UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
JEDITE RIBU I UŽIVAJTE U SUNCU
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 10 Lipanj 2010 21:26
- Hitovi: 3763
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=571
Britanski znanstvenici otkrili su da ljudi koji u organizam unose dostatne količine vitamina D imaju 43 posto manje izgleda oboljeti od srčanih bolesti i dijabetesa.
Analizirajući 28 studija provedenih na gotovo 100.000 ljudi, zaključili su da ljudi koji jedu masnu ribu dva do tri puta tjedno i pet obroka voća i povrća na dan unose dovoljnu količinu ovoga vitamina.Istraživači naglašavaju kako su procjene vršene na temelju prirodnih izvora vitamina D, poput izloženosti sunčevu svjetlu i konzumacije masne ribe (tune, lososa i skuše), no izgledno je i da će dodaci prehrani koji u sebi sadrže vitamin D3 imati jedan učinak na zdravlje.
Studija objavljena u časopisu Maturitas otkriva da visoke razine vitamina D u organizmu smanjuju izglede za razvitkom kardiovaskularnih bolesti za 33 posto, metabolički sindrom za 51 posto, a dijabetes tipa 2 za čak 55 posto.Jedan od najboljih načina za unos vitamina D izloženost je sunčevu svjetlu, tvrdi Johanna Parker, jedna od autorica studije s fakulteta Warwick Medical School.
"Za osiguravanje adekvatne količine vitamina D, trebali bismo izlagati lice i ruke sunčevu svjetlu (bez nanošenja kreme za sunčanje) 30 minuta dva puta tjedno."Neki znanstvenici preporučuju i svakodnevnu izloženost sunčevu svjetlu, pogotovo u ljetnim mjesecima jer dvadeset minuta izloženosti za ljetnoga dana stvara 20.000 međunarodnih jedinica (engl. IU - international unit) vitamina D, što osigurava optimalnu zaštitu od raznih bolesti.
Autor : Jelena Likić
Datum objave: 28.04.2010 11:04:59
Izvor: Ethan A. Huff / Natural News
EKSTRAKT ČILI-PAPRIKE UMANJUJE BOL
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 10 Lipanj 2010 21:11
- Hitovi: 4647
Danski znanstvenici, na čelu sa dr. Asvangom, koji se bave smanjenjem boli poslije kirurških operacija, kažu da su koristili pročišćenu formu aldehida čili-papričice tzv. kapsaicin.«Utrnutost operiranog organa u stvari izaziva neurotransmiter kojeg kapsaicin oktivira.», kaže dr. Asvang i dodaje; «Jedostavno smo ga ubrizgali kao tekućinu, zatvorili ranu i zatim pratili pacjente sljedeća četiri tjedna.»
Dr. Asvag kaže da su pacjenti koji su operirali slijepo crijevo, a koji su primili kapsaicin, osjećali znatno manju bol poslije operacije nego pacjenti koji nisu primili taj sastojak. Sada slijedi istraživanje da li kapsaicin pomaže pacjentima koji su podvrgnuti mnogo ozbiljnijim operacijama, sa dužim periodom oporavka. Ako se pokaže uspješan i u takvim slučajevima mogao bi zamjeniti neke lijekove protiv boli koji brzo pokazuju smanjenu učinkovitost zbog tolerancije organizma.Ljudi koji imaju artritis ili neke kožne upale već koriste protiv boli kreme sa kapsaicinom.
Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.
PAPRIKA
http://www.mojdoktor.hr/Default.aspx?page=197&article=5076&kw=paprika
EKSTRAKT ČILI-PAPRIKE UMANJUJE BOL
ZDRAVO, VESELO I VEDRO DOČEKAJMO LJETO
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 27 Svibanj 2010 23:00
- Hitovi: 4908
Veselimo se ljetu
Ljeto je idealno vrijeme da dodatno obratimo pozornost na svoje zdravlje i ljepotu. Vrućine su gotovo sinonim uz ljeto, a da bismo što više uskladili vlastiti organizam uz ljetni ritam dobro je prehranu, fizičku aktivnost i napore kojima smo izloženi prilagoditi vlastitom tijelu i okolini. Učinimo li to lakše ćemo podnositi visoke temperature, reducirati moguće zdravstvne poteškoće (toplotni udar, dehidraciju), a tijelo i psiha biti će spremni za nadolazeću jesen i zimu.
Također ljeto je idealno vrijeme za u našu prehranu uvedemo što više svježeg voća i povrća, jer ono ne samo da našem organizmu osigurava potrebne vitamine i minerale, hranjive tvari, već naš tanjur i jelovnik obogaćuje prekrasnim prirodnim bojama koje svaka u sebi sadrži posebnosti, koje su potrebne našoj zdravoj (uravnoteženoj i pravilnoj) prehrani! Iz tog razloga odabrali smo par namirnica (4 osnovne boje) koje preporučujemo kao osnovne u ljetnoj prehrani.
To su: paprike, rajčice, lubenice, jagode, dinje, jabuke, kruške i borovnice!
Zato smo za lipanj (a i cijelo ljeto) kao osnovnu temu izabrali «Biljni pigmenti u službi zdravlja», uz niz prigodnih i vezanih tekstova.
Zato, iz svega navedenog, pokušajmo naš tanjur obogatiti najmanje s pet obroka voća i povrća dnevno, vodeći računa o tome da jedna jabuka, jedna naranča ili čaša soka, ili mrkvica svaka za sebe čine jedan obrok.
Također nemojmo zaboraviti «Vodu – tekućinu života», ne samo kao nadomjestak žeđi već i prirodni stimulans poticanja svih metaboličkih procesa i promjenama u našem tijelu. Ne zaboravimo da u ljetno vrijeme tekućinu iz organizma gubimo više nego uobičajeno, tako da je potrebno dnevno unijeti 2-3 litre tekućine u naš organizam. Najbolje je hidrataciju organizma početi odmah u jutro, s čašom čiste vode s par kapi limuna.
Također ne zaboravimo, kako bismo očuvali kožu i izbjegli teže posljedice (opekline, crvenilo kože) podsjetimo se kako primjenom eteričnih ulja ljeti možemo ljeto učiniti ugodnijim, a svoju kožu zaštititi i drugim načinima osim standardnim korištenjem raznih krema visokog faktora.
Ukratko, ljetna prehrana i izbor namirnica govori o tome da nam prehrana treba biti šlo laganija, bez pretjeranih temičkih obrda (kuhanje, pečenje, pohanje), manje opterećena masnoćama, a obogaćenija svježe pripremljenim obrocima salate, priloga, povrća, voća, ribe.
Nadamo se da će neki od savjeta Udruge pomoći da Vaš odmor i ovo ljeto učinimo ugodnijim, zabavnijim, zdravijim i sretnijim. Srdačno i sunčano ljeto svima !
Pripremile: Sonja Njunjić, Irena Švenda, dr. Slađana Divković, Vesna Buntić,
Uppt, svibannj 2010./Uppt Up Dated, lipanj 2016.
O svemu opširnije pogledajte u izboru tekstova za nadolazeće ljeto:
TEMA MJESECA;
Biljni pigmenti u službi zdravlja;
Naše tijelo «Unutrašnje more»;
Primjena eteričnih ulja ljeti;
NAMIRNICE MJESECA:
Paprike;
Uppt, lipanj, 2016.
KOLIKO NAM JE VODE POTREBNO?
- Detalji
- Objavljeno Petak, 28 Svibanj 2010 23:00
- Hitovi: 7115
VAŽNOST VODE U SVAKODNEVNOJ PREHRANI - Naše tijelo "unutrašnje more"
Preporučena ljetna prehrana - Savjeti Uppt
- Detalji
- Objavljeno Subota, 22 Svibanj 2010 23:00
- Hitovi: 5810
PREPORUČENA LJETNA PREHRANA - SAVJETI UDRUGE
Ljeto je idealno vrijeme da dodatno obratimo pozornost na svoje zdravlje i ljepotu. Vrućine su gotovo sinonim uz ljeto, a da bismo što više uskladili vlastiti organizam uz ljetni ritam dobro je prehranu, fizičku aktivnost i napore kojima smo izloženi prilagoditi vlastitom tijelu i okolini.
Također ljeto je idealno vrijeme za gubitak kojeg kilograma ili održavanje postojeće tjelesne mase, tako da u našu prehranu uvedemo što više svježeg voća i povrća, jer ono ne samo da našem organizmu osigurava potrebne vitamine i minerale, hranjive tvari, već naš tanjur i jelovnik obogaćuje prekrasnim prirodnim bojama koja svaka u sebi sadrži posebnosti, koje su potrebne našoj zdravoj (uravnoteženoj i pravilnoj) prehrani!
SAVJETI
1) U prehrani koristiti namirnice bogate prirodnim bojama. Naše tržnice pršte od boja i plodova i to treba iskoristiti, jer sve te namirnice također u sebi sadrže toplinu, sunce i boje ranog proljeća i ljeta. Njihovom konzumacijom obogatit ćemo naš stol, a najvažnije nećemo narušiti tjelesnu težinu, odnosno pomoći će nam da održimo optimalnu i da tijelo tijekom ljeta (uz laganu tjelesnu aktivnost) vratimu u formu.
Crvena: stop bakterijama, sadrži antocijan, potiče proizvodnje melanina i zaustavlja slobodne radikale; Savjet:Crveno povrće: kuhati poklopljeno i uz dodatak par kapi limuna ili octa da ne izgubi svoju prirodnu cravenu boju – antocijan.
Narančasta: boja vitalnosti – pomaže kod probavnih tegoba;Savjet:karoten je netopljiv u vodi pa kuhanjem ne mijenja boju - ali isto tako kratko kuhati ne dozvoliti da se namirnica raspadne;
Zelena: boja prirode – donosi smirenje i održava srce u formi.Savjet: Povrće zelenih listova: kuhati nepoklopljen (radi klorofila), vrlo kratko, da nedobije tamnu boju - odmah posluživati;
Žuta: izvor snage i mladosti – organizmu vraća i vitalnost
2) Preporuča se uzimati 2 – 3 litre tekućine u obliku prirodne izvorske vode, razrijeđenih sviježe iscjeđenih voćnih soka, biljnih čajeva te i izotoičnim napicima za vrijeme intenzivnije fizičke aktivnosti. Na djecu i starije osobe treba posebno obratiti pažnju budući gube osjećaj za žeđ!! Jer ne zaboravimo, kad osjetimo žeđ, već smo djelomično dehidrirali!! Kod pojačanih tjelesnih napora svakih sat vremena popiti dodatno 2-3 čaše vode!!
3) Odlazak na kavu. Kako imamo nešto više vremena tako nam se zna desiti neka kava više. Kava je diuretik i time dodatno potiče rad bubrega i izlučivanje tekućine pa je preporuka da kofeinske i jako zaslađene napitke zamijenimo đusevima ili sokom jabuke koji će nas ujedno i dodatno rashladiti. Uz kavu koju ipak popijemo treba obavezno uzeti čašu vode (po mogućnosti bez leda!)!
4) Mali užitci. Pola čaše do čaša vina (do 2 dcl- razrijeđeno vodom) odgovarati će uz ribu koja obiluje omega-3 masnim kiselinama (posebice plava). Omega- masne kiseline čuvaju naše srce i krvne žile zbog čega se riba preporuča konzumirati barem 3x tjedno.
5) Voće: najbolje jesti natašte radi toga što potiče fermentaciju u crijevima; Super šećeri: svi šećeri koje sadrži voće su beznačajni jer se rastvaraju u vodi (osim nekog voća kao što su dinje, banane);
6) Čistiti organizam najboljim «pročiščavačima organizma»: zeleno lisnato povrće - radi viskog sadržaja vode te vlakana i kalija, potiču probavu tj. rad crijeva i izvrstan su diuretik – posebno za zdravo srce jer izlučuju višak vode;
7) Sladoled, kojem ćemo teško odoljeti, treba kupovati na provjerenim i posjećivanim mjestima. No, ne više od jedne kuglice! Jer ako vam je to ritual i zadovoljstvo, jedna kuglica ima isti okus kao i više, ali zato Vas kalorijski neće opteretiti.
Najbolje bi bilo da umjesto sladoleda konzumirate voćne salate, jer voća ima u izobilju!!
8) Jaja pripremati tvrdo kuhana da se izbjegne eventualna zaraza salmonelom.
9) Konzumiranje mesa (osibito crvenog) svesti na najmanju moguću mjeru.Prilikom odabira mesa treba pripaziti na boju, koja treba biti zdrava crvena, bez zeleno sivog odsjaja. Meso ne smije bti više puta zamrzavano budući to pogoduje razvoju mikroorganizama. Prilikom odabira mesa treba pripaziti na boju, koja treba biti zdrava crvena, bez zeleno sivog odsjaja. Roštilj, naročito mesni proizvedi pečeni na njemu - treba koliko je moguće svesti na jednom tjedno.
10) Preporučuje se svakodnevna tjelesna aktivnost; plivanje, vožnja biciklom, rano ujutro ili kasno navečer hodanje, do laganog trčanja, u cilju stvaranja nove mišične mase i gubitka suvišnih kilograma.Bez obzira što tijelo radi, ljeti gubimo vodu i minerale znojenjem.
Čak i u mirovanju ili plivanju jednako je bitno da unosimo dovoljno tekućine.
Provodite aktivan godišnji odmor - koji ne smije biti pasivni nerad, nego aktivna psihofizička rekreacija potrebna svima radi razbijanja jednolične svakodnevice, te potreba bavljenja tjelesnom aktivnošću sa užitkom uz druženje s članovima obitelji i prijateljima. Primjenite neke od ovih preporuka i savjeta – time ćete ljetne mjesece učiniti još ugodnijim, korisnim i ljepšim!!!
Uppt, svibanj 2010./lipanj 2012./lipanj 2017.