UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
JABUKE ČUVAJU ZDRAVLJE, BISTRU GLAVU I VITKU LINIJU
- Detalji
- Objavljeno Petak, 16 Listopad 2009 18:51
- Hitovi: 7667
JABUKA – VOĆE ZA SVE PRILIKE
Iako nije zamjena za pranje zuba, jabuka može spriječiti karijes jer potiče lučenje pljuvačke, a to znatno smanjuje razinu bakterija u usnoj šupljini. Izreka “jabuka na dan, doktor iz kuće van” zaista je točna. Američki znanstvenici sastavili su popis namirnica najbogatijih antioksidantima, tvarima koje olakšavaju tijelu da se bori protiv bolesti. Dvije vrste jabuka, Crveni delišes i Granny Smith našle su se na 12. i 13. mjestu među svim namirnicama. Jabuke su također pune pektina, topivog vlakna koje olakšava probavu, a blagotvorno djeluje na cjelokupno zdravlje. Jabuke također smanjuju rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te promjena u mozgu izazvanih starenjem.
Mozak u dobroj formi drži i sok od jabuka, a pritom je važno da on bude mutan, jer tada sadrži više korisnih tvari od bistrog. Budući da su bogate vlaknima, također pomažu pri mršavljenju i održavanju tjelesne težine jer brzo stvaraju osjećaj sitosti, a bez uzimanja gomile kalorija.
Ljudi koji pojedu barem jednu jabuku na dan imaju 28 posto manju mogućnost da obole od dijabetesa tipa 2. Budući da su bogate vlaknima, jabuke sprečavaju nagle promjene razina šećera u krvi.
Iako nije zamjena za pranje zuba, jabuka sprečava karijes. To je zato što potiče lučenje pljuvačke, a to smanjuje razine bakterija u usnoj šupljini. Koru jabuke može se jesti ako nisu prskane. Štetne tvari iz teške hrane i alkoholnih pića zadržavaju se u jetri. Jedan od najbolji načina čišćenja jetre je jedenje jabuka i drugog voća.
Jabuke jačaju tjelesni imunitet te tako olakšavaju borbu protiv bolesti, sprečavaju pojavu žučnog kamenca. Zbog obilja vlakana, jabuke pomažu kod hemeroida i probavnih problema.
Jedenje jabuka može smanjiti rizik od raka gušterače za čak 23 posto, a učinkovite su i u sprečavanju raka dojke, debelog crijeva i drugih vrsta raka, pokazuju istraživanja.
Uppt, 16. 10. 09.
METABOLIČKI „SINDROM X“ I DEBLJINA
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 12 Listopad 2009 13:34
- Hitovi: 4902
Termin METABOLIČKI SINDROM opisuje skup simptoma (bolesti), a najčešće manifestacije 4 najvažnija simptoma su:
1.) androidni (muški) oblik pretilosti-pretilost gornjeg dijela tijela u obliku jabuke, za razliku od ženskog tipa u obliku kruške;
2.) dijabetes tipa II-intolerancija glukoze;
3.) dislipidemija (povišeni trigliceridi, a smanjen zaštitni ili HDL kolesterol);
4.) hipertenzija-povišeni krvni tlak;
Klinička važnost metaboličkog sindroma X je u tome da dovodi do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti i preuranjene ateroskleroze. Danas se smatra da ovaj multipli poremećaj zahvaća između 20-30% populacije u srednjoj i starijoj dobi. U osnovi ovih poremećaje je poligenska sklonost, prekomjeran unos hrane i nedovoljno kretanja.
1) DEBLJINA
Prema statistikama 59% Hrvata ima prekomjernu tjelesnu težinu (gl.obilježja: premasna, preslatka i preslana prehrana)odnosno povećen unos rafiniranih ugljikohidrata i zasićenih masti što dovodi do povećane količine masnog tkiva u organizmu(dolazi do povećanja broja i veličine masnih stanica) Prema raspodjeli masnog tkiva razlikujemo 2 oblika pretilosti:
a) jabukoliki - mušk - centralni -masno tkivo je raspoređeno u predjelu gornjeg dijela trbuha, grudnog koša, vrata i lica:
b) kruškoliki -ženski - masno tkivo je raspoređeno u području donjeg dijela trbuha, slabinski dio i butine-ekstremiteti.
Centralna pretilost-označava se još i omjerom struk-bok
>0,90 za muškarce odnosno veći od 0,85 za žene (BMI>30 za oba spola).
Opseg struka kod žena ne bi smio preći 88 cm , a kod muškaraca 102 cm.
Mnoge studije su pokazale da pacijenti sa centralnim tipom pretilosti imaju povišenu sekreciju kortizola te niske vrijednosti spolnih steroida i hormona rasta što uzrokuje veće deponiranje masti(jače visceralne nego subkutane masti)Isto tako je dokazano da stres aktivira os hipotalamus-hipofiza –nadbubrežna žlijezda i da može uzrokovati hormonalne promjene povezane sa pretilošću.
2) DIJABETES TIP II ili INTOLERANCIJA GLUKOZE
Ugljikohidrati u višku se u organizmu pretvaraju u neutralne masti što zahtijeva veće količine inzulina. U početku nastaje uvećanje beta stanica endokrinog pankreasa, a vremenom se one iscrpljuju i javlja se šećerna bolest. Debljina je dijabetogeni stres koji dugo traje. U 40 % dijabetičara postoji umjerena ili izražena debljina. Koronarna bolest srca je 2-5 puta češća u dijabetičara. Osoba sa nereguliranom šećernom bolešću u dužem periodu, za 1/3 povećava učestalost koronarne bolesti nego ona sa reguliranom šećernom bolešću.
Inzulin stimulira sintezu masti u masnim stanicama, a ako ga nema dovoljno(dijabetes),povećava se razgradnja mast, odnosno povećava se količina slobodnih masnih kiselina i triglicerida u krvi .
3) DISLIPIDEMIJA Označava promjene u lipidnom statusu(porast vrijednosti triglicerida a pad vrijednosti dobrog-HDL kolesterola). Ranija formula za lipidni status 5-3-2-1 je modificirana.
Vrijednost ukupnog kolesterola biti ispod 5 mmol/L
Vrijednost LDL (kolesterol male gustoće ili «loš») po novom mora biti ispod 2,5 mmol/L
Vrijednost HDL (kolesterol visoke gustoće, zaštitni ili »dobri») mora biti iznad1 mmol/L za muškarce, odnosno iznad 1,2 za žene
Trigliceridi - optimalno ispod 2 oko 1,7mmol/L
Za osobe sa kolesterolom između 6-6,5 mmol/L može dijeta, a za one iznad tih vrijednosti koji uz to imaju još neki od navedenih simptoma metaboličkog poremećaja savjetuje se terapija lijekovima koji se moraju stalno uzimati (statini). Osobe sa povišenim trigliceridima moraju apstinirati od alkohola uz dijetu nalik dijabetičkoj(ukloniti sve slatko, med, smanjiti unos kruha i tijesta .
Alkohol deblja jer 1 g .alkohola daje 7 kcal.
4) HIPERTENZIJA ili POVIŠENI KRVNI TLAK
Četvrti je simptom ovog sindroma.
Statistički podaci: 40 % stanovnika Hrvatske ima povišen krvni tlak, od toga se liječi 70%,a 11% se dobro liječi. Kod osoba koje nemaju rizik za KVB(kardiovaskularne bolesti) vrijednosti normalnog krvnog tlaka trebale bi biti do 140/90 mmHg, kod dijabetičara ili kod osoba koje već imaju neki od rizičnih čimbenika za KVB poželjni tlak je 130/85 mmHg. Lijekovi za regulaciju tlaka se moraju uzimati stalno, a ne po potrebi. Potrebna je redovita kontrola. Niži tlak osigurava bolju perfuziju i opskrbu tkiva kisikom, smanjuje se agregacija (sljepljivanje trombocita) i mogućnost nastanka ugruška, te usporava odlaganje kolesterola u žilama.
U terapijskom smislu savjetuje se:
1.REDUKCIJA TJELESNE TEŽINE 5-10% ili 5-10 kg težine ima povoljan učinak na rizike krvožilne ugroženosti, isto tako ima povoljan učinak na čimbenike zgrušavanja krvi.Umjereni gubici tjelesne težine također izazivaju regresiju lezija na koronarnim krvnim žilama. Značajno smanjuju učestalost infarkta miokarda, ukupnu srčanu smrtnost i totalni letalitet.
2. SMANJENJE UKUPNOG KALORIJSKOG UNOSA (hipokalorijska prehrana) na oko 1250 Kcal dnevnog unosa) osnovno je za postizanje poželjne tjelesne težine i predstavlja temelj nemedikamentoznog liječenja metaboličkog sindroma X..U osnovi je promjena životnog stila, koja uključuje i svakodnevnu tjelesnu aktivnost. Bilo bi poželjno posavjetovati se sa liječnikom ili nutricionistom. Nepovoljni čimbenici okoline kao što su pušenje,uzimanje većih količina alkohola i stres mogu ubrzati kliničke manifestacije sindroma. Ako pretila osoba dnevno hranom unosi 500 Kcal manje, tjedno će izgubiti 1/2 kg, odnosno mjesečno 2 kg, što je zadovoljavajući ritam mršavljenja koji ne predstavlja rizik.
3.DNEVNI PROGRAM FIZIČKE AKTIVNOSTI već nakon 6 tjedana dovodi do značajnog poboljšanja profila čimbenika rizika. Potrebno je najmanje ½ sata, odnosno optimalno 45 minuta kontinuirane tjelesne aktivnosti( prilagođene dobi i zdravstvenom stanju svake osobe)Ukoliko je medikamentozna terapija neophodna ne smije izazivati nikakve neželjene metaboličke nuspojave. Za veoma teške slučajeve debljine(BMI>40) primjenjive su invazivne metode, odnosno kirurško liječenje. Terapija u svakom slučaju mora ići paralelno na više kolosijeka i biti upućena na svaki pojedini uzrok sindroma.
Autor: Dr. med. Slađana Divković, dopredsjednica Udruge / Članak objavljen u časopisu Zdrav život, 2007.
PET SUPERNAMIRNICA ZA SMANJENJE APETITA
- Detalji
- Objavljeno Subota, 10 Listopad 2009 12:07
- Hitovi: 3655
Objavljeno: T-Portal, 21.09.09.
ZBOGOM KILOGRAMIMA
Želite zauzdati svoj apetit i zaustaviti želju za slatkim? Ako je odgovor da, onda je vrijeme da napravite novi popis za kupnju namirnica. Milijarde dolara diljem svijeta troše se na proizvode za mršavljenje. Međutim, postoji bolji i jeftiniji način za skidanje kilograma. Najnovije istraživanje pokazuje da vam više od desetak uobičajenih proizvoda koji su dostupni u svakome dućanu, može pomoći u borbi protiv gladi i želje za slatkim. Riječ je o namirnicama koje će vam poboljšati metabolizam te pomoći u skidanju kilograma. Kada idući puta budete išli u kupnju namirnica, ponesite sa sobom novi popis na kojemu će se nalaziti ovih pet namirnica.
1. Jaja
Umjesto peciva, za doručak odaberite jaja. Ta supernamirnica koja sadržava mnoštvo proteina pomoći će vam da dugo vremena imate osjećaj sitosti. Jedno je istraživanje otkrilo da su pretili ljudi koji su konzumirali jaja u idućih 36 sati jeli manje količine hrane, za razliku od onih koji su jeli neku drugu hranu. Brojna su istraživanja pokazala da protein iz jaja blagotvorno djeluje na šećer u krvi i sprečava želju za slatkim. Dakle, jaja trebaju biti jedna od obveznih namirnica.
2. Mahunarke
Malo je ljudi čulo za kolecistokinin, ali to je jedan od najboljih prijatelja u borbi protiv viška kilograma. Ovaj probavni hormon smanjuje apetit prirodnim putem. Kako, dakle, doći do kolecistokinina? Znanstvenici kažu da mahunarke obiluju tim hormonom. To potvrđuju istraživanjem koje je pokazalo da je kod ljudi koji su redovno konzumirali mahune porasla razina tog poželjnog hormona. Postoje i dokazi da mahunarke održavaju razinu šećera u ravnoteži što znači da se dulje vrijeme zadržava osjećaj sitosti. Osim toga, mahunarke smanjuju i kolesterol. Pobrinite se za to da se mahunarke redovno nađu i na vašem jelovniku.
3. Kruške
Ovo voće bogato je vlaknima što znači da je zdravo, ali i da daje i dugotrajan osjećaj sitosti. Kruške sadržavaju i pektin koji smanjuje razinu šećera u krvi te na taj način pomaže u smanjenju apetita. Drugim riječima, nećete imati želju za grickalicama između obroka. To je potvrdilo i jedno brazilsko istraživanje. Znanstvenici su, naime, otkrili da su žene koje su jele kruške između obroka smršavjele znatno brže od žena koje su jele kekse u malim količinama. Dakle, stavite i kruške na popis za kupnju namirnica.
4. Cimet (začini)
Kada vas sredinom dana uhvati slabost i želja za slatkim, uzmite tost od cjelovitih žitarica i pospite cimet po njemu. Američki znanstvenici otkrili su da male količine cimeta mogu regulirati razinu inzulina koji je najveći krivac za osjećaj gladi. Jedno istraživanje pokazalo je da četvrtina čajne žlice cimeta može smanjiti razinu šećera u krvi, kao i kolesterol. Treba napomenuti da je cimet dozvoljen u manjim količinama. Ako se znate kontrolirati, svakako uvedite i cimet u svoju prehranu.
5. Vinski (Ili jabučni) ocat
To je sjajan proizvod koji daje osjećaj sitosti. Švedsko istraživanje je pokazalo da ljudi koji jedu kruh umočen u vinski ocat imaju dugotrajan osjećaj sitosti i smanjenu potrebu za čestim obrocima. Razlog je najvjerojatnije što acetatna kiselina u vinskome octu usporava prolazak hrane kroz želudac pa se javlja osjećaj sitosti. Vinski ocat od davnina je poznat i kao sredstvo za ispiranje rana, dezinfekciju posjekotina, za obloge kod udaraca i nagnječenja, dezinfekciju kože, kod upala i povišene temperature te za ispiranje usne šupljine i inhalacije kod prehlade. Riječ je, dakle, o vrlo korisnoj namirnici.
Uppt, listopad 2009. /mv
HRANA ZA KOJOM ŽUDIMO OTKRIVA NAŠU OSOBNOST
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 12 Listopad 2009 13:16
- Hitovi: 3710
Objavljeno: T-portal/05.10.09.
SLANO, SLATKO ILI ZAČINJENO?
Znate onaj osjećaj kada vas obuzme strašna želja za slatkim? Ili želja za slanim? To je više od gladi. To je gotovo animalna potreba koja otkriva puno toga o nama.Na svijetu ne postoji čovjek koji u određenom trenutku života nije osjetio žudnju za točno određenom hranom slanom, slatkom, kiselom ili ljutom. Kod nekih se to događa češće, a kod nekih rjeđe. Zašto je baš taj osjećaj gladi iznimno snažan i gotovo nagonski? '„Žudnja za točno određenom hranom ima fizičku komponentu, ali daje uvid i u čovjekovu osobnost', pojasnio je Alan R. Hirsch, autor knjige 'Kojeg okusa je vaša osobnost?'.
Otkrivamo vam što žudnja za točno određenom hranom govori o vašem organizmu, ali i vašoj osobnosti.
Žudnja za slanim
Tijelo: Ako maštate o slanom, možda vam nedostaje minerala u organizmu. Istraživanja su pokazala da prehrana siromašna kalcijem izaziva želju organizma za slanom hranom. To je najvjerojatnije stoga što natrij privremeno povećava razinu kalcija u krvi koji organizam na prevaru uvjeri da je problem riješen. Postoji mogućnost i da vam u organizmu nedostaje željeza i kalija.
Osobnost: Hirsch kaže da ljudi koji imaju želju za slanim žive na način da ih život nosi. Drugim riječima, takvi ljudi vjeruju da njihovu sudbinu određuju vanjske okolnosti i utjecaji, a ne oni sami.
Žudnja za slatkimTijelo: Za čokoladom i ostalim slatkišima posežemo jer se od toga dobro osjećamo. Naime, čokolada potiče ispuštanje serotonina – hormona zaslužnog za dobro raspoloženje. Slatkiši dijelom imaju ulogu antidepresiva koji brzo djeluje. Problem je to što jednako brzo i prestane djelovati pa organizam traži novu dozu.
Osobnost: Ovisi o tome koju vrstu slatkiša volite, ali uglavnom je riječ o ljudima koji se vole zabavljati i družiti. Hirsch navodi da su to ljudi koji znaju uživati u životu, ali se tu i tamo povlače u osamu.
Žudnja za začinjenim
Tijelo: Ako se teško smirujete i često ste napeti, moguće je da vaš organizam ima potrebu za vatrenom hranom kako biste se dobro uznojili. Možda se ovo na prvi pogled čini kontradiktornim, ali objašnjava zašto, primjerice, jedemo meksičku hranu čak i kada su temperature nepodnošljivo visoke. Neka istraživanja pokazuju i da ljudi znaju postati ovisni o začinjenoj hrani. Takva hrana povisuje krvni tlak, ubrzava otkucaje srca i ubrzava disanje. Neki ljudi uživaju u takvom osjećaju uzbuđenja.
Osobnost: Ljudi koji vole začinjeno skloni su perfekcionizmu. Vole red i disciplinu, a ne vole gubljenje vremena. Uživaju i u sitnim detaljima.
Žudnja za slatkim i slanim istodobno
Tijelo: Ako primijetite da žudite za kombinacijom slatkog i slanog, znajte da vašem organizmu nedostaje glukoze i natrija. Organizmu to treba kako bi normalno mogao funkcionirati. Kada stanice uspore svoje funkcije, a organizam se umori, javlja se želja za, primjerice, kombinacijom sladoleda i kokica.
Osobnost: Takvi ljudi najviše uživaju u vlastitoj privatnosti. Iznimno su kreativni, ali svoje djela i ideje vole sačuvati za sebe jer su skloni samoći.
Objavljeno: T-portal/05.10.09.
http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/37789/Hrana-za-kojom-zudimo-otkriva-nasu-osobnost.htmlPreuzeto za Uppt, listopad 2009.
VIDI
ZAŠTO JE KOLAČ JAČI OD SNAGE NAŠE VOLJE!??U SVIJETU SAMACA JEDE SE BRZO
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 28 Rujan 2009 20:37
- Hitovi: 3529
Samački život i pravilna prehrana najčešće nisu u prijateljskim odnosima: samci jedu neuredno, ne obraćaju pažnju na nutricionističke norme, često kupuju i jedu “slučajno”, nerijetko uopće ne kuhaju jer uz posao za to nemaju vremena, a hladnjak im je pretrpan jednoličnim namirnicama.
U upitniku koji su ispunjavali stručnjaci njih je 38 posto reklo da samci naprosto jedu “u žurbi”, a 17 posto je izjavilo da oni načinom prehrane direktno nanose štetu svome zdravlju. Koje su najčešće pogreške? Osim preskakanja obroka (41 posto), uopće ne vode brigu o pravilnom unosu kalorija (55 posto), a nije im važna ni redovitost pa ne obraćaju pažnju na vrijeme kada konzumiraju obroke (78 posto), previše često alterniraju periode u kojima drže rigidne dijete, a istovremeno konzumiraju alkohol (39 posto) i ne jedu dovoljno voća i povrća.
A posljedice?
Loše se osjećaju, tjelesna im težina često varira, hvataju ih depresivne krize, a da se i ne spominje nedostatak vitamina i minerala u organizmu. Sve je to proizišlo iz istraživanja što ga je proveo talijanski Opservatorij FederSalus na 110 intervjua upućenih dijetolozima, nutricionistima i stručnjacima za prehranu s ciljem da se utvrde navike, pogreške i opća mjesta na više od 5 milijuna i 500 tisuća samaca u Italiji u odnosu na pravilnu prehranu.
O načinima pravilne prehrane manje su informirani muškarci nego žene, a žene su pak postale prave ovisnice o dijetama koje pronalaze u raznim časopisima i na taj način zapravo postižu baš suprotne efekte od željenih.
No loša informiranost ne znači da nijedan samac ne obraća pažnju na ono što jede, već se za mnoge, naglašava 68 posto intervjuiranih stručnjaka, pravilna prehrana temelji samo na onome što im omogućuje da budu u formi, a da pri tom ne uzimaju u obzir važnost različitih nutritivnih elemenata.
“Single dijeta” ima dugačku listu reperkusija na fizičko i psihičko zdravlje. Prema ispitanim stručnjacima, osim nedostatka vitamina i minerala, te većoj podložnosti variranju u težini, samci su izloženiji i raznim bolestima poput gripe i prehlade jer im je smanjena obrambena funkcija imunološkog sustava, a sve je to povezano s nepravilnom i neredovitom prehranom i stilom života.Uppt,28.09.09.