UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

AUSTRALIA NOW WORLD'S FATTEST NATION

Sydney Morning  Herald, 20.6.2008.

Opširnije:AUSTRALIA NOW WORLD'S FATTEST NATION

AUSTRALCI SU NAJDEBLJI LJUDI NA SVIJETU

Objavljeno T-portal/22.06.08.

Opširnije:AUSTRALCI SU NAJDEBLJI LJUDI NA SVIJETU

TOP LJESTVICA NAMIRNICA IZVORA ANTIOKSIDANSA

B. Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

Opširnije:TOP LJESTVICA NAMIRNICA IZVORA ANTIOKSIDANSA

ANTIOKSIDANSI - NA KOJI NAČIN DJELUJU!

Autor: Alma Letić, dipl. nutricionist, vanjski stručni suradnik Udruge za prevenciju prekomjerne težine;  

 

KOLIKO IH KONZUMIRAMO I MOŽEMO LI PRETJERATI ?

Moderno društvo nameće ubrzan način življenja uslijed sve većeg broja obveza koje se moraju svakodnevno izvršiti, pa je vrijeme za miran objed, odmor i relaksaciju sve kraće ili ga uopće nema. Kao rezultat takvog životnog tempa ljudi danas žive pod određenom razinom stresa i napetosti čega često nisu ni svjesni. Život u velikim gradovima, uz stalno prisutnu visoku razinu smoga i drugih zagađivača, koji nedvojbeno utječu na kakvoću zraka koji udišemo, iscrpljuje odbrambene kapacitete i sposobnost organizma da se prilagodi za opstajanje u tako nepovoljnom okolišu.  

Upravo taj brzi ritam života i želja za instant rješenjima, navodi sve veći broj ljudi da, u nastojanju  očuvanja zdravlja i sprečavanja pojave bolesti, kupuju i konzumiraju sve veće količine suplemenata i dodataka prehrani koji sadrže antioksidanse pojedinačno ili u mješavinama - često bez valjane informacije i preporuke stručne osobe.

Vrlo je teško oduprijeti se "brzim rješenjima" koja se susreću na svakom koraku - reklamiraju se i nude preprati koji za kratko vrijeme "vraćaju snagu, detoksiciraju organizam i usporavaju starenje". Čini se da ne prođe dan, a da se u javnim medijima ne objave blagodatna svojstva neke  tvari i ponudi preparat koji ju sadrži. Najčešće se kupuju i konzumiraju pripravci koje sadrže antioksidanse pojedinačno ili u različitim kombinacijama: vitamin C, E, A, betakaroten, selenium. 

Antioksidansi i slobodni radikali nastaju u stanicama kao rezultat oksidacijsko - redukcijskih reakcija. Slobodni radikali nastaju pucanjem molekularnih veza pod utjecajem štetnog ionskog ili UV zračenja, onečišćenja u zraku, pušenja, upala tkiva i metaboličkih procesa. To su izrazito nestabilne i reaktivne molekule koje svojim djelovanjem destabiliziraju stabilne molekule u stanici čime se remeti rad stanice i nastaje njeno oštećenje. Kada koncentracija slobodnih radikala prevaziđe stanične kapacitete za neutralizaciju njihovog djelovanja dolazi do nastanka oksidacijsko-redukcijske neravnoteže koju nazivamo - oksidacijski stres koji oštećuje stanicu.   

Organizam posjeduje mehanizme kojima neutralizira djelovanje slobodnih radikala. Kada su ovi  kapaciteti organizma za neutralizaciju štetnog djelovanja slobodnih radikala preopterećeni usljed stresnog vanjskog okruženja ili su prirodno oslabljeni kao posljedica starenja, tada značajnu ulogu igra prehrana bogata namirnicama koje sadrže antioksidanse. Antioksidansi svojim prisustvom u stanici neutraliziraju slobodne radikale i tako sprječavaju oštećenje stanice odnosno tkiva. Uz hranu antioksidansi se u organizam mogu unositi i u obliku posebnih preparata koji služe kao dodatak (suplement) ostalim namirnicama za prehranu.  

Koje su sigurne razine koncentracije antioksidansa u organizmu i da li možemo pretjerati u njihovom uzimanju?

Rezultati studije objavljene u časopisu JAMA (Journal of American Medical Association) u broju od  28. veljače 2007. godine nedvojbeno pokazuju da postoje sigurne razine ali i u određenim slučajevima toksične doze vitamina E i betakarotena. Dr. Gluud ističe u da u djelokrug poslova vlade spada zakonsko reguliranje proizvodnje i distribucije dodataka prehrani na isti način kao što to vrijedi i za lijekove, kao i upoznavanje javnosti sa rezultatima sličnih studija.

On dalje ističe kako nijedan dodatak prehrani ne bi trebao biti dozvoljen ako nije dokazano da ima pozitivan učinak na zdravlje ili barem da nije štetan.Preporuka je dr. Gluuda obogatiti svakodnevnu prehranu raznovrsnim voćem i povrćem koje u sebi sadrži antioksidativne tvari, a pored njih i druge nutritivno vrijedene satojke, minerale i druge vitamine, proteine i vlakna i prirodno sadrže nizak ili nikakav udio zasićenih masti i kolesterola. Ista je preporuka stručnjaka poznate klinike Mayo (USA), koji ističu da najbolji učinak na zdravlje ima prehrana bogata voćem i povrćem. 

Namirnice koje obiluju antioksidansima:

Voće:  borovnice, jagode, grožđe, naranđaste vrste- marelice, narandže, dinje, breskve

Povrće: zeleno lisnato povrće, posebice špinat, zatim  brokula, mrkva, crveni kupus

Mahunarke: crveni i crni grah

Orašasto voće: orasi, bademi, pistacije, lješnjaci

Pića: zeleni čaj, crno vino, neki sokovi od voća (od grožđa, jabuke, naranđe)

Desert: tamna čokolada  

Autor: Alma Letić, dipl. nutricionist Studio Alma, Studio za zdravu prehranu i kontrolu težine;

52100 Pula

Teslina 25

tel. 052/540-230; fax.052/540-230;        

O autoru:

ALMA LETIĆ, Bsc. Hon.HEc, dipl.nutricionist

 

 

Diplomirala na Sveučičištu Zapadni Ontario u Knadi, na Odsjeku za ljudsku ekologiju/Dijetetiku, i stekla akademski stupanj Bachelor of Sicience (BSc.), Honours in Foods and Nutrition.

Kao nutricionistica radila u Londonu u Kliničkom centru „London Health Science Centre“. Svoj interes za pravilnu prehranu i zdrav način života nastavila i dalje radeći kao wellness savjetnik za optimalan i osobni prilagođen plan prehrane i aktivnog života. Danas radi i živi u Pulu, gdje svoje znanje i umijeće prezentira u svom studiu za zdravu prehranu i kontrolu težine „Studio Alma“. Vanjska suradnica i stručna savjetnica Udruge za prevenciju prekomjerne težine. 

 

Web, svibanj 2008.

Snaga je u bojama

 Autor: Dr.sc. Darija Vranešić Bender

Zašto su nam privlačne žive boje hrane, posebno kod voća? Zbog toga što jarka boja znači da je voće zrelo i lako probavljivo što je bilo vrlo korisno našim evolucijskim precima jer su tako mogli prepoznati plodove koji su slatki i koji će im osigurati energiju.

SNAGA JE U BOJAMA  

Prema Ayurvedskoj filozofiji prehrane, u svakom obroku trebaju biti zastupljene barem četiri boje. Imamo li na umu činjenicu da moderna znanost tek sada objašnjava mehanizme djelovanja pigmenata – nosilaca boje u hrani, moramo priznati da su drevne civilizacije postavile ispravna pravila bez korištenja skupe opreme i laboratorija. Slično revoluciji u znanosti zbog otkrića vitamina s početka prošlog stoljeća, danas je u tijeku revolucija zbog otkrića djelovanja fito i zookemikalija, nenutritivnih tvari iz namirnica biljnog i životinjskog podrijetla kojima se dokazuju brojni povoljni učinci na zdravlje.

Zašto su nam privlačne žive boje hrane, posebno kod voća? Zbog toga što jarka boja znači da je voće zrelo i lako probavljivo što je bilo vrlo korisno našim evolucijskim precima jer su tako mogli prepoznati plodove koji su slatki i koji će im osigurati energiju. Npr. nezrela banana je gotovo 100 % škrob, a 20 % zrele banane čine šećeri, dakle, zrela banana je slađa i lakše probavljiva.
 
 

 

 

Voće i povrće boju duguje pigmentima; klorofil je zeleni pigment, rajčica i lubenica su crvene boje zbog likopena, kukuruz je žut zbog ksantofila. Borovnica je plava zbog antocijana, mrkva i marelica su narančaste zbog beta-karotena, meso divljeg lososa je također narančasto zbog karotenoida koji su prehrambenim lancem u meso losossa dospjeli iz algi. Uživajući u spektru namirnica najrazličitijih boja, ujedno uživamo u spektru različitih fitokemikalija s blagotvornim djelovanjem na zdravlje.


Vrste fitokemikalija
Pojam fitokemikalija odnosi se na stotine, ili možda tisuće, biološki aktivnih nenutritivnih kemikalija pronađenih u biljkama. Više od 900 različitih fitokemikalija identificirane su kao komponente hrane, a njihovo otkrivanje još je uvijek u tijeku. Smatra se da je u jednoj porciji povrća prisutno više od stotinu različitih fitokemikalija.

Fitokemikalije koje se nalaze u žarištu istraživanja su :
- Flavonoidi i polifenoli porijeklom iz zelenog i crnog čaja, raznobojnog voća, čokolade, vina, grožđa ;
- Izoflavoni ili fitoestrogeni porijeklom iz soje ;
- Glukozinolati porijeklom iz brokule, karfiola, kupusa ;
Za te molekule smatra se da posjeduju blagotvorne fiziološke utjecaje na zdravlje čovjeka, a posebice antikarcinogene i antioksidativne učinke.

U veliku obitelj polifenola ubrajaju se antocijani, koji borovnici i grožđu daju tamnoplavu i ljubičastu boju, te katehini, iz čaja i vina, zbog kojih su ove namirnice gorkaste. Smatra se da su po svojem antioksidativnom djelovanju značajno učinkovitiji od mnogih danas poznatih antioksidativnih vitamina.

 

 

 

Najbolji izvori izoflavona su soja, crvena djetelina i raž, a ovi spojevi posebno su zanimljivi znanstvenicima zbog preventivnog učinka na hormonski ovisne vrste raka, kao što je, primjerice, rak dojke.

Nekoliko epidemioloških studija ukazuje da konzumacija povrća iz reda krstašica (kelj, kelj pupčar, kupus, brokula) može biti osobito učinkovita prevencija malignih bolesti. Spojevi koji se smatraju "odgovornima" za ovakvo djelovanje povrća su fitokemikalije glukozinolati.

Kako povećati unos fitokemikalija

• U svakodnevnu prehranu uvrstite voće i povrće duginih boja: crvena (rajčica, crvena paprika, jagode, trešnje), narančasta (mrkva, dinja, marelica), žuta (banane, ananas, limun, kukuruz), zelena (masline, jabuka, brokula, lisnato povrće), plava (šumsko voće). Ne zaboravite bijelu boju: luk i češnjak štite od karcinoma i snižavaju kolesterol;
• Svaki tjedan obogatite prehranu novom vrstom voća ili povrća;
• Koristite biljne začine. Primjerice, cimet pomaže oboljelima od dijabetesa kontrolirati razinu glukoze;
• Za desert poslužite suho ili pečeno voće;
• Udvostručite uobičajenu porciju povrća;
• Ukrasite jelo umakom pesto, šparogama ili artičokama;
• Za međuobrok odaberite kekse od cjelovitog zrna žitarica;
• Varivima dodajte ječam;
• Probajte tofu, sir od soje;
• Dodajte sjemenke lana u jogurt;

Autor: Dr.sc. Darija Vranešić Bender
 

 

Objavljeno na web stranicama Plivazdravlje

Preuzeto za Web Udruge, svibanj 2008.g.

 

 

 

 

Zanimljivosti FLAVONOIDI PROTIV POSLJEDICA ALZHEIMEROVE BOLESTI

Flavonoidi, spojevi prisutni u mnogim vrstama voća i povrća, mogu ublažiti posljedice Alzheimerove bolesti, tvrde američki znanstvenici.

U eksperimentima provedenima na miševima istraživači s University of South Florida su utvrdili da su flavonoidi luteolin i diosmin povezani sa smanjenjem prisutnosti štetnih beta-amiloidnih naslaga karakterističnih za Alzheimerovu bolest.

Također je utvrđeno da luteolin i diosmin mogu spriječiti djelovanje proteina nazvanog presenilin-1 koji je povezan s genetskim uzrocima Alzheimerove bolesti.

Ako se ovi nalazi potvrde u testovima na ljudima, znanstvenici vjeruju da flavonoidi mogu postati temelj terapije koja će biti sigurnija i imati manje negativnih popratnih učinaka od ostalih metoda liječenja koje se također razvijaju.

Flavonoidi imaju izražena antioksidativna svojstva, te istraživači vjeruju da njihov povećani unos putem prehrane može znatno smanjiti i rizik za razvoj Alzheimerove bolesti, piše Journal of Cellular and Molecular Medicine.


Objavljeno dana 13.05.08. web stranice
www.vitamini.hr  

 

 

 

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.