UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
DETOKSIFIKACIJSKA PREHRANA
- Detalji
- Objavljeno Subota, 27 Veljača 2010 17:34
- Hitovi: 4595
Pripremila: Irena Švenda, mag.nutric
Očistite organizam nakon naporne zime
Detoksikacijska prehrana (dijeta) dijeta namijenjena je čišćenju organizma odnosno uklanjanju štetnih tvari. Takva dijeta može se provoditi nekoliko dana do nekoliko mjeseci budući nutritivno sadrži sve tvari potrebne za funkcioniranje organizma.
Od namirnica preporuča se visok unos voća i povrća kako bi se unijela i dijetalna vlakna koja imaju važnu ulogu u detoksikaciji organizma. Također se preporuča konzumiranje cjelovitih žitarica, integralne riže, prosa i ječma koji potiču pokretljivost crijeva. Žitarice je poželjno jesti i u jutarnjim satima, u obliku žitnih pahuljica sa dodatkom voća i orašastih plodova, te u sklopu drugih obroka, umjesto kruha.
Pektin u jabukama može dodatno pomoći u uklanjanju štetnih tvari pa je preporuka da se dnevno unese barem jedna jabuka. Svo ostalo voće je visoko preporučljivo. Povrće je bogato vlaknima pa ga je poželjno unositi u velikim količinama, pripremati variva, umake, pirjati ili peći u foliji.
Ugljikohidrati za ručak, proteini za večeru
Također potrebno je razlikovati namirnice po udjelu ugljikohidrata i proteina, jer su preporuke da se tijekom dana unose namirnice bogate ugljikohidratima (doručak i ručak), a za večeru da se konzumiraju namirnice bogate proteinima. Na taj način osigurava se potreba za energijom tijekom dana koju prvenstveno dobivamo iz ugljikohidrata.
Od izvora bjelančevina preporuča se konzumacija ribe, koja je ujedno bogata i omega-3 masnim kiselinama, nemasnog mesa,peradi, svježeg sira, soje i sojinih proizvoda. Namirnice bogate složenim ugljikohidratima su žitarice (pšenica, proso, raž, zob…)i proizvodi od žitarica poput tjestenine, palente, pšeničnog griza, kus kusa, dok se pečena tijesta za pizzu ili kruh ne preporučuju.
Za vrijeme detoksikacijske dijete potrebno je unositi dovoljno tekućine kako bi se izbjegla dehidratacija. Tekućinu se preporučuje unositi putem vode, biljnih čajeva, nezaslađenih sokova od voća i povrća, te u obliku juha i variva.
Kako je ovo dijeta namijenjena pročišćenju organizma, poželjno je da i namirnice koje se koriste imaju što manje dodatnih tvari, aroma, konzervansa, pesticida pa se preporuča, ako je moguće koristiti namirnice iz organskog uzgoja. Dijetom treba pripaziti na optimalan energetski unos tijekom dana kako ne bi došlo do prejedanja, i usprkos konzumiranju kvalitetnih namirnica, nagomilavanju kilograma.
Pripremila: Irena Švenda, mag.nutric
Voditeljica Grupe za redukciju pri Udruzi
Mob. 095/910-3290
Vezani tekstovi sa stranica Uppt