Zdravlje

PROCJENOM METABOLIZMA DO BOLJEG ZDRAVLJA

  • Ispis
 http://www.zdravakrava.hr/clanak/277/procjenom-metabolizma-do-boljeg-zdravlja

Iskorištavanje hranjivih sastojaka iz hrane ovisi o individualnom metabolizmu 

Razumijevanje prehrane i njezine važne uloge u zdravlju se sve više razvija i ističe. Prehrana se počinje prihvaćati kao zamršeni dio zdravlja, naročito među današnjim rastućim zdravstvenim zanimanjima. Prehrana se više ne bavi samo jednim nedostatkom nutrijenata, već s poremećajem metaboličkih funkcija, neravnotežom nutrijenata te prevencijom kroničnih i degenerativnih bolesti.

Znanstvenici procjenjuju da je prehrana uključena u 30% nastanka raka te više od 40% srčanih oboljenja. Međutim, nova otkrića na području prehrambenih znanosti se često sporo prihvaćaju. Problem je u tome što postoji mnogo konfuzije u području prehrane. Zapisi unosa hrane kod grupa s kroničnim bolestima izgledaju isto kao i unos hrane kod zdrave populacije. Dio, ako ne i cijela konfuzija proizlazi iz neprepoznavanja da postoji velika razlika između prehrane i ishrane.  

Prehrana se sastoji od onoga što konzumiramo, dok ishrana, koja je važnija, uključuje ono što se dobiva iz hrane te ono što se izlučuje neiskorišteno. Ishrana, posebno jer se odnosi na elemente u tragovima, uključuje više od samih namirnica iz osnovnih skupina namirnica.  

Mnogi faktori utječu na iskorištavanje hranjivih sastojaka:

          individualni metabolički karakteri

          neurološka aktivnost

          endokrina funkcija

          biodostupnost hranjivih sastojaka u namirnicama

          specifična dinamična aktivnost namirnica

          apsorpcija na crijevnoj razini

          iskorištavanje na staničnoj razini

          sinergizam i antagonizam između minerala i vitamina

          zagađenost okoliša, ili ksenobiotici

          stres 

Također naš emocionalni status utječe na prehrambene potrebe. Svjesnost i razumijevanje ovih faktora ističe razlike između nutricionista, dijetetičara te zdravstvenih djelatnika.

Dijetetičari sudjeluju u pripremanju dijeta za pacijente sa specifičnim bolestima, dok se nutricionisti bave prehrambenom biokemijom pojedinaca. Zdravlje čovjeka u cijelosti započinje na staničnoj razini. Da li nutrijenti dolaze do stanične razine, te koje su posljedice viška ili manjka određenih nutrijenata, najveća su problematika nutricionista današnjice.

 Dr. Ante Škaro

Poliklinika Leptir,

Datum objave: 21. 12. 2009.