Zeleno za zdravlje
Svako godišnje doba idealno je kako bismo naš organizam pripremili za povećane aktivnosti i napore, te ga održavali u dobroj formi, opskrbljujući ga vrijednim nutrijentima.
Stoga, bez obzira na godišnje doba, Udruga kroz cijelu godinu preporučuje povrće kao što je: špinat, blitva, brokula, cvjetača, poriluk, prokulice, kelj, mladi luk, te ostalo povrće kao celer, cikla, mrkva itd.
Povrće u prehrani prirodni je izvor vitamina i energije, a pravilnim izborom i količinama, ne utječe na povećanje tjelesne mase!
Navodimo 10 osnovnih razloga zašto konzumirati zeleno povrće i salate:
1) znanstvenici u otkrili da prehrana bogata zelenim povrćem povećava naš imunološki sustav, pogotovo suzbijanjem kancerogenih bolesti (sadržava antikancerogene spojeve kao što su lutein i sinigrin), brokula je na prvom mjestu po svojim antikancerogenim svojstvima;
2) povrće sadrži vitamine (betakaroten, vitamin C i E - antioksidansi), folne kiseline, ugljikohidrate, bjelančevine, minerale (kalij, kalcij, željezo,magnezij - elemenata nužnih za pravilni fiziološki razvoj stanica i za održavanje hormonske ravnoteže.
3) sve zeleno povrće ima malu kalorijsku vrijednost – u prosjeku na 100 grama povrće sadržava otprilike od 25-40 kcal;
4) konzumiranjem zelenog povrća (sirovo ili kuhano, ili salate) smanjujemo potrebu za unosom ostale hrane cca do 30%, te svojim sadržajem balastnih tvari (pogotovo cvjetača) daje nam na duže vrijeme osjećaj sitosti, što uveliko pomaže smanjenju tjelesne težine;
5) sokovi od povrća (mrkva, celer, cikla sa dodatkom limuna tzv. smoothiji) izvrsno pomažu pri detoksikaciji organizma – npr. kod prevelikog unosa masnoća, šećera i teške hrane – pogotovo nakon blagdana ;
6) sve povrće ima diuretička svojstva (radi velikog sadržaja vode – neko povrće do 80%) te njegovim konzumiranjem preveniramo povišeni krvni tlak, smanjujemo tegobe s bubrezima i mokraćnim kanalima (npr. poriluk);
7) zeleno povrće (osobito salate i to one malo gorkog okusa – radič, rikola, cikorija) dodatno stimulira enzime koji potiču metabolizam ugljikohidrata i bjelančevina, što pomaže revitalizaciji jetre, našeg glavnog „čistača“ organizma, a time i revitalizaciju naših stanica;
8) sadržava značajnu količinu tanina, te klorofila koji pomaže u zarastanju rana;
9) koncentrirani su izvori klorofila (špinat, šparoge, zelena paprika, brokula,prokulica, kupus, mahune, grašak, kelj, poriluk, zelene masline, sve zelene salate, blitva i morske alge) koji poboljšava izmjenu energije i tvari, te time ubrzava otpuštanje toksina, usporava bakterijski rast te jača energetsku strukturu stanica.
Znanstvenici i liječnici uvjerili su se kako je primjena suplemenata klorofila poboljšala krvnu sliku u pacijenata s anemijom, poboljšala rad srca, pozitivno utjecala na regulaciju krvnog tlaka i tako dalje.
10) zelene salate također je dobro jesti kao prilog uz laganu večeru, jer sadrže ljekoviti sastojak tzv. „mliječni sok“ ili “laktukarij“ koji ublažava nervnu napetost i osigurava spokojan san!
Iz povijesti – Grčki povjesničar Herodot spominje sokove od salata kao prirodni lijek, a čuveni rimski liječnik Galen potvrdio je da su salate izvrsne namirnice protiv nesanice!
Preporuke:
Što se začina tiče, važno je napomenuti da salate uvijek treba začiniti i smiješati u posljednji čas, tj. neposredno prije iznošenja na stol, radi toga da ne povene, već ostane svježa i čvrsta.
Zeleno povrće nikada ne kuhati dugo da ne izgubi svoja nutritivna svojstva.
Treba ga vrlo kratko blanširati da ne izgubi svoju zelenu boju! Kad je kuhanje u pitanju, najbolje kuhati količine koje se odmah pojedu, jer ne vrijedi da stoji i da se eventualno „podgrijava“!
Kako su zelene salate bogate vitaminima A i C, listove je najbolje upotrijebiti odmah nakon ubiranja jer se njihov okus i hranjiva vrijednost brzo izgube.
Ukoliko želite spremiti višak salate i na par dana, najbolje je salatu temeljno očistiti i osušiti, te čuvati na hladnom i zračnom mjestu. Izbjegavati plastične vrečice jer one navlače vlagu i potiču truljenje!
Zaključak
Ljudi koji vode brigu o svom zdravlju, prvenstveno kroz prehranu, znaju da najviše ljekovitih kemikalija sadrže biljke!
Bez lisnatog zelenog povrća i salata ne bi smio proći nijedan dan.
Zato, želite li jesti zdravije, jedite lisnate biljke jačih boja, koje već na prvi pogled djeluju moćnije.
Činjenica je da su brojna istraživanja i praktični rezultati pokazali da su salate i povrće u prehrani nužni zbog zadovoljavanja osjećaja sitosti i bogatstva okusa kao i nutrijenti iznimno potrebni našem organizmu zbog svog sadržaja i mogućnosti da ih konzumiramo svježe, a time i osiguravamo zdrav i kvalitetan život.
Dapače, planiranjem i zamjenom obroka od zelenog povrća (osobito salatama), nnašem tijelu osiguravamo dovoljno snage, imuniteta i dodatne energije!
Zato – zeleno za zdravlje!
Uppt, kolovoz, 2009./UP dated veljača 2012./m.v.