KOBASICE OD BATATA, KELJA I KUPUSA
(oko 10 kg kobasica)
Potrebno:
1 dl suncokretovog ulja
8 režnja češnjaka usitnjena
1 svežanj peršinovog lista, usitnjenog
3 glavice kelja srednje veličine, narezanog na kockice
1 glavica kupusa srednje veličine, narezanog na kockice
4 lovorova lista
1 kg prosa
500 g margarina
3,5 kg batata s narančastim mesom, oguljenog i izrezanog na kockice
3,5 kg batata s bijelim mesom, oguljenog i izrezanog na kockice
½ češnjaka, usitnjenog
2 žlice kadulje, sušene
500 g griza
1 vrećica sušenog vlasca
½ žličice muškatnog oraščića, mljevenog
2 i ½ žlice soli
1 žličica papra
3 žlice Vegete 1
0 m tankih crijeva za kobasice
1 žlica papra u zrnu
7 – 8 lovorovih listova
1 žlica majčine dušice, sušene
Priprema:
U vodi zasoljenoj s 1 žlicom soli kuhajte proso 10 minuta, tako da bude napola kuhan. U većem loncu zagrijte ulje, dodajte 4 režnja češnjaka i peršinov list te lagano popržite.
Dodajte kelj, kupus i lovorov list te pirjajte 5 minuta.
Dodajte 4 režnja češnjaka i 1 žlicu soli te pirjajte 3 minute, odnosno dok kelj i kupus ne budu polumekani.
Maknite s vatre. U većem loncu rastopite margarin, dodajte kadulju i pržite je 10 sekundi.
Dodajte batat i pržite 3 minute. Dodajte ½ žlice soli, 1 žlicu Vegete, ½ češnjaka, 1 žličicu papra te pržite 5 minuta.
Dodajte batat kelju i kupusu te ih propasirajte štapnim mikserom.
Dodajte proso, griz, vlasac i muškatni oraščić te dobro promiješajte. Po želji dodajte još soli i papra, a zatim ostavite nadjev da odstoji 1 sat.
Punite crijeva tako da budu srednje tvrda. Obavezno zavežite krajeve kobasica kako nadjev tijekom kuhanja ne bi iscurio. U većem loncu zakuhajte vodu, dodajte 2 žlice Vegete, 7 – 8 lovorovih listova, papar u zrnu i majčinu dušicu te kuhajte 5 minuta.
Smanjite vatru, stavite kobasice u vodu i kuhajte ih 10 – 15 minuta na laganoj vatri, pazeći da voda ne ključa prejako kako crijevo ne bi popucalo. Izvadite kobasice iz vode, ostavite ih da se ohlade i spremite u hladnjak.
Prije nego što poslužite kobasice popržite ih na ulju. Poslužite ih s umakom načinjenim od kiselog vrhnja, hrena i usitnjenog češnjaka.
Vidi: RECEPTI/NAMIRNICE/batat