UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
PREHRANA KOD SRČANIH OBOLJENJA
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 08 Studeni 2007 22:58
- Hitovi: 8289
PREHRANA KOD SRČANIH OBOLJENJA
VAŽNOST PRAVILNE PREHRANE KOD SRČANIH OBOLJENJA
O SUDBINI SVOGA SRCA ODLUČUJEMO SAMI
Bolesti krvnih žila i srca najčešći su uzrok smrti i trajne invalidnosti modernog čovjeka. No najnovije studije pokazuju kako preventivne mjere doprinose smanjenju moždanih i srčanih udara. Među vodeće preventivne mjere, uz tjelovježbu, redovite kontrole i nepušenje, ubraja se i primjerena prehrana.
Konzumiranje zasićenih masnih kiselina povezano je s pojavom povišene razine kolesterola u krvi i bolestima srca. Značajne količine zasićenih masnih kiselina nalaze se u životinjskim masnoćama. Smanjeno konzumiranje mesa i mliječnih proizvoda rezultira smanjenjem kolesterola u krvi, pa čak i ublažavanjem postojećih bolesti srca.
Ukoliko ste osoba koja inače ima primjeren indeks tjelesne mase ne trebate očajavati jer discipliniranim ponašanjem tijekom godine možete lako riješiti svoje probleme u slučaju da ste proteklih mjeseci (posebice božićno/novogodišnjih blagdana) nakupili suvišne kilograme.
Međutim, Pretile osobe, s 20 % višom tjelesnom masom od poželjne, a koje posjeduju druge faktore rizika poput visokog krvnog tlaka, povišene razine kolesterola, bolesti srca ili dijabetesa, svakako trebaju biti na oprezu pri gastronomskim iskušenjima.
Dajemo nekoliko osnovnih naputaka vezano uz pravilnu prehranu: Smanjiti konzumiranje mesa i mliječnih proizvoda rezultirate uključiti omega-3 nezasićene masne kiseline u prehranu (riblje meso i maslinovo ulje)
Konzumacija što više vlakana topivih u vodi i sojine bjelančevine (umjesto one životinjskog porijekla)
Jedite zob
jer redovito konzumiranje hrane bogate zobenim vlaknima može spriječiti pojavu srčanih bolesti.
Bijeli luk – češnjak
radi svog ljekovitog sadržaja (alicin) smanjuje «gustoću krvi», te spriječava stvaranje krvnih ugrušaka, razgrađuje kolesterol,te smanjuje krvni tlak glog – kao čajni napitak, intenzivne arome, a zahvaljujući kemijskom koristi se za snižavanje krvnog tlaka te kao srčani sedativ može ga se kupiti i kao suplement)
Ružmarin
najčešće se koristi kao dodatak pečenjima i marinadama , ali kao čajni napitak potiče cirkulaciju i probavljivost
Matičnjak – ili melisa – ili narodski «limun trava» ili «trava za srce»
djeluje umirujuće
Cikla
obiluje vlaknima i pigmentima, a njena crvena boja (pigment antocijan) je snažan antioksidans i pospješuje cirkulaciju te održava elastičnost krvnih žila;
Namirnice bogate kalijem
(avokado,brokula, špinat, celer, kupus,mahunarke, zeleno povrće) – jer je kalij mineral koji djeluje umirujuće te dovodi u ravnotežu krvni tlak U svakodnevnoj prehrani, te prema liječničkim naputcima postoji još niz namirnica koje preventivno djeluju na bolesti srca, ali postizanje primjerene težine, pravilna prilagodba jelovnika bez suvišnih zasićenih masnoća, redoviti i umjereni obroci, te lagana i prilagođena tjelesna aktivnost su ono najvažnije, što će nam omogućiti kvalitetan život.
UPPT, studeni 2007.
Izvori podataka: T-portal/zdravlje, arhiva Udruge