Prehrana

Kako prevladati blagdanska obilja i ostati zdrav - Savjeti Udruge

  • Ispis

Sačuvati zdravlje i blagdanski duh; 

Odlučivši da je na prvom mjestu zdravlje, jer svi znamo posljedice prejedanja kao što su bolovi u želucu, osjećaj težine, loša probava, kiselina, nadimanje, tromost, osjećaj umora – umanjit ćemo moguću štetu pridržavajući se 10 pravila Udruge, kao što su: 

1.    ne preskačite doručak, bez obzira što je taj dan kuhinja «u pogonu od jutra do sutra»;  - čaša vode na tašte, lagani obrok po izboru (oko 9 sati) i rituali vaše jutarnje kave i čaja moraju ostati – na taj način smanjit ćete unos većih količina hrane tj. kalorija;

2.    uvijek imajte pripremljeno voće i povrće – na dohvat ruke.

3.    ustrajte u tome da primjenjujete pravilo redovitih obroka, pogotovo ako to niste činili tijekom godine – doručak, ručak (najbolje bi bilo od 13-15 h), međuobrok (oko 17 h) i večera neka budu obavezni, uz kontrolu količina!!

4.    odlučite ne koristiti automobil, već pokušajte barem svaki dan prohodati ili prošetati do posla ili dućana;

5.    priuštite si omiljenu hranu ali samo 1-2 zalogaja (znamo da jedan kolač ima isti okus kao 3 ili 5 komad), sjednite, opustite i usredotočite se na okus i ugodu - savjet  neka to bude najkasnije do 17 sati - iskoristimo zajedničku kavu s prijateljicom uz svoj omiljeni kolač;

6.    izbjegavajte visokokalorična, gazirana i zaslađena bezalkoholna pića, jer ona u prosjeku po čaši (2 dcl) sadrže od 200 kcal na više;

7.    prilikom pripremanja namirnica uvijek dajte prednost zamjenama koje će umanjiti kalorijsku vrijednost namirnice, npr. kolači na bazi  voća,  kreme bez margarina, rogači umjesto čokolade, u smjese od oraha dodavati zamjene ili kombinacije, smanjiti količine šećera, uvesti minimalizam u količine koje konzumiramo (rezati manje i tanje komade, raditi manje sarmice), uz glavna jela obavezno servirati par vrsta salata (i kombinacija), u frižideru imati neku voćnu salatu, pečenom mesu odstraniti kožicu, smanjiti masnoće (koristiti teflon ili vrećice za pečenje),  hranu servirati u manjim porcijama, više vrsta hrane na stolu itd.  Vidi tekst: “Uštede kalorija”

8.    povećati konzumaciju malomasnih mliječnih proizvoda (jogurta, kiselog mlijeka, sirutke, acidofila, kefira) jer te su namirnice bogate kalcijem, a ujedno potiču metabolizam i razgradnju masnoća, a povoljno djeluju na našu crijevnu floru;

9.    izbjegavajte jesti samo zato da jedete - kušanje hrane neka bude u minimalnim količinama.

10.  u organizaciju pripreme blagdanskih jela, uključite koliko možete sve članove obitelji, nađite vremena za zajedničko druženje uz kavu i čaj izvan doma, prošećite se – i lakše ćete podnijeti i obavljati sve ostale obaveze, smanjiti stres i frustracije - i sve će Vam biti puno lakše!  

Uppt, prosinac 2014./Up Dated, prosinac 2015.

 

 Prosinac - mjesec „velikih“ odluka