Prehrana

STANDARDIZACIJA ČAJA

  • Ispis
 Objavljeno www.hah.hr

POČECI MEĐUNARODNE STANDARDIZACIJE ČAJA

 

Svjetsko tržište čaja uočilo je potrebu za povećanjem zaliha čaja da bi preduhitrilo probleme rastućih/padajućih cijena i vračanje čaja proizvođačima u zemljama u razvoju.

 

Kako su se različiti pokušaji kontrole zaliha tijekom godina pokazali neučinkovitim, stručnjaci za tržište čaja prebacili su svoju pažnju na potražnju i posebice kako da povećaju potražnju u proizvođačkim zemljama u kojima je po stanovniku potrošnja čaja mala, kako se navodi u FAO Izvještaju pripremljenom za Međudržavnu skupinu koja će se sastati na Skupu o čaju koji će se održati u Kini u Hangzhou 14. - 16. svibnja 2008.

 

Najnoviji statistički podaci ukazuju na to da trenutna proizvodnja čaja ide u korist crnog čaja u odnosu na zeleni, međutim do 2017 god., prema stručnjacima iz FAO, znatno veća proizvodnja zelenog čaja tek predstoji (4.5 % porasta godišnje zeleni čaj u odnosu na 1.9 % crni čaj ).

 

Razina proizvodnje i potrošnje je ugrubo bila podjednaka u 2006. godini. Interesantna je činjenica da je u zemljama koje su glavni proizvođači čaja potrošnja manja unatoč njihovom ekonomskom rastu. Tako je na primjer u Rusiji godišnja potrošnja po stanovniku 1.26 kg, u Velikoj Britaniji 2.2 kg, u Indiji 0.65 kg a u Kini samo 0.53 kg.

 

Budući da je kvaliteta čaja kompleksno pitanje, osjetan je rastući međunarodni interes za uspostavljanjem standarda minimalne kvalitete za međunarodnu trgovinu. Bolja kvaliteta trebala bi povećati zahtjeve istovremeno sprečavajući trgovinu slabo kvalitetnim čajem da bi se spriječilo pretrpanost zalihama.

 

Poteškoća nastaje oko međunarodno prihvatljivog standarda kvalitete budući da sud o kvaliteti čaja i ocjenu njegovih karakteristika i vrijednosti donose kušači koji obično svoj sud donose baziran na određenim zahtjevima. Ti zahtjevi se razlikuju od zemlje do zemlje i od potrošača do potrošača. Različita proizvođačka područja, proizvođačke tehnike i načini branja također otežavaju definiranje referenci kvalitete.


Na zadnjem skupu 2006. god. Međunarodna skupina za čaj predložila je prihvaćanje ISO 3720 kao minimum kvalitete za crni čaj koji će biti u međunarodnoj trgovini. Zemlje, u koje se ubrajaju oko 80 % izvoznica crnog čaja, već su prihvatile nacionalne standarde istovjetne ISO 3720 ili neznatno drukčije.
Navedeni ISO standard odnosi se samo na crni čaj, ali radi se i na standardizaciji zelenog čaja.


Više o ovoj temi možete pročitati na:
http://www.fao.org/newsroom/en/news/2008/1000836/index.htm
www.hah.hr/ Hrvatska agencija za hranu/02.06.2008.