UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
PET MALIH TAJNI ZA VITKU LINIJU
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 11 Kolovoz 2008 13:31
- Hitovi: 7714
PET MALIH TAJNI ZA VITKU LINIJU
Male promjene mogu donijeti velike rezultate kada je riječ o mršavljenju! Nije to ništa neobično i ne pokušavamo vam prodati "čarobnu dijetu", nego upravo suprotno - još jednom potvrditi kako tajna dugotrajne vitkosti i zdravlja nije u stalnom izgladnjivanju ili "čudotvornim dijetama", nego u promjenama prehrambenih i drugih životnih navika.
Odbacite industrijske sokove: iako su voćni sokovi prehrambeno vrjedniji nego cola i druga gazirana pića, i jedni i drugi sadrže podjednako šećera, odnosno podjednako su kalorični. Jedite voće, a ako baš ne možete bez sokova, pijte svježe iscijeđeno, nezaslađeno voće (no, tako se lišavate nekih vrijednih sastojaka kojih ima, primjerice, u kori). Jednom čašom industrijskog soka dnevno manje, vjerovali ili ne, uštedjet ćete 150 kalorija.
Smanjite potrošnju ulja: iako je maslinovo ulje znatno bolji izbor nego majoneza, preljevi za salate, vrhnje i većina drugih ulja, sve su to kalorične namirnice, koje treba uzimati u umjerenim količinama. Salate začinite s malo maslinovog ulja, soli i octa (ili limunovog soka).
Potpuno izbacite majonezu: želite li smršavjeti, majoneza ide van iz svakodnevne prehrane, a smijete si je priuštiti samo iznimno, u dane kad odlučiti ''zgriješiti'' (pazite da to ne bude previše često). Možda će vas motivirati činjenica da svaka jušna žlica majoneze manje u jelovniku znači uštedu od 110 kalorija.
Povećajte unos vlakana: jedite što više sirovog, hrskavog povrća, kao i neoguljenog voća, te proizvode od integralnih žitarica. Industrijske grickalice zamijenite mrkvom, celerom, radičem, zelenom salatom i drugim srodnicima, gljivama, špinatom ili brokulom. Ne volite li sirovo povrće, kratko ga skuhajte u slanoj vodi.
Zaboravite prženu hranu: pravilo koje smo naveli kao posljednje možda je i najvažnije, jer je u prženoj hrani najviše skrivenih masnoća. Prženo i pohano je većini ljudi fino, pa se takve hrane više i pojede. Znanstvenici kao jedan od glavnih uzroka masovne pretilosti Amerikanaca navode njihovu sklonost prženoj i pohanoj piletini, a franšiza KRC (Kentucky Fried Chicken) među najozloglašenijim je američkim simbolima, naravno, kada pitate liječnik, nutricioniste i zdravstveno osviještene pojedince.
inf.trigon@hr/12.siječanj 2007.
Preuzeto za web Udruge, kolovoz 2008.