Prehrana

JAMIE OLIVER PREPORUČUJE: OSNOVNE NAMIRNICE KOJE MORATE IMATI U KUHINJI!

  • Ispis

Za  brzu i jednostavnu pripremu ukusnog domaćeg jela u smočnici se moraju nalaziti osnovne namirnice poput začina, smrznutog voća i povrća te onih iz konzerve. Upravo ti sastojci učinit će svako jelo slasnim bez puno truda, savjetuje Jamie Oliver. No najbolje od svega je da Jamijeve top-namirnice traju mjesecima, pa mogu uvijek biti pri ruci. Osim toga, smrznuto povrće poput graška ili mahuna čak je i bolje od svježeg jer je jako ukusno te sadrži gotovo dvostruko više vitamina C od svježeg. 

Top lista namirnica koje bi svaka domaćica trebala imati u svojoj kuhinji: 

1. Maslinovo ulje najbolje djevičansko jer je najzdravije
2. Med daje aromu, a pripada i u energetske namirnice
3. Javorov sirup odličan je kao preljev za palačinke i voćne salate
4. Bademi i lješnjaci osim kolačima, dodaju se mesu, juhama i umacima
5. Prašak za pecivo neizostavan je u kolačima i pecivima
6. Smeđi šećer dobar je za tople napitke i kolače
7. Pšenično brašno za kruh, peciva i kolače
8. Ocat od bijelog vina za salate, umake i juhe
9. Smeđa riža dobra je kao prilog jelima s mesom i ribom
10. Suhi kvasac neizostavan je u pripremi raznih tijesta
11. Čili u trenu čini jelo pikantnim 12. Origano je odličan za pripremu pizza i preljeva za tjesteninu 13. Morska sol obvezan je dodatak gotovo svakom jelu
14. Tuna iz konzerve za pripremu salata i tjestenine
15. Grah iz konzerve kao prilog mesu, kobasicama te za pripremu salata
16. Kečap ljuti ili slatki, ide uz velik broj jela te obvezno uz pomfrit  17. Majoneza je nezamjenjiva u pripremi salata i salatnih preljeva 18. Balzaminčni ocat koristi se za gotovo sva jela, čak i deserte
19. Sušena tjestenina za brza i ukusna jela
20. Rajčica iz konzerve koristi se za juhe ili pripremu umaka
21. Sojin umak odličan je za pripremu raznih umaka
22. Srznuti grašak priprema se kao i svježi, a čak ima više karotena od njega
23. Smrznuto voće idealno je u pripremi frapea ili sladoleda, a i nekim kolačima
24. Slatki kukuruz dodatak je hladnim salatama te se koristi u jelima od miješanog povrća
  

Uppt, preuzeto 25.06.2010.