UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
TOP LISTA NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA
- Detalji
- Objavljeno Četvrtak, 30 Listopad 2008 20:46
- Hitovi: 12547
Američki su znanstvenici objavili vodič za kupce u prehrambenim dućanima kako bi se što lakše snalazili među brojnim namirnicama i odabrali one najzdravije. Namirnice su rangirali prema njihovoj hranjivoj vrijednosti ocjenama od jedan do 100.
OD NAJVIŠE DO NAJNIŽE HRANJIVE VRIJEDNOSTI
Američki su znanstvenici objavili vodič za kupce u prehrambenim dućanima kako bi se što lakše snalazili među brojnim namirnicama i odabrali one najzdravije. Namirnice su rangirali prema njihovoj hranjivoj vrijednosti ocjenama od jedan do 100. Hrana koja ima najveću hranjivu vrijednost ujedno je i najzdravija, a to su brokula, borovnice, naranče i zelene mahune
S druge strane, bijeli kruh, hrenovke, mliječna čokolada, gazirana pića i sladoled imaju najnižu moguću ocjenu – jedan. Ovu NuVal ljestvicu osmislili su znanstvenici s prestižnog američkog sveučilišta Yale i za to su im trebale dvije godine. Želja im je pomoći kupcima da se bolje snađu među svom silom prilično zbunjujućih savjeta o hrani.
Sistem NuVal, poznat još kao Overall Nutritional Quality Index, već su prihvatila tri američka lanca supermarketa. Taj sistem uzeo je u obzir sve faktore, od proteina, masnoća, vitamina, šećera, kalorija, soli do količine kolesterola. Također je pomno sagledana i veza između hrane i zdravstvenih tegoba.
Općenito su voće i povrće odbili najbolje ocjene budući da su najbogatiji hranjivim sastojcima, a imaju i najmanje kalorija. Hrana s puno soli i masnoća dobila je najgore ocjene.
Brokula, borovnice, bamija, naranče, mahune 100 ;
Ananas, radič, jabuka, kupus, rajčice 96 ;
Klementine, lubenica 94;
Mango, 93;crveni luk 92;
Obrano mlijeko, svježe smokve, grožđe, banane 91;
Avokado 89 ;
Filet lososa 87;
Crni ribizl 83;
Filet bakalara, bademi, salata kristalka, smeđa riža, orah pekan 82;
Kamenice 81;
Škampi 75;
Kus kus 72;
Školjke 71;
Pistacije 70;Neposoljene kokice bez masnoće 69;
Ocijeđena tuna iz ulja 67;
Filet grdobine 64 :
Ananas iz limenke 60 ;
Bijela riža 57;
Mineralna gazirana voda 56;
Polumasno mlijeko 55;
Grah iz konzerve 53;
Punomasno mlijeko 52;
Jakobove kapice (školjke) 51;
Tjestenina 50 ;
Grašak iz konzerve 49;
Suhe šljive 45;
Jogurt od vanilije 43;
Sok od naranče, bijelo pileće meso bez kože 39;
Breskve iz konzerve u sirupu 37;
Jastog, sušene jabuke 34;
Sok od rajčice 32;
Mljeveno meso, pileći batak 30 ;
Piletina s kožom, janjeća noga 28;
Šunka 27;
Grožđice 26;
Hamburger 25;
Kokos, zelene masline 24;
Pecivo od bijelog kruha, maslac od kikirikija 23;
Kiselo vrhnje s manjim udjelom masnoće 22;
Pečeni kikiriki 21;
Prženo jaje 18;
Švicarski sir 17;
Dijetna negaziran pića 15;
Slanina 13;
Crna čokolada 10;
Bijeli kruh 9;
Salama 7;
Hot dog 5;
Mliječna čokolada 3;
Pita od jabuka 2;
Gazirana pića, sladoled 1;
Objavljeno na tportal.hr (četvrtak, 23.10.08.)
Preuzeto za web , LISTOPAD 2008.