UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
MALIM ZALOGAJIMA DO ZDRAVLJA
- Detalji
- Objavljeno Subota, 12 Siječanj 2008 18:56
- Hitovi: 4556
Irena Švenda, dipl.nutric.
Dugo se već zna da hranu valja rasporediti u više manjih obroka, ipak samo neki od nas to čine. No, na taj ćemo način lakše izbjeći prejedanje i nakupljanje viška kilograma, olakšat ćemo probavu, ali i više uživati u različiti okusima i delicijama.
MALIM ZALOGAJIMA DO ZDRAVLJA
BEZ PREJEDANJA
Dugo se već zna da hranu valja rasporediti u više manjih obroka, ipak samo neki od nas to čine. No, na taj ćemo način lakše izbjeći prejedanje i nakupljanje viška kilograma, olakšat ćemo probavu, ali i više uživati u različiti okusima i delicijama.
Kad jedemo, u organizam treba unijeti onoliko hrane koliko nam je potrebno za obavljanje raznovrsnih aktivnosti te tako da podmirimo utrošak na metabolizam. Ipak, često nam se događa da u jednom obroku uvelike premašimo potrebnu količinu, prejedemo se zbog čega se osjećamo tromo i nezadovoljno. Jedan od načina na koji možemo to spriječiti jest taj da hranu raspodijelimo u više manjih obroka.
Metodu «malih zalogaja» najlakše je primijeniti tako da kolače razrežemo na manje komade, napravimo male sendviče ili pak deserte serviramo u manjim čašicama.
Često smo isto tako iz pristojnosti suočeni sa situacijom u kojoj moramo pojesti cijeli kolač iako nam je već pola bilo dosta ili bismo pak radije kušali još koju drugu vrstu, ali sada za to više nema mjesta.
Prijedlog je da s malom promjenom, u obliku malih zalogaja, započnemo upravo u vlastitom serviranju i nuđenju gostiju, a na taj način možda i drugima damo zgodnu ideju oko serviranja. Kod malih zalogaja se također hrana bolje probavlja jer je ta manja količina hrane dostupnija probavnim sokovima i enzimima koji se nalaze u njima. Olakšana je i apsorpcija hranjivih sastojaka nakon probave, pa organizam u većem postotku iskorištava nutrijente koje smo unijeli hranom. Na taj smo način pomogli organizmu da ekonomično i ekološki iskoristi hranu kao svoje pogonsko gorivo.
Prednosti konzumiranja «malih zalogaja»
1. hrana se lakše probavlja
2. dobivamo osjećaj da smo više hrane unijeli iako je to upravo obrnuto
3. rjeđe se prejedamo
4. osjećaj lakoće u tijelu i bistrine u umu nam ostaje
5. možemo kušati više različitih vrsta kolača ili pak slanih delicija
6. možemo uživati u različitim okusima
7. prilikom serviranja postajemo kreativniji
Autor:Irena Švenda, dipl.nutricionistica
Objavljeno: T-portal, 10.1.2008.