Prehrana

UMJETNOST KUPOVANJA HRANE

  • Ispis

Što je stvarno zdravo?

Svi mi ustrajno nastojimo birati zdrave namirnice kada kupujemo hranu ili jedemo vani, no koliko dobro doista poznajemo našu hranu? Otkrivamo vam kako čitati među redovima, što potražiti na deklaracijama i kako zdravo jesti u restoranima.

Kada kupujete u svom lokalnom supremarketu, lako vas mogu privući šarene police pune čipsa i čokolada. Ponekad je potrebna velika snaga volje da se oduprete nagon uzimanja nekoliko poslastica, naročito ako kupujete hranu prazna želuca! Logično bi bilo uputiti se prema policama koje nude "zdravu" hranu. No koliko je zaista zdrava hrana koju kupujete?

Ona izgleda zdravo, nazivi zvuče zdravo, no moglo bi se desiti da otkrijete da ta hrana zapravo sadrži "skrivene" masnoće, sol i šećer.

Bez masti? Bez šećera? Bez kalorija?

Izrazi kao što su "bez masti" i "bez šećera" u teoriji zvuče odlično, no možda ćete trebati malo bolje proučiti o čemu se radi. Ako na nečemu piše da je "bez masti", to obično znači slijedeće: da bi namirnica bila bez masti, mora joj se dodati nešto drugo da bi bila jestiva.

Stoga provjerite naljepnicu sa stražnje strane i pogledajte što je dodano da bi se nadoknadila masnoća koje nema. Može biti da takav proizvod sadrži vrlo mnogo šećera, pa će – iako nema masti – vjerojatno biti prepun kalorija. Isto vrijedi za proizvode koji se hvale da sadrže malo kalorija ili da uopće ne sadrže šećer – provjerite naljepnicu, jer je možda sadržaj masnoća vrlo visok.
Isto tako provjerite odnose li se podaci o hranjivim tvarima na porciju ili na 100g proizvoda. Kada kuhate obrok, razmišljajte o veličini porcija kako biste mogli bolje procijeniti koliko masnoća i kalorija će stvarno konzumirati svaka osoba.

Vaš brzi vodič kroz naljepnice

Natrij – potražite hranu koja sadrži manje natrija.
Vlakna – veća količina vlakana je zdravija.
Ugljikohidrati – nastojte uvijek izbjeći hranu koja sadrži mnogo ugljikohidrata.
Ponekad i hrana s malo ugljikohidrata može biti loša za našu prehranu.
Proteini – što više proteina to bolje.
Energija – potražite hranu koja vam pruža malo energije

Slana hrana koje se treba čuvati

Zapečeni grah
Keksi – slatki i pikantni
Žitne pahuljice
Umaci za kuhanje
Vruća čokolada
Pizza
Gotova jela
Juha
Špageti iz konzerve

Konačno, na što paziti kada jedete u restoranima

Izaberite hranu koja je pečena, kuhana, kuhana na pari ili pečena na roštilju. Zamolite konobara da ne stavlja umak, ali ako ne možete jesti bez umaka, zamolite da vam ga stave sa strane, kako biste mogli vidjeti koliko umaka zapravo ima i kako biste ga mogli pojesti samo malo, a ne da je preliven po čitavom obroku.

Ako možete, kupujte manje porcije – čak i ako veće porcije nisu mnogo skuplje.
Odbijte predjelo ili naručite salatu.
Pojedite predjelo kao glavno jelo.
Ako se jelo koje naručujete poslužuje s prženim krumpirićima, umjesto njih naručite pečeni krumpir.

Ako vam je servisirana velika porcija, zamolite da vam polovicu obroka zamotaju i ponesite je kući za drugi obrok.

Ako se ne možete odreći deserta, podijelite ga s prijateljem.

Preuzeto sa: http://www.fitlook.net/herbalife.asp?hrvatska=kupovanje_hrane

Uppt, 10. studeni 2009.