UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

ŠTETNA «PRIKRIVENA» SOL U HRANI

Objavljeno: Poslovni dnevnik/srpanj 2009/Autor: irena Švenda, dipl.nutr.

Sol skrivena u polugotovoj i gotovoj hrani učetvorostručuje unos dnevne potrebe, šteti bubrezima i dovodi do osteoporoze i karcinoma želuca. 

Kuhinjska sol ili natrij-klorid neophodna je za pravilno funkcioniranje organizma i ima ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima. Sol, naime, pomaže u održavanju krvnog tlaka i u pravilnom radu živčanog sustava; ipak čini se da danas, ta ista tvar uzrokuje više štete nego dobrobiti za ljudski organizam.  Razvojem prehrambene industrije, novim procesima prerađivanja hrane te težnjom za "okusima" današnji čovjek unosi prosječno oko 5 do 10 grama soli više u odnosu na fiziološke potrebe.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi oko 5 grama, a maksimalan unos ograničava se na 6 grama soli dnevno. Djeci je dovoljna puno manja količina soli, pa će čak 1 g soli dnevno biti dostatan za sve fiziološke potrebe malog organizma.  

Corn flakes nije zdrav doručak
Danas još uvijek nismo u potpunosti svjesni da veći dio soli u organizam unosimo putem gotove i polugotove hrane i konzumacijom obroka u restoranima, kao što su radničke menze. 
 

Skrivenu sol nalazimo u namirnicama koje svakodnevno upotrebljavamo. Samo neki od primjera polugotove i gotove hrane koja predstavlja značajan izvor skrivene soli su kobasice, suhomesnati proizvodi, paštete, tvrdi sirevi i sirni namazi, grickalice poput čipsa, štapića, kikirikija, pistacia, gotovih umaka, senfa, majoneza, hamburgera, juha iz vrećice, polugotovih jela poput ragua i mnoga druga.  

Zanimljivo je da je corn flakes, koji se reklamira kao odličan doručak, izvor velike količine skrivene soli, a čak i okusom može zavarati, jer je lagano sladak. Kruh koji se svakodnevno nalazi na našim tanjurima također uvelike doprinosi količini soli unesenoj u organizam. Nažalost, skrivenu sol u već gotovim namirnicama i jelima ne možemo samostalno mijenjati, već je potrebna inicijativa i suradnja i od strane prehrambene industrije i institucija vlasti kako bi se promijenio trend visokog dodavanja soli u hranu.  

Neke zemlje poput Velike Britanije provele su javno zdravstvenu inicijativu u kojoj je u suradnji s prehrambenim industrijama smanjena količina dodane soli u gotove i polugotove proizvode. Rezultati su bili zapanjujući, budući da se kroz 4 godine provedbe akcije količina soli u gotovoj hrani smanjila za 45% što je rezultiralo i uštedom od 15 % u potrošnji lijekova.  

Francuzi su akcijom za smanjenje soli u prehrani uspjeli smanjiti dnevni unos sa 10 g na 8 g, što je još uvijek više od dopuštenih vrijednosti, dok su

Finci postigli zapanjujuće rezultate u smanjivanju smrtnosti kod ljudi srednje životne dobi u iznosu čak od 80%.  Smanjenje količine soli u gotovim i polugotovim proizvodima nema samo za posljedicu poboljšanje zdravlja, već je i ekonomski isplativo budući da su uštede i u segmentu potrošnje liječenja veće. Ipak smanjivanje soli u već gotovoj grani treba učiniti postupno, kako ne bismo dobili negativan učinak u proizvodnji 'bljutave' hrane.  Začinsko bilje može nadomjestiti sol

Smrtnost smanjena za 20 posto
Najznačajniji negativan utjecaj soli je povećanje rizika od pojave visokog krvnog tlaka, a za osobe koje već pate od hipertenzije jedan od prvih koraka je promjena prehrambenih navika posebno kroz reguliranje unosa soli.
 Smanjenje unosa soli putem hrane ima niz pozitivnih zdravstvenih, ali i ekonomskih učinaka budući da se povećava učinak lijekova za reguliranja krvnog tlaka, smanjuje učestalost karcinoma želuca, a ukupna smrtnost smanjuje se za oko 20%.  

Manje soli u hrani pomaže boljem radu bubrega i manjoj pojavi bubrežnih kamenaca te smanjenom riziku nastanka osteoporoze. Iako su fiziološke potrebe organizma svega oko 1 gram soli dnevno, Svjetska zdravstvena organizacija taj unos ograničila je na oko 5 grama, a u razvijenim zemljama, gdje se svakodnevno upotrebljava gotova i polugotova hrana dnevni unos soli često je viši od 10 grama, a doseže i vrijednost od 20 grama, što je alarmantna činjenica.

Autor: Irena Švenda,dipl.nutr.
Preuzeto za Uppt, rujan 2009./mv

JOŠ O PRESLANOJ HRANI

Sol je sastavljena od 40% natrija i 60% klora. Natrij je neophodan za mnoge funkcije u ljudskom organizmu: održavanje ravnoteže stanične i izvanstanične tekućine, za prijenos živčanih impulsa i kontrakciju mišića i t. d. Povečana količina natrija, zahtijeva dodatne količine vode, posljedica je nakupljanje i zadržavanje vode u organizmu.
Konzumiranje namirnica s visokim udjelom natrija povisuje krvni tlak i stvara druge probleme u organizmu.

Namirnice s visokim sadržajem natrija:
1 čajna žličica soli sadrži 2,3 grama natrija;
100 grama kokica sadrži 0,7 g natrija;
100 g Parmezan sira sadrži 1,9 g natrija;
100 g salame sadrži 2,3 g natrija;
100 g kiselog kupusa sadži 0,8 g natrija;
1 čajna žličica slanog soja umaka sadrži 1,02 g natrija.

Preporuča se dnevni unos od 2,4 g natrija (prema J. Bauer: Nutricionizam)
Iz navedenog slijedi da je potrebno voditi računa o ukupnom dnevnom unosu soli preko namirnica koje konzumiramo tijekom dana. Zdravije je okus hrane pojačati začinima i manje je soliti, ili se isto tako možemo koristiti zamjenama.

Objavljeno: www.gastro.hr

Kuhati ukusno, ali ne slano
Iako velik dio soli unosimo već gotovom industrijski priređenom hranom, ipak možemo i sami utjecati na ukupni unos soli. Začinsko bilje poput bosiljka, origana, vlasca, mažurana, i čitavog niza egzotičnih začina poput kurkume, currya, đumbira, pimeta može hrani dati neslućene okusne varijante kakve samim soljenjem hrane ne možemo postići. Sol u maloj količini naglašava gorak i sladak okus hrane, dok u većim količinama prekriva druge okuse. Može se napraviti i sol kojom se uz unos natrija osigurava i određenu količinu kalcija, a i osebujan okus i miris jelu. Jednu žličicu soli pomiješati sa 18 žličica mljevenog zrna sezama i dobitva se gomashio, cijenjeni začin u makrobiotičkoj kuhinji.

Natrij je krivac
Kuhinjska sol sastavom je natrij-klorid, a natrij je taj koji u prevelikim količinama uzrokuje štetne učinke na organizam. Na deklaracijama proizvoda je izražena količina natrija u gramima. Da bi dobili količinu soli koju sadrži ta namirnica, količinu natrija (g) pomnožimo sa 2,5.
Sol (g)= 2,5 x natrij (g)
Prema deklaraciji udio ocjenjujemo:
Visoka - količina soli koja je veća od 1.5g na 100 g proizvoda (oko 0.6 g natrija)
Niska - količina soli koja je manja od 0.3 g soli na 100 g proizvoda (oko 0.1 g natrija). Ako je količina soli na 100 g namirnice između te dvije vrijednosti to je unos umjerene količinu soli.

Trend deklariranja natrija na namirnicama je u porastu, ali većina još uvijek ne sadrži tu vrijednost. Čajna žličica iznosi oko 6 grama soli, što je maksimalno dopušten dnevni unos. Kako već 70% od toga unosimo u gotovoj hrani, ostaje svega 30% ili oko 1.5 g soli za dodati u vlastitu hranu.

VEZANI TEKSTOVI:

PRESLANA HRANA UBIJA POLAKO;

MANJE SOLI - VIŠE ZDRAVLJA

HRVATSKA INICIJATIVA ZA SMANJENJE PREKOMJERNOG UNOSA KUHINJSKE SOLI - CRASH;

Smanjeni unos soli spašava živote  

Istraživanje provedeno u SAD pokazuje kako bi smanjenje prosječne dnevne konzumacije soli za samo 3 grama moglo spasiti živote 92000 Amerikanaca godišnje.

Na taj način bi se godišnje spriječilo 66000 moždanih udara i 99000 srčanih udara, te zdravstvenom sustavu uštedjelo 24 milijarde dolara troškova, objavili su znanstvenici s University of California.

Po njihovim riječima, pozitivan učinak bi bio usporediv sa smanjenjem broja pušača za 50%, značajnog smanjenja broja pretilih osoba ili sveopćom primjenom lijekova namijenjenih snižavanju koncentracije kolesterola u krvi.

Pretjerana konzumacija soli pridonosi povišenom krvnom tlaku i razvoju bolesti srca.

Gotovo 80% dnevnog unosa soli se pripisuje prerađenoj hrani.

Prosječni muškarac u SAD dnevno unosi 10,4 grama soli, a žena oko 7,3 grama soli dnevno, objavio je New England Journal of Medicine.

PLIVAzdravlje

http://www.vitamini.hr/6615.aspx

Objavljeno 26.01.2010.

 

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.