Prehrana

FLAVIN 7 - SNAGA ANTIOKSIDANSA

  • Ispis

Branimir Dobibašić, dipl.nutric.

Za zdravlje i dugovječnost ljudskom organizmu neophodne su hranjive tvari koje crpimo iz hrane. Kao nusprodukt metabolizma nastaju slobodni radikali.

PREDAVANJE U UDRUZI NA TEMU: PRAVILNA PREHRANA KOD MALIGNIH BOLESTI 

Datum: 18.09.2006.

PREDAVAČ: Branimir Dolibašić, dipl.ing. nutric. 

 

Flavin 7 - snaga antioksidansa 

 

Za zdravlje i dugovječnost ljudskom organizmu neophodne su hranjive tvari koje crpimo iz hrane. Kao nusprodukt metabolizma nastaju slobodni radikali. Njihovim nagomilavanjem u organizmu u lančanoj oksidativnoj reakciji, oštećuju se vitalni procesi i tkiva. Dolazi do narušavanja zdravlja, uvećava se rizik od nastanka raka, ubrzava se starenje i organizam postaje podložan nizu degenerativnih promjena. Jedina djelotvorna snaga koja stoji na putu razornog djelovanja slobodnih radikala jesu antioksidansi.

U našem organizmu postoje prirodne obrambene snage (prirodni antioksidansi) kojima možemo savladati određenu količinu slobodnih radikala. Kapacitet njihovog stvaranja uvjetovan je ne samo genetski i spolom, već i životnom dobi te navikama, osobito u prehrani. Antioksidansi su prirodni zaštitni sastojci hrane koji nas štite od djelovanja slobodnih radikala.

 

 

 

Voće i povrće dobar su izvor antioksidansa. Međutim, u stanju povećane potrebe, primjerice kod malignih i kroničnih bolesti, visokog stresa i opterećenja organizma, ili narušenog imuniteta, organizmu je potrebno više antioksidansa. Vrlo je važan kvalitetan izbor snažnih antioksidansa. Poznati su brojni antioksidansi.

 

 

Već desetljećima u najistraživanije spadaju bioflavonoidi, napose resveratrol. Od otkrića tzv. francuskog paradoksa i znanstveno je dokazano zaštitno djelovanje bioflavonoida i zdravlja srca.  To je istraživanje pokazalo da bioflavonoidi, antioksidansi iz crvenog vina, štite srce i krvožilni sustav. Ipak, moramo li piti crveno vino da dođemo do vrijednih bioflavonoida i resveratrola?

 

 

Flavin 7 je iznimno bogat, bezalkoholni izvor bioflavonoida, tih "super antioksidansa". U maksimalno iskoristivom tekućem obliku donosi bioflavonoide iz 7 vrsti voća: grožđa, kupina, trnina, šljiva, divlje višnje, crnog ribiza, bazge. Sve voće za proizvodnju Flavina 7 isključivo je organskog eko uzgoja. Količina flavonoida u 1 čajnoj žličici Flavina 7 odgovara količini 3,5 kg svježeg voća.

Bioflavonoidi najveću blagodat pružaju upravo onim organima koji su najugroženiji od djelovanja toksina i slobodnih radikala: srce, krvožilni i probavni sustav. Čuvajući lipide i LDL kolesterol od oksidacije, čuvaju fleksibilnost stijenki krvnih žila, vitalnost stanične membrane, sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka (tromba), štite od ateroskleroze. Bioflavonoidi sadržani u Flavinu 7 međusobno se dopunjuju i pojačavaju, dajući mu jedinstvena antioksidativna svojstva i iznimno visoki stupanj iskorištenja.

FLAVIN 7 preporuča se:

osobama oboljelim od raka i onima na kemoterapiji – po preporuci Međunarodne lige protiv raka i međunarodne stručne javnosti; osobama narušenog imuniteta; osobama s kardiovaskularnim bolestima i bolestima vena i krvnožilnog sustava; osoba sklonim aletrijama; osobama s visokim LDL kolesterolom, pušačima, te sportašima i osobama koje se bave izuzetnim tjelesnim naporima.

 

FLAVIN 7 je proizvod patentirane tehnologije, poduprt istraživanjima. U lako iskoristivom tekućem obliku donosi obilje antioksidansa te višestruke dobrobiti za zdravlje čovjeka.

 

Autor: Branimir Dolibašić, dipl.ing. nutric./Medikor