UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

HRANA ZA DOBRO RASPOLOŽENJE

Piše: Slađana Divković, dr. med., dopredsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine

Koliku važnost posvećujemo prehrani i izboru namirni­ca na neki način govori o stilu i načinu našeg života. Je li to jedan od naših prioriteta u očuvanju zdravlja ili poboljša­nju zdravstvenog stanja (ako je došlo do bolesti), ovisi o svakom pojedincu.

Što nam znači hrana u svakodnevnom životu?

S jedne strane hrana je energija i pogonsko gorivo za naše stanice, s druge strane hrana je i užitak za nepce, a njezino konzumiranje većini je osoba zadovoljstvo. Prema Hipokratu, hrana je lijek. To su iskusili mnogi koji su promijenili način prehrane kada su oboljeli. I dok je poznat povoljan učinak prehrane na tjelesno zdravlje, manje se zna da ona može utjecati na naše raspoloženje. Također, kad smo loše volje, posežemo za određenom vrstom hrane. Najčešće je u pozadini neraspo­loženja stres koji povezujemo s nedostatkom vremena, stalnom užurbanošću, premalo sna, preskakanjem obroka ili premalo tjelesne aktivnosti. Rekli bismo da svaki stres voli pretjerivanje.

Hrana djeluje na neurotransmitere (prijenosnike) u mo­zgu koji utječu na način razmišljanja, osjećaje i ponašanje. Emocije mijenjaju intenzitet aktivnosti pojedinih moždanih centara. Stres utječe na hipotalamus i lučenje neuroprijenosnika koji stimuliraju nadbubrežne žlijezde na izlučivanje hormona stresa (adrenalin i kortizol).

Kad smo sretni i zadovoljni ili kad se smijemo izlučuju se endorfini, hormoni koji su odgovorni za dobro raspoloženje, oduševljenje, stvaraju osjećaj ugode i zadovoljstva. Osim endorfina pojačano se izlučuje i serotonin koji se još naziva hormon sreće.

Endorfin je neuropeptid prvobitno izoliran u mozgu, poslije pronađen i u drugim dijelovima tijela. Osim toga što utječe na naše raspoloženje, posjeduje snažno analgetičko svojstvo (smanjuje osjet boli). Pojačano se izlučuje primjerice tijekom treninga, dok trčimo, ali i kad smo izloženi svjetlu. Stoga smo u pravilu tijekom proljeća i ljeta kada je i više sunčeva svijetla boljeg raspoloženja.  

Tijekom jeseni i zime, zbog manjeg broja sunčanih dana te kraćeg trajanja dana i manje dnevnog svijetla, poja­vljuju se sezonske promjene raspoloženja pa čak i "zimske depresije". U skandinavskim zemljama sunčevu svjetlost jednostavno nadomještaju terapijom svjetlom i izlaganju lampama koje oponašaju pozitivan učinak sunčeva spektra na naš organizam. I dnevni boravci u pravilu su navečer osvijetljeni podnim ili stolnim lampama.

Zašto nam svjetlo popravlja raspoloženje?

Istraživanja su pokazala da aktivnost hipotalamusa reguliraju svjetlosni valovi prenijeti putem oka. Naime dokazano je da postoji izravna veza mrežnice oka i hipotalamusa koji je odgovoran za naše emocije, raspoloženje, našu energiju, ali i rad hipofize koja upravlja svim endokrinim žlijezdama u tijelu. Poznato je da sunce opskrbljuje organizam visokovrije­dnim vitaminom D koji izaziva učinak sličan smijehu. Vitamin D nastaje pod utjecajem ultraljubičastih (UV) zraka sunčeve svjetlosti asimiliranih preko kože. No tek u jetri i bubrezima pretvara se u aktivan oblik koji se putem krvi prenosi do crijevne sluznice, gdje pomaže u stvaranju specifične bjelančevine koja osigurava apsorpci­ju kalcija u sluznici crijeva.Znanstveno je dokazano da su ljudi koji imaju dovoljno vitamina D u organizmu manje skloni depresijama, prejedanju ili naglim promjenama raspoloženja.

Vitamin D ili sunčani vitamin potreban je za apsorpciju i asimilaciju kalcija i fosfora u organizmu te na pravi­lnu mineralizaciju, rast i oblikovanje kosti. Koncentracija anorganskog fosfora u serumu viša je u proljeće i ljeto, a niža zimi. Vitamin D i UV zračenje povisuju njegovu koncentra­ciju u serumu. Nedostatak vitamina D nastaje zbog nedovoljnog sunčanja i unošenja vitamina hranom, poremećaja njegove resorpcije i metabolizma u organizmu.­ Osjećaj gubitka snage, mišićna slabost, nesanica, zastoj u rastu kod djece samo su neki od simptoma njegova pomanjkanja. Ima ga u mlijeku, jajima, ribi primjerice tuni ili skuši te u ribljem ulju (bakalar).

Riba je i najbolja hrana za mozak, osobito plava (srdela, skuša, tuna) i hladnovodna (losos) pa i pastrva. Riba sadrži omega - 3 masne kiseline važne za zaštitu krvožilnog sustava, ali i za pravilnu funkciju živčanog i imunološkog sustava. Dokazano je da te kiseline (koje naš organizam ne može sam proizvesti) djeluju povoljno na naše raspoloženje i imaju blagi antidepresivni učinak. Ako uz ribu kombiniramo maslinovo ulje (koje je bogato oleinskom kiselinom ili omega - 9) u organizam ćemo unijeti "dobre" masti koje imaju povoljan učinak na zdravlje.

Kada smo umorni, razdražljivi, lošeg raspoloženja ili nam pada koncentracija, posežemo za nečim slatkim da nam vrati energiju. U većini slučajeva to je čokolada koja djeluje poput brzog stabilizatora i stimulansa. Neki čak nakon razočarenja ili neuspjeha, neuzvraćene ljubavi i pažnje posežu za čokoladom kao "tješiteljicom".

Čokolada podiže razinu serotonina, koji stvara osjećaj ugode, smirenosti i zadovoljstva. No u toj varijanti i nekoliko će kockica čokolade biti dovoljno, a kad već biramo, izaberimo onu koja ima veći udio kakaa (više od 70%).Kakao kao temeljni sastojak svake čokolade (izuzev bijele) sadrži kalcij, magnezij i fosfor, ali i mikroelement bakar, koji pomaže da se lakše nosimo sa stresnim situacijama.

Serotonin kao transmitor (prijenosnik) u moždanim stanicama utječe na spavanje, percepciju boli, mentalnu depresiju. Nedostatak serotonina uzrokuje razdražljivost, nesanicu, lošiju koncentraciju. Naš organizam sam proizvodi serotonin iz aminokiseline triptofana koju unosimo mlijekom i mliječnim proizvodima, ribom, puretinom, lećom.Isto djelovanje na stvaranje serotonina imaju banane, smokve, rajčice, ananas i orasi, kao i noni (morinda citrifolia)­ koji su bogati triptofanom. Naime, u stanjima stresa neke se aminokiseline pojačano gube, a jedna od najvažnijih je triptofan. To u konačnici može dovesti do hormonske neravnoteže, što kod nekih osoba stvara pojačanu potrebu za slatkim.

Što je zajedničko namirnicama kao što su: riba (morska), plodovi mora, alge, gljive, bijelo meso peradi, ananas, crni luk, mrkva, rajčica, špinat, grašak cikla, zelena salata? Sadrže jod, element u tragovima koji obnavlja energiju tijela, čuva životnu snagu, umiruje živčani sustav i oslobađa od napetosti. Jod pomaže sagorijevanje masnoće u tijelu i jedan je od najboljih katalizatora oksi­dacije. Ujedno je nužan za dobro funkcioniranje štitne žlijezde koja kontrolira cjelokupan metabolizam (izmjenu tvari u organizmu). Hormoni štitne žlijezde potrebni su svakoj stanici našeg organizma za normalan rad.

Znamo da sol sadrži jod (koji se i naknadno dodaje morskoj ili kamenoj soli), no dugo stajanje soli na našim policama pridonosi njegovoj slabijoj iskoristivosti kao i klorirana voda. Najbolji dokaz povoljnog učinka joda na raspoloženje su duge šetnje uz morsku obalu koje opuštaju, osvježavaju i energiziraju organizam. Katkad, dok šetamo, možemo osjetiti miris joda.Integralne žitarice, peciva i tjestenina od integralnog brašna, mahunarke, fermentirani mliječni proizvodi dobar su izvor vitamina B kompleksa važnih za normalnu funkciju živčanog sustava baš kao i žitne pahuljice, posije, klice.

Mlijeko i mliječni proizvodi dobar su izvor kalcija va­žnog za pravilan rast i razvoj koštanog sustava i zubi, za zgrušavanje krvi, ali zajedno s magnezijem i za prijenos impulsa u mišićnim i živčanim stanicama. Magnezija ima u zelenom lisnatom povrću, integralnim žitaricama i klicama, orasima, lješnjacima i bademima, suhom voću primjerice suhim smokvama, šljivama, grožđicama, sjemenkama sezama i maka.

Sezonsko voće u zimskom razdoblju: agrumi, jabuke, šipak (nar), kivi te sezonsko povrće: kupus, kelj, kiselo zelje, crna rotkva, repa, poriluk i cikla osigurati će našem orga­nizmu vitamine: A, B i C važne za aktiviranje brojnih enzima koji sudjeluju u metabolizmu te omogućuju norma­lnu funkciju imunološkog sustava

.Prehrana u vrijeme blagdana
(dobro raspoloženje za stolom)

Prosinac je mjesec koji cijeli protječe u znaku pripreme za nadolazeće blagdane. Uz njih vežemo i niz običaja koji pridonose ugođaju i dobrom raspoloženju: sadnja pšenice, kićenje bora, pravljenje božićnih jaslica, unošenje grančica imele ili slame.

Vrijeme blagdana prepuno je simbolike i mnogo je više od samog pripremanja jela, postavljanja i serviranja blagdanskog stola. No svakako će dobro osmišljena trpe­za i izbor namirnica pridonijeti blagdanskom ugođaju. Činjenica je da se u predblagdansko vrijeme spremaju veće količine hrane i pojedine namirnice ili pića čuvaju se samo za tu prigodu.

Najvažnije je da pripremamo ona jela koja volimo, u skladu sa svojim mogućnostima, a čiji će izbor zadovoljiti različite ukuse. U većini slučajeva biraju se jela iz dugogodišnje obiteljske tradicije koja se pripremaju po staroj, isprobanoj, dobro poznatoj recepturi, onako kako su to radile naše bake. Vrijeme je to kada puštamo našoj kreativnosti i mašti na volju. Posebno se djeca vesele maštovito izrađenim kolačima koji se za tu prigodu rade u najrazličitijim oblicima, šarolikim kontrastima boja, vještim ukrasima i sl. Uz malo više truda oko dekoracije doma ili blagdanskog stola učinit ćemo ambijent ugodnijim, a jela privlačnijima za degustiranje.Vrlo često se tijekom pripreme za blagdane mnogo toga mora obaviti za kratko vrijeme.

No ne zaboravite da su i skromnije trpeze u opuštenijem i smirenom ambijentu ugodnije nego preambiciozno postavljeni ciljevi i pretjerivanje s velikim količinama hrane koji nas drže u "stanju pripravnosti" i "galopirajućem ritmu".

Svakako je važno ozračje za blagdanskim stolom, a tijekom blagovanja nemojmo zaboraviti na raznolikost i umjerenost. Prilika je to da izborom jela razbijemo monotoniju koja kaže da obilna trpeza znači mnogo mesa, kolača i alkohola. Ne zaboravimo na tople okrepljujuće juhe, salate, priloge od povrća i svježe voće. Salate su zahvalne za pripremanje i kombiniranje jer ih možemo pripremati na različite načine, od različitih namirnica, primjerice od plodova mora, tjestenine, povrća, mahunarki, ukiseljenog povrća i sl.

Čaša do dvije dobrog vina ili pjenušca može pridonijeti dobrom raspoloženju, upotpuniti atmosferu, ali nikako ne smije biti jedini pokretač i poticatelj ugođaja za stolom.Ne zaboravimo da pretjerivanje s alkoholom, kada umjereno postaje neumjereno, najčešće dovodi do suprotnog od onog što želimo, a to je da se u cijeloj obitelji ili dru­štvu zadrži dobro raspoloženje. Alkohol je i diuretik, pa može dovesti do dehidracije u organizmu. Stoga i tijekom blagda­na moramo paziti na dovoljan unos vode, koju na neki način naše stanice jedino prepoznaju kao tekućinu.

Treba podsjetiti da zimi u grijanim prostorima dio tekućine gubimo i preko kože (isparavanjem i znojenjem). Dehidracija može pojačati osjećaj umora, oslabjeti konce­ntraciju i potaknuti bezvoljnost. Unos tekućine možemo dopuniti i toplim čajevima kakvi su primjerice: menta, kamilica, lipa, šipak, korijen đumbira ili zeleni čaj.

Blagdansko vrijeme je sinonim za obiteljsko okupljanje, druženje, darivanje i čestitanje. Prilika je to da ugođaj topline doma, pozitivnog ozračja, dobrih želja i omiljenih jela podijelimo s drugima.U konačnici pokušajmo od doma napraviti oazu mira i opuštanja kako bismo se malo posvetili sebi i poput djece zadržali pravi doživljaj nadolazećih blagdana.

Hrana za bolje raspoloženje, koncentraciju i učenje:

  • voda (izvorska, mineralna, stolna) - od svih tvari u organizmu ima je najviše (više od 60%), regulira sve funkcije u tijelu, važna je za normalnu aktivnost moždanih stanica (mozak čini oko 85% vode)
  • mahunarke (soja, leća, zeleni grah) - sadrže aminokiselinu triptofan
  • omega-3 masne kiseline (plava riba: srdela, skuša, tuna), sjemenke i ulje lana (sadrže esencijalne masne kiseline važne za živčane stanice)
  • polifenoli iz kakao mase (čokolada za kuhanje) i tamna konzumna čokolada (s udjelom kakaa 70% i više) - sadrže teofilin i teobromin koji imaju blago smirujući učinak
  • vitamin E (bademi, orasi, lješnjaci, klice žitarica) - popravlja cirkulaciju, opskrbu tkiva kisikom, regulira rad jetara
  • cink (sjemenke buće, suncokreta, sezama) - potreban je za normalno stvaranje i aktivnost hormona
  • magnezij (suhe marelice, smokve, datulje, grožđice) - vitalno važan mineral potreban za cirkulaciju, živce, kosti.

 Objavljeno u obiteljskom časopisu Zdrav život br. 78/2oo9/prosinac 

Uppt, siječanj 2010. 

Vezani tekst:

Slano,slatko ili začinjeno!?

Zamamne, a zdrave grickalice;

HRANA KAO OVISNOST

U zadnje vrijeme teorija i pravila o prehrani ima toliko da se mnogi ljudi, obeshrabreni, vraćaju uobičajenom, nesvjesnom i neprirodnom načinu prehrane. Kao i u svakom drugom području, i u hrani nastojim izbjegavati previše sitničava pravila i slijediti neke jednostavne i općenite principe koji mi se čine logičnima.

Jedan od ključnih što se tiče prehrane, jest da je mudro hraniti se što prirodnijom, svježijom i što manje na bilo koji način prerađenom hranom. Većina ljudi to ne smatra posebno važnim i ne želi se odreći užitka u hrani na koju su navikli. No činjenica je da su krvožilne bolesti – rezultat nepravilne prehrane - na prvom mjestu uzroka smrti u zapadnim društvima, a većina ljudi, uključujući čak i djecu, prilično rano počinje patiti i od brojnih drugih degenerativnih procesa.

Tu je na prvom mjestu opće rasprostranjeni i opće omraženi celulit, ali osim toga poznajem i značajan broj mladih ljudi (čak i studenata), koji pate od raznih kroničnih bolesti i patoloških procesa u tijelu, čak i ako su vitki i ne jedu previše. Mi smo ovisnička civilizacija. Koristimo sve moguće načine i aktivnosti radi odvraćanja pažnje od svojih stvarnih osjećaja i potreba.

Kao ovisnost može poslužiti sve što nam privre­meno može skrenuti pažnju s nas samih: od uobičajenih svakodnevnih aktivnosti do teških psihoaktivnih droga. Hrana je jedna od najraširenijih, ali i najsuptilnijih ovisnosti: u pravilu smo vrlo malo svjesni ne samo učinaka nekvalitetne hrane, nego i samog ovisničkog ponašanja. 

Razlog tome je što se hrana od malena povezuje s ljubavlju i emocionalnom ugodom. Za dojenčad to su neki od najugodnijih trenutaka, povezani s bliskošću i milovanjem, a za malo stariju djecu koja se počinju suočavati sa svim frustracijama, zabranama i društvenim ispiranjem mozga, podsjetnik na tu ugodu je vrlo često olakšanje.

 Hranu koju nam roditelji daju u najranijoj dobi na vrlo dubokoj razini doživlja­vamo kao nešto što ima emocionalnu vrijednost, i to je čini psihološki privlačnom.

Više u nastavku na linku.............

ŠTO SE JEDE ZA BOŽIĆ?

ŠTO SE JEDE ZA BOŽIĆ?

Purica se često smatra uobičajenim božićnim objedom, ali ona se na meniju pojavila oko 1650. nakon što je Europa kolonizirala Sjevernu Ameriku. Ptica je dobila ime po trgovcima iz Turske (turkey). Prije toga,  labudovi, guske, pauni ili svinje su bili povezani s Božićem.

Tradicionalna božićna večera kakvu je mi znamo, u drugim kulturama izgleda drugačije.

Australija
Božić je sredinom ljeta i ručak je često roštilj, odrezak , sladoled ili sorbet za desert, možda na plaži.

Češka
Tradicionalno jelo se jede na Badnjak i sastoji se od riblje juhe, salate, jaja i šarana.

Finska
Tradicionalna Božićna večera sastoji se od makarona, repe, mrkve i krumpira, sa šunkom ili puretinom. Miješana plata mesa i ribe je također popularna. Nakon tradicionalnog obroka odlazi se u saunu, a zatim u posjet grobovima rodbine.

Njemačka
Pečena guska je omiljeni božićni obrok, uz krumpir, kupus, mrkvu, ribu i kisele krastavce. Jelo se obično jede na Badnjak.

Grenland
Božićna večera može uključivati morske ptice koje sliče pingvinima, zamotane u kože tuljana.

Italija
Božićni ručak može se sastojati od sedam jela, uključujući predjelo, tjesteninu, pečeno meso, dvije salate, slatki puding, zatim sir, voće, rakiju i čokoladu.  

Jamajka
Tradicionalna božićna večera uključuje rižu, gungo grašak
, piletina, goveđi rep i kozu.

Latvija
Božićna večera je kuhani smeđi grašak
s umakom od pancete, malo pite, kupusa i kobasica.

Norveška
Božićni obrok jede se na Badnjak i uključuje bakalar
, svinjske kotlete, božićnu mesnu štrucu i posebne kobasice.

Portugal
Posebno božićno jelo je slani suhi bakalar
s kuhanim krumpirom koji se jede u ponoć na Badnjak.

Rusija
Božić hrana uključuje kolače, pite i knedle s mesom.

Južna Afrika
Božić je za vrijeme vruće ljetne sezone, već tradicionalna purica jede se za večeru sa svim dodacima.

Švedska
Obrok na Badnjak uključuje školjke, svinjetinu, kuhane i sirove haringe, kavijar, sireve i smeđi grah.
 

Velika Britanija
Božićni puding i pite su najčešći izbor.

SAD
Božićni ručak je guska, puran, razno povrće, tikvice, bundeve i pita.

 

 

Objavljeno: portal Centar zdravlja 

http://www.centar-zdravlja.net/clanci/obitelj-i-odmor/5/1545/sto-se-jede-za-bozic/

 

BLAGDANI I PROBAVA

Problemi s probavom česti su u ovo doba godine. Sedam je razloga zašto se javljaju i kako ih spriječiti. Prejedanje. Jaka hrana i žestoka pića. Stres. Sve su ovo razlozi za probavne smetnje,a čiji simptomi ne štete samo našem izgledu i nagomilavanju viška kilograma,nego mogu biti uzrok vrlo ozbiljnih zdravstvenih problema.Žene su pogođene šest puta više nego muškarci. U više od polovice žena u ovo doba godine javljaju se probavne smetnje ili se pogoršavaju postojeće. 

1. UZROK: Prepečena i masna hrana. 

POSLJEDICA: Želučani refluks(povratak želučane kiseline iz želuca u jednjak) i žgaravica(osjećaj kiseline u ustima).Konzumiranje većih količina osobito masne i začinjene hrane,pečenog i pohanog mesa, raznih vrsta umaka, suhomesnatih proizvoda i blagdanskih slastica stvara teškoće u probavi ,a uzrokuje osjećaj težine i bolove u gornjem trbuhu, koji su često praćeni mučninom, nadutošću i žgaravicom.Žgaravica nastaje zbog vraćanja želučane kiseline iz želudca u jednjak, a često nastaje i zbog navike nekih pojedinaca da nakon obilnog obroka unutar tri sata odu spavati ili ležati. Naime, gravitacija ima vrlo važnu ulogu u procesu probavljanja hrane i sprečavanju želučanog refluksa. Drugi razlog pojavi žgaravice je i konzumacija slatkiša, osobito tvrdih bombona, čokolade i kolača koji opuštaju donji ezofagealni mišić, a čija kontrakcija spriječava povratak hrane iz želuca u jednjak. Sinptome jake žgaravice možete ublažiti antacidnim lijekovima ili još bolje ako znate da uvijek imate ove tegobe nakon većeg i težeg obroka , pola sata prije jela možete uzeti lijekove ,blokatore H2 receptora. Ovi lijekovi djeluju osam sati i duže , a sprečavaju i druge probavne teškoće.Isto tako dobro je da nakon obroka ostanete u uspravnom položaju i do nekoliko sati.Izaberite si aktivnosti primjerene ovom blagdanskom dobu, jer čak i sjedeći položaj puno je bolji od ležećeg. 

2. UZROK: Često putujete i u pokretu ste.

 POSLJEDICA: osjećaj nadutosti,pojačano stvaranje plinova u crijevima i zatvor.Vi se krećete dok putujete,ali vaša crijeva ne. Kada ste na putovanju vi mijenjate svoje svakodnevne aktivnosti,kao i prehrambene navike. Obzirom da smo prije putovanja i tjekom njega pod određenim stresom i u žurbi, za doručak umjesto cjelovitih žitarica i svježeg voća obično pojedemo neko pecivo od lisnatog tijesta, krafnu i slično. Također tjekom putovanja ne pijemo dovoljne količine vode i ne bavimo se uobičajnim aktivnostima, što sve dovodi do usporenja probave i stvaranja viška plinova u crijevima. Hrana bogata vlaknima i svježe voće i povrće djeluju poput spužve u crijevima i vežu vodu , te na taj način osiguravaju mekšu konzistenciju stolice i njen brži prolazak kroz probavni trakt. Većina žena u ovo doba godine zbog nagomilanih obaveza i manjka privatnosti jednostavno zaborave otići na toalet kaže gastroenterolog Cynthia M. Yoshida, MD autor knjige « Bez probavnih smetnji». Za ovu vrstu problema mogu se koristiti blagi laksativi,jedan do tri dana prije putovanja,ali ih ne smijete uzimati duže od dva tjedna jer mijenjaju normalnu crijevnu floru i oštećuju sluznicu crijeva. Redovito pražnjenje crijeva,svaki dan smanjuje efekt slabe reabsorcije bitnih tvari iz hrane u crijevima te smanjuju nadutost i stvaranje viška plinova,a samim tim i bolji osjećaj u trbuhu. 

3. UZROK:Konzumacija hrane na javnim mjestima. 

POSLJEDICA: Simptomi»crijevne gripe».U ovo doba godine organiziraju se različite proslave i domjenci na radnom mjestu, u školama i vrtićima.Mnoštvo je društvenih zbivanja. Hrana se obično donese puno ranije i do nekoliko sati, te stoji na sobnoj temperaturi,pri kojoj se već nakon 2 sata mogu razmnožiti različite vrste bakterija. Ako nakon 6 sati od konzumacije takve hrane osjetite bolove u trbuhu, mučninu, nadutost i dobijete rijetku stolicu sa vrućicom, vjerojatno ste se otrovali hranom koja je zaražena bakterijom E.coli.Ako vam se ovi simptomi jave nakon 1-3 dana onda ste se vjerojatno inficirali nekom vrstom crijevnih virusa,koje ste mogli unijeti hranom,ali i kontaktom sa zaraženom osobom,koja ili i sama ima simptome bolesti ili može biti samo prijenosnik. Stoga je vrlo važno prati ruke. Vrlo opasno je i konzumacija piletine koja nije dovoljno termički obrađena i u kojoj se vrlo brzo mogu razviti bakterije . Ako se zarazite ovim bakterijama simptomi su vrlo dramatični,kao što su povišena temperatura,povraćanje, proljev i u vrlo kratkom razdoblju možete dehidrirati.Možete si pomoći mineralnim i visokoenergetskim pićima za športaše bez kofeina (Isosport) i antidehidracijskim prašcima.Ako imate povišenu temperaturu obavezno se javite u hitnu službu. Većina ovih akutnih trovanja hranom traje oko 7 dana i nije potreban tretman antibioticima.Bez obzira na to uvijek je potrebno posavjetovati se sa svojim izabranim liječnikom ako simptomi traju duže od 3 dana. 

4.UZROK: Bolovi u trbuhu jači nego obično.

 POSLJEDICA: Nadražaj ili čak nastanak želučanog vrijeđa.Dosta žena koristi nesteroidne antireumatike za ublažavanje bolova od migrene do menstrualnih bolova.Za vrijeme praznika ovi lijekovi koriste se još i više zbog ublažavanja bolova u mišićima nakon kućanskih poslova,nošenja teških paketa i djece po trgovačkim centrima.U vrijeme blagdana povećan je i stres zbog poslovnih i obiteljskih obaveza koji uzrokuje glavobolje, pa se i zbog toga ovi lijekovi koriste u većim dozama .Tako nekontrolirano uzimanje može oštetiti sluznicu želuca i uzrokovati nastanak želučanog vrijeđa, što se očituje kao osjećaj oštre, jake boli u gornjem djelu trbuha. Stoga bi umjesto ovih lijekova trebalo koristiti paracetamol koji je puno blaži prema želučanoj sluznici.Ako ovi bolovi i tegobe ne nestanu nakon 2 tjedna, trebate posjetiti svog izabranog liječnika koji će vam dati da napravite test na bakteriju H.pylori koja može biti uzrok upale želučane sluznice(gastritis) i nastanka želučanog vrijeđa, a koja se liječi antibioticima i antacidnim lijekovima. 

5.UZROK: Ispijanje većih količina alkoholnih pića 

POSLJEDICA:Oštra bol u gornjem djelu trbuha koja se širi pojasasto u leđa.,te povraćanje i groznica mogu biti simtomi vrlo ozbiljnog i hitnog stanja- akutnog pankreatitisa. U ovo doba godine jede se žešća i masnija hrana i piju razni koteli i alkoholna pića u većim količinama što može uzrokovati upalu gušterače,organa koji luči brojne enzime i sudjeluje u procesima probave i regulaciji šećera. Akutni pankreatitis nastaje zbog djelovanja aktiviranih enzima gušterače na okolna tkiva s posljedičnim propadanjem tih tkiva i jakom upalom. Alkohol je najčešći uzrok akutnog pankreatitisa, a može se javiti i nakon samo jeden noći opijanja ili nakon dugotrajnijeg pijenja većih količina.Simptome akutnog pankreatitisa prepoznaćete po oštroj , žarućoj boli u gornjem djelu trbuha,koja se pojasasto širi u leđa,trbuh je bolan i otečen, a može se javiti i groznica,mučnina ,povraćanje i ubrzan puls. Ovo je po život opasno stanje i hitno se morate javiti u najbližu hitnu službu. Obvezan je ostanak u bolnici i primanje antibiotika intravenski.Žene imaju 50% više vjerojatnosti da obole od akutnog pankreatitisa,jer ne toleriraju veće količine alkohola tako dobro kao muškarci kaže Silvia Degli-Esposi, MD,direktor Centra za gastrointestinalne poremećaje u Providensi RI.Sve iznad 2 alkoholna pića tjekom noćnog provoda utječe na ženski metabolizam te nakon što ste popili ova dva žešća pića,nešto pojedite i nastavite piti mineralnu vodu. 

6.UZROK: Nepodnošenje vruće čokolade ili kakaa. 

POSLJEDICA: mučnina,podrigivanje,grčevi u crijevima.Ovo su znaci intolerancije na laktozu(mliječni šećer). Oni se javljaju nakon 2-3 sata konzumacije mliječnih napitaka.Ako vam se jave ovi simptomi onda i vi spadate u ljude koji ne mogu pravilno probaviti ovaj šećer.Ne morate uvjek nakon konzumacije mliječnih napitaka imati ove simptome,oni se mogu javiti samo ako ste ih konzimirali češće nego inače ili u većim količinama za vrijeme blagdana kaže Yuri A. Saito, MD., gastroenterolog iz Mayo klinike u Rochesteru,MN. Možete si pomoći tabletama koje sadrže enzime za bolje probavljanje laktoze ili možete koristiti mlijeko saminimalnom količinom laktoze,što se može naći i u našim trgovinama. 

7.UZROK:Osjećaj umora i ljutnje. 

POSLJEDICA: Uzrokuje spazme i grčeve debelog crijeva.Više od 25% žena u SAD ima simptome iritabilnog kolona. Stres je okidač za nastanak ovog poremećaja.Stanje pogoršavaju i brza hrana,neki lijekovi i dani menstruacije.Ovaj sindrom praćen je grčevima u donjem abdomenu te zatvorom ili diarejom . Opisani su i slučajevi familijarne pojave ovog poremećaja.Različita hrana,različito utječe na različite ljude. Ako patite od ovog sindroma vaš izabrani liječnik može vam prepisati spazmolitike koji djeluju opuštajuće na glatke mišiće crijeva i time smanjuju bol. Antidepresivi su također učinkoviti jer blokiraju prrijenos bolnih signala iz živčanih stanica u stijenci crijeva do mozga.Borba protiv stresa jogom i meditacijom te fizička aktivnost također pomažu u ublažavanju simptoma ovog sindroma.

 5 malih savjeta za vrijeme blagdana: 

- Odlazite na blagdanke partije uvijek do pola siti.

- Izbjegavajte jesti hranu koja je dugo stajala i u većim količinama

- Krećite se , to stimulira proces probave.

- Ne mojte zaboraviti piti vodu.

- Opustite se,nađite vremena za sebe i svoje najmilije. Vaša probava biće vam zahvalna kao i

cijeli organizam.

preuzeto s: webmd.com

Za MojDoktor: Mirela Frančina.dr.med.Uppt, siječanj 2010.

http://www.mojdoktor.hr/Default.aspx?page=96&article=4753&kw=blagdani_i_probava

MIKROVALNE SU KRIVE ZA MASOVNO DEBLJANJE

http://www.net.hr/zdravlje/page/2009/10/15/0029006.html

Gozba za pet minuta

Istraživanje je pokazalo da je mikrovalna pećnica dala ključni poticaj rastu broja pretilih osoba u Velikoj Britaniji. S popularizacijom ove pećnice počela je era brzih, podgrijanih obroka.

Jane Wardle, profesorica kliničke psihologije s londonskog University Collegea, vjeruje da je pojava mikrovalnih pećnica dala ključni poticaj porastu broja pretilih osoba u Velikoj Britaniji, piše Večernji list.

Prof. Wardle u svom je istraživanju dokazala da je postotak pretilih osoba u populaciji Velike Britanije skočio naglo tek nakon 1984. Naime, od te su godine mikrovalne pećnice postale izuzetno popularne u velikom broju kućanstava. Istovremeno je počela rasti i prodaja brzih obroka za pripremu u mikrovalnim pećnicama.

Podaci su pokazali da je 1980. godine u Velikoj Britaniji pretilo bilo osam posto žena i šest posto muškaraca, no do 2004. godine udio pretilih se utrostručio. A najveći rast broja pretilih osoba zabilježen je između 1984. i 1987. godine, rekla je prof. Wardle.

Uppt,prosinac 2009.

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.