Zdravlje

E-BROJEVI – PREPORUKE UDRUGE

  • Ispis

E-brojevi

 

Većina aditiva može biti štetna ukoliko se pri svakodnevnoj konzumaciji prekorači njihov "prihvatljivi dnevni unos" ili "Acceptable Daily Intake" odnosno tzv. ADI-vrijednost. No, postoji mnogo proizvoda koji su označeni E-brojevima, doslovno «šuma» brojeva i nemoguće je uvijek nositi sa sobom knjižicu ili popis i provjeravati da li se na deklaracijama nalaze i opasni (crveni) E brojevi.

 

Savjet Udruge je jednostavan i općenit – izbjegavajte sve proizvode koji su jarkih boja, osobito, crvena, žuta, zelena, a posebno plava. Odluka je na vama da li ćete kupiti voćni jogurt «od višnje» i «jagode» koji sadrži crvenu boju, ili ćete kupiti običan jogurt i u njega umiješati žličicu pekmeza od jagoda, višanja ili marelica.

Također što se tiče nekih proizvoda jednostavno ih izbacite iz prehrane (npr. majoneza, coca –cola) jer su štetni i iz drugih razloga  (povećanje prekomjerne težine uslijed masnoća i šećera) itd. Svakako Vam preporučujemo pročitajte vodič «Crveno označeni E – brojevi mogu štetiti zdravlju».Ovdje Vam nudimo nekoliko osnovnih savjeta kako bi Vam olakšali odluku i ukratko vas upoznali o najčešćim adivitima u našoj svakodnevnoj prehrani.

 

Najvažnije je zapamtiti nekoliko važnih i lako upamtljivih činjenica kojih se možemo pridržavati u cilju  prevencije i zaštite zdravlja. 

 

1)     OPASNE BOJE ILI tzv. AZO BOJE (štetni i zabrenjeni aditivi,pogotovo plava (E-131)  i crvena ( E-123)  jer izazivaju kancerogene pojave, te žuta (E-104) i zelena (E-132) zapamtiti ta 4 broja ili samo boju!

Napomena: npr. u Švedskoj je plava već dugo zabranjena (pogotovo što se tiče prehranmbenih namirnica namijenjenih djeci, sladoledi, napitci itd. Oni su toliko rigorozni da ukoliko vide da roditelj kupuje nešto od toga, može ga se kazniti!!!)

2)      SREDSTVA ZA ZGRUŠNJAVANJE  (dodaci želeima i raznim kremama, pudinzima i kapučinima) – sastoje se od kurukuznog i krumpirovog škroba, što imaju visoki Glikemijski indeks (pojačavanju stvaranje masnih stanica u organizmu), te od koštane mase i sluzi životinja (vrlo često sumnjivog zdravlja i umjetno hranjenih),  a što sve zajedno mijenja metaboličke procese i stvara alergije i neke bolesti.

3)      EMULGATORI (dodaju se namirnicama radi povezivanja sastojaka koji nisu prirodno povezani npr. vode i ulja) – najčešće dodani majonezama, margarinima i sličnim namazima) – namirnice nezdrave radi toga jer sadrže visokozasižćene masnoće – koje inače naše tijelo ne prepoznaje tj. njihovim unosom remeti se rad cca 680 gena koji su zasluženi za metaboličke procese. Napomena: u čemu je razlika između nezdravih industrijskih margarina i domaćeg maslaca: pa upravo u tome što kad uzmete domaći maslac i stavite ga na tanjur, nakon izvjesnog vremena pojave se kapljice vode. U tome je stvar – ne sadrži emulgator i voda se prirodno odvaja)! Montignac (poznati nutricionist) je zato rekao da bolje prirodne masnoće jer za umjetne kaže „Ne diraj lava dok spava“ referirajući se na genetske promjene u organizmu!

4)      KONZERVANSI (skoro se stavljaju u sve radi spriječavanja kvarenja namirnica – najčešće meso i mesne prerađevine) – sadrže benzojeve kiseline koje izazivaju alergijske reakcije!

5)      KISELI DODACI (npr. limunske kiseline) – stavlja se najčešće u kiselo povrće, napitke – proablem je u tome što se ne rabi prirodna limunska ili octena kiselina, već se ona radi od genetski tretiranih sirovina i sadrži velike količine plijesne koje su kao takove štetne u našem organizmu.

6)      AKRILAMIDI (sada ponovno aktualni, vezano uz prženu prehranu i prehranu tretiranu u dubokim masnoćama: čišs, smoki, pohano, prženo meso i slično) – to su loši kemijski spojevi tj. visokozasićene masnoće – koje su dokazano je, kancerogene!!!! Zato nutricionisti preporučuju korištenje ružmarina kod pečenja i prženja bilo mesa bilo povrća, jer ružmarin smanjuje i neutralizira akrilamide!!!

7)      POJAČIVAČI OKUSA (stavljaju se skoro u sve, a tu dolazi i naš kapučino i slični proizvodi tj. svi oni koji imaju pojačane okuse, tj. pokušaj imitiranja prirodnih, ali su ovi puno naglašeniji, najčešće idu u kombinacijama sa navedenim bojama) – posebno je važno da su to također kemijski spojevi koje naš orgnaizam ne prepoznaje! Najčešće uzrokuju: probavne smetnje, stvaraju kamence, uništavaju B vitamin, povisuju kolesterol, javljajus e razne kožne bolesti i alergije, upale usne šupljine, a najvažnije je to da onemogućuju apsorpciju kalcija iz namirnica!

8) UMJETNI ZASLAĐIVAČI – bjažati od njih, osim ako osoba nije dijabetičar, jer onda nema izbora, to je manje zlo, nego povišen šećer.! Naime, umjetne zaslađivače (aspartame) naš organizam ne prepoznaje, te ih ne registrira kao šećer, tj. tijelo traži šećer bez obzira koliko stavili zaslađivača, već se on sintetizira u obliku potkožnih masnoća. Koliko god mi stavili aspartama, kao da ništa šećera nismo uzeli, a oni se gomilaju kao mast. Prije par godina Njemački stručnjaci i kemičari potvrdili su činjenicu da na njemačkim farmama svinjama u pehranu dodaju umjetne zaslađivače kako bi one dobile na povećanoj tjelesnoj masnoći.

 

Pripremila: Uppt/siječanj 2009/Mirela Vidović