UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Dijete
VIZUALIZACIJA HRANE
- Detalji
- Kategorija: Psihologija prehrane
- Objavljeno Četvrtak, 08 Studeni 2007 23:56
- Hitovi: 4869
VIZUALIZACIJA HRANE
Kontrolirajmo količine hrane uspoređujući je s predmetima koji nas okružuju Jedan od važnih elemenata prilikom smanjenja tjelesne težine je vizueliziranje hrane prema predmetima iz okoline koji nas svakodnevno okružuju, a koji će nam pomoći da hranu kontroliramo količinski.
Ne moramo ni spominjati da su najdalje opet otišli Amerikanci, koji pronalaze sve nove i nove načine kontrole količine unesene hrane.
Evo nekoliko najzgodnijih primjera, prema preporuci američkog društva zdrave ishrane, koji su objavljeni 2004. godine:
voće
npr. jabuka, kruška, breskva
veličina teniske loptice
bobičasto voće
posudica ili čaša u koju je stala teniska loptica
sir
3 domino kocke
lazanje
veličina sapuna (npr. «Dove»)
tjestenina
količina kao kompjuterski «miš»
krumpir
veličine žarulje od 60 W
maslac
kockica koji koristimo u igri «Čovječe ne ljuti se»
odrezak
kao «špil» karata ili kao dlan /ali «bez prstiju»/
10 dkg kruha
tanko narezano otprilike 6 šnita veličine manjeg dvopeka
(tanko možemo narezati samo integralni kruh: raženi, kukuruzni ili neku drugu vrstu)
Pored navedenog, veliku ulogu u povezivanju mozga sa osjećajem količina i vezualizacijom ima PISANJE I VOĐENJE DNEVNIKA PREHRANE, koji bi trebao postati obavezan dio svakog programa smanjenja tjelesne težine.
UPPT, kolovoz 2005. /m.v.
Izvor National Geographic, Hrvatska, kolovoz, 2005.