UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
SPORA HRANA - "SLOW FOOD"
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 24 Ožujak 2008 16:03
- Hitovi: 5271
SPORA HRANA" (SLOW FOOD)
Pokret nazvan "spora hrana" (slow food), ime skovano kao odgovor na tzv. "brzu hranu" (fast food), osnovao je Carlo Petrini u Italiji 1986. god. Slow Food je međunarodna udruga koja promiče kulturu hrane i vina, ali također brani bioraznolikost hrane i poljoprivrednih proizvoda širom svijeta. Protivi se standardizaciji okusa, brani potrebu konzumenta za informacijom, štiti kulturne identitete vezane uz hranu i gastronomske tradicije, čuva tehnike uzgoja i prerade hrane nasljeđene iz tradicije i štiti domaće i divlje životinjske i biljne vrste.
Petrinija je počelo mučiti širinenje kompanija brze hrane koje su nagrizale staru talijansku kulinarsku kulturu. Otvorenje McDonald's-a na Španjolskim stubama u Rimu bila je kap koja je prelila čašu. Činjenica da je gigant brze hrane mogao otvoriti vrata u srcu hranom opsjednutog Rima, Petriniju je simboliziralo ranjivost starih vrijednosti pred novim industrijskim metodama. Prerađena brza hrana nije samo mijenjala fizički okoliš kroz intenzivan poljop0rivredni uzgoj, nego je uništavala način života koji se vrtio oko proizvodnje i jedenja izvrsne hrane na opušten, društven način.
Došlo je vrijeme za djelovanje. Petrini je shvatio da ključ promjene leži u u motiviranju ljudi s istim brigama. Sve se vrti oko motiviranja običnih ljudi za preuzmanjem kontrole nad načinom svog života, rada i jela. Znao je da je jedini način odupiranja prijetnji internacionaliziranje problema i promoviranje gastronomske kulture, odgoj okusa, čuvanje poljoprivredne raznolikosti i zaštita tradicionalne hrane kojoj prijeti nestanak.
Kao dio svojih ciljeva, pokret spore hrane pretvorio je staru Fiatovu tvornicu u Torinu u veliki sajam hrane nazvan Salone del Gusto koji se održava po nekoliko dana svakog drugog listopada.
Pokret spore hrane ima 83000 članova diljem svijeta i urede u Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, SAD-u, Francuskoj, Japanu i Velikoj Britaniji.
OBJAVLJENO NA WEB STRANICAMA HRVATSKOG INFORMATIVNOG CENTRA
Za web udruge preuzeto, žujak 2008
POGLEDAJTE RECEPE "SPORE HRANE" na našem webu
RECEPTI:
Juha od brokule i sira
Losos na pari s koromačem
Mediteranski lonac
Čokoladni desert na pari
Pjena od malina