UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
Pravilno kombiniranje namirnica
- Detalji
- Objavljeno Nedjelja, 18 Ožujak 2012 13:38
- Hitovi: 15227
Pravilno kombiniranje namirnica
Predavanje, Udruga, 24.04.2006. godine, 2008 i 2009. (dr. Slađana Divković, Sonja Njunjić)
Danas, u 21. stoljeću, više nego ikad ljudi žele hranom očuvati svoje zdravlje, ojačati imunitet, usporiti starenje te prevenirati niz bolesti s jedne strane, a s druge prekomjernim uživanjem i smanjenom tjelesnom aktivnošću djeluju kontraproduktivno.
Zbog različitog procesa i duljine trajanja probave pojedinih makronutrijenata, neki stručnjaci preporučuju pravilno kombiniranje hrane koje će bez velikih odricanja osigurati željeni rezultat u osoba koje nisu značajno pretile.
Zato, pridržavajući se tri osnovna načela pravilne prehrane kao što su: raznolikost, umjerenost i uravnoteženost, ovome ćmo dodati i četvrto načelo PRAVILNOG KOMBINIRANJA NAMIRNICA.
Što znači: da bi se uspostavila dobra kakvoća i kvaliteta unesenog jela, presudno je pojedine namirnice spajati ispravno tj. postepeno napustiti preživjeli standard u prehrani: predjelo, glavno jelo i desert.
Na taj ćemo način kvalitetnom kombinacijom pojedinih nutrijenata postići prirodno ravnotežu našeg organizma. Prema tome, svaki proces probave i apsorpcije sastoji se od desetina kemijskih reakcija koje su međusobno povezane, i uvjetuju dobro stanje našeg organizma nakon jela. Zato se lako može razumijeti da je asimilacija hrane prije svega uvjetovana poboljšanom probavom, a to je pravilnim kombiniranjem namirnica, sto će u potpunosti iskoristiti hranjive nutritivne sastojke i uspostaviti ravnotežu tjelesne težine. (probavnom procesu sudjeluje 340 različitih gena zadzženih za metabolizam).
Osnovna pravila kombiniranja namirnica su:
- odvajanje ugljikohidrata (škroba) od bjelančevina (proteina)
- unošenjem u prehranu cca 50% svježeg voća i povrća
- koliko je god moguće izbaciti prerađenu hranu
Takva prehrana omogućava:
- smanjenje stresa
- čisti i održava kožu
- održava poželjnu tjelesnu težinu
- jača imunitet
- olakšava i smanjuje neke kronične bolesti
- vraća snagu
DOBRE KOMBINACIJE: 2. Visokoproteinske namirnice (bjelančevine) (meso, riba, orašasti plodovi, mliječni proizvodi) + povrće s visokim udjelom vode | LOŠE KOMBINACIJE: |
DOBRE KOMBINACIJE – KOMBINACIJE ZA VITKOST: · bjelančevine + zeleno povrće; voće; sirove masnoće § škrob + zeleno povrće; sirove masnoće § voće + voće; mlijeko; uljne biljke § zeleno povrće + mlijeko, sirove masnoće; povrće § uljne biljke + kiselo voće | LOŠE KOMBINACIJE -KOMBINACIJE KOJE DEBLJAJU: · škrob + bjelančevine · škrob + škrob · škrob + voće ili kiselo voće · bjelančevine + bjelančevine · bjelančevine + šećer ili slatko voće · mlijeko + bjelančevine ili škrob · sušeno povrće + bjelančevine, škrob, šećer, voće |
SAVJET – PROBAJTE: 1) sendvič sa salatom ili začinskim biljem umjesto sendviča sa mesom; 2) pite od povrća umjesto ostalih slatkih pita ili mesnih; 3) povrće s rižom umjesto rižu s mesom; 4) tjesteninu i povrće umjesto tjestenine s mesom; 5) tjestenina i mahunarke umjesto tjestenina i desert; 6) ribu i salatu umjesto ribu s prženim krumpirom; 7) jabuku i sir umjesto sir i slane kekse; 8) povrće sa sirom umjesto tijesto (makaroni) sa sirom; 9) odrezak i salate (i povrće) umjesto odrezak i krumpir (i tijesto) itd. 10) frape od mlijeka i zelene jabuke, jer je dezintoksirajuće i lakše probavljivije od klasičnog frapea od mlijeka i banana 11) voćni sok i povrće npr. jabuka i mrkva s limunom, predstavlja bogat spoj vitamina, minerala, vlakana i jednostavnih šećera 12) pijte kavu od žitarica jer u nju možete dodati mlijeko i napraviti klasičnu bijelu kavu, s obzirom da nema kofeina koji narušava probavu mlijeka |
UPPT, travanj, 24.04.06, pripremila Mirela Vidović (Up Dated, ožujak 2012.)
Više pogledajte na forumu vezano uz kobiniranje hrane - http://sirovahrana.com/forum/viewtopic.php?f=42&t=15