JEDNA BOLEST - MNOGO RIZIKA
Osteoporoza, bolest koja uzrokuje smanjenje koštane mase i gustoće, pogađa gotovo polovicu svih žena starijih od 50 godina i 90 posto žena starijih od 75 godina, te skoro 30 posto muškaraca nakon pedesete godine života, upozoravaju stručnjaci povodom 20. listopada, Svjetskog dana osteoporoze.
U svijetu od te bolesti pati oko 200 milijuna ljudi. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od osteoporoze boluje 260.000 žena. No, osteoporoza sve više pogađa i muškarce, te ih je s tom bolešću upola manje! Godišnje se dogodi cca 18.000 prijeloma uzrokovanih osteoporozom!!
Dan osteoporoze obilježavaju javno-zdravstvene akcije kojima je cilj edukacija stanovništva kao najvažniji korak ka prevenciji i pravovremenom dijagnosticiranju ove bolesti koje već nazivamo „tiha epidemija“, iz razloga što se javlja «bez najave», neprimjetno, nema nikakvih naznaka koji bi upozoravali na njenu pojavu. Što je osteoporozaNaziv dolazi iz grčkog jezika, a u prijevodu znači „šupljikava (porozna) kost“.
Osteoporoza je prikladan naziv koji opisuje proces koji se zbiva u kostima, tj. kost zbog gubitka koštanog tkiva gubi čvrstoću, i predstavlja jednu od najčešćih bolesti kod žena (80%). Bolest se javlja kao rezultat starenja organizma, ali i brojnih drugih čimbenika (na koje možemo i ne možemo utjecati), radi kojih u kostima počinje nedostajati organske tvari. Blaži stupanj gubitka koštane mase nazivamo osteopenijom. Osteoporoza nastaje zbog različitih uzroka, ali postoje dva osnovna oblika osteoporoze:
Primarni oblik – koji je rezultat nekih specifičnih procesa, degenertivnih promjena čiji je izravni uzročnik nepoznat, a javlja se oko 50.godine kod žena u menopauzi, te oko 70.godine života kao posljedica slabijeg metabolizma kalcija; - najčešći oblik pojave osteoporoze kod žena;
Sekundarni oblik – posljedica je najčešće kroničnih bolesti (endokrini poremećaji, šećerna bolest tipa I, bolesti želuca, crijeva i jetra), uporabe lijekova, tj. uzročnik je poznat. Ovaj se oblik može liječiti ili ublažiti uporabom medikamenata; - oko 50% muškaraca s osteoporozom imaju ovaj oblik bolesti;
Koštana masa
Koštana se masa izgrađuje u mladosti i doba spolne zrelosti. Količina koštane mase ustaljuje se u 30-tim godinama i doseže svoju potpunu vrijednost tj. «vrhunac koštane mase» kao maksimalne mase koja je rezultat normalnog rasta i razvoja tijela.
1. Svi ljudi starenjem gube koštanu masu. Do 80. godine života smatra se normalan gubitak od 0,4 do 1,8% koštane mase godišnje.
2. Tijekom prvih 5-7 godina nakon menopauze,prosječno se gubi 1-3% koštane mase godišnje i traje do 70.godine nakon čega se zaustavlja, ali nikada ne prestaje:
3. Radi toga žene do visoke dobi starosti izgube 35-50% ukupne koštane mase
4. Gotovo svaka četvrta žena starija od 60 godina boluje od ostroporoze.
5. Žene koje su rano ušle u menopauzu ili su im zbog bolesti kirurški uklonjeni jajnici prije 45-te godine, a nisu na hormonskom nadomjesnom liječenju češće obolijevaju od nje.
Glavni uzročnici minusa kalcija u životnoj bilanci prehrane su neadekvatna ili neumjerena prehrana, pušenje, alkoholizam, nedostatak tjelesne aktivnosti i kronične bolesti.
Testovi (screening) i dijagnoza
Uz test koštane gustoće, detaljan fizikalni i liječnički pregled moguće je pravodobno otkrivanje i pravilnim tretmanima ublažavanje osteoporoze.
Denzitometrija otkriva sve
Najtočnija i općeprihvaćena metoda za rano otkrivanje osteoporoze je denzitometrija. To je metoda testiranja koštane gustoće pomoću rentgenskih zraka, na način da se količina energije rentgenskih zraka pri ulasku u kost uspoređuje s količinom energije rentgenskih zraka pri izlasku iz kosti. Što je veća gustoća kostiju, to je upijeno više rentgenskih zraka, odnosno veća je razlika između energije zraka koje su ušle u kost i koje su izašle iz kosti. Pretraga je brza i jednostavna, a zračenje kojemu je bolesnik pri tom izložen je minimalno.
Gustoća koštane mase mjeri se dogovorno na tri tipična mjesta: lumbalnoj kralješnici, vratu bedrene kosti i palčanoj kosti. To su centralni dezintometri gdje se testiranje obavlja u ležećem položaju.Periferni dezintometri su manjih dimenzija, pokretni – a mjere gustoću kostiju na prstima, ručnim zglobovima te najčešće petnoj kosti. To su uređaji vrlo dobri za screening za otkrivanje eventualnih rizika od osteoporoze na većem broju žena.
Ultrazvučna metoda mjerenja gustoće koštane mase ima značajno mjesto u prevenciji osteoporoze jer zbog svoje brzine, jednostavnosti, ekonomičnosti i bez ionskog zračenja može poslužiti za detekcija populacije s obzirom na rizik prijeloma.
Klasična rendgenska snimka, ne koristi se u dijagnosiciranju osteoproze, tek ponekad u dokazivanju preboljelih ili postojećih prijeloma. Naime, rendgenske zrake mogu otkriti osteoporozu tek kad je bolest već u uznapredovaloj fazi, a gubitak koštane mase veći od 25 do 30 posto.
PREVENCIJA
Za spriječavanje razvoja osteoporoze nikada nije prerano, a za borbu protiv same bolesti nikada nije kasno. Cilj je uvijek isti: održati kosti što duže zdravijima i otpornim na prijelome.Kako biste suzbili ili umanjili gubitak koštane mase u kasnijim godinama, potrebno je provoditi programe prevencije kroz određene preventivne mjere kao što su:
1. zdrava i ujednačena prehrana s unosom dovoljnih količina kalcija, vitamina D i drugih hranjivih sastojaka nužnih za normalno funkcioniranje organizma, te zdrave i čvrste kosti.
2. Preporučeni unos kalcija i vitamina D potrebnog za njegovo uspješnu apsorpciju i ugrađivanje u kosti : 1000 - 1600 mg kalcija i 400 - 800 IJ vitamina D;
3. Jedite hranu bogatu kalcijem kao što su obrano, polumasno i punomasno mlijeko,, , polumasni jogurt, švicarski, cheddar i ricotta sir, brokola, dimljeni losos s kostima, sezamove i bademove sjemenke, sok od naranče, lisnato zeleno povrće (posebice kelj, brokula, poriluk);
4. Jedite hranu koja sadrži biljne estrogene, posebice tofu i druge sojine proizvode
5. Ograničite šećer, sol i fosfatne dodatke (najčešće u gaziranim pićima i industrijskim sokovima, pilećim popečcima, čipsu, hot dogu, obrađenim umacima, pudinzima i smrznutim namirnicama);
6. Redovito vježbajte, i bavite se nekom od primjerene tjelesne aktivnosti, jer na taj način poboljšavate držanje tijela, jačanje mišića i čvrstoću kostiju, poboljšavate ravnotežu i koordinaciju tijela, a time i smanjujete rizik od padova i prijeloma kostiju.
7. Smanjiti (ili potpuno prestati) pušenje, jer pušenje povećava gubitak koštanog tkiva, zbog smanjene apsorpcije kalcija iz crijeva (cigarete iz orgnaizma izvlače C vitamin koji je potrebam za apsorpciju kalcija);
8. Smanjiti konzumaciju alkoholnih pića (posebno žestoka) jer više od dva alkoholna pića dnevno mogu smanjiti tjelesnu sposobnost apsorpcije kalcija.
9. Umjereno konzumirajte kofein (kavu) – najviše 2-3 male šalice dnevno!
10. Izbjegavajte prekomjernu konzumaciju gaziranih napitaka jer oni ometaju apsorpciju kalcija u organizmu;
11. Krećite se! Počnite s 10-15 minuta dnevno i to svaki dan. S vremenom povećavajte vremenski raspon! Ovi prijedlozi mogu ublažiti simptome: pravilno držanje, cipele s niskim petama i đonovima koji se ne kližu sprječavaju padove.
Ako se bol ne liječi, može ograničiti pokretljivost i uzrokovati još veću bol.
Više pročitajte u tekstovima:
OD OSTEOPOROZE SVE ČEŠĆE OBOLIJEVAJU I MUŠKARCI;
PREHRANOM PREVENIRATI OSTEOPOROZU;
Pripremila Udruga za prevenciju prekomjerne težine, listopad 2007./m.v.
Update, 13.10.2010./m.v.
Podaci:
Knjiga Mayo Clinic o osteoporozi, Jutarnji list, Medicinska naklada,Zagreb, 2005