UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Namirnice
LAN
- Detalji
- Objavljeno Subota, 03 Studeni 2007 20:35
- Hitovi: 24505
LAN
Među voćem i povrćem pronalazimo podskupinu oraha i sjemenki. Mali broj nas zna kako izgledaju sjemenke suncokreta, sjemenke sezama ili pak lana.
Hrana od cjelovitog zrna svojim nutritivnim referencama i povoljnim utjecajem na zdravlje potiče na veću proizvodnju i potrošnju. Svojstva: lan obiluje omega-3 masnim kiselinama pa je odlična zamjena za ribu.
Omega-3 masne kiseline dobre su za prevenciju oboljenja srca i krvožilnog sustava te raka. Sjemenke lana nazivaju najpopularnijom zdravom namirnicom našeg vremena.
Brojna istraživanja su pokazala kako se povećanom konzumacijom hrane obogaćene lanenim sjemenjem stvara prevencija nastanku mnogih bolesti: rak dojke, ateroskleroza, povišen kolesterol, povišen krvni tlak. Povoljno utječu na probavu i pomažu lijenim crijevima, što je prava i prirodna pomoć suvremenom čovjeku čije su probavne smetnje posljedica premalo kretanja i jelovnika siromašnog vlaknima.
Sjemenke lana sadrže lignani, te zauzimaju važno mjesto na popisu antikancerogenih namirnica.Hrskavo laneno sjeme s datuljama i šljivama je prirodni regulator probave i povišenog kolesterola.
Laneno sjeme je važno za pravilnu prehranu jer ima svojstvo da u crijevima bubri i na prirodan način vrši pasažu crijeva čime se regulira i probava i nivo holesterola u krvi. Kušajte Schneekoppe laneno sjeme - hrskavo je i vrlo ukusno.Bogato je omega 3 masnim kiselinama i balastnim. Možete ga potražiti u ljekarnama, drogerijama i dućanima!
Priprema obroka:
Mljevene sjemenke lana pospite po zobenoj kaši ili dodajte u müesli, a laneno ulje izvrsna je zamjena maslinovu ulju u salatama, osobito uz pržene pinjole s malo balsamica. Ne koristite laneno ulje za kuhanje jer od visoke temperature užeže, kao i od svjetla, stoga ga je najbolje držati u hladnjaku i koristiti ga više kao začin ili dodavati već gotovim jelima.Nemljevene sjemenke lana izvrsne su kod problema perlistatike crijeva, i dobro ih je jesti dodanih u misli (jednu kavenu žličicu na 2 dcl)!Preporučena količina: jušna žlica ulja ili dvije jušne žlice sjemenki dnevno.
Lanene sjemenke se razlikuju ovisno o mjestu uzgoja - tako da su u Kanadi crne ili smeđe, a u Indiji žućkaste. Ova se kultura uzgaja preko 5000 godina u umjerenim i tropskim područjima, upotrebljavajući se u mnogobrojne svrhe. Stari Egipćani su od lanenog vlakna proizvodili posebne omotače u kojima su mumificirali svoje vladare. Stari Grci i stari Rimljani su ga koristili u prehrani, miješajući lan sa kukuruznim brašnom prilikom pripreme kruha, te također kao lijek za probavne smetnje.
Iznimno je važno uvrstiti lan u svakodnevnu prehranu zbog esencijalne omega 3 masne kiseline koja je dosta rijetka u našoj hrani, a lan je namirnica koja daleko nadmašuje sve ostale po količini omega 3 masne kiseline koju sadrži. Naime, lan u sebi sadrži najmanje 7 puta više tih masnih kiselina, nego ostale biljke, kao što su soja, orasi, špinat, bademi, banane i druge biljke.
Omega 3 masne kiseline su važne za mnoge funkcije u našem tijelu: za pravilan rast i razvoj djeteta, imaju zaštitnu ulogu protiv srčanog infarkta i moždanog udara, smanjuju sklonost infekcijama jačajući imunitet, pružaju određenu zaštitu protiv autoimunih bolesti, smanjuju rizik za određene vrste raka .
Sljedeća komponenta također vrijedna spomena jesu lignani. To je skupina fitoestrogena, odnosno biljnih estrogena, koji se pod utjecajem bakterijske flore naših crijeva pretvaraju u moćne tvari slične hormonima.
Izvor: web stranice Biovega
Sjemenke - snaga i budućnost biljke!
Uppt, lipanj, 2011.
Krumpir
- Detalji
- Objavljeno Subota, 03 Studeni 2007 20:25
- Hitovi: 12962
KRUMPIR
Ove godine (2011.) poznati hrvatski „Lički krumpir“ dobio je oznaku Izvorno Hrvatsko i tako postao hrvatski brend u prepoznavanju kvalitete krumpira sa naših područja.Vezani tekst (najnovije), 30.08.2011.
Nadaleko poznati lički krumpir postaje zaštićeni proizvod
Kolijevka krumpira su visoke Ande u Južnoj Americi. Bio je osnovna prehrambena namirnica starih Inka, a još 100 godina nakon otkrića Amerike, naši preci još nisu imali pojma da ta svrshishodna biljka (gomolj) postoji. Krumpir je najprije stigao u Španjolsku, a znatno kasnije i u naše krajeve. Pruski kralj Friedrich Veliki učinio je od krumpira hranu za narod.
Djelotvorne tvari
U krumpiru su nakupljeni svi važni minerali i elementi u tragovima, osim selena.Škrobom bogat gomolj krumpira bogat je magnezijem, kalijem, fosfatima, a sadrži i natrij i kalcij. Ovi minerali sadržani su u idealnom omjeru, tako da mogu uravnotežiti previše slanu, slatku ili masnu hranu.Kalij smanjuje količinu vode u tijelu i na taj ga način ispire, a ujedno je važan za opskrbu stanica ostalim tvarima.
Magnezij oživljava sve stanice, a kalcij i fosfati su dio koštanog tkiva. Iznenađuje visoka koncentracija C vitamina u 20 mg u 100 g povrća. U kori (lupini) krumpira sadržani su vitamini B i elementi u tragovina, velika količina niacina (za metabolizam ugljikohidrata, bjelančevina i masti), folne kiseline (za živčani sustav) i cinka (važan zavezivno tkivo i proizvodnju hormona).
U 100 gr krumpira (2 krumpira srednje veličine) ima cca 30 kcal te je bogat balastnim tvarima (regulira probavu i pomaže kod probavnih smetnji).Krumpir ima malo kalorija, bogat škrobom i hranjivim tvarima, a uz to je jedan od najsvestranijih sastojaka naše kuhinje.
Voditi računa da prilikom kuhanja koristimo što je moguće manje vode, jer se iznače izgubi C vitamin i minerali. Visokovrijedne biljne bjelančevina u kombinacijama sa bjelančevinama životinjskog porijekla iz svježeg sira, jaja najbolji su nadomjestak mesu.
Liječenje krumpirom:
Kao što je svestran u prehrani, krumpir također liječi i prevenira: količinu vode u tijelu, stimulira transport svih hranjivih tvari do stanic,a izgrađuje koštano tkivo, jača mišiće i krvotok, aktivira čitav metabolizam, stimulira rast, jača vezivno tkivo, potiče proizvodnju hormona, regulira probavu, liječi želučane tegobe (gastritis i čir) te osvježuje dah i otklanja umor.
Važno: krumpir smanjuje tlak jer sadrži dostatnu količinu kalija koji odlično regulira količinu vode u tijelu.
Vidi : RECEPTI/Glavna jela/ Krumpir sa svježim sirom i povrćem
Izvor podataka:
Klaus Oberbeil/dr.med.Christiane Lentz/Lijekovitost voća i povrća
Hrana koja liječi, Izdavač Veble Commerce, Zgb. 2004.
KRUMPIR IDEALNA NAMIRNICA
Objavljeno: T-portal/17.08.09./
MALO KALORIJA
Novo istraživanje je otkrilo da ljudi koji krenu na dijetu najprije izbace šećer iz prehrane, a potom i ugljikohidrate poput krumpira. Međutim, to je velika pogreška jer novi kuhani krumpir, tzv. skromni krumpir, sadrži samo 26 kalorija te ima iznimne nutritivne vrijednosti .Stručnjaci napominju da je ključ uspješne dijete taj da se što duže osjećate siti jer na taj način nećete često posezati za hranom.
'Ljudi bi trebali jesti kompleksne ugljikohidrate poput krumpira, a ne slastice i kekse koji organizmu daju energiju na vrlo kratke staze i izazivaju potrebu za hranom. Otkrili smo da krumpir daje osjećaj sitosti i nemate stalnu potrebu za hranom', pojasnila je dr. Jacquie Lavin, stručnjakinja za dijete.
Najnovije istraživanje pokazuje da se krumpir pogrešno klasificira kao namirnica koja deblja te se izbjegava u dijetnoj prehrani. Stručnjaci pak kažu da bi skromni krumpir trebao biti jedna od glavnih namirnica na jelovniku osoba koje su na dijeti.
Organski uzgojen krumpir ima znatno više prednosti pa treba birati takav. Krumpir daje organizmu potrebnu energiju koja je neizostavna za normalno funkcioniranje. Bez energije nema ni normalnog kretanja, razmišljanja, probave ni stabilnosti.
http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/32116/Krumpir-je-idealna-dijetna-namirnica.html
Uppt, 30.08.2011.
KRUŠKE
- Detalji
- Objavljeno Subota, 03 Studeni 2007 20:27
- Hitovi: 22473
KRUŠKA
Iako prema nekim zapisima kultivacija krušaka datira iz razdoblja od prije 3000 godina, postoje pretpostavke prema kojima je u ovom čudesnom voću uživao još čovjek Kamenog doba. U svom slavnom epu Odiseja, Homer ih je okarakterizirao kao «dar bogova», a u doba francuskog kralja Luja XIV kruške su bile simbol luksuza.
Latinsko ime kruške je Pyrus communis, a zajedno sa jabukom i dunjom svrstava se u porodicu ruža.
Sočne su i slatke, sa teksturom pomalo zrnastom, no mekanom poput maslaca. Zbog izuzetne slatkoće, sok od kruške se ponekad koristi u desertima umjesto šećera, kao zaslađivač.
No ipak, jedna osrednja kruška ima manje od 100 kcal.
Sastav:
U 100 grama ploda kruške sadržano je 0.3 g proteina, 0.4 g masti, 9.5 g ugljikohidrata, 2,8 g ukupnih vlakana i 5 mg vitamina C. Kruška sadrži i neznatne količine masti, stoga ima na 100 grama nešto više kalorija od jabuke (oko 80 u odnosu na 60),
Vilijamovke sadrže velike količine kalcija i željeza u odnosu na drugo voće, stoga se preporučuju kao obavezno voće u prehrani žena iznad 40 godine! Kruška je dobar izvor vitamina C i bakra, nutrijenata koje daju značajan doprinos antioksidativnoj zaštiti organizma od slobodnih radikala.
Vitamin C sam po sebi snažan je antioksidans, a bakar je neophodna komponenta superoksid-dismutaze (SOD), jednog od najjačih tjelesnih antioksidativnih enzima.Svježa kruška izvanredan je izvor prehrambenih vlakana, posebice pektina. Kruška mase 166 g osigurava oko 6 grama prehrambenih vlakana, od čega oko 40% pektina.
Vlakna su bitan element zdrave prehrane jer pomažu u održavanju razine glukoze i kolesterola u krvi te osiguravaju redovito pražnjenje crijeva. Prehrana bogata prehrambenim vlaknima pomaže u reduciranju raka kolona i pomaže redukciju kolesterola u serumu. Upravo zbog visokog sadržaja vlakana kruške su poželjan dio jelovnika.Svježe kruške izvanredan su izvor kalija; jedna kruška srednje veličine osigurava 210 mg kalija.
Kalij sudjeluje u regulaciji otkucaja srca, mišićnoj kontrakciji, prijenosu živčanih impulsa, te u metabolizmu bjelančevina i ugljikohidrata. Regulira rad krvožilnog sustava, te sudjeluje u izgradnji čvrstih kostiju i zuba. S obzirom da se lako luči iz organizma, disanjem i znojenjem, vrlo ga je važno stalno nadoknađivati.Kruške su poznate po tome što se od njih sprema vrlo kvalitetna rakija, manje ih koristimo u kompotima i pekmezima iako se i od njih može prirediti vrlo ukusni konzervirani voćni proizvodi.
Ipak, kruške je najbolje jesti svježe, tada najbolje tonificiraju organizam, a ako se već moraju pohraniti na neko vrijeme onda je najbolje staviti ih svega par dana u najniži dio hladionika.
Zašto kruške?
Prirodan su i i brz izvor energije, jer sadrže značajne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, kao i levuloze – najslađeg prirodnog šećera, a istovremeno i ekonomično pakiranje vitamina B skupine.Vitamini B skupine pomažu organizmu da se nosi sa stresom i hrane živčani sustav te sudjeluju u procesu dobivanja energije iz ugljikohidrata.
Izbjegavajte ostavljanje krušaka u plastičnim vrećicama gdje će biti u dodiru jer im je na taj način ograničen kisik i pojačana produkcija etilena, plina kojega kruške prirodno proizvode, a koji ubrzava proces truljenja.
S obzirom da lako apsorbiraju miris, kruške treba držati podalje i od hrane koja ima jak ili specifičan miris.
Preuzeto sa www.gastro.hr/19.10.2007.
Recept: PITA OD KRUŠAKA
KRASTAVCI
- Detalji
- Objavljeno Subota, 03 Studeni 2007 20:21
- Hitovi: 18637
KRASTAVCI
Krastavci u 100 gr sadrže samo 14 kcal i 95% vode!!
Malo kalorija, mnogo minerala: krastavci, doduše, imaju najmanju energetsku vrijednost (100 g sadrži samo 14 kcal), uvjetovanu malim sadržajem bjelančevina (0,6 posto), ugljikohidrata (3,2), masti (0,1) i velikim postotkom vode (95 %), ali zato sadrže mnogo minerala. Od toga polovicu čine kalij, ostalo su kalcij, fosfor, natrij, željezo, mangan i jod. Visoki postotak kalija i mali postotak natrija zaslužni su za diuretičko svojstvo.
Ne treba ih soliti kako se ne bi narušio visoki postotak kalija i malo natrija, zaslužni za diuretičko svojstvo. Da bi se ono sačuvalo, krastavci se ne smiju soliti, kako se taj odnos ne bi promijenio unošenjem natrija iz soli.
Zbog toga se ovo povrće preporučuje pri otežanom mokrenju, bolestima srca i bubrega, a i protiv reume. Pošto rastvara mokraćnu kiselinu, korisno je osobama s kamencima u bubrezima i mokraćnom mjehuru, a time što potiče izlučivanje vode, potpomaže i izlučivanje otrovnih sastojaka iz organizma pa je dobro da ga jedu žene koje muči celulit.
Sirovi krastavac regulira rad crijeva, a stolicu čini mekšom.
Snižava šećer u krvi pa se preporučuje i dijabetičarima, a posebno kao dijetalna hrana osobama sklonima debljanju. Od vitamina, krastavac je najbogatiji vitaminom C, a sadrži i gotovo sve vitamine skupine B, kao i nešto karotena u tragovima.
Mladi nisu najbolji: neupućeni čine krastavcu još jednu nepravdu. Po nekom automatizmu, mnogi misle da su mladi krastavci bolji za jelo od zrelih, kao što je to slučaj s većinom povrća.
S krastavcem nije tako. Nedozreli krastavci su teže probavljivi od zrelih, izazivaju nadimanje i stvaranje plinova u crijevima pa ako se još i posole i poslije toga napije vode, može doći do grčeva u crijevima i zatvora. Otuda i mišljenje da je krastavac u principu škodljiv.
Međutim, on je najbolji za jelo u stadiju zrenja, kad zelena boja kore počne prelaziti u blijedo žutu. Tada ga je najbolje uzimati bez ikakvih dodataka (soli, octa, ulja), oguliti i jesti sirovog.
Pogrešno: mnoge domaćice krastavce za salatu najprije narežu i posole, pa ocijede sok. To je, međutim, sasvim pogrešno jer se upravo u soku nalaze njegovi najvažniji sastojci.
Podaci: Internet, 21.05.2004. /Tena, srpanj 2007.
Up dated, srpanj 2011./m.v.
Vezani tekst:
Ono što niste znali o krastavcima
Korisnost krastavaca u domaćinstvu
Krastavac sadrži većinu svakodnevnih potreba vitamina. Samo u jednom krastavcu ima vitamina B1, B2, B3, B5, B6, folnu kiselinu (B9), vitamin C, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i cink.
Osjećate li popodnevni umor, ostavite se energetskih pića i uzmite krastavac. Krastavci su dobar izvor B vitamina i ugljikohidrata koji će vas brzo podići i to će trajati satima.
Već vam je dosta zamagljenog kupaoničkog ogledala nakon tuširanja? Istrljajte ga kolutićem krastavca što će ukloniti zamagljivanje i dati umirujući miris toplica.
Ako nametnici i puževi uništavaju vaš vrt stavite nekoliko ploški krastavca u mali modlić za pite i u vašem vrtu cijele sezone više neće biti nametnika. Kemijske tvari iz krastavca reagiraju s aluminijskom posudom i stvaraju miris kojega ljudi ne osjećaju, ali izluđuje vrtne nametnike i tjera ih iz vrta.
Tražite li brz i lak način da se riješite celulita prije izlaska ili odlaska na bazen pokušajte trljati problematična mjesta nekoliko minuta s nekoliko ploški krastavca, fitokemikalije iz krastavca čine da se kolagen u vašoj koži stisne i tako učvrsti vanjski sloj kože smanjujući očitost celulita. Vrlo dobro djeluje i na bore!!!
Želite li ukloniti mamurluk i jaku glavobolju pojedite nekoliko ploški krastavca brije spavanja i probudit ćete se svježi i bez glavobolje. Krastavac sadrži dovoljno šećera, B vitamina i elektrolita da nadoknadi osnovne hranjive sastojke koje je tijelo izgubilo, održavajući sve u ravnoteži, bez mamurluka i glavobolje.
Želite li izbjeći popodnevno ili večernje prejedanje grickalicama? Krastavce su stoljećima europski lovci, trgovci i istraživači koristili kao brze obroke kako bi izbjegli gladovanje.
Imate li važni sastanak ili razgovor za posao, a shvatili ste da nemate vremena izglancati cipele istrljajte cipele svježe narezanim krastavcem. Njegove će kemikalije dati brzi i trajni sjaj, a cipele neće samo lijepo izgledati nego će postati i vodootporne.
Pod stresom ste i nemate vremena za masažu, tretman lica ili posjet sauni? Narežite cijeli krastavac i stavite ga u lonac proključale vode. Kemikalije i hranjive tvari iz krastavca reagiraju s vrućom vodom i oslobađaju se u pari stvarajući umirujući i opuštajući miris za kojega se pokazalo da smanjuje stres kod mladih majki ili pak studenata prije završnih ispita.
Baš ste nakon poslovnog ručka shvatili da nemate niti kaugumu niti peperminte, a želite osvježiti dah! Kolutić krastavca stavite u usta i jezikom pritisnite oko 30 sekundi na nepce i to će ukloniti loš zadah, fitokemikalije će uništiti bakterije uzročnike lošeg zadaha u vašim ustima.
Tražite li ekološki način kako da očistite slavine, sudopere ili vaš rostfrei, uzmite komadić krastavca i istrljajte površine koje želite očistiti. Ne samo da će ukloniti dugogodišnju patinu i vratiti sjaj, nego neće ostaviti ogrebotine niti će vam naškoditi prstima ili noktima za vrijeme čišćenja.
Ako ste pišući kemijskom pogriješili, obrišite lagano korom krastavca. Koristite je slobodno i za brisanje dječjeg šaranja bojicama ili markerima sa vaših zidova.