UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
ŠTO JE TO MEDITERANSKA PREHRANA?
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 25 Veljača 2008 22:19
- Hitovi: 4965
Mediteranska prehrana nije poseban način prehrane ili dijetni režim, nego samo skup prehrambenih navika koje tradicionalno slijede ljudi koji žive u mediteranskom području.
ŠTO JE TO MEDITERANSKA PREHRANA?
Obilježja mediteranske prehrane su:
Mediteranska prehrane nije poseban način prehrane ili dijetni režim, nego samo skup prehrambenih navika koje tradicionalno slijede ljudi koji žive u mediteranskom području.
Obilježja mediteranske prehrane su:
1. Visoka potrošnja voća, povrća, krumpira, leguminoza, oraščića, sjemenki, kruha i žitarica
2. Maslinovo ulje se najčešće upotrebljava kao začin
3. Umjerena konzumacija ribe, manja konzumacija mesa
4. Manja i umjerena konzumacija punomasnih sireva i jogurta
5. Umjerena konzumacija vina, obično uz obroke
6. Dostupnost lokalnih sezonskih i svježih proizvoda
7. Aktivan životni stil
Zaštita od kroničnih bolesti
U studiji nedavno provedenoj u Grčkoj na 22.000 stanovnika, prehrana je bila ocijenjena prema usklađenosti prehrambenih navika s tradicionalnim grčkim stilom mediteranske prehrane. U 4 godine trajanja studije, utvrđeno je da ljudi koji uglavnom slijede tradicionalnu prehranu imaju manju vjerojatnost da će umrijeti od srčane bolesti i karcinoma te imaju veću vjerojatnost zaštite od srčanih bolesti i karcinoma.
Tajni sastojci
Prema statistici smrtnosti utvrđeno je da populacije koja živi u mediteranskim krajevima živi duže nego ostali Europljani. Znanstvenici su nastojali utvrditi koji su sastojci mediteranske prehrane zaslužni za takve podatke.
Prema studijama potencijalno su to slijedeći sastojci:
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je prvi izbor pri istraživanju učinkovitosti mediteranske prehrane jer upravo najčešće upotrebljava u mediteranskoj prehrani, kao začin kuhanim jelima od povrća, soku od rajčice, salatama te u pripremi pržene ribe, umjesto maslaca, margarina i drugih masnoća.. Maslinovo ulje je bogat izvor jednostruko nesazićenih masnih kiselina, koje zaštićuju od srčanih bolesti te antioksidanata poput vitamina E.
Voće i povrće
Visok unos voća i povrća zaštićuje od srčanih bolesti i karcinoma, vjerojatno uslijed sadržaja antioksidanata. Rajčice se smatraju posebno značajnim zaštitnim povrćem jer se često upotrebljavaju u mediteranskoj prehrani, a značajan su izvor antikosidanata. Upravo procesi poput kuhanja - radi pripreme soka od rajčice povećavaju dostupnost likopena, jednog od glavnih antioksidanata u rajčici.
Riblje ulje
Pretpostavlja se da riblja ulja porijeklom iz riba s više masnoća poput sardina, imaju značajne zdravstvene učinke. Takve ribe sadrže veću količinu omega 3 masnih kiselina što je posebno preporučljivo za srce uslijed antiupalnih i vazodilatotrnih učinaka.
Umjerena konzumacija vina
U mediteranskoj prehrani uobičajeno se pije vino umjereno i za vrijeme obroka. Pojam umjerenosti znači - 2 čaše vina za muškarca i jedna čaša vina za žene. Vino, a posebno crveno sadrži različite biljne komponenete poput fitonutrijenata, a među njima polifenole koji pridonose zdravlju srca
Zajednički učinak tajnih sastojaka?
U navedenoj studiji prilikom proučavanja i istraživanja, pojedinačno namirnice nisu dale značajnu zaštitu pa je vjerojatnije da upravo kombinacija različitih navedenih sastojaka čini mediteransku prehranu zdravom. No, ne smije se zanemariti niti učinak opuštenijeg odnosa prema hrani, mnogo sunca i tjelesne aktivnosti, što također pridonosi zdravijem životnom stilu u mediteranskoj regiji.
Vremena se mijenjaju?
Nažalost, činjenica je i da se vremena mijenjaju pa malo ljudi slijedi tradicionalnu mediteransku prehranu. Profesor Lluis Serra - predsjednik Odbora za unaprjeđenje mediteranske prehrane smatra da je to i prilika i opasnost. "Upravo radi socioloških promjena ljudi sve manje vremena provode u kuhinji, no u isto vrijeme to predstavlja veliku priliku za catering i restorane, posebno zato jer su ljudi u mediteranskoj regiji sve više svjesni koliko je njihova tradicionalna hrana zdrava".
Izvor:
www.zdravlje.hr
Projekt "Promicanje zdravlja"
Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Za web Udruge, veljača 2008.g.