UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Namirnice

ZAČINI - KORISNOST ZAČINA (III)

Korisnost začina 

Prije nego što ćemo govoriti o začinima u kulinarstvu,  spomenut ćemo, s obzirom na njihovu mnogostruku korist, upotrebu začina u medicinske svrhe (najstarija upotreba) u smislu mogućnost preveniranja mnogih bolesti današnjice kao što visoki krvni tlak, prehlade, snižavanje šećera, snižavanje masnoća, poboljšanja probave, čišćenje organizma, umirujuće djelovanje, te ostalih zdravstvenih tegoba današnjeg vremena i načina života.   

Upotreba u medicini  

Ljekovito bilje danas se primjenjuje u medicini za različite oblike liječenja ili prevencije određenih bolesti i tegoba kao spoj tradicije i rezultata moderne medicine. Tako se koriste kao oblozi, tinkture, eliksiri, sirupi (npr. islandsli ličaj, trputac),  uvarci (najčešće tvrdi dijelovi biljaka kao što je npr. kora breze, hrasta ili korijen maslačka), tablete (npr. persen protiv nesanice  - sadrže valerijanu, ili tablete za srčane tegobe koje sadrže melisu ili matičnjak), macerati (biljke koje ispuštaju sluz kao npr.  sljez za liječenje kašnja i dišnih problema), te razne vrste ulja (kantarionovo ulje npr. protiv opeklina, ožiljaka i za poticanje cirkulacije). 

Prema njihovoj nutritivnoj i kemijskoj vrijednosti, unošenjem u naš organizam, začini (biiljke) mogu biti: 

izvori vitamina i minerala: (kadulja – A vitamin, papričica, komorač, vlasac i đumbir – vitamin C, peršin i kopar – željezo, češnjak – kalcij, kim – kalij, ružmarin – željezo i kalcij itd.);  

antioksidansi  - izvori A, C, E i Beta karotena (đumbir, anis, peršin, komorač i kadulja);  

čistači organizma (diuretici) – koje najčešće koristimo kod detoksikacije organizma i primjene nekih od dijetnih programa prehrane – cimet, kadulja, komorač, kopar, kim, peršin,  maslačak, menta, bosiljak;  

začini potiču metaboličke procese – tj.  svojim eteričnim uljima i kemijskim sastavima (kao npr. «piperin» i «kapsaicin») koja im daju ljutinu i snažniji okus, potiču rad jetre, gušterače i bubrega (papričica, chilli, češnjak, luk, đumbir, timijan, curry, kurkuma, senf, pelin, cimet, origano, majčina dušica) i na taj način ubrzavaju probavu hrane bogate bjelančevinama. Začini također

djeluju karminativno – tj. sadrže sastojak «karminativ» koji pospješuje ispuštanje plinova iz gastro trakta, tj. potiče izlučivanje želučanih sokova koji spriječavaju nadutost, grčeve i težinu u želucu (kopar, komorač, anis, kim, bosiljak, vanilija, cimet, đumbir, kardamon, vanilija). 

Začini su također i repelenti – tj. svojim mirisom i kemijskim sastavom odbijaju razne kukce i insekte (npr. lovor, kadulja, timijan, lavanda, bosiljak), pa su ih naše bake često stavljale u blizinu žitarica ili pak brašna. 

Začini su se  davno prije, a i danas, koristili kao antiseptici, antibiotici, analgetici i protubakterijski kao najstariji oblik liječenja i zaštite zdravlja, jer su njihova eterična ulja i svojstva toliko bili jaki da su mogli blokirati osjećaje boli, a isto tako sadržavaju «fitocide» tvari antibiotskog djelovanja. U tu grupa začina spadaju anis, papar, lavanda, kadulja, limun, curry, kim, komorač, klinčić, hren, češnjak, đumbir, stolisnik, trputac,  timijan (majčina dušica), korijander, origano, kurkuma, kadulja, đumbir, crveni luk, čili, češnjak, gorušica (hren). 

Ljekovito bilje (u koje spadaju i navedeni začini) danas se primjenjuje u medicini za različite oblike liječenja ili prevencije određenih bolesti i tegoba kao spoj tradicije i rezultata moderne medicine jer su  njihove aktivne tvari, izolirane i sintetizirane, osnova su mnogih suvremenih lijekova.  

Tako se koriste kao oblozi, tinkture, eliksiri, sirupi (npr. islandsli ličaj, trputac),  uvarci (najčešće tvrdi dijelovi biljaka kao što je npr. kora breze, hrasta ili korijen maslačka), tablete (npr. persen protiv nesanice  - sadrže valerijanu (gospinu travu)  ili tablete za srčane tegobe koje sadrže melisu (matičnjak), macerati (biljke koje ispuštaju sluz kao npr.  sljez za liječenje kašnja i dišnih problema), te razne vrste ulja (kantarionovo ulje npr. protiv opeklina, ožiljaka i za poticanje cirkulacije). 

Upotreba u kozmetici 

Koriste se svi dijelovi biljaka, a najčešće cvjetovi (bazga, hibiskus, lavanda, kamilica, lipa, neven, sljez, smilje, vrijesak, matičnjak),  listovi (breza, bršljan,  gavez,kopriva, kupina, lovor, maslačak, maslina, ružmarin,  origano, peršin,  sljez, zeleni čaj, bršljan, čičak, kupina) te plodovi (anis, borovica, brusnica, gorušica, kim, komorač, korijandar, lan, šipak, trnina) za tretmane lica i tijela  kao pilinzi, kreme, tonici, losioni, puderi (npr. od cimeta ),  za sjaj i održavanje  kose, u aromaterapiji  (esencijalna ulja) i za osvježavajuće kupke (limun, lavanda, ostali citrusi, ružmarin, anis). Znanje o biljkama daje nam danas mogućnost da kontrolom i  njihovim odabirom  pomičeno granice njihove upotrebe, što je nekad bilo samo u službi zdravlja i osnovne prehrane. 

ZANIMLJIVOSTI: 

BIBLIJSKI ZAČINI 

Anis – upotrebljavao se u Siriji prije 1500 godina kao napitak.

Bosiljak – uzgajao se kao ukrasna biljka u vrtovima antičke Grčke i Bizanta. Na grčkom «Vasileous» što znači «kralj».

Celer – u staroj Grčkoj njime su ukrašavali pobjednike u igri slavljenja Zausa,  a pronađen je u Tutankamonoj grobnici.

Cimet – upotrebljavao se prije 2.800 godina i postoje pisani tragovi o njegovom korištenju.

Češnjak i đumbir -  (Kina, poznati od prije 5.000 godina, koristili su se protiv dizenterije)

Kadulja – koristila se u Antičko doba za osvježavanje.

Kardamon – koristili stari Grci i Rimljani kao lijek protiv bolesti želuca.

Komorač – koristili su rimski ratnici radi snage i energije, a rimske dame da se nebi udebljale;

Kopar – koristili stari Egipćani kao dodatak hrani ali i dodatak sredstvima za mumificiranje kao i maslinovo ulje;

Korijandar – najstariji začin, rastao u vrtovima Babilona, spominje se u «pričama iz 101» noći, samljeven pio se kao kod nas kava;

Lavanda – stari Rimljani su je koristili u termama jer «lavare» znači kupati se!

Lovor – prema grčkom mitu,  nimfa Pagna odbila se udati za Apolona te su je bogovi pretvorili u lovor; proročica Pitija doslovno je žvakala lovor, a imperator Klaudijer se za vrijeme kuge preselio u lovorovu šumu da ga štiti od bolesti;

Menta – stari Grci i Židovi od nje su radili parfeme i razne mirise;Origano – prema grčkoj riječi «oros» što znači planina i «gamos» što znači sreća, nazvan radi svojih afrodizijačkih svojstava, a vrlo ga se teško pronalazilo jer raste na visokimm područjima i planinskim predjelima;

Papar – ne samo da je bio konzervans već i platežno sredstvo;

Šafran – arapski začin žto znači «žut» (Z'Afran). Najskuplji začin – za 1 kg potrebno je 240.00 cvijetova i 470 sati rada!

Vanilija – porodica orhideja, a zapravo zeleni plodovi koji se vežu u snopiće koji stajanjem pocrne;

Vlasac – upotrebljavao se prije 5.000 godine u Kini kao lijek za prevenciju anemije radi visokog sadržaja željeza;

Timijan (majčina dušica) – najviše upotrebljavan začin, danas u prirodi iskorijenjen te se za potrebe kulinarstva i medicine uzgaja na plantažama. Jaki čaj od majčine dušice ubija želju za alkoholom i izaziva mučninu radi sadržaja «emetika» tvari koja potiče na povraćanje. Stari narodni lijek. 

Izvori podataka: internetske stranice, www.suban.hr, wikipedija, knjiga «Začini – povijest jednog iskušenja», Jack Turner;  

Pripremila: Uppt/ Mirela Vidović, veljača-ožujak, 2010.

http://www.medikus.hr/gastro/681-zacini-u-medicini.html

Vezani tekstovi:

Začini kroz povijest (I);

Začini u kulinarstvu (II);

Začini u službi zdravlja (IV) – Preporuke Udruge;  

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.