UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
Malo kalorija, puno zdravlja!
- Detalji
- Objavljeno Petak, 25 Svibanj 2012 10:03
- Napisao/la Mirela Vidovic
- Hitovi: 3939
Objavljeno u časopisu Zdrav život, br. 107/12;
Pripremila: Mirela Vidović, web urednica portala Udruge za prevenciju prekomjerne težine, Zagreb
Malo kalorija, puno zdravlja
Proljeće i topli dani, idalno su vrijeme za nastavak detoksikacije i čišćenja organizma, ne samo od blagdanskih delicija (uskrsni blagdani) već kao prilagođen način prehrane kako bismo naš organizam opskrbili vrijednim nutrijentima, a da pri tome ne narušimo našu tjelesnu težinu. To se prije svega odnosi na sve one koji svoju prehranu reduciraju u smislu reduciranja ukupne količine unesenih kalorija, primjenjujući neke od programa smanjenja tjelesne težine.
Najidealniji "partner i prijatelj" za to je - SALATA, a najbolje "društvo" za stolom su - SALATE!
Sve zeleno povrće i različite salate u prosjeku sadrže od 25 do 30 kalorija na 100 grama. Povrće je veliki izvor energije, a bogato je i vitaminima, mineralima i fitonutrijentima, osobito izoflavonoidima kao jakim antioksidansima koji smanjuju višak opasnih slobodnih radikala. Povrće obiluje vitaminima i mineralima, koji su organizmu prijeko potrebni, dok su neke vrste i bogat izvor nutrijenata.
Istraživanja su pokazala da zelene namirnice uvrštene u prehranu u obliku različitih salata više puta na dan smanjuju potrebu za ostalom hranom za otprilike 30 posto. Razlog tome su balastne tvari kojima obiluju, poput celuloze i vlakna s visokim udjelom galaktoze, koje se zbog takvoga sastava u organizam unose u manjim količinama i daju dugotrajniji osjećaj sitosti. Zato treba jesti zelene salate (endiviju, rikolu, matovilac, maslačak, koprivu, kiselicu, tušac, potočarku, radič, grbak, grbicu) te ostalo povrće zelenih listova (blitvu, špinat, brokulu, kupus, kelj, peršin, celer, šparoge).
Posebno je važno naglasiti da zeleno lisnato povrće pomaže pri probavi ostale hrane jer potiče izlučivanje probavnih enzima. Upravo se zbog toga sve zeleno povrće (salate) može kombinirati s ostalim namirnicama. Također, zelene su namirnice osnovna grupa namirnica koja najpotpunije zadovoljava prehrambene potrebe ljudi.
Ostalo pogledajte u nastavku…………..
Objavljeno u časopisu Zdrav život, br. 107/12;
Uppt, 25.05.2012./m.v.