UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

Hrvatski recesijski tanjur!

Utrošene količine prehrambenih proizvoda i pića, statistika

 

 

Objavljeno, tjedni magazin Forum br. 10, studeni 2011.   

 

U recesiji štedimo čak i na kruhu

količine prehrambenih proizvoda i pića u kućanstvima (godišnji prosjek po članu kućanstva).Hrvatski recesijki tanjur!

Najnoviji rezultati istraživanja Državnog zavoda za statistiku otkrivaju kako se „hrvatski tanjur“ tijekom krize praznio, a naši su jelovnici i prehrambene navike postali sve siromašniji i jednoličniji.

Kako smo se hranili recesijske 2010. Godine, a kako tri godine prije, pročitajte u opsežnom članku u tjednom magazinu Forum i pogledajte grafikon potrošnja namirnica po glavi stanovnika.

Generalo i dalje Hrvati se hrane loše, a u krizi prehrana nam se još i dodatno pogoršala.

Osiromašeni grašani štede na hrani, pa pak i onoj  najjednoličnijoj.Kruh i krumpir“potukli“ voće i sve zdrave namirniceProsječni član hrvatskog kućanstva godišnje pojede više od 70 kg kruha i više od 40 kg krumpira. Ipak, potrošnja kruha i pekraskih proizvoda je u krizi (s poskupljenjima) postupno padala, što znači da smo počeli štedjeti čak i na kruhu.

Prosjek potrošnje mesa u četiri godine

Meso peradi „vodilo“ je od 2007. do 2009. godine a prošle je godine „tron“ pripao svinjetini!

Grafikon! 

Cijeli tekst  (autorice  Nevenka Mikac i Diana Glavina) pogledajte u nastavku.

http://www.forum.tm/clanak/u-recesiji-stedimo-cak-i-na-kruhu-134 

 

Stevia vs. šećer

Prirodno sladilo sa 0 kalorija konačno legalizirano i u Europi!

Objavljeno, tjedni magazin Forum br. 10, studeni 2011. 

Ovu bezopasnu i korisnu biljku iz Paragvaja dugo je vremena kočio “šećerni lobi”. Zašto? Pa i u Hrvatskoj se godišnje jede čak 11 kg šećera po stanovniku.

Europska unija je napokon zadala snažan udarac šećernim lobijima i proizvođačima umjetnih sladila – “priznavši” steviju, koja je sada dobila i svoj službeni broj: E-960. Naime, ovu bezopasnu i korisnu biljku porijeklom iz Paragvaja dugo je vremena kočio “šećerni lobi”.

Zašto? Pa i u Hrvatskoj se godišnje jede čak 11 kg šećera po stanovniku... Priča o prirodnom sladilu s 0 kalorija širila se uglavnom usmenom predajom, pa je tako tijekom protekle tri godine i u Hrvatskoj je nastala opća pomama za tom biljkom slatkih listića: lončanice su se prodavale na tržnicama i trgovinama zdrave hrane, sjeme se brižno čuvalo, neki su i sami uzgojili tu biljku u svojim domovima, a drugi već planirali zasaditi i cijele plantaže. A može li stevia “pobijediti” šećer i kako, u novom broju Foruma otkriva naša stalna suradnica, nutricionistica Darija Vranešić Bender. 

Više pročitajte u nastavku teksta autorice Nevenke Mikac 

Preuzeto Uppt, ožujak 2012./m.v.

Hrana za mozak koja Vam poboljšava koncentraciju

Ginseng, riba, voće, ili kofein? 

Slušajući priče oko hrane i dodataka prehrani povjerovat ćete kako mogu učiniti sve, od izoštravanja fokusa i koncentracije, poboljšanja pamćenja, raspona pažnje i moždane funkcije.Ali da li oni to stvarno rade? Činjenica je da kako kronološki starimo, stari i naše tijelo. Dobra vijest je kako možemo povećati svoje šanse za održavanje zdravog mozga ako dodamo "pametnu" hranu i piće u svoj način ishrane. 

Može li nas kofein učiniti više pripravnim? 

Ne postoji magična formula za povećanje IQ –a, ali određene nas tvari, kao što je kofein, energiziraju i mogu pomoći u fokusiranju i koncentriranju. Kofein koji se nalazi u kavi, čokoladi, energetskim napitcima i nekim lijekovima ima nepogrešivo razbuđujući efekt, iako je to kratkoročni učinak. Više je često manje: pretjerati s uzimanjem kofeina može učiniti da se osjećamo nervozno i neugodno. 

Šećer može poboljšati pripravnost 

Šećer je za željeni izvor goriva za vaš mozak- ne konzumni šećer, nego glukoza koju vaše tijelo metabolizira iz šećera i ugljikohidrata hrane koju jedete. Zato čaša nečeg slatkog može kratkoročno omogućiti poboljšanje pamćenja, procesa mišljenja i mentalnih sposobnosti.Konzumirajući ga previše ipak može poremetiti vaše pamćenje i kao što može poremetiti izgled vašeg tijela. Budite umjereni s šećerom kako bi poboljšali pamćenje bez nagomilavanja tjelesne težine. 

Veza proteina i funkcije mozga 

Jedna od velikih prednosti proteina je da općenito čine da se osjećate zadovoljnije duže nego kada konzumirate ugljikohidrate i masti. Hraniti se proteinskom dijetom s dosta niskim udjelom masnoće dobro je za gubitak težine i sveukupno zdravlje - iako je teško pronaći vezu s funkcijom mozga. 

Riba je stvarno hrana za mozak 

Izvor proteina povezanih povećanjem sposobnosti velikog mozga je riba bogata omega 3 masnim kiselinama, neophodnim za moždane funkcije i razvoj. Te zdrave masti imaju veliki utjecaj na mozak: prehrana s većim udjelom omega 3 masnih kiselina povezana je s manjim rizikom za razvoj demencije i moždanog udara, uzrokuje sporiji pad mentalnih sposobnosti, a može odigrati vitalnu ulogu u jačanju pamćenja, osobito u starijoj dobi. 

Dodajte dnevnu dozu oraha i čokolade  

Orašasti plodovi i sjemenke dobar su izvor antioksidansa vitamina E, koji je povezan s manjim kognitivnim slabljenjem u toj dobi. Tamna čokolada također ima snažna antioksidativna svojstva, a sadrži prirodne stimulanse kao što su kofein koji može poboljšati fokusiranje i koncentraciju.Uživanjem u oko 30 grama na dan oraha i tamne čokolade možemo osigurati njihove prednosti bez stvaranja viška kalorija, masnoća ili šećera. 

Dodajte avokado i cjelovite žitarice 

Svaki organ u tijelu ovisi o protoku krvi, osobito srce i mozak. Cjelovite žitarice i voće kao što su avokado mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i poboljšati protok krvi, nudeći jednostavan i ukusan način hranjenja moždanih stanica.Cjelovite žitarice, kao što su kokice i cjeloviti oblik pšenice također daju prehrambena vlakana i vitamin E, a avokado masnoće – jednostruko nezasićene masnoće koje doprinose zdravom protoku krvi. 

Borovnice su super hranjive 

Istraživanja na životinjama pokazala su kako borovnica pomaže zaštititi mozak od oksidativnog stresa i mogu smanjiti efekte bolesti povezanih sa starenjem kao što je Alzheimerova bolest ili demencija. Studije također pokazuju da prehrana bogata borovnicama znatno poboljšava sposobnosti učenja i motoričkih sposobnosti starijih štakora,čineći ih psihički ekvivalentnijim mnogo mlađim štakorima. 

Prednosti zdrave prehrane 

On može zvučati banalno, ali to je istina: Ako Vašoj prehrani nedostaju bitne hranjive tvari, može smanjiti sposobnost koncentracije. Previše ili premalo hrane također može utjecati na vašu sposobnost koncentracije. Teški obrok Vas može učiniti letargičnim, dok je premalo kalorija može dovesti do napada gladi.Doprinesite vašem mozgu: potrudite se kako bi osigurali dobro uravnoteženu dijetu prepunu raznolike zdrave hrane. 

Vitamini, minerali i dodaci? 

Police trgovina prepune su dodacima za koje se tvrdi kako poboljšavaju zdravlje. Iako su mnoga izvješća o dodacima koji potiču rad mozga kao što su vitamini B, C, E, beta-karoten i magnezij obećavajuća, ona su neuvjerljiva. Istraživači su oprezno optimistični kada govore o ginsengu, ginku ili vitaminima, mineralima i biljnim kombinacijama i njihovom utjecaju na mozak.Dnevni multivitamin je u redu, ali prije uzimanja drugih dodataka prehrani bilo bi se dobro posavjetovati sa svojim liječnikom. 

Pripremite se za „Veliki dan“ 

Želite povećati svoju sposobnost koncentracije? Počnite s obrokom koji se sastoji od soka od 100% voća, integralnih žitarica, žemlje s lososom i šalicom kave.  Osim dobro izbalansiranog obroka, stručnjaci savjetuju:- dobro se naspavati;-  tjelovježbom pomoći izoštriti mišljenje;-  meditirati kako bi razbistrili mišljenje i opustili se.  

Izvor: webMD 

 

Za MojDoktor: Željko Milovac , dr.med. 

 

Uppt, preuzeto siječanj 2012.

 

 

 

Jedete kasno navečer?

Kasno debljanje

Ako vaše tijelo ne dobiva dovoljno sna, veća je vjerojatnost da ćete posegnuti za hranom, osobito ugljikohidratima, da biste se razbudili. Tako, naravno, nećete dobiti više energije, ali više kilograma vam je zajamčeno. Nova istraživanja pokazuju da manje sna znači više kalorija. 

Nekoliko je novih studija utvrdilo da nam je potrebno najmanje šest sati spavanja da bismo zadržali zdravu težinu, piše stranica Health.com. Hormoni u mozgu i kemijski spojevi odgovorni za osjećaj gladi i sitosti usko su povezani s našim prirodnim ciklusima spavanja. Kad nismo naspavani apetit se povećava, kao i želja za visokokaloričnim namirnicama. Najnovija studija, objavljena u prestižnom medicinskom časopisu Obesity, otkriva da noćne ptice jedu više kalorija u večernjim satima pa su izložene većoj vjerojatnosti da će biti pretile od osoba koje idu u krevet u razumno vrijeme i unose većinu kalorija prije 20 sati.  

Znanstvenici tvrde da ljudi koji ostaju dokasna budni pojedu oko 250 kalorija više dnevno, da češće posežu za fast foodom i gaziranim pićima, te da manje jedu svježe voće i povrće. Noćne ptice unesu oko 754 kalorije nakon 20 sati, a oni s normalnim rasporedom spavanja oko 376. Zdjelica sladoleda navečer ima isti broj kalorija kao i zdjelica sladoleda ujutro, ali istraživanja ukazuju na hormonalne i metaboličke razlike zbog kojih je noćna porcija manje prijateljski raspoložena prema vašem struku.  

Prije svega, osobe koje vole jesti kasno navečer vjerojatno u hrani uživaju dok gledaju televiziju, igraju video igre, rade ili se zabavljaju pred računalom. Ukoliko jedete dok obavljate neku drugu aktivnost, unijet ćete više kalorija da biste se osjetiti sitim.  Također, istraživanja na životinjama i ljudima pokazuju da su naši cirkadijurni ritmovi hranjenja i spavanja obično sinkronizirani tako da ne jedemo noću.

Cirkadijurni ritam je tjelesni sat koji regulira aktivnost enzima i hormona uključenih u metabolizam, a poremećaji cirkadijurnog ritma uzrokuju metaboličke poremećaje i pretilost.  Što napraviti: idealan režim prehrane znači da većinu kalorija treba rasporediti prije večere. Nakon večere, nemojte odmah ići u krevet dok niste na neki način sagorjeli kalorije.

Ako ste jako gladni, planirajte lagani obrok do 200 kalorija, savjetuje Health.com.  Jedete kasno navečer? Prijeti vam opasno debljanje! Ako vaše tijelo ne dobiva dovoljno sna, veća je vjerojatnost da ćete posegnuti za hranom, osobito ugljikohidratima, da biste se razbudili. Tako, naravno, nećete dobiti više energije, ali više kilograma vam je zajamčeno. Nova istraživanja pokazuju da manje sna znači više kalorija. 

Što napraviti: idealan režim prehrane znači da većinu kalorija treba rasporediti prije večere. Nakon večere, nemojte odmah ići u krevet dok niste na neki način sagorjeli kalorije. Ako ste jako gladni, planirajte lagani obrok do 200 kalorija, savjetuje Health.com

 

 

 

Objavljeno: T-portal, 26.09.2011. 

 

 Uppt, preuzeto, 27.01.2012.

Šećer – ovisnost novog doba!

Dobro razmislite prije nego posegnete za šećerom 

Definitvno najraširenija namirnica u svakom kućanstvu i prehrani jest bijeli šećer. Iako su vas već bezbroj puta upozoravali na njegove negativne i štetne utjecaje, činjenica je da je preko 90 % ljudi razvilo ovisnost o šećeru u nekom obliku. Tisućama je godina med te svježe ili suho voće zadovoljavalo čovjekovu želju za slatkim. Te prirodne namirnice ne samo da sadržavaju šećere, već i minerale, vitamine, enzime, organske kiseline, proteine, vodu, itd.  

No, danas je rafinirani i kristalizirani šećer zamijenio prirodne izvore šećera. U prehrambenoj industriji se koristi u ogromnim količinama. Uporaba saharoze se toliko psihološki ukorijenila da prosječnoj obitelji ne prođe ni jedan dan, a da ga se ne koristi. Šećer stvara ovisnost kao i alkohol Bijeli šećer se pretvorio u svojevrsnu drogu. Preko 90 posto ljudi je razvilo ovisnost o šećeru u nekom obliku.  Šećer je po kemijskom sastavu čista saharoza - jednostavni ugljikohidrat nastao kao spoj glukoze (grožđani šećer) i fruktoze (voćni šećer).

Dobiva se od šećerne trske ili šećerne repe. Iako su procesi dobivanja veoma različiti, konačan proizvod je identičan.  Na temelju desetljeća brojnih istraživanja bijelog šećera došlo se do zaključka da je ta kemijska supstanca sposobna stvoriti pravu ovisnost, sličnog nivoa kao nikotin, alkohol i kava. Bijeli šećer, osim što ne koristi organizmu i nema nikakvu nutritivnu vrijednost, zaista je štetan.  Ono je istinska opasnost za ljudsko zdravlje jer je direktan ili indirektan izvor modernih bolesti kao što su karijes, kiselost krvi, arterioskleroza, gubitak kalcija u kostima, srčani infarkt, dijabetes, pretilost, akne, čir želuca, povišeni kolesterol, problemi s cirkulacijom, hiperosjetljivost, degeneracija jetre, živčana napetost, itd.  Sumnja se da je skoro 80 posto svih današnjih bolesti uzrokovano pretjeranom uporabom bijelog šećera.  

Današnji šećer nema veze sa samom biljkom 

Mnogi će se pitati kako ovaj derivat šećerne trske može narušiti ljudsko zdravlje. Odgovor je jednostavan. Supstanca koju danas znamo pod nazivom šećer ima veoma malo veze sa samom biljkom. Radi se o čistoj saharozi lišenoj nečistoća, vitamina, minerala, enzima i svih vitalnih elemenata. To je potpuno umjetna kemijska supstanca.  Za razliku od ostalih namirnica u našem organizmu, saharoza se potpuno pretvori u energiju bez da proizvede proteine, masti, vitamine i minerale. To znači da proizvodi samo prazne kalorije. Kao i ostale čiste kemijske supstance, saharoza pobudi organizam trenutnim energetskim šokom, ali ga ujedno oslabi i učini napetim zato što cijeli metabolički sklop radi „u prazno“.  No najveći problem je da se za probavu šećera troše zalihe vitamina, aminokiselina i minerala. Rijetko objavljene studije pokazuju da i umjereno korištenje šećera stvara podlogu za razvoj brojnih bolesti moderne civilizacije.  

Posebno je štetan za djecu, žene i starije osobe 

Bijeli šećer je posebno štetan za djecu, starije osobe i žene jer oduzima organizmu kalcij i minerale, naročito krom. To se događa jer se saharoza veže s kalcijem prisutnim u krvi. Nastali spoj je tijelu neupotrebljiv te se uklanja kroz probavni sustav i bubrege. Također „krade“ vitamine i enzime koji su potrebni za njegovu razgradnju. Detaljne studije pokazuju da svaki put kada unesemo saharozu, troše se vrijedne organske supstance potrebne za njegovu razgradnju, kao što su aminokiseline (triptofan i metionin), vitamin B (pogotovo B5, B6 i B12), vitamin PP i minerali.  

Tako da se slobodno može reći da je bijeli šećer „kradljivac“ u tijelu.

Čak je i najzdravija hrana štetna ako se koristi u prevelikim količinama.  Ni smeđi šećer nije integralna i prirodna namirnica. No postoje procesi kojima se mogu zadržati kvalitetni sastojci šećera.

Sok šećerne trske može se kuhanjem koncentrirati bez da fermentira te se tako dobije pravi integralni šećer. Ovaj proces su uveli Jezuiti, a koristi se i na jugu Brazila. Sada ponovo počinju cvjetati mali proizvođači šećera koji ga ručno rade tradicionalnim postupkom čuvajući tako sve njegove vrijedne sastojke 

Postoje i drugi prirodni izvori za zaslađivanje, kao med, prirodno voće, Jagerry, ekstrakt biljke Stevia, sladić...  I zato idući put kad posegnete za žličicom šećera, dobro razmislite imate li alternative. Želju za slatkim možemo zadovoljiti na brojne druge načine istražujući nove okuse i njegujući naše zdravlje.(www.divineenergypark.org).  

Objavljeno: Magazin.net 

http://magazin.net.hr/zdravlje/nutricionizam/page/2011/10/25/0812006.html?pos=n1  

 

 

Uppt, preuzeto, siječanj 2012.

 

 

 

 

  Smeđi šećer
Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.