UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
LOŠ NAČIN UTJEHE
- Detalji
- Objavljeno Utorak, 10 Studeni 2009 20:03
- Hitovi: 3416
Ljudi pod stresom više jedu nezdravu hranu
Mnogi ljudi jedu količinski više kad su pod stresom. Međutim, ljudi koji su stalno izloženi stresu češće jedu masnu i nezdravu hranu te imaju osjećaj da nemaju kontrolu nad svojim prejedanjem, pokazuje najnovije istraživanje. U jednom od najvećih svjetskih istraživanja dosad, znanstvenici su pokušali otkriti vezu između kroničnog stresa i prehrambenih navika. Znanstvenici sa sveučilišta California u San Franciscu ispitali su više od 600 pretilih žena. Proučavane su njihove životne navike i način nošenja sa stresom.
Znanstvenici su otkrili da su žene koje su bile izloženije stresu češće jele masnu i slatku hranu. Stres je dodatno pojačavao njihov osjećaj nemoćnosti zbog nemogućnosti kontroliranja prehrambenih navika.
Kroničan stres kod tih je žena stvorio trajnu naviku loše prehrane, ali i jači osjećaj nezadovoljstva vlastitim životom. Neke su si žene pokušale nametnuti strogi dijetni režim, ali malobrojne su uspjele održati takav način prehrane.
Psiholozi takvo stanje nazivaju začaranim krugom iz kojega je moguće izaći samo uz ustrajan rad na sebi i razvijanje snage volje.
Objavljeno: T-portal/09.11.09.
http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/42581/ljudi-pod-stresom-vise-jedu-nezdravu-hranu.html
Uppt, 10. studenog 2009.
REAGIRANJE NA GLAD
- Detalji
- Objavljeno Utorak, 10 Studeni 2009 19:58
- Hitovi: 3383
Grickate li potajno? Radi utjehe? Dosade?
Bez obzira tražite li dobar međuobrok koji će vam pomoći u kontroliranju težine ili samo zdravu alternativu bezvrijednoj hrani i slatkišima, možete uživati u ukusnim, hranjivim, slatkim i slasnim malim obrocima bez brige o šećeru, masti, soli, kalorijama, ugljikohidratima i dodanim kemikalijama!
Što je "zdrav" međuobrok?
U idealnom slučaju zdrav međuobrok bi trebao sadržavatimalu količinu šećera, ili uopće ne sadržavati šećer, malo ili ništa natrija (soli), ne smije sadržati bijelo brašno i smije sadržavati male količine (ili ništa) zasićenih masti. Ne zaboravite uvijek provjeriti popis sastojaka na naljepnicama. Ako nađete mnogo nepoznatih sastojaka, velika je vjerojatnost da se radi o kemijskim aditivima i konzervansima. Takve proizvode izbjegavajte i radije uzmite one koji sadrže prirodne sastojke.
Dajte svom organizmu ono što mu je zaista potrebno
Glad je obično način na koji tijelo poručuje da treba nadopuniti potrošene hranjive tvari. Nažalost, ne dobivamo signale kao "potrebno je više kalcija", "više vitamina C" - to bi bilo prejednostavno! Problemi sa zdravljem mogu nastati ako na naše napadaje gladi stalno odgovaramo lošim odabirom hrane. Svi moramo količine šećera, masti, soli i kemikalija koje unosimo, te njihov unos moramo smanjiti na minimum. Ako lošu hranu i nezdrave međuobroke zamijenimo prihvatljivim međuobrocima bogatim hranjivim tvarima, možemo pomoći u smanjenju rizika od zdravstvenih problema.
Organizirajte na novi način svoje navike grickanja
Krajem svakog tjedna i prije nego obavite tjednu kupovinu, isplanirajte svoje međuobroke za sljedeći tjedan i kupite dovoljno za čitav tjedan. Pobrinite se za raznolikost koja će zadovoljiti sve potrebe za međuobrocima tijekom dana, komad voća za prijepodne, biojogurt s orasima ili lješnjacima i sušenim voćem za ručak, još jedan komad voća za poslijepodne i ukusnu proteinsku pločicu da se počastite uvečer. Ovaj izbor pruža savršenu ravnotežu hranjivih tvari koje će vam pomoći da se osjećate dobro. Više nećete dolaziti u napast da kupujete grickalice u trenucima slabosti, kada vam se jede čokolada, kolači, krekeri i slatkiši!
Vlakna i biljke
Uzimate li svakog dana pet obroka povrća i četiri voćna obroka? Jedete li svakodnevno žitarice i žitne pahuljice - između 6 i 11 porcija? Zajedno ove količine osiguravaju tijelu 25-35 grama hranjivih vlakana, koliko preporučaju stručnjaci nutricionisti. S takvim dnevnim unosom vaš probavni sustav optimalno funkcionira. Vaš probavni sustav opskrbljuje vaš organizam hranjivim tvarima koje su mu potrebne za održavanje zdravlja. Jasno je zašto su vlakna toliko važna. Nadopunite unos vlakana kvalitetnim odgovarajućim dodatkom prehrani. Našem dodatku prehrani dodali smo posebnu mješavinu ljekovitog bilja, kako bi bio još djelotvorniji.
Biljni koncentrat aloje
Jedan od najboljih i najpopularnijih izuma prirode! Umanjite probavne teškoće s blagom alojom. Osvježavajući napitak, kao dnevni tonik za vaše tijelo!
Preuzeto sa: http://www.fitlook.net/herbalife.asp?hrvatska=reagiranje_na_glad
Uppt, 10.s tudenog 2009.
NA POSAO NOSITE RUČAK OD KUĆE I BIT ĆETE MRŠAVIJI
- Detalji
- Objavljeno Petak, 23 Listopad 2009 20:32
- Hitovi: 4645
Objavljeno: www.vecernji. hr/15.10.09./autor: aka/VLM
Zdrava prehrambena navika
Sada je savršeno vrijeme i da počnete s tjelovježbom. Za to ne treba mnogo novca. Dovoljno je voziti se biciklom.Tako gubite kilograme, štedite novac i čuvate okoliš.
Kupite kutiju za ručak, pripremite ga kod kuće i nosite na posao.
Znanstvenici ponovno preporučuju ovaj stari običaj koji je, kažu, dobar za zdravlje. Uostalom, generacije radnika u prošlosti nosile su ručak od kuće jer nije bilo kantina i dostave. Najnovija istraživanja pokazala su da ljudi koji glavno jelo pripremaju kod kuće teže manje od onih koji na poslu jedu gotovu hranu. To je zato što su mnogi sendviči kupljeni u trgovinama puni skrivene soli i aditiva kako bi im se produljio vijek trajanja.
Ne znamo ni koliko imaju maslaca i majoneze. Zbog toga tijelo teško gubi na težini. Kad ručak pripremate kod kuće, kontrolirate sadržaj, a i proći ćete jeftinije. Napunite kutiju proteinima (piletinom, tunom ili kuhanim jajem), zatim rižom i tjesteninom, salatom i povrćem. Zagrabite i šaku orašastih plodova i svježe bobičasto voće ili možda avokado i rižine kolačiće.
Bitno je uzeti takve zasitne namirnice jer ćete inače ubrzo ogladnjeti pa na poslu neplanirano pojesti nešto vrlo kalorično. Sad je savršeno vrijeme i da počnete s tjelovježbom. Za to ne treba mnogo novca. Dovoljno je voziti se biciklom. Tako gubite kilograme, štedite novac i čuvate okoliš. Vježbajući na svježem zraku izgarate kalorije i poboljšavate raspoloženje.
Preuzeto za web Uppt, 23.10.09.
LINK - http://www.vecernji.hr/lifestyle/na-posao-nosite-rucak-kuce-bit-cete-mrsaviji-clanak-34866CITRUSI – «ZIMSKI SAVEZNICI»
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 26 Listopad 2009 19:23
- Hitovi: 3312
......A zima srcu govori još tiše....I kad sniježi i spušta se tama, u citrusima zdravlje je s nama......U malim količinama, CITRUSI u jednoj voćci, čaši soka - sadrže riznicu zdravlja. Želimo li ostati u kondiciji, izdržati tjelesne napore, tu su citrusi, naši najvjerniji «sveznici» i izvori zdravlja. Citrusi su također, kao i crveno te zeleno voće i povrće, bogati karotenoidima, snažnim fitokemikalijama koje djeluju kao antioksidansi i imaju antikancerogena svojstva.
Pogledajte kako nas «paze i maze» MANDARINE, NARANČE, GREJP, LIMUN !!
Uppt, 26.10.09.
UTJEHA JE U DOMAĆOJ HRANI
- Detalji
- Objavljeno Petak, 23 Listopad 2009 20:09
- Hitovi: 3725
Objavljeno: Net.hr/19.10.09.
POVRATAK NA STARO
Čokolada i sladoled ipak nisu najbolji za podizanje raspoloženja, to su jednostavna jela koja smo konzumirali kao djeca i čiji nas miris podsjeća dom.
Grah na tostu, kobasice i pire-krumpir te makaroni sa sirom najbolja su hrana za utjehu (bar za Britance).
Mnogi ljudi ne razmišljaju zašto konzumiraju određenu hranu kada si žele uljepšati dan, no stručnjaci su ispitali točan 'iznos osjećaja' koje može izazvati određena hrana.
Neuropsiholozi sa Sveučilišta u Sussexu analizirali su ne samo sastojke različitih vrsta namjernica, nego i reakcije konzumenata na miris, okus i boju jela.
Uz pomoć elektroda praćeni su moždani valovi 16 dobrovoljaca koji su sudjelovali u eksperimentu.
Razvili su formulu koja sadrži osam faktora kako bi izračunali 'indeks utješnosti', a mjereno je koliko određena jela ispunjavaju konzumenta i u kojoj mjeri određena hrana budi sretne uspomene iz djetinjstva.
Pet jela koja su postigla najviše rezultate na ovom testu su grah na tostu, zatim kobasice i pire, juha od rajčica, piletina i pita od gljiva te makaroni sa sirom.
Jela jednostavnog sastava i jednolične boje su ''utješnija'' od složenih jela, poput špageta s curryjem, tvrdi David Lewis, koji je proveo istraživanje.
''Što je jednostavnija aroma, jelo se može lakše interpretirati i memorirati, pa su u skladu s tim reakcije i emocije na to jelo jače i brže. Jasno vidimo koje vrste mirisa ljudi smatraju utješnima, a to su oni koji ih podsjećaju na domaću kuhinju.''
Izračunavanje indeksa utješnosti vodio je Mindlab International, provedeno je u inovacijskom centru Sussex, a naručio ga je proizvođač hrane Heinz.
Preuzeto za web Uppt, 23.10.09.
LINK - http://www.net.hr/webcafe/page/2009/10/19/0198006.html