UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
PROBIOTICI - PRIRODNI ANTIBIOTICI
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 30 Prosinac 2007 17:41
- Hitovi: 13428
Prirodni antibiotici
Svima je poznato da je jogurt hranjiva namirnica koja povoljno djeluje na organizam. Većina pozitivnih učinaka jogurta potječe od prisutnosti živih bakterija mliječno-kiselog vrenja. Tijekom procesa fermentacije te bakterije pretvaraju mliječni šećer laktozu u mliječnu kiselinu pri čemu se dobivaju karakterističan okus i konzistencija proizvoda. Jogurt je stoga lakše probavljiv od mlijeka i savjetuje se osobama koje imaju manjak laktaze, enzima koji cijepa mliječni šećer laktozu, a i bjelančevinama u jogurtu djelomično se mijenja struktura pa su probavljivije.
Korisne bakterije
Apsorpcija razloženih sastojaka hrane zbiva se gotovo isključivo preko epitela crijevne sluznice tankog crijeva, a neznatno preko sluznice debelog crijeva, želuca i usne šupljine.U crijevnom sustavu (endotelu sluznice crijeva) nalazi se 80% svih imunoloških stanica tzv. crijevnih makrofaga važnih za tzv. primarni imunološki nadzor. Stoga zdrava crijevna mikroflora, kao zaštitna barijera, predstavlja prvi "obrambeni" zid od štetnih mikroorganizama. Redovitim konzumiranjem jogurta poboljšava se ravnoteža crijevne flore, odnosno povećava broj "korisnih" bakterija u crijevima. Naime, niti jedna sluznica u našem organizmu nije sterilna, nego je naseljavaju korisne ili tzv. saprofitne bakterije. Pri upalnim procesima upravo je obratno, dominiraju patogene bakterije koje oštećuju sluznicu i uzrokuju brojne simptome poremećaja probave. Posljednjih su se godina na tržištu pojavile nove generacije jogurta - probiotici. Sama riječ probiotik, (grč. pro bios=za život), govori o svojstvima tih kultura.
Probiotici
Probiotici se razlikuju od običnog jogurta, jer su im dodane visoke koncentracije probiotičkih bakterija. Najčešće se dodaju: Bifidobakterium i Lactobacillus acidophilus (acidofil) te Lactobacillus rhamnosus odnosno LGG.
Ti proizvodi osim spomenutih "korisnih" bakterija, sadržavaju i mnoge druge korisne i važne sastojke kao što su;
· vitamini B kompleksa;
· vitamin K;
· folna kiselina;
· enzimi i proteini;
· kalcij;
Treba istaknuti da se Lactobacillus acidophilus nalazi u probavnom i urogenitalnom traktu dojenčadi i odraslih kao normalan stanovnik zdravih sluznica, gdje regulira pH sluznice i štiti sluznicu od patogenih i nepoželjnih bakterija i gljivica. Probiotici imaju učinak prirodnih antibiotika budući da sprečavaju rast i razvoj različitih bakterija (Escherihia coli, Salmonella, Shigellae) te posebno učinkovito djeluju na gljivicu Candidu albicans. Ljekoviti pozitivni učinci probiotika potvrđeni su brojnim znanstvenim studijama diljem svijeta.
Primjena
Preventivno i terapijski posebno se savjetuju za:
- jačanje obrambenog sustava organizma (za opće poboljšanje zdravlja;
- kod poremećene probave zbog nepravilne i neredovite prehrane, stresa i iscrpljujućih dijeta;
- ublaživanje crijevnih tegoba: proljev, nadutost, grčevi, zatvor;
- kod želučanih tegoba: gastritis, ulkus (čir), katar;
- kod gljivičnih upala kože i sluznica;
- kod različitih upala urogenitalnog trakta, osobito ako traju dulje vrijeme i često se ponavljaju;
- kod poremećaja crijevne flore nakon terapije antibioticima;
- imaju pozitivan utjecaj na rad jetre;
- bogat su izvor kalcija (kod mladih važan za pravilan rast i razvoj kostiju i zuba), a kod osoba srednje i starije životne dobi u prevenciji i borbi protiv osteoporoze. Preporuka ženama u menopauzi je 1200 do 1500 mg kalcija;
Najstariji proizvod s pozitivnim učinkom na zdravlje koji ima tisućljetnu tradiciju je kefir podrijetlom s Kavkaza. Kada dulje stoji, kefir miriše na kvasac (germu), zbog toga što bakterije mliječno-kiselog vrenja tijekom fermentacije proizvode velike količine B vitamina.
Vitamini B kompleksa, osobito B3 (niacin), sprečavaju upalu i atrofiju sluznica, osiguravaju rast i razvoj novih epitelnih stanica zajedno s provitaminom A i beta karotenom. Danas na tržištu imamo mnoge probiotike od AB kulture, acidofila, bioaktiva LGG, do onih s visokom terapijskom koncentracijom živih probiotičkih klica po mililitru pripravka (Acidosalus) i dr. Čaša probiotika (2 dl), zbog svoga nutricionističkog sastava, a i energetski može zamijeniti manji obrok. Probiotici s niskim sadržajem mliječne masti, tzv. "light" proizvodi dobra su dopuna osobama na dijetalnoj prehrani.
Autor: dr. med. Slađana Divković, dopredsjednica Udruge
ACU MEDIC CENTAR
akupunkture i nutricionizma
Savjetovalište za pretilost i bolesti metabolizma
Slađana Divković, dr. med.
J. Šižgorića 19, Špansko, Zagreb
tel.: 01 345 6974
PAMETNO I UMJERENO
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 30 Prosinac 2007 17:23
- Hitovi: 4800
Blagdani su doba slavlja, obilja, ljubavi i topline, a hrana se oduvijek kroz povijest povezivala s time. Ipak, da bismo slavili, ne treba se prejedati, a za to je potrebno malo znanja o sastavu namirnica i načinima kombiniranja te vještine u odolijevanju praznim kalorijama. U nastavku Irena nam predstavlja nekoliko vrijednih savjeta, koji mogu vrijediti i u buduće za sva slavlja, domjenke, rođendane, za sve prigode gdje se očekuje konzumacija većih količina hrane.....
ZAČINI KAO LIJEK
- Detalji
- Objavljeno Petak, 30 Studeni 2007 23:22
- Hitovi: 16794
Neke biljke sadrže u listovima, plodovima, cvjetovima, sjemekama ili u korijenu eterična ulja s aromatičnim tvarima svojstvenog mirisa
DUBOKI TANJUR
- Detalji
- Objavljeno Subota, 08 Prosinac 2007 18:52
- Hitovi: 6229
Kolike porcije hrane mogu jesti? Nažalost, većina i ne zna da jede previše jer su naviknuti na velike porcije. Veličina porcija počela se povećavati 80-ih godina prošlog stoljeća.
FLAVIN 7 - SNAGA ANTIOKSIDANSA
- Detalji
- Objavljeno Petak, 30 Studeni 2007 21:28
- Hitovi: 7765
Branimir Dobibašić, dipl.nutric.
Za zdravlje i dugovječnost ljudskom organizmu neophodne su hranjive tvari koje crpimo iz hrane. Kao nusprodukt metabolizma nastaju slobodni radikali.