ZDRAV DORUČAK
Objavljeno, časopis Vaše zdravlje br. 88/2010.
«Svakodnevna organizacija pravilne prehrane» (u uredu)!
Od strane Udruge (M.Vidović) održano predavanje na 2. Nacionalnog susreta strukovnih udruga (poslovne tajnice), Šibenik, 17.-20.6.2010. u sklopu teme: ORGANIZACIJA, KOMUNIKACIJA I ZDRAVLJE NA RADNOM MJESTU
Važnost doručka
Doručak osigurava energiju potrebnu za početak dana, poboljšava pamćenje, razumijevanje i pridonosi boljem raspoloženju. Tijekom dana važno je ne preskakati glavne obroke i započeti dan s doručkom. Tijekom noći naše rezerve u obliku glikogena razgrađuju se kako bi se osigurala glukoza potrebna našem organizmu. Zato i jest važan doručak koji omogućava popunjenje tijekom noći ispražnjenih rezervi glikogena i osigurava energiju za jutarnje aktivnosti.
Što izabrati za doručak!?
To je najjednostavniji dio posla i odluke. Naime svi stručnjaci se slažu da doručak izaberemo prema svojim sklonostima i da ga ne mijenjamo, tj. odlučimo što nam je temelj, a ostalo su samo nadopune. Naravno, vodeći računa o sastavu namirnica i njihovoj kalorijskoj vrijednosti.
Zobene pahuljice - najbolji doručak
Vjerojatno već znate koliko dobra čini jedna zdjela zobene kaše - zagrije vas, zasiti i napuni energijom kao malo koja druga vrsta doručka. Istraživanja su pokazala da ova nevjerojatna namirnica također pomaže u prevenciji pretilosti, dijabetesa i srčanog udara. I to nije sve! Kad dodate ostale sastojke po vašem izboru, dobijete superdoručak.
Sva istraživanja pokazala su da su zobene pahuljice (i ostale žitne pahuljice, a najbolje u kombinaciji toga) najbolji izbor kao temelj zdravog doručka jer zob (i ostale žitarice) su izvor kompleksnih ugljikohidrata kao dobrog i dugotrajnog izvora energije i dugotrajnijeg osjećaja sitosti, te izvor vitamina B skupina i folne kiseline koji djeluju izrazito antistresno tj. hrane živčani sustav.
Teorija: Obrok s dodatkom zobi dulje se zadržava u želucu i izaziva sporije lučenje inzulina nego, primjerice, kriška bijelog kruha ili slatke žitarice za doručak.
Zaključak: "Zobene pahuljice idealan su izbor za doručak", savjetuje dr. Anne Nugent iz Britanske nutricionističke zaklade. "Zob sadrži topiva vlakna koja snižavaju razinu kolesterola u krvi i daju osjećaj sitosti." Npr. ekstrakt zobi je prirodno sredstvo za opuštanje i tada je najbolje uzimati 10 do 20 kapi ekstrakta 3 puta na dan.
Kako pripremati zobene pahuljice, stvar je ukusa i vlastitih kombinacija, kreacije i eksperimenata. No, iz iskustva, najbolje su u kombinaciji sa mlijekom i mliječnim proizvodima ili sojinim mlijekom (izvor bjelančevina, magnezija i kalcija), sokovima, sušenim voćem, orašastim plodovima, bučinim košticama, sjemenkama (lanenim i sezamovim), svježim voćem i povrćem (jabuke, kruške, mrkve).
Sve te kombinacije su izuzetno zdrave i osiguravaju nam dostatnu energiju duže vrijeme, tako da ručak možem dočekati bez onog jakog osjećaja gladi.
Prijedlog: sve namirnice možete nabaviti početkom mjeseca, pripremiti u posudice i držati u uredu.
Važno: potrebno je kontrolirali količine po obroku tj. dovoljne su dvije velike žlice pahuljica (npr. 30-60 g) i količina od cca 1/3 žlice orašastih plodova, jer sve te namirnice isto tako imaju svoju kalorijsku vrijednost, a doručak mora sadržavati cca do 400 kcal.
Zaključak
Važno je naglasiti da doručak prakticiramo uvijek u isto vrijeme i to između 9 i 10 sati u jutro iz razloga što je tada odvijanje metaboličkih procesa u želucu najveće tj. tada organizam iz hrane uzima sve potrebne nutrijente, a rad tzv. "Jin" organa ("šupljih" - želudac, crijeva, mjehur) je u maksimumu i tada dobivamo vitalnu energiju za cijeli dan.
Pripremila: Mirela Vidović, tajnica, lipanj 2010. Web urednica Portala Uppt
Ovom prilikom zahvaljujem web urednici portala Medikus.hr dr. Vesni Vučičević na tehničkoj pripremi teksta za web stranice Udruge.
Uppt, 28.06.2010.
Cijeli tekst sa predavanja 2. Nacionalnog susreta strukovnih udruga, Šibenik, 17.-20.6.2010.