UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
VAŽNOST VLAKANA
- Detalji
- Objavljeno Utorak, 10 Studeni 2009 20:27
- Hitovi: 3769
Stručnjaci preporučaju da povećamo unos vlakana da bismo održali dobro zdravlje. Preporučen dnevni unos je 25-35 g ili više, a prosječni europljanin uzima samo 14-15 g vlakana na dan.
Zašto trebamo vlakna?
Tijelo treba vlakna da mu pomognu u ispiranju toksina i otpadnih tvari. Kao neprobavljivi ostatak ugljikohidrata koji se nalazi u hrani, vlakna prolaze kroz tijelo u debelo crijevo, gdje apsorbira vodu i sotale otpadne materijale, te biva izbačeno kao stolica. Vlakna pomažu u ubrzavanju prolaska hrane smanjenjem vremena tijekom kojeg se hrana zadržava u probavnom traktu. Manjak vlakana u hrani je jedan od glavnih čimbenika mnogih zdravstvenih problema.
Hrana bogata vlaknima
1. Voće (Jabuke sadrže mnogo više vlakana nego naranče. Jabuka sadrži oko 4 g vlakana, dok ih mala naranča ima oko 1,6 g).
2. Povrće
3. Integralne žitarice
4. Orasi i lješnjaci
5. Sjemenke
6. Grah
7. Kaša
8. Pšenične mekinje
Vlakna za kontrolu težine
Kada provodite program kontrole težine, od presudne je važnosti da uzimate dovoljno vlakana kako bi vaš organizam dobro funkcionirao. Vlakna su potrebna kao pomoć u procesu eliminacije, pa je stoga podrška vlakana bitna. Ako smanjite unos kalorija , može se desiti i da smanjite količinu vlakana koju unosite u organizma – stoga ne zaboravite nadopuniti količinu vlakana! To se odlično postiže konzumiranjem mnogo šarenog voća i povrća i svakodnevnim uzimanjem visokokvalitetnog dodatka prehrani s vlaknima.
Preuzeto sa: http://www.fitlook.net/herbalife.asp?hrvatska=vaznost_vlakana
Uppt, 10. studenog 2009.