30.000 kalorija bliže svom cilju.  

Na Božić je puna dva sata večerala. Napravila je vjerojatno najveću večeru na svijetu.  Pojela je dvije purice, šest kilograma krumpira, pet štruci kruha i osam kilograma raznog povrća. Hranu je 'upotpunila' raznim umacima, a imala je i desert. 

Donina djeca Devin (14) i Jacqueline (3) uživale su u nešto manjem obroku. Za cijeli blagdanski obrok Donna je platila oko 1200 kuna.  

- Jedem koliko želim i kad želim, a u blagdansko vrijeme si stvarno dam oduška - istaknula je Donna.  Dodala je kako su joj smiješni ljudi koji paze na težinu.

Kaže da bi ljudi bar za Božić trebali jesti koliko god žele, a za sebe smatra da je sasvim zdrava. 

Donna debljinom zarađuje za život jer joj plaćaju da se pojavi u javnosti. Napravila je i internetsku stranicu na kojoj ljudi mogu platiti kako bi vidjeli što sve ona jede, piše Mirror 

Dobila je i odličje od Guinnessa 2007. te su je proglasili najdebljom ženom na svijetu koja je rodila.

Tim od oko 30 liječnika brinuo se o njenom porodu. Donna kaže kako je oduvijek bila debela, a njen sadašnji muž nema ništa protiv toga.  

Mirror.co.uk

Uppt, 02.01.2011.

Djelovanje hrane na kemijske procese u mozgu

Autor: Dr.sc. Darija Vranešić Bender, Vitaminoteka Zagreb 

KBC Zagreb, Centar za kliničku prehranu  

 

Mozak je metabolički gigant koji zauzima tek  2 % tjelesne mase, a istodobno troši  20 % ukupnog kisika i 25 % ukupne glukoze 

Predstavlja centar misli i emocija i regulira tjelesne aktivnosti. Ima specijalan hijerarhijski položaj u tijelu, odvojen od sistemne cirkulacije barijerom krv-mozak. Iako ima visoku potrošnju energije (značajno veća od potrošnje mišića!), ima i mali kapacitet pohrane energije, a koristi samo određene supstrate (glukoza, laktat, ketoni).  

S ostatkom tijela komunicira hormonskim signalima (inzulin, leptin) specifičnim transportnim mehanizmima. Čak 50 – 60 % suhe tvari mozga čine lipidi te su stoga za razvoj i funkciju mozga iznimno važne masnoće, posebice u vrijeme dojenaštva i djetinjstva. Posebna vrsta višestruko nezasićenih masnih kieselina, omega – 3 . 

Konzumiranje hrane za čovjeka predstavlja poseban užitak i, kada i koliko je to moguće, čovjek jede hranu koju voli, a izbjegava onu koja mu ne prija. Hranjenje je hedonističko iskustvo! Upravo stoga, prekomjeran unos hrane ili odabir specifičnih, umjetno proizvedenih namirnica povezuje se s ovisničkim ponašanjem.  

Ove je godine objavljeno nekoliko radova u časopisu koji su pokušali odgovoriti na pitanje postoji li ovisnost o hrani. Zaključeno je da specifične namirnice, posebno one bogate mastima i/ili šećerom mogu dovesti do ponašanja sličnog ovisničkom.  

Ovakva hrana, iako vrlo privlačnog okusa, ne izaziva ovisnost, ali može dovesti do ovisnosti ukoliko se uživanje u njoj može opisati kao krajnost: zabranjivanje konzumiranja ili konzumiranje abnormalno velikih količina. Ove krajnosti se povezuju s povećanim rizikom od gojaznosti, depresijom, zloupotrebom droga i drugim problemima.  

Ovisnost o hrani u pravilu ne pogađa osobe čija je tjelesna masa normalna, već se najčešće javlja u osoba s povišenom tjelesnom masom.  

 

Prilog za Okrugli stol, 08.12.2010.

Izbor tekstova članica Grupe za redukciju

Kao što smo najavili, članice Grupe za redukciju svaki mjesec za Vas će izabrati tekstove za koje misle da će i Vama biti zanimljivi. Za ovaj broj Newslettera tekstove za vas izabrala je gđa. Anka i ostale članice!! Pogledajte što su predložile za Vas!

SVJEŽI SOKOVI 

Tekuća eneergija iz svježeg voća i povrća 

1.       Kruška i grejp za protustresno osvježenje; 

Sastojci: 2 kruške,  1 ružičasti grejp.Kruškama odstranice peteljke i narežite ih na komade. Grejp ogulite i podijelite na kriške da stanu u cijev sokovnika. Sokove promiješajte u čaši i ukrasite komadićima kruške i kriškom grejpa na čačkalici. 

2.       Energizirajuća «crvena maglica» od cikle i jabuke; 

Sastojci: 1 cikla, 2 jabuke, pola limuna. temeljito oribajte ciklu i odstranice vlaknasto dno. Ogulite limun, a jabuku narežite na komade. napravite sok od cikle, zatim od jabuke i na kraju od limuna. Sokove promiješajte i ukrasite komadićima jabuke i limuna. 

3. Naranča i špinat za oporavak od napornog dana; 

Sastojci: 2 naranče, 5-7 listova špinata. naranče ogulite i podijelite ih na kriške. Temeljito operite listove špinata. Napravite sokove od oba sastojka i pomiješajte ih u čaši. Ukrasite ploškom naračne.Savjet plus: sjemenke jabuka vrijedan su izvor kalija pa ih nemojte uklanjati. (Objavljeno V.L. 09.09.2009.)  

 

RAZNO 

Mažuran (začin); 

Mažuran je vrlo ljekovita biljka, smiruje želučane tegobe, glavobolju, astmu. Ovu iznimnu biljku podrijetlom iz Male Azije u mnogim kulturama cijene kao korisnu i ljekovitu. Za začin se bere u vrijeme cvjetanja i suši u hladu, te je kao začin nezaobilazan u mediteranskoj kuhinji. (Objavljeno V.L.)  

Lubenica;

Kilogram lubenice sadrži 230 kalorija, pa je zbog osvježujućeg okusa na vrhu top ljestvice dijetalnih ljetnih namirnica. 

Jabuka;

100 grama jabuka  vrste Granny Smith sadrži svega 35 kcal, poznata po kiselom okusu.  To je sorta jabuka izuzetno bogata vitaminom C.  

 

DIJETA KAO STRES 

Trotjedna dijeta od 1200 kcal može biti vrlo nezdrava; 

San Francisko – Podvrgavanje dijeti uistinu može povećati vjerojatnost od srčanog udara, dijabetesa i raka, jer se tijekom smanjenog unosa kalorija pojačano luči kortizol tzv. hormon stresa, otkriva istraživanje Sveučilišta California i Sveučilišta Minnesota, provedeno na 121 ženi. One su tri tjedna unosile 1200 kcal dnevno, umjesto preporučenih 2000 kalorija. (ms/vlm).     

 

Brza dijeta 

Jedite rajčicu za ručak i večeru, u pet dana izgubite do tri kilograma; 

Ako ste tijekom vikenda pretjerali s delicijama, roštiljem, kolačima... u pet dana uz pomoć rajčice skinut ćete tri kilograma viška i riješiti se nakupljenih toksina. Link: http://www.vecernji.hr/zivot/jedite-rajcicu-rucak-veceru-pet-dana-izgubite-tri-kilograma-clanak-160141  

 

ZDRAVLJE 

Geni neće uskoro donijeti spas za srce pa pazite na kilograme;

Spriječite infarkt

Ljudi skloni srčanim bolestima ne odriču se cigarete i nezdravog načina života

Nakon što su otkriveni brojni geni koji se povezuju s bolestima srca, među kojima je i devet gena odgovornih za povećani rizik infarkta srca, stručnjaci uvelike raspravljaju o pitanju: treba li koristiti genetsko ispitivanje klinički zdravih ljudi radi otkrivanja rizika za koronarnu bolest srca? Najbolja prevencija je kontrola tlaka, šećera, masnoća, debljine i pušenja.

Glavni razlog za nezdravi način života, ponekad i premale doze lijekova, prenio je akademik Željko Reiner, voditelj istraživanja u Hrvatskoj, ali i jedan od voditelja cijelog europskog istraživanja. Izdvaja također nužnost suzbijanja čimbenika rizika bolesti srca u dječjoj dobi jeer već i djeca mogu imati povišeni tlak, masnoću u krvi, šećer, a sve je više djece debelo. (Objavljeno V.L. 10.09.2009.) 

Kad srce trese; 

Prošećite po zdravlje;

 

Odabrala za čitatelje gospođa Anka i članice Grupe za redukciju!

 

Uppt, prosinac 2010.   

17 načina da se odviknete od slatkiša

Kad padne šećer  

Šećer potiče rad nervnog sustava slično kao i ilegalni narkotici, no i od ove se ovisnosti ipak možete izliječiti.  Pročitajte 17 savjeta koji bi vam trebali pomoći da se riješite žudnje za slatkim. 

1) Ne preskačite obroke;
Jedite tri veća obroka i dvije male zakuske dnevno ili pet manjih obroka na dan. Ukoliko ne jedete na vrijeme doći će do pada razine šećera, osjećaja gladi i veće vjerojatnosti da žudite za slatkim.

2) Birajte neprerađenu hranu;
Što je hrana bliže svojoj prirodnoj formi to će sadržavati manje prerađenog šećera. Prirodna hrana uglavnom ne predstavlja metabolički problem za naš organizam, posebno ako jedete raznoliko i umjereno.  

3) Doručkujte proteine, masnoću i fitonutrijente;
Tipičan doručak pun ugljikohidrata i šećera ili škroba najgori je mogući izbor za početak dana - nakon njega ćete cijeli dan žudjeti za slatkim. Dobar doručak spriječit će ovu žudnju.

4) U svaki obrok pokušajte uključiti proteine i/ili masti;
Ovo će pomoći u kontroliranju razine šećera u krvi. pazite samo da uzimate zdrave masti poput avokada ili maslinova ulja i zdravije oblike proteina.

5) Dodajte začine;
Korijander, cimet, muškatni oraščić i kardamom prirodno će zasladiti hranu i smanjiti potrebu za slatkim.

6) Kontrolirajte patite li od nedostatka vitamina ili minerala;
Nedostaju li vam neke hranjive tvari žudnja za slatkim se može povećati. Određene tvari poput vitamina B3 i magnezija pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi.

7) Gibajte se;
Bilo koji oblik tjelovježbe ili kretanja koje volite smanjit će napetost, povećati energiju i smanjiti potrebu za šećerom.

8) Spavajte dovoljno;
Neispavani ljudi češće uzimaju šećer kako bi potisnuli osjećaj umora.

9)  Ne kupujte slatkiše;
Slatkiše i zašećerene žitarice ne držite u kući. Teško je grickati nešto čega nema.

10) Ne koristite umjetne zaslađivače;
Osim što nisu najzdraviji umjetni zaslađivači ne smanjuju žudnju za slatkim. Ako baš morate, koristite Steviu, ona je najzdraviji nadomjestak šećeru.

11) Čitajte etikete;
Najbolje je jesti što manje hrane koja ima etikete, no kad je već kupujete barem pročitajte sastav. Što je duža lista sastojaka to je veća vjerojatnost da je na popisu i šećer. Ne kupujte hranu u kojoj je šećer na popisu prva tri sastojka. Izaberite onaj s najmanjom količinom šećera.

12) Prepoznajte imena iza kojeg se također skriva šećer;
Kukuruzni sirup (Corn syrup), kukuruzni šećer, sukroza, dekstroza, med, melasa, turbinado šećer i smeđi šećer.

13) „Prerušeni šećer“;
Većina 'kompleksnih' ugljikohidrata koje jedemo poput kruha, peciva i tjestenine uopće nisu kompleksni. Oni su obično visoko rafinirani i u tijelu djeluju poput šećera. Treba ih izbjegavati.


14) Kratka pauza;
pronađite mirno i udobno mjesto. Sjedite par minuta i koncentrirajte se na disanje. Žudnja će za par minuta proći.

15) Skrenite misli;
krenite u šetnju, ako je moguće u prirodu, a ako ste u gradu u ulice u kojima ne prodaju ništa za jelo. Žudnja maksimalno traje 10 do 20 minuta. zabavite li se nečim drugim žudnja će vjerojatno proći.

16) Pijte puno vode;
Ponekad često ispijanje vode pomaže. A ponekad dok osjećamo žudnju za jelom smo zapravo žedni.

17) Pojedite voćku;
Ako se ne možete oduprijeti žudnji barem pojedite najzdraviji oblik šećera - voće.



Slijedite li navedene savjete možda ćete tek povremeno pokleknuti i počastiti se slatkišima.

 


Vezani članak: Rad za kompjuterom razvija žudnju za slatkim (16.07.2010.)  

 

Objavljeno: http://www.net.hr/zdravlje/page/2010/11/16/0012006.html 

T.T.16.11.2010. 

 

Uppt, preuzeto studeni 2010.  

 

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.