UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Namirnice
JOGURT
- Detalji
- Objavljeno Utorak, 19 Svibanj 2009 10:55
- Hitovi: 5122
JOGURT
Jogurt je niskokalorična namirnica i ovisno o vrsti mlijeka iz kog je priređen može imati i različitu kalorijsku vrijednost. Tako primjerice 100 grama jogurta priređenog od punomasnog mlijeka daje oko 150 kcal (627 kJ), dok onaj dobiven vrenjem nemasnog mlijeka daje svega 45 kcal (190 kJ). Dodatak voća i šećera i nemasnom jogurtu povećava i kalorijsku vrijednost, tako nemasni voćni jogurt uz dodatak jagode ima energetsku vrijednost približno 70 kcal (300 kJ). Predstavlja izvrstan izvor kalcija i fosfora, minerala neophodnih za pravilan razvoj i rast kostiju i zubi. Sadrži i značajne količine vitamina B2, neophodnog za pravilno stanično disanje i dobivanje energije iz ugljikohidrata, masti i nekih aminokiselina. Jogurt daje i vitamin B12, koji je uz ostalo neophodan za rast i razvoj stanica, za pravilno sazrijevanje crvenih krvnih zrnaca i za održavanje živčanog sustava.
U jogurtu su prisutne na tisuće mliječnih bakterija koje u procesu vrenja stvaraju mliječnu kiselinu, a na nivou crijeva potiču stvaranje zdrave bakterijske flore. Sposobnost fermentiranog mlijeka i jogurta da posjeduje stimulirajući i zdrav utjecaj na organizam, zapravo najviše ovisi o broju živućih mikroorganizama prisutnim u samom proizvodu. Što je proizvod svježiji veći je broj živih bakterija sadržan u njemu i veća je vjerojatnost da će sve te bakterije preživjeti prolaz kroz probavni trakt, odnosno kroz želudac koji može postati mjesto “umiranja” bakterija uslijed djelovanja želučane kiseline. Jedino “jaki” i svježi mikroorganizmi iz fermentiranih mliječnih proizvoda mogu doći na mjesto svog djelovanja – sluznicu crijeva i tu se “utaboriti”.
Najnovija ispitivanja na području znanosti o prehrani pokazala su da svi mikroorganizmi iz fermentiranih mliječnih proizvoda nemaju ista svojstva, te da svaki od njih posjeduje zapravo svoju jedinstvenu ulogu. Međusobnim povoljnim kombinacijama mikroorganizama postiglo se unaprijeđenije djelovanja mikroorganizama na nivou organizma. U tim kombinacijama oni jedan prema drugom pokazuju odnos koji se u znanstvenoj terminologiji naziva sinergistički odnos ili sinergizam. Jednostavno se može reći da je sinergizam međusobni odnos dviju ili više jedinki ili tvari ili pak molekula, zasnovan na principu da jedna tvar pomaže djelovanje druge i obrnuto. Mogli bismo jednostavno reći da se takvim odnosom dobiva maksimalno povoljan učinak svake pojedine tvari. Postoji jedan stari provjereni recept kako spremati tradicionalni jogurt kod kuće. Evo kako on glasi: “Litru mlijeka treba C (treba koristiti termometar). U takvo mlijeko°prokuhati i ohladiti do 41 dodaju se dvije žlice jogurta. Sve se skupa dobro promiješa i ostavi stajati na toplome oko 12 sati i zatim staviti u hladnjak. Idući se dan dvije žlice ovog jogurta mogu upotrijebiti za pripremu novog i tako iz dana u dan .
Jogurt nove generacije
Mikroorganizmi koji se u posljednje vrijeme sve više koriste kao dodatak fermentiranim mliječnim proizvodima pokazali su se mnogo otporniji na utjecaj želučane kiseline, dolaze u većem broju na ciljana mjesta u crijevima i posjeduju veći kapacitet svoje reprodukcije na ciljnom mjestu. U tome je prednost ovih mikroorganizama u odnosu na tradicionalne, koji e do sada koristili. Interes znanstvenika usmjeren je posebno prema dvjema bakterijskim vrstama, za koje se smatra da mogu zadovoljiti i najveća očekivanja: to su Bifido bacterium i Lactobacillus acidophilus. Te su dvije bakterije normalno prisutne u crijevnoj flori čovjeka zajedno sa ostalim bakterijama koje sudjeluju u održavanju bakterijske ravnoteže organizma. Te bakterije nazivamo još i “protektivnim ili zaštitnim agensima ili čimbenicima”. Ti su mikroorganizmi u stanju “kolonizirati” crijevo, “prilijepiti” se na sluznicu crijeva i djelovati kao antagonisti (“suparnici”) prema patogenim bakterijama koje uzrokuju infekciju.Posebno se vrsta Bifido bacterium pokazala vrlo otporna na djelovanje želučane kiseline i otporna je prema pojedinim proteolitičkim enzimima koji se luče u želucu i duodenumu. Ova bakterijska vrsta štiti od napada proljeva, održava ravnotežu mikroflore crijeva, smanjuje “štetu” koja nastaju nakon terapije antibioticima. I Lactobacillus acidophilus odolijeva djelovanju želučane kiseline i dolazi do crijeva bez da se raspadnei.
Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus rhamnosus prianjaju uz sluznicu crijeva i ne dozvoljavaju ostalim bakterijama, koje mogu biti patogene, pristup sluznici. Time direktno poput neke vojske štite sluznicu crijeva. Uz to, Lactobacillus acidophilus potiče djelovanje stanica leukocitne loze – makrofaga. Makrofazi su sposobni potpuno uništiti ili pak inaktivirati djelovanje mikroorganizama opasnih i štetnih po naše zdravlje. I u našim su se prodavaonicama počeli prodavati ovi izvrsni proizvodi u obliku mlijeka, jogurta, kiselog mlijeka s dodatkom Lactobacillus rhamnosus.Takvi su proizvodi dobri dok su svježi i ako se ne kuhaju. Mnogo su manje kiseli od tradicionalnih jogurta i sigurno će postati omiljeni i među najmlađima naročito uz dodatak voća. Neosporno je da takvi proizvodi ako se svakodnevno koriste u odgovarajućoj količini (djeca 1,5 dl; odrasli 3 dl) posjeduju zaštitni i stimulativni učinak na zdravlje cjelokupnog organizma. Neka nam to postane svakodnevna navika i osigurat ćemo barem djelom provođenje sintagme koja se svakodnevno u medijima ponavlja – pravilnom prehranom do zdravlja. Jogurt dijeta Postoji više verzija dijete s jogurtom.
Ova je jednostavna, vrlo praktična i primjenljiva u kojoj su predviđena tri glavna obroka tijekom jednog tjedna.Primjer jelovnika3 puta tjedno umjesto glavnog obroka jede se:1 nemasni jogurt1 jabuka1 banana Koliko traje: Mjesec dana, ali može se primijeniti i kao način održavanja postignute tjelesne težine.Rezultat: Obećava smanjenje tjelesne težine za 3-4 kg mjesečno bez velikih odricanja. Mišljenje: Uz ovakav ‘’lagani’’ ručak važno je pojesti večeru koja sadrži sve važne hranjive tvari. Osim toga, ovu dijetu ne bi trebalo provoditi dulje od mjesec dana, a najviše dva mjeseca. Međutim, najbolje je provesti ovu dijetu prije ljeta – sad je idealno vrijeme, tek toliko da se izgubi poneki suvišni kilogram.
Autor: Donatella Verbanac, nutricionist
Preuzeto sa portala www.mojdoktor.hr/15.05.2009.
ZANIMLJIVOSTI
JOGURT ŠTITI OD KARCINOMA MOKRAĆNOG MJEHURA
Zagreb, 27.10.2008./ M.D.
JOGURT
Utvrđeno blagotvorno djelovanje ograničeno je samo na jogurt, a ne i ostale mliječne proivode, prenose Vitamini.hr. Dva serviranja jogurta dnevno smanjuju rizik od karcinoma mokraćnog mjehura za 40 posto, otkriva švedska studija koja je 9 godina pratila zdravstveno stanje 82 000 pacijenataSmatra se da zaštitu od karcinoma pružaju bakterije mliječne kiseline koje se nalaze u jogurtu.www.dnevnik.hr/vijesti/zdravlje
DRESING JOGURT-KOPAR
(preuzeto sa www.moja-kuhinja.com/svibanj 2009. )
Izvrstan dresing za salatu od friških krastavca, ili za ostale salate ili mesne obroke.
Sastojci:
• 250 ml jogurta ili vrhnja
• 1 mala žličica maslinovog ulja
• 1 žlica kopra (sušeni), ili može svježe sjeckani
• 1/2 male žličice friško mljevenog papra
• 1/2 male žličice bijelog luka u granulama (ko voli može i friški i to jedan mali režanj)
Ovakav dresing dobro je pripremiti par sati prije da se sastojci međusobno dobro prožmu. Sve sastojke ubacimo u flašicu da bi lakše promješali, a i čuvali u hladnjaku.
VIDI: dijete/dijetni programi/ Jogurt i jogurt dijeta