„Puterica“ s pilećim zabatkom i trešnjama
Sastav za 4 osobe:
4 kom pilećeg zabatka srednje veličine;
4 ploške tosta;
500 g svježih trešanja;
3 glavice salate puterice;
4 kom rotkvica;
1 žlica vlasca;
60 ml limunovog soka;
3 žlice senfa;
3 žlice (sitno sjeckano) svježeg kopra;
2 žlice meda;
1 češanj češnjaka;
60 ml maslinovog ulja;
Sol;
Crni papar;
Priprema:
1) Pomiješati limunov sok, senf, nasjeckani kopar, med i nasjeckani češnjak u maloj zdjeli, te postepenu umiješati ulje. Dodati sol i papar prema okusu, te ostaviti na stranu.
2) S pečenog pilećeg zabatka odvojiti kosti i kožu koju odstranimo. Meso narezati na „rezance“. Na malo masnoće na kojoj se peklo meso prepecite kockice tosta, uz češće miješanje, dok kockice ne dobiju zlatno-smeđu boju. Kad je gotovo tost (kockice) izvadite i stavite na salvetu da upije ostatak masnoće.
Narezano pileće meso stavite u veću zdjelu, dodajte trešnje bez koštica, salatu putericu narezanu na listiće, rotkvice tanko narezane i kosani vlasac, dodajte već ranije pripremljen umak i lagano promiješajte.
Recept: Miroslav Dolovčak, šef kuhinje zagrebačkog Hotela Aristos
Uppt, preuzeto iz revije HAK br. 205/Gastronomija/lipanj, 2016.