Salate

Salata od sirovog povrća sa posnim sirom

  • Ispis

Salata od sirovog povrća (karfiol, brokula, celer i korabica) sa posnim sirom 

 

Namirnice: 

Svježi karfiol (najbolje cca 2 manje glavice);

2 srednje  glavice brokule;

1 mala glavica korabice;

1 manja glavica celera;

Malo orašastih plodova (oraha, badema i/ili lješnjaka);

Začini po želji;

Malo češnjaka (1/1 režnja sitno nasjeckanog);

Svježi posni sir;

1 jogurt; (ili malo sojinog mlijeka ukoliko smjesa bude pregusta); 

Prije samog mljevenja u posudu dodati nasjeckanih ili samljevenih orašastih plodova (malo oraha, badema i lješnjaka), sjemenke suncokreta i buče, te listove peršina i celera.  

 

Priprema:

Sve dobro samljeti u multipraktiku. Nakon toga u samljevenu smjesu dodati svježeg posnog sira, te 1 do 2 jogurta i  1/1 režnja češnjaka sitno nasjeckanog!  

 

Preporuka: ista količina nasjeckanog povrća i svježeg kravljeg sira! 

 

Sve dobro izmiješati da se dobije gusta masa. Dodati malo začina po želji (bosiljak, kopar i anis), jabučnog octa i malu žličicu maslinovog ulja te nacijediti sok od jednog limuna.

Staviti u frižider. Može se kombinirati i sa ostalim salatama. Dekorativno možemo pri serviranju salatu aranžirati sa listovima peršina, celera ili zelene salate, sa par badema, oraha i lješnjaka!  

 

Napomena: ova salata sa istom kombinacijom (osim dodatka češnjaka, peršina i celera , te nekih začina) može biti i kao slatki prilog, s tim da se u smjesu dodaje obavezno nasjeckano suho voće: brusnice, grožđice, smokve, marelice, šljive, te na vrh male žličice cimeta u prahu i istuckanih par klinčića (u mužaru), na kraju dodati dobro izmiješane 1-2 žlice meda. 

 

Recepti: Sonja Njunjić / Prijedlog salata vezano uz predavanje "Preporučena prehrana tijekom zime - kako jesti a ne debljati se", održano 27.12.2004. 

 

Radionica kuhanja br. 6, 24.11.2011. Tema: „Salate“

 

Uppt, 23.11.2011. /lipanj 2016.