Što je pravilna prehrana? Koliko iznosi jedno serviranje?
Pravilna prehrana podrazumijeva ukusne i hranjive obroke koji se konzumiraju 3 do 5 puta dnevno. Pravilna prehrana nije sinonim za odricanje – niti od okusa niti od omiljene hrane i nipošto ne smijemo hranu dijeliti na dobru i lošu.
Bît je u umjerenosti i raznolikosti. Svaka krajnost prijetnja je uspjehu. Periodi izgladnjivanja i prejedanja trebali bi postati prošlost za sve koji žele postići i održati svoju idealnu tjelesnu masu.
Pri planiranju prehrane hranu najčešće dijelimo u šest skupina, ovisno o dnevnim energetskim potrebama, za svaku skupinu namirnica preporučuje se i određen broj serviranja koji bi trebalo unijeti u toku dana.Skupine namirnica i broj preporučenih serviranja prikazani su u tablici. Sve je u veličini jedinice serviranja
Kada se pri planiranju jelovnika spominje riječ serviranje, ona ima sasvim drugo značenje od riječi serviranje koja je u svakodnevnoj uporabi. Primjerice, uobičajeni obrok špageta koji se dobije u restoranu sadrži 2 – 3 serviranja ako se računa po piramidi pravilne prehrane.
Jedna jedinica serviranja prema USDA Department of Health and Human Services za različite kategorije hrane iznosi:
Meso, perad, riba, grah, jaja, orasi
60 – 85 g kuhanog nemasnog mesa, peradi ili ribe
1 jaje
1/2 šalice kuhanog graha
1/3 žlice oraha
Mlijeko, jogurt, sir
1 šalica mlijeka ili jogurta
30 – 60 g sira
Kruh, riža, tjestenina, pahuljice
1 kriška kruha
1/2 šalice kuhane riže ili tjestenine
1/2 šalice kuhanih žitarica
cca 30 g pahuljica
Povrće
1/2 šalice sjeckanog svježeg ili kuhanog povrća
1 šalica svježeg lisnatog povrća
Voće
1 komad voća
3/4 šalice voćnog soka
1/2 šalice konzerviranog voća
1/4 šalice sušenog voća
Izvor. www.vitamini.hr
Preuzeto za web Udruge 01.12.08.