UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

OPASNOST U PRŽENIM PROIZVODIMA OD KRUMPIRA

www.hah.hr

GLICIDAMIDI

Tehničko sveučilište u Münchenu objavilo je na temelju istraživanja na krumpirima da su došli do otkrića o pojavi kancerogene tvari glicidamid (glycidamide).


Glicidamid nastaje zagrijavanjem ili pečenjem proizvoda od krumpira (čipsevi i pomfrit) i prema prvim spoznajama opasniji je kemijski spoj od akrilamida, koji je u istim proizvodima otkriven prije šest godina. Dobra vijest u slučaju glicidamida je što se javlja u manjim količinama.


Pri pregledu deset vrsti čipsa i triju vrsti prženih krumpira ustanovljene su količine glicidamida od 0,3 do 1,5 mikrograma po kilogramu.


U stanicama sisavaca čak i najmanja količina glicidamida može izazvati promjenu genetske strukture.
Kako se radi o najnovijim istraživanjima, potpuniji podaci o ovom spoju nisu raspoloživi, ali možemo dati preporuku glede mogućeg smanjenja glicidamida koja vrijedi za smanjenje količine akrilamida u spomenutim proizvodima .


Prije pripremanja za jelo krumpire treba čuvati na suhom i hladnom mjestu, a ne u hladnjaku. Ovo se preporuča stoga što se hlađenjem može povećati količina šećera koji nastaje razgradnjom škroba a, koji krumpir sadrži u velikim količinama, što vodi prema povećanoj razini akrilamida kada je krumpir podvrgnut prženju ili pečenju.


Istraživanja na akrilamid su pokazala da prilikom pripremanja čipsa nastaje manje akrilamida ako se on peče do svijetlije boje nego kada se peče do tamnijeg obojenja. Također, razinu akrilamida možete smanjiti namakanjem krumpira u vodi 30 minuta prije pečenja. Upamtite da je potrebno ukloniti višak vode prije stavljanja čipsa ili pomfrita na pečenje u vrelo ulje kako ne bi došlo do njegovog naglog prskanja i neželjenih povreda. Ako namjeravate upotrijebiti smrznute proizvode od krumpira koje ste kupili, razina akrilamida se može smanjiti pažljivim čitanjem uputa na pakiranju koje daje proizvođač.


Nadamo se da smo ovime barem malo ublažili prve loše vijesti. Iscrpnijim istraživanjima vjerojatno će se doći do novih spoznaja i možda vedrijih vijesti kao i do novih savjeta glede pripreme krumpira. Ipak, se radi o povrću koje je neizostavni dio naše prehrane.

 

Objavljeno na web stranicama www.hah.hr/ Hrvatska agencija za hranu/kolovoz 2008.

 

Preuzeto za web udruge, rujan 2008.

 

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.