Prehrana

ROĐENDAN PIZZE

  • Ispis

120. godišnjica stvaranja prve pizze Margarite

U Napulju je ovih dana svečano proslavljena 120. godišnjica stvaranja prve pizze Margarite. Prema predaji, talijanska kraljica Margarita Savojska posjetila je 1889. Napulj zajedno sa suprugom kraljem Umbertom i tom prigodom zamolila  najpoznatijega napuljskog pizza-majstora Raffaele Esposito Brandi da nahrani narod. Kuhar je za tu prigodu napravio pizzu u bojama ujedinjene Italije: crveno (rajčica), bijelo (mozzarella) i zeleno (bosiljak) i dao joj kraljičino ime. Otada se ta pizza jede u cijelome svijetu. U četvrtak je stotinjak zabavljača kružilo gradom u odjeći kakva se nosila u ono doba, a lažna savojska kraljica vozila se u kočiji napuljskim ulicama. Glasovita pizzerija Brandi, gdje je Raffaele Esposito Brandi napravio prvu Margaritu, obavezna je postaja u turističkom obilasku grada, a rado je posjećuje i talijanska politička i filmska elita.

Povijesno porijeklo

Preteča pizze, okrugla, plosnata lepinja jela se u davna doba u Babilonu, Egiptu i drugim kulturama i bila je nalik piti, koja je i danas popularna u Grčkoj i zemljama srednjeg istoka. Preuzimajući pitu, Rimljani je oplemenjuju maslinovim uljem, a potom u području podno Vezuva i sirom, slaninom i mediteranskim travama. Zahvaljujući otkriću Amerike i dolasku rajčice u Europu, Talijani rajčicu stavljaju na pizzi i voila-ostalo je povijest.Zahvaljujući talijanskim emigrantima, pizza dospijeva i u Ameriku. Doseljenici Talijani najprije je mijese, nadijevaju i peku samo za vlastite potrebe u lokalnim pekarama uz naknadu za peć i drva, a nakon što su se udomaćili, početkom 20. stoljeća otvaraju i vlastite pekare i pizzerije, tako da je prva pizzeria otvorena 1905. godine u New Yorku. Pizze su i najpopularnije jelo na svijetu, pa ne čudi što se 9. veljače slavi međunarodni dan pizza, a da bi se zaštitila autentična pizza, u Napulju djeluje organizacija "Verace Pizza Napoletana".

Originalni recept

Originalna napolitanska pizza pravi se od tijesta za koje se koristi brašno tipa 0, pekarskog kvasca, soli i vode. Tijesto se izrađuje isključivo ručno i oblikuje bacanjem u zrak, bez pomoći valjka do veličine promjera 30cm i prosječne debljine 3-5mm. Kao sastojci se koriste San Marzano rajčica koje uspijevaju na brdima Vezuva i mozzarella napravljena od mlijeka bivola koji se uzgajaju na pašnjacima Campagne. Pizza se peče u kamenoj peći na drva na temperaturi oko 450 C. Razlikuju se 3 tradicionalne vrste pizza: marinara: sa rajčicom, češnjakom, origanom i ekstra djevičanskim uljem; margherita: sa dodatkom nasjeckane mozzarellom i bosiljkom te pizza napolitana, sa inčunima. Majstor koji pravi pizza se zove pizzaoiolo i izuzetno je cijenjen u Italiji jer o njemu najviše ovisi kvaliteta pizze.

Nutritivne vrijednosti

Pizza ima više vrsta, no osnovni recept podrazumijeva tijesto s nadjevom od rajčice, sira i dodataka, a njene nutritivne vrijednosti su sljedeće: 

Bjelančevineg28,73
Ugljikohidratig70,60
Mastig20,89
Vlaknag4,78
Kolesterolmg36,50

 

Objavljeno www.metro-portal.hr/11.06.2009.