http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=571
Britanski znanstvenici otkrili su da ljudi koji u organizam unose dostatne količine vitamina D imaju 43 posto manje izgleda oboljeti od srčanih bolesti i dijabetesa.
Analizirajući 28 studija provedenih na gotovo 100.000 ljudi, zaključili su da ljudi koji jedu masnu ribu dva do tri puta tjedno i pet obroka voća i povrća na dan unose dovoljnu količinu ovoga vitamina.Istraživači naglašavaju kako su procjene vršene na temelju prirodnih izvora vitamina D, poput izloženosti sunčevu svjetlu i konzumacije masne ribe (tune, lososa i skuše), no izgledno je i da će dodaci prehrani koji u sebi sadrže vitamin D3 imati jedan učinak na zdravlje.
Studija objavljena u časopisu Maturitas otkriva da visoke razine vitamina D u organizmu smanjuju izglede za razvitkom kardiovaskularnih bolesti za 33 posto, metabolički sindrom za 51 posto, a dijabetes tipa 2 za čak 55 posto.Jedan od najboljih načina za unos vitamina D izloženost je sunčevu svjetlu, tvrdi Johanna Parker, jedna od autorica studije s fakulteta Warwick Medical School.
"Za osiguravanje adekvatne količine vitamina D, trebali bismo izlagati lice i ruke sunčevu svjetlu (bez nanošenja kreme za sunčanje) 30 minuta dva puta tjedno."Neki znanstvenici preporučuju i svakodnevnu izloženost sunčevu svjetlu, pogotovo u ljetnim mjesecima jer dvadeset minuta izloženosti za ljetnoga dana stvara 20.000 međunarodnih jedinica (engl. IU - international unit) vitamina D, što osigurava optimalnu zaštitu od raznih bolesti.
Autor : Jelena Likić
Datum objave: 28.04.2010 11:04:59
Izvor: Ethan A. Huff / Natural News