UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

SMEĐI ŠEĆER ILI MEKI SMEĐI ŠEĆER, IMA LI RAZLIKE?

Kontroverze koje se odnose na proizvod naziva „smeđi šećer“ mogu se naći na raznim forumima , stručnim i manje stručnim člancima na web-u. Isto je izazvalo nekoliko interesantnih polemika i na nacionalnoj televiziji , dnevnim novinama pa i u novinama specifičnog područja objavljivanja.. Upravo zbog ovog potonjeg potrebno je razjasniti nekoliko zabluda koje se navode u članku potonjih novina.

Temeljem upita potrošača i uvida u zabrinutost potrošača u EU , Hrvatska nacionalna televizija u emisiji za potrošače , pokrenula je inicijativu da se prikažu realni rezultati analiza proizvoda koji se na hrvatskom tržištu prodaju pod nazivom „smeđi šećer“ . Proizvode naziva „smeđi šećer„ prati konotacija „zdravih proizvoda „ zbog sastava i tehnologije obrade finalnog proizvoda“. Primjereno prefiksima, zdraviji , bolji ili pogodan za ljude koji su pretili ili koji imaju drugih zdravstvenih problema, raste i cijena . Analize proizvoda pod nazivom „smeđi šećer „ pokazale su da se kalorijska vrijednost neznatno razlikuje od bijelog šećera i da se boja koja je nanesena na površinu „smeđeg šećera“ lako skida a u zasićenoj otopini ostaju bijeli kristali .

Kod pravog mekanog smeđeg šećera , temeljem Codex Stan 212-1999 , ali i specifikacija , pri kristalizaciji saharoze zaostaje mala količina melase ukomponirana u kristal saharoze , šećera i ispiranjem vodom u zasićenoj otopini ostaju svijetlo smeđi kristali .

Prema tome kada potošač kupuje smeđi šećer sigurno mu je važno znati , radi li se o surogatu ili bijelom šećeru obojenom melasom ili o šećeru koji nije prošao tehnološki put bijeljenja .
Ovim se opovrgava navod u članku specijaliziranog časopisa da je pristup naših stručnjaka pojednostavljen kao i konstatacija da „slučaj smeđi šećer otkriva nedostatke i nemar unutar institucije koja je zadužena za kompetativna stajališta o ljudskoj prehrani i zdravlju „ i da „ su brzopletim zaključcima potakli javnost da posumnja u vrijednost rada laboratorija HZJZ „. Također da je kalorija „običan energetski pojam“ i da ne govori ništa o sastavu namirnice, pokazuje stvarno površan pristup autora i nepoznavanje osnova hrane i prehrane kao i novih smjernica da se pretilosti kao takvoj stane na kraj. 
 

Prema preporučenom dnevnom unosu prehrambenih tvari (GDA / O.J., E.C. 2008/0028 ) koji se za sada dobrovoljno nalazi na deklaraciji hrane ( ubuduće će biti obveza ), unos kalorija ili energije navodi se na prvom mjestu ( 2000 kcal) , a slijede šećeri ( glukoza, fruktoza , saharoza ) s preporučenim dnevnim unosom od 90 g . PDU za masti je 70 g od toga 20 g za zasićene masnoće, dok je za sol vrijednost 6 g .

Autor članka u specijaliziranom časopisu također sarkastično ustvrđuje da bi prema razmišljanju stručnjaka HZJZ , temeljem kalorijske vrijednosti smatrali maslinovo ulje manje vrijednim nego šećer jer , maslinovo ulje ima veću kalorijsku vrijednost nego šećer . Ne ulazeći u raspravu o polifenolima , zasićenim i nezasićenim mastima i njihovom učinku na organizam , umjerenost unosa prehrambenih tvari kao i njihov odnos bitan je za metabolizam. Neravnomjenim unosom i maslinovog ulja i šećera , dovodi kroz određeno vrijeme do istog rezultata .

Autor se također poziva na bogatstvo mikronutrijenata ( oligolelementi, aminokiseline i sl) u smeđem šećeru ne poznavajući pojam „ prehrambeni profil hrane „ . Jasnije, koliko će se trebati unijeti tog „bogatog“ šećera u organizam da bi te djelatne tvari imale učinak na organizam . Kada postignete optimalnu količinu , optereti se organizam sa unosom šećera toliko da se ugrozi zdravlje , pa prednost unosa oligolemenata više neće biti važna.

Dakle, jasno je da PRAVI meki smeđi šećer od šećerne trske s ostatkom melase nosi sa sobom vrlo ugodan okus , pravi je dodatak za kolače , napitke , jela i ništa više . Osim senzorskih nema drugih prednosti jer analitički podaci kao i znanje o prehrani upravo to i dokazuju .

U pogledu zakonodavstva , vertikalnih propisa vrijedi Pravilnik o šećerima ..(NN 39/09) i ne utvrđuje propozicije za smeđi šećer pa se isti ocjenjuje po pravilniku o općem označavanju hrane i Codex stanardu . Nama kao potrošačima bilo bi vrlo bitno znati kupujem li pravi smeđi šećer ili aromatizirani obojeni bijeli šećer . I jedan i drugi imaju mjesto na tržištu samo prvi se treba nazivati meki smeđi šećer a drugi šećer s dodatkom šećerne melase pa će tada i laiku biti jasno o čemu se radi .

 

Osim toga u intenzivnoj poljoprivredi , koriste se razni dodaci koji potiču proizvodnju i štite biljku , što na žalost najviše završava upravo u nerafiniranom šećeru. Također analitički određeni dušik u melasi često se prikazuje da potječe iz bjelančevina a ne iz recimo umjetnog gnojiva.Suprotno tomu rafiniranje ili bijeljenje šećera nosi sa sobom drugu vrstu kemikalija za obradu.

 

Autori:mr.sc. Marijan Katalenić/objavio: mr. sc. Marijan Erceg, dr. med.

Objavljeno: www.zdravlje.hr/kolovoz 2009.*       

 

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.