UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
OJAČAJTE ORGANIZAM I BUDITE VITKIJI
- Detalji
- Objavljeno Subota, 27 Veljača 2010 17:37
- Hitovi: 4743
Proljetno čišćenje organizma
Kako je u ovo doba godine, tijekom hladnih mjeseci i nakon blagdanskih prejedanja, došlo do nagomilavanja otpadnih tvari u organizmu, naš imunosni sustav slabi, a unutarnji organi, zaduženi za detoksikaciju i eliminaciju, postaju opterećeniji.
Zbog toga je preporučljivo riješiti se nakupljenih toksina odgovarajućim režimom prehrane. Čitavom probavnom sustavu: želucu, tankom i debelom crijevu, gušterači, jetri i, naravno, krvožilnom sustavu potrebno je dati određeni 'odmor'. Svi ti organi i njihove funkcije međusobno su povezani. Kada se prejedemo, u organizam unosimo makronutrijente u suvišku. Proteini, ugljikohidrati i masnoće tada se razgrađuju, daju potrebnu energiju, grade tkiva i stanice, a ostatak se pohranjuje u obliku zaliha.
Prvo se popunjavaju zalihe ugljikohidrata u obliku glikogena u mišićima i jetri, zatim sav višak odlazi u masnoću, te dio proteina se razgrađuje na metabolite koji su u tom u povećanoj količini štetni organizmu. Tada svakako treba napraviti pauzu i dopustiti organizmu da se sada više posveti eliminaciji i pročišćavanju organizma. Dovoljno tekućine, lagana prehrana bogata vlaknima (povrće i žitarice) u tom periodu su preporučljivi. Također se može primijeniti i kratki post od jednog ili dva dana, kada se uzima samo tekućina (juhe, sokovi od povrća i voća, čajevi i voda) ili eventualno dodatak kuhanih žitarica ako se osjećamo malaksalo samo na tekućoj dijeti.
Pijte puno tekućine i svježe iscijeđenh voćnih sokova, ili kombinaciju sokova od voća i svježeg povrća (npr. kombinaciju: sok od sirove cikle, mrkve i limuna). Nakon toga slijedi period prehrane koji je bogatiji povrćem, a siromašniji mesom i mesnim prerađevinama.
Također je dobro kruh zamijeniti ugljikohidratima u obliku žitarica (muesli i palenta za doručak, riža, proso, zob za ručak i večeru) te obilje juha i variva.
Od mesa se nakon nekog vremena preporučuje uzimanje ribe i bijelog mesa poput piletine. S vremenom, kada osjetimo da nam se probava regulirala, možemo polako u prehranu dodavati kruh, manju količinu crvenog mesa, pržene namirnice i nešto od onih slastica bez kojih nam 'život ne bi imao smisla'.
Svakako je bitno i naknadno zadržati svjesnost o kvalitetnoj prehrani i naglasak staviti na konzumaciju povrća, voća, žitarica, mahunarki, ribe, a u manjoj mjeri koristiti 'tešku' hranu. Takva hrana pružit će podršku probavnom traktu za eliminaciju viškova te dati veću količinu vitamina i minerala neophodnu za iscrpljeni organizam. Dodaci prehrani poput artičoke, švedske grenčice, čajeva od koprive i ružmarina mogu dodatno potaknuti i podržati period eliminacije toksina i oporavka.
Zašto su dobre povrtne juhe!?
Krepka povrtna juha krije brojne blagodati:– griju organizam, bogate su vitaminima i mineralima, poboljšavaju detoksikaciju, – za doručak – prijepodne je vrijeme kada tijelo prirodno eliminira metabolite i toksine iz tijela, pa se dodatnim unosom tekućine taj proces naglašava i podržava.
Zašto tekućina? - voda je najbolje otapalo i da bi se izlučile otpadne tvari, treba ih otopiti u nečem, a većina je topiva u vodi, – ako to nije juha, svakako treba piti čajeve, izvorsku vodu ili vodu bogatu magnezijem (magnezij pomaže probavu, naročito regulira rad tankog crijeva), – po mogućnosti neka napitak bude topao, – od čajeva su dobri: kopriva, ružmarin (ne duže od četiri dana u kontinuitetu).
Pripremila: Irena Švenda, mag.nutric
Vezani tekst: JUHE, sa stranica Udruge, Recepti/Juhe
Voditeljica grupe za redukciju pri Udruzi za prevenciju prekomjerne težine