Prehrana

Pravilno kombiniranje namirnica

  • Ispis

Pravilno kombiniranje namirnica 

Predavanje, Udruga, 24.04.2006. godine, 2008 i 2009. (dr. Slađana Divković, Sonja Njunjić)

 

Danas, u 21. stoljeću, više nego ikad ljudi žele hranom očuvati svoje zdravlje, ojačati imunitet, usporiti starenje te prevenirati niz bolesti s jedne strane, a s druge prekomjernim uživanjem i smanjenom tjelesnom aktivnošću djeluju kontraproduktivno.

Zbog različitog procesa i duljine trajanja probave pojedinih makronutrijenata, neki stručnjaci preporučuju pravilno kombiniranje hrane koje će bez velikih odricanja osigurati željeni rezultat u osoba koje nisu značajno pretile.  

Zato, pridržavajući se tri osnovna načela pravilne prehrane kao što su: raznolikost, umjerenost i uravnoteženost, ovome ćmo dodati i četvrto načelo PRAVILNOG KOMBINIRANJA NAMIRNICA.

 

Što znači: da bi se uspostavila dobra kakvoća i kvaliteta unesenog jela, presudno je pojedine namirnice spajati ispravno tj. postepeno napustiti preživjeli standard u prehrani: predjelo, glavno jelo i desert.

Na taj ćemo način  kvalitetnom kombinacijom pojedinih nutrijenata postići prirodno ravnotežu našeg organizma.  Prema tome, svaki proces probave i apsorpcije sastoji se od desetina kemijskih reakcija koje su međusobno povezane, i uvjetuju dobro stanje našeg organizma nakon jela. Zato se lako može razumijeti da je asimilacija hrane prije svega uvjetovana poboljšanom probavom, a to je pravilnim kombiniranjem namirnica, sto će u potpunosti iskoristiti hranjive nutritivne sastojke i uspostaviti ravnotežu tjelesne težine. (probavnom procesu sudjeluje 340 različitih gena zadzženih za metabolizam).  

 

Osnovna pravila kombiniranja namirnica su:

 -       odvajanje ugljikohidrata (škroba) od bjelančevina (proteina)

-          unošenjem u prehranu cca 50% svježeg voća i povrća

-          koliko je god moguće izbaciti prerađenu hranu  

Takva prehrana omogućava:

 -          smanjenje stresa

-          čisti i održava kožu

-          održava poželjnu tjelesnu težinu

-          jača imunitet

-          olakšava i smanjuje neke kronične bolesti

-          vraća snagu

                        

DOBRE I LOŠE KOMBINACIJE

DOBRE KOMBINACIJE:

1. Visokougljikohidratne namirnice (škrob) + povrće s visokim udjelom vode
 

2. Visokoproteinske namirnice (bjelančevine)  (meso, riba, orašasti plodovi, mliječni proizvodi) + povrće s visokim udjelom vode 


LOŠE KOMBINACIJE:

1. Visokougljikohidratne namirnice (škrob) + visokoproteinske namirnice (bjelančevine) 
(meso, riba, orašasti plodovi, mliječni proizvodi) 
2. Visokoproteinske namirnice + voće 
3. Voće + povrće s visokim udjelom vode 
4. Voće + visokougljikohidratne namirnice (škrob)
 

 DOBRE KOMBINACIJE – KOMBINACIJE ZA VITKOST:   ·         bjelančevine    +  zeleno povrće; voće; sirove masnoće

§  škrob                +  zeleno povrće; sirove masnoće

§  voće                  +  voće; mlijeko; uljne biljke

§  zeleno povrće  +  mlijeko, sirove masnoće; povrće

§  uljne biljke      +  kiselo voće 

 LOŠE KOMBINACIJE -KOMBINACIJE KOJE DEBLJAJU:   ·         škrob                +   bjelančevine

·         škrob                +   škrob

·         škrob                +   voće ili kiselo voće

·         bjelančevine     +  bjelančevine

·         bjelančevine     +  šećer ili slatko voće

·         mlijeko             +  bjelančevine ili škrob

·         sušeno povrće  +  bjelančevine, škrob, šećer, voće

 SAVJET – PROBAJTE: 

1)     sendvič sa salatom ili začinskim biljem umjesto sendviča sa mesom;

2)     pite od povrća umjesto ostalih slatkih pita ili mesnih;

3)     povrće s rižom umjesto rižu s mesom;

4)     tjesteninu i povrće umjesto tjestenine s mesom;

5)     tjestenina i mahunarke umjesto tjestenina i desert;

6)     ribu i salatu umjesto ribu s prženim krumpirom;

7)     jabuku i sir umjesto sir i slane kekse;

8)     povrće sa sirom umjesto tijesto (makaroni) sa sirom;

9)     odrezak i salate (i povrće) umjesto odrezak i krumpir (i tijesto) itd.

10)  frape od mlijeka i zelene jabuke, jer je dezintoksirajuće i lakše probavljivije od klasičnog frapea od mlijeka i banana

11)  voćni sok i povrće npr. jabuka i mrkva s limunom, predstavlja bogat spoj vitamina, minerala, vlakana i jednostavnih šećera

12)  pijte kavu od žitarica jer u nju možete dodati mlijeko i napraviti klasičnu bijelu kavu, s obzirom da nema kofeina koji narušava probavu mlijeka 

 

UPPT, travanj, 24.04.06, pripremila Mirela Vidović (Up Dated, ožujak 2012.)

 

Više pogledajte na forumu vezano uz kobiniranje hrane - http://sirovahrana.com/forum/viewtopic.php?f=42&t=15