Glavna jela

KOBASICE OD BATATA

  • Ispis

KOBASICE OD BATATA, KELJA I KUPUSA

(oko 10 kg kobasica)

Potrebno:

1 dl suncokretovog ulja

8 režnja češnjaka usitnjena

1 svežanj peršinovog lista, usitnjenog

3 glavice kelja srednje veličine, narezanog na kockice

1 glavica kupusa srednje veličine, narezanog na kockice

4 lovorova lista

1 kg prosa

500 g margarina

3,5 kg batata s narančastim mesom, oguljenog i izrezanog na kockice

3,5 kg batata s bijelim mesom, oguljenog i izrezanog na kockice

½ češnjaka, usitnjenog

2 žlice kadulje, sušene

500 g griza

1 vrećica sušenog vlasca

½ žličice muškatnog oraščića, mljevenog

2 i ½ žlice soli

1 žličica papra

3 žlice Vegete 1

0 m tankih crijeva za kobasice

1 žlica papra u zrnu

7 – 8 lovorovih listova

1 žlica majčine dušice, sušene

Priprema:

 

U vodi zasoljenoj s 1 žlicom soli kuhajte proso 10 minuta, tako da bude napola kuhan. U većem loncu zagrijte ulje, dodajte 4 režnja češnjaka i peršinov list te lagano popržite.

Dodajte kelj, kupus i lovorov list te pirjajte 5 minuta.

Dodajte 4 režnja češnjaka i 1 žlicu soli te pirjajte 3 minute, odnosno dok kelj i kupus ne budu polumekani.

Maknite s vatre. U većem loncu rastopite margarin, dodajte kadulju i pržite je 10 sekundi.

Dodajte batat i pržite 3 minute. Dodajte ½ žlice soli, 1 žlicu Vegete, ½ češnjaka, 1 žličicu papra te pržite 5 minuta.

Dodajte batat kelju i kupusu te ih propasirajte štapnim mikserom.

Dodajte proso, griz, vlasac i muškatni oraščić te dobro promiješajte. Po želji dodajte još soli i papra, a zatim ostavite nadjev da odstoji 1 sat.

Punite crijeva tako da budu srednje tvrda. Obavezno zavežite krajeve kobasica kako nadjev tijekom kuhanja ne bi iscurio. U većem loncu zakuhajte vodu, dodajte 2 žlice Vegete, 7 – 8 lovorovih listova, papar u zrnu i majčinu dušicu te kuhajte 5 minuta.

Smanjite vatru, stavite kobasice u vodu i kuhajte ih 10 – 15 minuta na laganoj vatri, pazeći da voda ne ključa prejako kako crijevo ne bi popucalo. Izvadite kobasice iz vode, ostavite ih da se ohlade i spremite u hladnjak.

Prije nego što poslužite kobasice popržite ih na ulju. Poslužite ih s umakom načinjenim od kiselog vrhnja, hrena i usitnjenog češnjaka.  

 

Vidi: RECEPTI/NAMIRNICE/batat